De Negen Dreven, Lennisheuvel te Noord-Brabant
Wandeltocht door landgoed Velder, landgoed Heerenbeek en de Mortelen. Deze gebieden liggen in het hart van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het landgoed Velder is een vochtig, oud loofbos met ook stukken gemengd bos. Dit bos is omstreeks 1750 aangelegd en is het oudste in zijn soort in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Het is een sterrenbos, waarin negen lanen liggen die op een centraal punt bijeenkomen "De Negen Dreven". Landgoed Heerenbeek is een aaneengesloten eveneens oud bosgebied, driekwart van het gebied bestaat uit vochtig loofbos. Men heeft hier vooral populieren aangeplant. De Mortelen, bestaat uit een afwisseling van landbouwgrond en kleine bospercelen. In 2017 heeft Brabants Landschap samen met ARK Natuurontwikkeling het edelhert teruggebracht in Het Groene Woud. De dieren leven in de gebieden Scheeken en Mortelen, aan weerszijden van de A2. In 2020 is het leefgebied in de Mortelen uitgebreid, de wandeltocht gaat door dit deel van het leefgebied met een beetje geluk krijgt men de edelherten te zien. 79% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: Het leefgebied van de edelherten is verboden voor honden. Voor wandelaars met een hond is er een alternatieve route zowel in de routebeschrijving als op de kaarten. Het volgen van deze alternatieve route maakt de wandeling ongeveer één kilometer langer.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, de weg volgen tot kruising, zijweg negeren.
Bij deze kruising RA, “Brede Heide”, kn20 volg 70, de weg volgen tot splitsing iets voorbij woonboerderij nr. 1/1A aan linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze splitsing links aanhouden, “Korte Heide”, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 200m, direct na flauwe bocht naar rechts van de smalle weg RA, onverhard pad, “De Bocht”.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot weg aan linkerhand ruim voorbij boerderij “Hoeve de Vorst” nr. 3, weg aan rechterhand negeren.
Bij deze weg LA, “De Vorst”, wn70.
Voor woning nr.1 RA, “Heringsweg”, wn70, de verharde weg gaat na ca. 80m over in een onverhard pad, verderop iets voor doorgaande weg buigt het pad naar rechts en loopt parallel aan een verhard fietspad.
Voor schrikhekken naar het fietspad aan linkerhand lopen en de doorgaande weg oversteken, kn70 volg 71, aan overzijde LA, een klein stukje door de berm en iets verder RA het onverharde pad inlopen, na ca. 60m het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad met dubbele rij beuken aan rechterhand, wn route.
Aan einde van het pad “Pastoorsbos”, bij T-splitsing LA, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn71, iets verder RA, “Spoorpad Velder 14-27”, kn71 volg 72, voorbij bocht naar rechts volgt de weg aan linkerhand het spoor.
RD, fietspad aan linkerhand negeren, kn72 de wn route wordt verlaten, de weg buigt naar rechts het landgoed Velder in, de weg verder volgen tot een 6-sprong met aan linkerhand een boerderij, zijwegen en paden negeren.
Bij deze 6-sprong (het pad langs de voorzijde van de boerderij is meegeteld) het 3de pad aan linkerhand inlopen, breed onverhard pad.
3.
Bij 9-sprong met bankje RD, het brede pad verder volgen met verderop een boerderij aan linkerhand verder volgen tot houten afsluitboom, zijpaden negeren.
# De 9-sprong of “De Negen Dreven” is het centrale deel van het achttiende-eeuws complex van sterrenbossen, afhankelijk van het seizoen zijn een aantal paden minder goed herkenbaar.
Direct na de houten afsluitboom RD, grindpad met BL bordje “Heerenbeek”, pad aan rechterhand negeren, kn81 volg 3.
T.h.v. toegangspoort landhuis nr.1 RD, grindpad aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het grindpad naar links.
# Landhuis uit 1864, door de wit gepleisterde muren en hangtorens lijkt het op een kasteeltje.
# Verderop gaat de wandeltocht door het leefgebied van edelherten, honden zijn er niet toegestaan, met een hond volg: In bocht naar links van het grindpad met aan linkerhand zicht op een boerderij RA, kn3 volg 4, smaller grindpad met aan linkerhand een klein perceel met fruitbomen en een insectenhotel en verderop een wit metalen afsluitboom. Direct na de afsluitboom, t.h.v. ANWB paddenstoel 20582 LA richting “Best”, “Woekensesteeg”, kn4 volg 7, het pad met BL bordje “Mortelen” en rechterhand een perceel grasland volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren. Bij deze T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, de verharde weg volgen tot breed onverhard pad aan rechterhand ca. 150m voorbij een parkeerterreintje met een overkapte picknicktafel eveneens aan rechterhand, overige zijpaden negeren. Ga verder bij punt 4 2de regel.
Het grindpad met bocht naar links verder volgen richting een boerderij, grindpad aan rechterhand negeren, kn3 volg 79, voor de boerderij buigt het grindpad naar rechts, verderop voorbij een veerooster met hoog klaphek gaat het pad door het leefgebied van edelherten.
# De monumentale boerderij is uit de eerste helft van de 19e eeuw met op het erf een van oorsprong een Vlaamse schuur uit 1628 die in de 19de eeuw omgebouwd is.
4.
Na verlaten van het leefgebied, bij T-splitsing met aan rechterhand een overkapte picknicktafel LA, verharde weg ca. 150m tot breed pad aan rechterhand.
Bij dit pad RA, breed grindpad, kn79 volg 30.
Bij 4-sprong RA, verharde weg, “Huiskenshoek”, kn30 volg 7.
Bij 4-sprong met aan overzijde twee bankjes LA, “Lieringsedijk”, kn7 volg 8.
Na ca. 120m RA, onverhard pad, kn8 volg 9.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, onverhard pad, de wn route wordt tijdelijk verlaten, het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, het onverhard pad aan overzijde van de weg inlopen, wn route.
5.
Let op voor waterloop LA, smal pad met waterloop aan rechterhand, wn11, verderop na ca. 90m buigt het pad naar links en gaat door een klaphek het grasland in, door linkerzijde van het grasland, wn route, voorbij een poel aan rechterhand buigt het gras-pad door het grasland iets naar rechts richting een klaphek aan de overzijde, bij dit klaphek het grasland verlaten en smal pad volgen.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn11, vervolgens t.h.v. boerderij nr.3 RA door draaihekje met BL bordje “Mortelen”, kn11 volg 12, het grasland inlopen richting hoek aan rechterzijde voorbij het campingterrein, voorbij deze hoek buigt het gras-pad naar rechts met afrastering aan rechterhand, voorbij doorgang door het volgende perceel RD richting draaihekje aan overzijde lopen, na verlaten van het perceel grasland RA, smal pad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Voorbij bankje, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
6.
Bij T-splitsing RA, grindpad, “Oude Steeg”, kn12 volg 15.
Bij splitsing links aanhouden, onverhard pad, “Echteldonksesteeg”, kn15 volg 14.
Na ca. 500m RA, pad met BL bordje “Mortelen” en bosrand aan rechterhand, kn14 volg 19, verderop buigt het pad naar links richting horecagelegenheid Vingerhoeds met t.h.v de horecagelegenheid aan linkerhand een parkeerterrein, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route.
Bij Y-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Na ca. 350m RA, onverhard pad met BL bordje “Mortelen” en waterloop aan rechterhand richting bosperceel, kn19 volg 18, voor het bosperceel buigt het pad naar links.
7.
Bij 3-sprong LA, wn route, het pad door bosrand volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
RD, weg “Pietje Wal” aan linkerhand negeren, kn18 volg 67.
Voor landbouwperceel aan rechterhand RA, “De Hedingen”, onverhard pad met brede waterloop aan linkerhand, kn67 volg 68.
Bijna aan het einde van het bosperceel RA, kn68 volg 17, pad door de bosrand, verderop buigt het pad naar links, ruim voorbij deze bocht via draaihekje een perceel grasland inlopen richting een draaihekje aan overzijde links van bosschages, wn route, na verlaten van het grasland het onverharde pad volgen, wn route.
8.
Bij 5-sprong RD, onverhard pad aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, “Oude Steeg”, kn17 volg 16, direct daarna het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot pad aan linkerhand met aan beide zijde eiken iets voorbij een bankje.
Bij dit pad LA, pad met BL bordje “Mortelen” en houten afsluitboom, kn16 volg 2.
Bij T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn2 volg 5/69, vervolgens voor landbouwperceel aan linkerhand LA, kn2 volg 69, het smalle pad met houten voetgangerssluis rechts van de metalen poort tussen de afrastering en de waterloop inlopen, verderop voor een waterloop buigt het pad naar links, ca. 140m voorbij deze bocht buigt het pad voor een beekje naar rechts, het meanderend beekje aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg iets voorbij een klaphek.
9.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs verharde weg, kn69 volg 81/64.
Voorbij de horecagelegenheid “de Vrolijke Jager” RD, weg en onverhard pad aan rechterhand negeren, kn69 volg 64, het fietspad ca. 80m verder volgen tot pad langs een beekje aan linkerhand.
Bij dit pad LA het pad aan overzijde van de weg inlopen, wn route, het pad met het beekje aan linkerhand volgen tot bocht naar links richting een woning t.h.v. een houten poort iets voorbij een klein bosperceel aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, wn64, iets voorbij deze bocht RA, gras-pad met beekje aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, ruim voor de plaats buigt het gras-pad langs het beekje naar links.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij 4-sprong RA, “Lennisheuvel”, verderop buigt de weg naar links, de weg verder volgen tot de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
St. Theresia kerk, Lennisheuvel 50, 5281 LG te Lennisheuvel. Plan Route
Met de auto
Parkeren op parkeervakken voor de kerk of op het plein voor het gemeenschapshuis Orion iets ten zuiden van de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Kerk aan Lennisheuvel in Lennisheuvel.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-negen-dreven.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
De Koekenbakker
Lennisheuvel 57
5281 LD Lennisheuvel
Bezoek website
't Bakhuys Theetuin- Hightea
De Bocht 4
5281 PE Lennisheuvel
Bezoek website
Café Vingerhoeds
Oude Grintweg 90
5688 MB Oirschot
Bezoek website
Herberg De Vrolijke Jager
Oude Grintweg 100
5688 MB Oirschot
Bezoek website
De wandeltocht kan nu ook gelopen worden door wandelaars die hun hond meenemen. Een alternatieve route is toegevoegd aan de routebeschrijving en de kaarten voor het gedeelte dat door het leefgebied van de edelherten loopt, waar honden niet zijn toegestaan. Het volgen van deze alternatieve route maakt de wandeling ongeveer een kilometer langer.
Afgelopen vrijdag 12 april 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Een paar klein stukjes door grasland was het nog wat drassig maar toch goed te passeren. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Afgelopen week deze route gelopen. Ik had nog de printversie van 2020, begin van de coronatijd. Hierdoor liepen we één keer vast, bij de betonnen bruggetjes. Verder klopte de hele wandeling. Een werkelijk prachtige tocht met veel afwisseling. We hebben genoten.
Vorige week liep ik de korte tocht over Landgoed Heerenbeek en de Mortelen in het Groene Woud (Oirschot). Vandaag de langere wandeling van zo’n 24 km door dit gebied, waaronder Landgoed Velder. Vooral dit laatste landgoed maakt de tocht waard. Tip: trek wat meer tijd uit om dit landgoed beter te verkennen. Zie mijn foto’s op: landschapsfotografie/landgoed-velder-herenbeek-en-de-mortelen
De route gelopen op 20 augustus.
Prachtige route, mooie paden op landgoed de Velder en Heerenbeek lekkere uitsmijter genuttigd bij Vingerhoeds.
Enkele paden zijn wel dicht begroeid in het gebied de Mortelen, dus een lange broek is aan te raden.
Maar een aanrader.
23 juli 2021 de wandelroute gecontroleerd. Jammer dat bij de Negen Dreven een aantal van de negen paden aardig dichtgegroeid waren elk van de paden hebben toch een bijzondere eigen inkijk. Geen grote veranderingen gezien, de routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Route voor de tweede keer gelopen met gps, en mede dankzij het prachtige weer erg genoten!
Rond deze tijd is het wel een mug-rijke wandeling, maar dat mag de pret niet drukken.
Fijn dat er een waypoint is toegevoegd bij de waterloop, daardoor weet je dat je daar extra moet opletten.
Heerlijk rustig gebied met een perfecte afwisseling van bos en weiland.
De wandelroute is iets gewijzigd. Het leefgebied van de edelherten is verder uitgebreid waardoor een pad is komen te vervallen. De tocht gaat nu door de rand van het leefgebied. Aan de GPS track een waypoint bijgevoegd bij een lastig te herkennen afslag als men de track volgt. Bij betreffende punt moet men voor een waterloop een smal pad inlopen i.p.v. het veel bredere pad voorbij de waterloop.
Hallo,
Ik heb nergens kunnen ontdekken, hoeveel km. deze route is, of heb ik er zo naast gekeken.??
Margriet bedankt voor de reactie! De lengte staat rechtsboven in de kleine afbeelding bij de omschrijving. Verder is de lengte ook te zien op de topografische kaart en inmiddels ook weer op de Google Maps kaart. De totale lengte is 23,3 kilometer
Gelopen op zondag 2 juli, met in het begin miezerregen, maar later droog en zonnig.
Super mooie wandeling met fijne afwisseling tussen bos en open land.
Gelopen zonder beschrijving maar met gps-track, 1 opmerking: bij beschrijving laatste regel punt 4: “Voor waterloop LA, gras-pad, wn(11).” klopt de GPS track niet. Deze stuurt je aan de verkeerde kant langs de waterloop, die je niet meer over kunt.
De track liep inderdaad iets te ver door bij de waterloop. De track is aangepast en vervangen op de site. Irene bedankt voor het melden!
Vandaag 6 mei 2016 op een zonnige lentedag met een zomerse temperatuur de wandeltocht gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien, de routebeschrijving is op een aantal kleine puntjes wat aangepast en weer actueel. Tevens de opmerking van Hans van der Aalst, zie voetnootje 9-12-2015, in de routebeschrijving verwerkt, mijn dank hiervoor. Veel wandelplezier!
Vandaag 9-12-2015 deze prachtige route gelopen. Wel heel blij met mijn hoge, waterdichte schoenen. Hier en daar was het zeer drassig. Desondanks, of misschien juist daarom erg genoten.
Laatste regel van fragment 2 lezen:
Na bord "Pastoorsbos" LA
Hans
Vandaag nog eens gelopen met overwegend stralend weer.
Afgezien van het eerste stukje in Lennisheuvel (de "bunker" aan de linkerhand is het datacentrum van de Rabobank) loopt de rest van de route door overwegend rustig gelegen afwisselend landschap. Agrarisch gebied, boomkwekerijen, bossen, weilanden. Hier en daar kan het wel drassig zijn, dus goede waterdichte schoenen zijn aan te bevelen.
De route is op een paar kleine puntjes weer actueel gemaakt.
Op 4 oktober 2013 de route gecontroleerd, de beschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Pinksterzondag deze prachtige route gelopen en genoten van elk detail. Even een kleine opmerking, bij halverwege punt 2 moet je jezelf heel goed insmeren met DEET daar er duizenden muggen je bloed willen drinken. (heb zelf tientallen beten in 5 minuten gehad)
De route is op 15-05-2010 gecontroleerd. De verbeter voorstellen van Lennard zijn in de beschrijving opgenomen. Het ontbrekende netwerk paaltje bij punt 3 is in de tekst doorgehaald. Bij punt 5 is het inmiddels ook duidelijk waar het pad is komen te liggen. Bedankt hiervoor.
Gelopen op 18-4-2010 met prachtig weer. Mooie route die de beginnende lente vooral in het eerste deel van de route duidelijk laat zien.
I.t.t. Frank heb ik wel een paar puntjes waarvoor ik een verbetering wil voorstellen:
Punt 2 laatste regel: “Einde pad op T-splitsing LA, grindpad, wn route.” Aangekomen bij het grindpad (met de pijl van de wn route) vond ik een kruising en geen T-splitsing. Voorgestelde wijziging is dan ook: “Kruising LA, grindpad, wn route.”
Punt 3 derde regel maakt melding van ontbreken van nummers op het plaatje. Tijdens mijn wandeling was het paaltje zelfs helemaal verdwenen. Geen probeem, het is n.l. het eerste pad dat men na de voorgaande regel tegenkomt.
Punt 5 eerste en tweede regel. Hier is de reconstructie van een meer natuurlijke waterloop zeer recentelijk gerealiseerd (kaal zand) en hoeft men dus niet meer langs de sloot op de rechterhand te lopen. Men kan de eerste twee regels nu vervangen door: “Direct na smal bosperceel op l
De route gelopen op 7 april. De routebeschrijving klopt prima. (Wat zou er voor bedrijf zitten in de groene “bunker” links van de Korte Heide?)
Het weer was van dien aard dat we genoodzaakt waren om bij Mieke Vingerhoeds de bierkaart ter hand te nemen, een aanrader.
Een tip voor als we wat verder in het voorjaar/zomer komen op sommige stukken van de route (vooral in het Veldersbos en bij Heerenbeek) voelen de steekbeestjes zich ook erg thuis. Beetje rekening mee houden qua kleding dus (ik ken het gebied).
Verder alle lof wederom !!