De Plateaux-kleine tocht, Borkel en Schaft te Noord-Brabant
Wabdeltocht door het natuurgebied Dommeldal en het grensoverschrijdend natuurgebied De Plateaux-Hageven, beide gebieden maken deel uit van het Natuurgrenspark De Groote Heide. Voor wie “De Plateaux-tocht” of “De Plateaux-grote tocht” reeds gelopen heeft zal niets nieuws ontdekken. Evenals de andere twee wandeltochten wordt er ook in Borkel gestart. Direct na verlaten van het plaatsje wordt het riviertje de Dommel gevolgd. Vervolgens gaat de wandeltocht door een stukje landbouwgebied dat grenst aan het Dommeldal richting het grensoverschrijdend natuurgebied De Plateaux-Hageven. In deze wandeltocht wordt het Nederlandse deel van het gebied De Plateaux bezocht. Vanuit een uitzichtpunt heeft men een prachtig uitzicht over de weidse omgeving. Na verlaten van natuurgebied De Plateaux-Hageven gaat de wandeltocht weer richting het Dommeldal. Het Dommeldal staat bekend als een van de mooiste beekdal landschappen in Noord-Brabant. Als bezienswaardigheid komt men aan het einde van de wandeltocht langs de korenmolen St Antonius Abt. 82% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk LA vertrekken, vervolgens RD, weg aan rechterhand negeren, kn5 volg 94, iets verder LA, “Sportparkdreef”, wn route.
Voorbij woning nr.19, bij kruising LA, onverhard pad, wn route, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden.
Voor brugje over het riviertje de Dommel RA, kn94 volg 93, het pad met het riviertje aan linkerhand en verderop kn93 volg 25 volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, verharde weg, kn25 volg 131, de weg volgen tot 2de woning aan rechterhand direct na 2de verkeerssluis, zijpad negeren.
Voor deze woning RA, onverhard pad, wn131.
Bij T-splitsing RA, pad met waterloop aan rechterhand, kn131 volg 130.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, gras-/onderhoudspad langs waterloop aan rechterhand negeren, wn130, iets verder buigt het pad naar links met beemden (natte graslanden) aan rechterhand, na ca. 200m buigt het pad voor een houten afsluitboom met NM bordje “Rustgebied” naar links, men verlaat weer de beemden.
Ca. 200m voorbij deze bocht RA, pad met aan beide zijde bosschages, wn130.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, verderop voor de beemden wordt het pad smaller en buigt naar links met iets verder aan linkerhand grenspaal No.182, voorbij de grenspaal gaat het pad door een greppel, na een klein stukje de rand van een perceel grasland gevolgd te hebben buigt het pad om een waterloop naar rechts en wordt breder.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn96.
Bij kruising met smalle verharde weg RA, kn96 volg 64, verderop t.h.v. brugje gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
3.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts, t.h.v. geel (gele pijl) NM routepaaltje LA, wn64.
Bij kruising met aan linkerhand veerooster RA, kn64 volg 21, bij deze kruising is aan linkerhand een uitkijkpunt.
Bij T-splitsing LA, wn route, het pad volgen tot 4-sprong voorbij woningen, iets voor deze 4-sprong gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij deze 4-sprong RA, kn21 volg 22, verderop t.h.v. inrit woning nr.6 gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Ca. 50m voorbij deze overgang LA, wn route.
Na ca. 80m RA, kn22 volg 24.
4.
Voor bosrand, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, pad met NM bordje “Dommeldal” door de bosrand, verderop voor de Dommel buigt het pad naar links, de Dommel aan rechterhand volgen tot 6de overstap met kn24 routepaaltje voor een bosperceel broekbos.
Voor deze overstap LA door rechterzijde van het grasland lopen, kn24 volg 23, vervolgens in de hoek van het grasland LA, overstap aan rechterhand negeren, wn route, de rechterzijde verder volgen.
Bij volgende hoek het grasland via overstap verlaten, direct daarna RA, breed pad, wn route.
Na verlaten van het bos rechts aanhouden, pad met aan rechterhand waterloop langs het bos, smal pad langs de waterloop aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
5.
Na ca. 200m, voor volgend bosperceel rechts aanhouden, het smalle pad tussen bosrand en waterloop met de waterloop aan rechterhand inlopen.
Bij kruising met verharde weg RD, de waterloop aan rechterhand verder volgen, verderop voor een omheind perceel voor paarden buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD, breed pad.
Bij 4-spong RA, pad met iets verder bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, “Bruggerdijk”, de verharde weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot het plein voor de kerk, het startpunt.
#Als bezienswaardigheid passeert men aan de dorpsstraat korenmolen “St Antonius Abt”.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen/gele en wit/donkerrode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met/zonder nummer voor de richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Mgr. Kuyperplein voor de kerk in Borkel, Dorpsstraat 49, 5556 VL te Borkel en Schaft. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan aan de rand van het Mgr. Kuyperplein. De parkeerplaats aan de Pater Aartslaan is tijdelijk gesloten door nieuwbouw van woningen aan deze weg.
Openbaar vervoer
Bushalte Mgr Kuypersplein, Valkenswaard, rijdt niet op zondag.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-plateaux-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
In plaats Borkel
Gisteren 2 januari 2022 de wandeltocht samen met de 17 kilometer en de 22 kilometer lange wandeltocht gecontroleerd. Aan de Belgische zijde van de grens is het wandelnetwerk De Groote Heide verder uitgebreid en gekoppeld aan het wandelnetwerk aan de Nederlandse zijde van de grens. Op delen waarbij het wandelnetwerk gevolgd wordt zijn de nummers van het wandelnetwerk als extra herkenningspunten in de routebeschrijving vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Mooie, rustige tocht.
Gisteren deze prachtige tocht gewandeld in heerlijk nazomerweer.