De Peelhorst-route, De Rips te Noord-Brabant
Wandeltocht door landgoed Stippelberg en het Beestenveld. Het landgoed Stippelberg bestaat voornamelijk uit naaldbossen. Het van oorsprong ontginningsbos ontwikkeld zich hoe langer hoe meer tot een afwisselend bos. De wandeltocht gaat onder andere langs de oude stuifduinen die als 'stippels' in het landschap liggen, het landgoed Stippelberg dankt zijn naam aan deze oude stuifduinen. In het Beestenveld wordt een brede waterloop gevolgd die onderdeel uitmaakte van het Koordekanaal ook komt men langs een restant van het kanaal dat in het bosgebied nog goed herkenbaar is. Het Koordekanaal is in 1939 gegraven, net voor de Tweede Wereldoorlog. Het kanaal was samen met het Defensiekanaal onderdeel van de "Peel-Raamstelling". Veel geholpen heeft het kanaal niet, vrijwel direct na de Duitse inval heeft het Nederlandse leger het kanaal verlaten. Door het gebied loopt de Breuk van Milheeze een zijbreuk van de Peelrandbreuk, deze breuk vormt een de overgang tussen hoger gelegen nattere horst en de lager gelegen drogere slenk, aan de eerste is de naam van de wandelroute ontleend. 100% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de doorgaande weg RD vertrekken, het pad voorbij de houten afsluitboom aan achterzijde van het parkeerterreintje inlopen, rode (NM routepaaltjes met een rode pijl).
Bij splitsing links aanhouden, rode en wn route.
Bij 4-sprong RD, rode en wn route.
Bij kruising RA, rode en wn route.
# Langs dit pad passeert men de Breuk van Milheeze een zijbreuk van de Peelrandbreuk en “D’n blikken emmer”, een 7 á 8 meter hoge paal. Sinds 1810 stond er al een paal die in die tijd gebruikt werd door Franse landmeters, zie de informatiepaneeltjes langs het pad.
Bij kruising LA, rode en wn route.
Na ca. 220m RD, pad aan rechterhand negeren, rode route, iets verder t.h.v. bankje eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, rode en wn route, vervolgens na ca. 60m, bij splitsing rechts aanhouden, rode en wn route, verderop t.h.v een open plek passeert men aan linkerhand een heuvel met bankje, vanuit de heuvel heeft men mooi uitzicht over de omgeving.
Pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, rode en wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts.
Bij kruising met ruiterpad RD, rode en wn route.
Na ca. 130m, in bocht naar rechts van het pad links aanhouden, licht stijgend bospad, W-R route, de rode en wn route worden verlaten.
Bij kruising LA, de W-R route wordt tijdelijk verlaten.
Na ca. 150m RA, pad door grasrijke open plek richting het bos aan de overzijde.
Bij T-splitsing RA, breed pad met iets verder aan rechterhand een doorkijk naar de open plek.
Bij kruising LA, W-R en wn route.
Bij T-splitsing RA, W-R en wn route, vervolgens na ca. 40m LA, W-R en wn route, iets verder bij kruising met smal ruiterpad RD.
3.
Bij T-splitsing (kan ook gezien worden als een kruising) LA, W-R en wn route.
Bij kruising RD, beukenlaan, W-R route, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, W-R route, aan einde van de beukenlaan buigt het pad maar rechts.
Direct na deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, beukenlaan, grasrijk pad aan rechterhand negeren, W-R route.
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing met aan rechterhand een bankje LA, direct daarna t.h.v. bosrand, bij kruising met aan linkerhand een gemeentegrenspaal RA, pad met metalen afsluitboom, kn70 volg 41, vervolgens na ca. 30m RA, de wn route wordt weer verlaten, smal pad met houten afsluitboom en NM bordje en met een smal beekje aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA, direct daarna voorbij houten afsluitboom, bij kruising RA, het brede pad met waterloop aan rechterhand volgen tot breed pad aan rechterhand met aan rechterzijde van het pad beuken, overige zijpaden negeren.
4.
Bij dit pad RA, “Wilhelminalaan”, het pad ca. 550m volgen tot kruising voor een bosperceel met eiken aan linkerhand, ruim voor de kruising volgt het pad aan rechterhand weer het beekje.
Bij deze kruising LA, het pad ca. 650m volgen tot kruising met breed pad en met iets voor de kruising straatnaambordje “Henri Allee” ruim voorbij een open plek aan rechterhand, overige zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, breed recht pad.
RD, pad met bankje langs de brede waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna bij 6-sprong het smalle pad rechts pal naast de brede waterloop inlopen, zie ook het wn routepaaltje.
# De brede waterloop de Peelse Loop die men volgt is onderdeel geweest van het Koordekanaal, het kanaal maakte deel uit van een verdedigingslinie in WOII.
5.
Bij kruising RD, het pad pal naast de brede waterloop verder volgen, de wn route wordt verlaten, verderop buigt de brede waterloop met een flauwe bocht naar links met bankje aan rechterhand.
Iets voorbij deze flauwe bocht, bij ruime 5-sprong RA, het pad volgen tot kruising voorbij een grasrijke open plek aan linkerhand, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, wn route.
# Men passeert aan rechterhand een restant van het Koordekanaal, zie ook het informatiepaneeltje.
Na ca. 300m, bij kruising RA, wn route.
Bij T-splitsing (kan ook gezien worden als een kruising) RA, wn route.
Bij kruising met smal pad LA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn72 volg 70.
6.
Bij kruising LA, pad met houten afsluitboom en NM bordje “Stippelberg”, “Keiweg”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, breed recht pad.
# Men passeert de Breuk van Milheeze, het pad gaat van de lager gelegen drogere slenk naar de hoger gelegen nattere horst waarnaar deze wandelroute is vernoemd. Let ook op de paal links van het pad met de lagen van verschillende grondsoorten in de bodem.
Na ca. 90m RA, rode en wn30 route, pad met verderop aan linkerhand een bankje bij een poel.
RD, pad met iets in het pad traptreden aan rechterhand negeren, rode en wn30 route.
# Voor een mooi uitzichtpunt op de heuveltop met bankje het pad aan rechterhand een stukje inlopen.
Bij kruising RD, rode route, kn30 volg 34.
Bij Y-splitsing LA, direct daarna bij kruising RD, rode en wn route.
Iets voor fietspad langs de doorgaande weg, voor houten afsluitboom rechts aanhouden, smal pad, rode en wn route, vervolgens bij Y-splitsing RA, iets verder LA over de dam in de waterloop richting het parkeerterreintje, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM=Natuurmonumenten
W-R = LAW pad met wit-rode richting aanduidingen.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Parkeerplaats van Natuurmonumenten halverwege de weg Milheeze-De Rips, tegenover de boswachterswoning, Stippelberg 1, 5764 PA te De Rips. Plan Route
Met de auto
Komt men vanaf Milheeze volg de weg Weijer die verderop overgaat in Stippelberg tot het kleine parkeerterreintje aan linkerhand van de weg tegenover de boswachterswoning. Komt men vanaf De Rips volg dan de Kruisberglaan tot het parkeerterreintje maar nu aan rechterhand.
Openbaar vervoer
Bushalte Boswachterij bij de boswachterswoning aan de weg Stippelberg.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-peelhorst-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..
Gisteren 3 augustus 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Natuurmonumenten heeft de routepaaltjes vernieuwd verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vanmiddag hier gewandeld en genoten van de rust en de mooie herfstkleuren!
Route gelopen via gps, was helemaal duidelijk.
Vandaag deze route gelopen: voor mensen die van boswandelingen houden, is deze route wel mooi, lekker rustig, en vooral veel bos !
Wij vonden de route redelijk saai, veel lange rechte stukken door het bos, weinig afwisseling, wel enkele leuke kronkelpaadjes.
Leo bedankt voor de reactie! Jammer dat de omschrijving niet of niet goed gelezen is dan had men kunnen lezen dat het een bosrijke wandeltocht is.
Vandaag 29 oktober 2020 de wandelroute gecontroleerd en tevens iets gewijzigd. Een pad dat oorspronkelijk langs een open plek ging gaat er nu doorheen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vanmiddag deze mooie route gewandeld. Vooral de paadjes langs de beekjes midden in het bos waren wonderschoon om te wandelen. Heel erg jammer dat er in de buurt van knooppunt 70 afval gestort was door iemand. Midden in een natuurgebied, heel verdrietig…
Wat een prachtige zondagochtend met een geweldige wandelroute!
Wij hebben echter de auto op andere parkeerplaats neergezet,500 meter van de Keiweg, punt 6 in beschrijving, in gpx bij de Klotterpeel. Na ruim 4 km wandelen heb je een geweldige pauzeplek,bij de laatste regels van punt 1.
Vandaag gelopen met de GPX track, de route ligt er goed bij.
Hier en daar wat overwoekerd. Vooral bij punt 6, hier zou je ook het zijpad kunnen nemen. Je komt op hetzelfde punt uit. Of gewoon een lange broek aan hebben en door gaan!
Hallo Adri,
Jan en ik hebben vandaag de Peelhorst route gelopen en we hebben enorm genoten. De route was erg duidelijk en ook goed begaanbaar. In een woord “geweldig”. De 11 km hebben wij in 2,5 uur gelopen. Stilgestaan op de mooie plekjes die beschreven stonden.
Zeker de moeite waard om het nog eens over te doen.
Een echte aanrader.
Vandaag 23 maart 2017 de route gelopen met prachtig lente weer.
Slechts twee andere wandelaars tegengekomen dichtbij de parkeerplaats.
Net voorbij punt 2 op de kaart, links in de dekking, op ongeveer 30 meter een wild zwijn, een zeug van ongeveer 65 kg met drie overlopers. ( jonge varkens).
Het is dus zeker belangrijk om honden aangelijnd te houden, en zeker niet van de paden en wegen af te gaan om het bos in te gaan!
Een prachtig gebied, en een mooie wandeling.
Vandaag 1 maart 2017 de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd. Tijdens de tocht komt men nu langs een restant van het Koordekanaal, het restant van het kanaal is nog goed herkenbaar in het bosgebied Beestenveld. Verder wordt er in de routebeschrijving meer aandacht besteed aan de bijzonderheden die men tijdens de wandeltocht tegenkomt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Prachtige bosrijke route. Als je van stilte en bossen houdt moet je deze wandelroute beslist wandelen. Goed uitgezet Adrie. Bedankt! De beschrijving is perfect.
–
Foto’s boven: d’n blikkenemmer, onder van links naar rechts: 2x Het beekje en Langs de waterloop
Op 23 november 2015 ben ik gaan kijken wat de werkzaamheden in gehouden hebben. De omleiding is opgeheven, en op een enkele plaats is het bos wat uitgedund. Het is weer stil in het bosgebied. Veel wandelplezier!
In september 2015 voert Natuurmonumenten werkzaamheden uit op de Stippelberg. Op de Stippelberg worden bomen verwijderd, zodat de andere bomen en lagere struiken meer ruimte krijgen. Hiervoor worden werkpaden aangelegd voor de machines. Daarnaast worden er 2 hectare aan de Amerikaanse eiken verwijderd en vervangen door inlandse eiken en beuken. In de periode van de werkzaamheden kunnen enkele wandelpaden deels tijdelijk worden verlegd. Zou men de wandelroute lopen tijdens de werkzaamheden dan doet men er verstandig aan ook het kaartje mee te nemen. Zodra de werkzaamheden zijn beëindigd en de wandelroute is gecontroleerd wordt dit via een voetnootje vermeld.
Vandaag gelopen met grotendeels zonnig weer.
Als er niet zo verdomd veel motorcrossers waren geweest zou deze route niet alleen mooi maar ook rustig zijn geweest. Wellicht dat de rust er op doordeweekse dagen wel is…
De route is correct, ik heb echter alleen niet het infobord van Natuurmonumenten kunnen vinden bij de kruising in de eerste zin van punt 4. Eventueel kan in plaats hiervan de de namen op de bordjes van de zijwegen genoemd worden: "Keiweg" en "Beestendrift".
De voorgestelde wijziging is in de beschrijving opgenomen. Lennard bedankt voor de reactie!
De route is op 23-09-2012 gecontroleerd. Veel wandelplezier.
Heb op 28/2/2009 deze route gelopen en ook de Slenkroute. Allebei schitterende routes met heel veel natuur en bos. Correcte beschrijving en dito kaartjes.
Bedankt voor deze mooie wandeldag.