De Plateaux-grote tocht, Borkel en Schaft te Noord-Brabant

22 km Wandelroute De Plateaux-grote tocht, te Borkel en Schaft

Wandeltocht door het Dommeldal en het grensoverschrijdend natuurgebied De Plateaux-Hageven, beide gebieden maken deel uit van het Natuurgrenspark De Groote Heide. De wandeltocht start in Borkel en direct na verlaten van het plaatsje wordt het riviertje de Dommel gevolgd om vervolgens door landbouwgebied dat grenst aan het Dommeldal en de rand van het Belgische plaatsje Neerpelt naar het bezoekerscentrum Hageven te gaan. In de direct omgeving van het bezoekerscentrum wordt het riviertje de Dommel weer gevolgd maar nu door het natuurgebied Hageven. Op twee plaatsen passeert men een vogelkijkhut, vooral de tweede is zeker een bezoekje waard. Vanuit deze hoge vogelkijkhut heeft men een weids uitzicht over het Hageven en het daar achtergelegen De Plateaux. Na het passeren van een hangbrugje gaat de tocht in het Nederlandse deel van het gebied De Plateaux verder. De Plateaux bestaat uit een gebied van gevarieerd bos, heide, vennen en vloeiweiden. Voorbij het hangbrugje loopt men op de grens met België door een uitgestrekt open gebied met heide en vennen om vervolgens via de vloeiweiden in de Pelterheggen en een gevarieerde bos het gebied weer te verlaten De vloeiweiden zijn voormalige hooilanden die met behulp van watersysteem bevloeid werden. In de 19e eeuw was er veel vraag naar hooi voor paarden. Om de schrale grond op De Plateaux geschikt te maken voor hooilanden bedacht men een bewateringssysteem. In het laatste deel van de tocht wordt de Dommel weer gevolgd. Het Dommeldal staat bekend als een van de mooiste beekdal landschappen in Noord-Brabant. Als bezienswaardigheid komt men aan het einde van de tocht langs korenmolen St Antonius Abt. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 5-6-2017, laatst bijgewerkt op: 26-4-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk LA vertrekken, vervolgens RD, weg aan rechterhand negeren, kn5 volg 94, iets verder LA, “Sportparkdreef”, wn route.
Voorbij woning nr.19, bij kruising LA, onverhard pad, wn route, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden.
Voor brugje over het riviertje de Dommel RA, kn94 volg 93, het pad met het riviertje aan linkerhand en verderop kn93 volg 25 volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, kn25 volg 131, de verharde weg volgen tot 2de woning aan rechterhand direct na de 2de verkeerssluis, zijpad negeren.
Voor deze woning RA, onverhard pad, wn131.
Bij T-splitsing RA, pad met waterloop aan rechterhand, kn131 volg 130.
2.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, gras-/onderhoudspad langs waterloop aan rechterhand negeren, wn130, iets verder buigt het pad naar links met beemden (natte graslanden) aan rechterhand, na ca. 200m buigt het pad voor een houten afsluitboom met NM bordje “Rustgebied” naar links, wn130, men verlaat weer de beemden.
Ca. 200m voorbij deze bocht RA, pad met aan beide zijde bosschages, wn130.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, verderop voor de beemden wordt het pad smaller en buigt naar links met iets verder grenspaal No.182 aan linkerhand, voorbij de grenspaal gaat het pad door een greppel, na een klein stukje de rand van een perceel grasland gevolgd te hebben buigt het pad om een waterloop naar rechts en wordt breder.
RD, pad aan linkerhand negeren, rd (wit zeshoekig bordje met rode driehoek) en wn96 route.
Bij kruising met smalle verharde weg RD, rd route, kn96 volg 93.
Bij T-splitsing RA, rd en wn 93 route, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RD, pad aan rechterhand negeren, oc (wit zeshoekig bordje met oranje cirkel) route, kn93 volg 92, de rd route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing bij smalle verharde weg voor bosrand.
3.
Bij deze T-splitsing LA, smalle verharde weg, oc en wn92 route.
Na ca. 80m RA het brugje over, oc route, kn92 volg 91, direct daarna RD, wn91, smal bospad aan linkerhand negeren, smal pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij landbouwperceel, bij 4-sprong RA, bospad, oc route, kn91 volg 90.
Bij 4-sprong RD, oc en wn90 route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, oc en wn90 route.
Voor woning nr.49, bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, “Buizerdstraat”, oc en wn90 route, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, kn90 volg 54, direct daarna RA, onverhard pad, oc en wn54 route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, oc route.
4.
Voor witte woning, bij T-splitsing RA, wn54, direct daarna voorbij de woning LA, oc route, kn54 volg 50, de smalle bochtige weg volgen tot brugje over de Dommel, zijpaden negeren.
Iets voorbij het brugje over de Dommel, direct na waterloop RA, kn50 volg 53, het rechter pad inlopen, oc en wn53 route, verderop voorbij een klein brugje komen beide paden weer samen.
# Voor een bezoek aan het bezoekerscentrum Hageven een klein stukje RD, vervolgens bij 3-sprong LA, iets verder is aan linkerhand het bezoekerscentrum. Open op woensdag van 13u tot 17u en in de weekends van 14u tot 18u. Dan kan je hier ook een drankje verkrijgen.
5.
Voor vogelkijkhut, bij T-splitsing RA, oc route, kn53 volg 95, voorbij een metalen brugje buigt het pad naar links en volgt het riviertje de Dommel aan linkerhand, verderop t.h.v. betonnen brugje buigt het pad naar rechts weg van de Domme en gaat over in een smalle verharde weg, oc en wn95 route.
Ca. 200m voorbij deze bocht, iets voorbij bosperceel aan rechterhand LA, onverhard pad, oc route, kn95 volg 94.
Na ca. 250m, voorbij flauwe bocht naar rechts LA door houten voetgangerssluis, kn94 volg 52, de oc route wordt verlaten, pad met iets verder een vlonder, voorbij een houten voetgangerssluis een hangbrugje over, ca. 100m voorbij een vlonder en een kleiner brugje buigt het pad op een lage heuvel naar links, t.h.v. grenspaal No.185 aan rechterhand buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot bocht naar links t.h.v. bosrand.
6.
In deze bocht, voorbij bankje RA, bospad met NM bordje “Plateaux”, gele (NM routepaaltjes met gele pijl) route, de wn route wordt verlaten, het licht slingerende pad ca. 270m volgen tot pad aan linkerhand t.h.v. een routepaaltje rechts van het pad.
Bij dit pad LA, smal bospad, gele route, verderop voorbij een klaphek buigt het pad naar links en gaat door een perceel grasland met populieren, gele en wn69 route, voorbij het perceel met de populieren het pad met ondiepe greppel aan rechterhand volgen tot bocht naar rechts voorbij een smal houten brugje met iets verder een klaphek, let op de routepaaltjes.
Voorbij het klaphek RA, direct daarna RD, gras-pad aan linkerhand negeren, gele route, kn69 volg 11, het pad met grasland aan rechterhand volgen tot een parkeerterreintje.
7.
Voor dit parkeerterreintje RA, gele route, kn11 volg 61, verderop voor houten poort buigt het pad naar links.
Voor houten poort, bij 4-sprong het pad met bocht naar rechts verder volgen, gele en wn route, direct daarna voorbij klaphek LA, gele en wn route, pad met smalle waterloop aan linkerhand, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de waterloop.
T.h.v. de bosrand, bij 3-sprong met aan rechterhand een bankje LA, pad door de rand van open gebied, gele route, kn61 volg 64, verderop na een klein stukje het smalle waterloop weer gevolgd te hebben buigt het pad naar rechts en gaat door het open gebied.
Voor bosrand, bij Y-splitsing LA, direct daarna RA, smal bospad, gele en wn route.
8.
Bij kruising met iets breder pad met aan beide zijde een bordje “Rustgebied” RD, gele en wn route, ca. 200m voorbij deze kruising buigt het pad naar rechts met aan linkerhand een pad met NM bordje “Rustgebied”, gele en wn route, ruim na deze bocht een vlonderpad over.
Voorbij het vlonderpad, bij kruising met aan rechterhand een uitkijkpunt LA, kn64 volg 21, de gele route wordt verlaten.
Bij T-splitsing met aan rechterhand op enige afstand een grenspaal LA, wn route, het pad volgen tot 4-sprong voorbij woningen, iets voor deze 4-sprong gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij deze 4-sprong RA, kn21 volg 22, t.h.v. inrit woning nr.6 gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
9.
Ca. 50m voorbij deze overgang LA, wn route.
Na ca. 80m RA, kn22 volg 24.
Voor bosrand, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, pad met NM bordje “Dommeldal” door de bosrand, verderop voor het riviertje de Dommel buigt het pad naar links, de Dommel aan rechterhand volgen tot 6de overstap met kn24 paaltje voor een bosperceel broekbos.
Voor deze overstap LA, kn24 volg 23, door de rechterzijde van het grasland lopen, vervolgens in de hoek van het grasland LA, overstap aan rechterhand negeren, de rechterzijde verder volgen.
Bij volgende hoek het grasland via overstap verlaten, direct daarna RA, breed pad, wn route.
10.
Na verlaten van het bos rechts aanhouden, pad met aan rechterhand een waterloop langs het bos, smal pad langs waterloop aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 200m, voor volgend bosperceel rechts aanhouden, smal pad tussen bosrand en waterloop met waterloop nog steeds aan rechterhand.
Bij kruising met verharde weg RD, pad met de waterloop nog steeds aan rechterhand, verderop voor een omheind perceel voor paarden buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD, breed pad.
Bij 4-spong RA, pad met iets verder bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, “Bruggerdijk”, de verharde weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot plein voor de kerk, het startpunt.
#Als bezienswaardigheid passeert men aan de Dorpsstraat korenmolen “St Antonius Abt”.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerken:
Groen/gele en wit/donkerrode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met/zonder nummer voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Mgr. Kuyperplein voor de kerk in Borkel, Dorpsstraat 49, 5556 VL te Borkel en Schaft. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan de rand van het Mgr. Kuyperplein. De parkeerplaats aan de Pater Aartslaan is tijdelijk gesloten door nieuwbouw van woningen aan deze weg.

Openbaar vervoer

Bushalte Mgr Kuypersplein, Borkel en Schaft, buurtbus rijdt niet op zondag.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Uitzicht vanuit vogelkijkhut in het Hageven Adrie: Uitzicht vanuit vogelkijkhut in het Hageven
Plaquette ter nagedachtenis aan conservator van het Hageven Adrie: Plaquette ter nagedachtenis aan conservator van het Hageven
Hangbrugje over de Dommel Adrie: Hangbrugje over de Dommel
Uitzicht over het Hageven Adrie: Uitzicht over het Hageven
Uitzicht over het Hageven Adrie: Uitzicht over het Hageven
Grenspaal No.185 Adrie: Grenspaal No.185
De Plateaux Adrie: De Plateaux
Uitzichtpunt over De Plateaux Adrie: Uitzichtpunt over De Plateaux
Een van de vele overstapjes langs De Dommel Adrie: Een van de vele overstapjes langs De Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
Korenmolen St Antonius Abt Adrie: Korenmolen St Antonius Abt

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-plateaux-grote-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BorkelBezoekerscentrum Hageven, beperkt open

Tussenstraat 10
3910 Neerpelt
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Nelle en tonnie van vlokhoven 7 februari 2024 om 20:18

  Deze route weer eens gelopen. De route beschrijving is nog in orde. Ondanks het miezerige weer hebben we enorm genoten van het zeer wisselend landschap. Heel mooie route.

  Reageren
 2. Nelle en Tonnie van vlokhoven 13 februari 2022 om 04:59

  De route afgelopen vrijdag gelopen. Erg rustig weinig wandelaars gezien en enorm genoten. Het zonnetje liet zich zien. Wat een prachtige tocht met veel natuur variatie. Veel vogels gehoord en gezien. Bij het Nederlandse deel hadden we ook echt nederlands weer regen en hagel. Een tocht om zeker nog eens te doen.
  Route was met geschrijving ook goed te volgen.

  Reageren
 3. Adrie 3 januari 2022 om 19:06

  Gisteren 2 januari 2022 de wandeltocht samen met de 11 kilometer en de 17 kilometer lange wandeltocht gecontroleerd. Aan de Belgische zijde van de grens is het wandelnetwerk De Groote Heide verder uitgebreid en gekoppeld aan het wandelnetwerk aan de Nederlandse zijde van de grens. Op delen waarbij het wandelnetwerk gevolgd wordt zijn de nummers van het wandelnetwerk als extra herkenningspunten in de routebeschrijving vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Anne Hartland. 26 juli 2020 om 19:38

  4de dag van de alternatieve 4daagse van Nijmegen deze route gelopen.Schitterende route,heel afwisselend,prachtige natuur.Leuk hangbruggetje en vogelkijkhutten.Elke km genoten.

  Reageren
 5. Adrie 17 februari 2019 om 18:14

  Vandaag met een frisse start en wat later een bijna lenteachtige winterdag de wandelroute gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Frans 9 april 2018 om 08:46

  op 8-04-2018 gewandeld , een mooie afwisselde route.
  zelfs de roerdomp horen roepen , leuk
  Bedankt

  Reageren
 7. Jaap 23 december 2017 om 10:58

  Afgelopen donderdag gelopen. Misschien wel de mooiste tocht in de regio!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)