De Mussenkeet-tocht, Deurne te Noord-Brabant

12 km Wandelroute De Mussenkeet-tocht, te Deurne

Wandeltocht door de Deurnsche Peel en het kleine peeldorp Griendtsveen. De Mussenkeet ook wel als de Muschenkeet geschreven was een keet die bestond uit turf, planken, biezen en ander goedkoop bouwmateriaal. Waarschijnlijk was de naam een verbastering van ‘de Musch z’n keet’ elke turfsteker kende de plek. Dergelijke keten dienden doorgaans als tijdelijk onderkomen voor seizoenarbeiders. In Griendtsveen waan je je terug in tijd van de turfwinning. Het dorp is rond 1885 gesticht door familie Van der Griendt, verantwoordelijk voor de turfwinning rondom Griendtsveen. Al wandelend kom je langs ophaalbrugjes, kaarsrechte peelkanalen en karakteristieke panden zoals Heilige St. Barbare Kerk, de apostelwoningen en Villa Sphagnum. De apostelwoningen zijn vrijstaande woningen die ter beschikking werden gesteld aan de stafleden van het turfwinningsbedrijf van de familie Van der Griendt. In de ogen van de veenarbeiders waren de stafleden ‘volgelingen’ van de familie Van der Griendt, daar komt ook de naam apostelwoning vandaan. Voorbij de plek waar ooit de Mussenkeet heeft gestaan wordt een deel van het nieuw aangelegde Mussenkeetpad door de Deurnsche Peel gevolgd. Na bezoek aan Griendtsveen gaat de wandeltocht weer het peelgebied in. Tussen de Helenavaart en het Kanaal van Deurne wordt het Nonnenpad gevolgd een smal pad over een kade met op diverse plaatsen mooie doorkijkjes. De Deurnsche Peel maakt deel uit van het Natura 2000-gebied onder de naam Deurnsche Peel & Mariapeel. 77% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 2-5-2023, laatst bijgewerkt op: 5-5-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de natuurpoort RA vertrekken, verharde weg, de weg volgen tot onverhard pad aan rechterhand ca. 250m voorbij boerderij nr.12/12B.
Bij dit pad RA, onverhard pad.
Bij kruising LA, pad met aan beide zijde bosschages, wn route.
# Op het betonnen fundamenten verderop stond tijdens WOII een zoeklicht dat onderdeel was van de Kammhuberlinie, een verdedigingslinie dat bestond uit zoeklichten, radarstations en jachtvliegtuigen.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een metalen poort RA, wn route.
Voor waterloop LA door metalen poort, kn14 volg 13, iets verder RD het pad over de graskade volgen, verderop buigt het pad over de graskade naar links, doorlopen tot T-splitsing bij verharde weg direct na een metalen poort met aan rechterhand een bankje.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Na ca. 300m LA, wn route, breed onverhard pad met een brede waterloop met stuw aan rechterhand.
Voor Kanaal van Deurne, bij T-splitsing LA, kn13 volg 5, pad met iets verder een poort met aan beide zijde een voetgangerssluis.
# Langs het pad passeert men iets voorbij een steiger met zitje aan linkerhand een klein informatiepaneeltje bij de plek waar ooit de mussenkeet heeft gestaan.
2.
Ca. 300m voorbij de steiger LA, pad met SBB bordje, kn5 volg 6, na ca. 100m buigt het pad met ruime bocht naar rechts met aan linkerhand een metalen poort.
Ca. 40m voorbij 2de flauwe bocht naar links met iets verder een metalen poort RA, de wn route wordt verlaten.
Voor kanaal, bij T-splitsing LA, pad met het kanaal aan rechterhand.
RA het brugje over, kn12 volg 18, verderop buigt het pad naar links.
RD, pad voor stuw aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, direct daarna RD, pad met bankje aan linkerhand negeren, verderop voorbij een klaphek het parkeerterreintje schuin naar links oversteken.
Na verlaten van het parkeerterreintje RA, verharde weg, “Helenaveenseweg”, direct daarna links aanhouden, het pad met metalen afsluitboom en peelkanaal aan linkerhand inlopen, wn route, verderop buigt het pad langs het kanaal naar rechts.
Aan einde van het pad RD, verharde weg, het kanaal aan linkerhand verder volgen.
T.h.v. kerk LA de brug over, wn18, aan overzijde bij kruising RD, “Past. Hendriksstraat”, kn18 volg 62.
3.
Voor plantsoentje aan rechterhand RA, “Hoefnagelsplein”, iets verder buigt de weg naar links, de weg die iets verder overgaat in “Meester ter Voertstraat” volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Sphagnumweg”, voorbij brugje gaat de weg over in een breed grindpad en buigt naar links met kanaal aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA het brugje over, direct daarna aan overzijde bij kruising RD, verharde weg.
Bij 4-sprong met dorpspomp RA, “Apostelweg”.
Voor kanaal, bij T-splitsing LA, “Kanaalweg”.
Bij kruising RA de brug over, aan overzijde bij T-splitsing RA, “Kanaalweg”, kn21 volg 19, verderop gaat de verharde weg over in een breed grindpad.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, kn19 volg 18, men passeert het kanaal, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing LA, wn route, verderop buigt het grindpad naar rechts, het grindpad verder volgen tot kruising t.h.v. brug.
Bij deze kruising LA de brug over, kn18 volg 12/17, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing LA, “Helenaveenseweg”, wn12.
4.
Ca. 50m voorbij kombord “Einde bebouwde kom Griendtsveen” RA, bospad met SBB routebordje “Nonnenpad”, wn12.
Voorbij stuw aan rechterhand, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, direct daarna LA voorbij bankje LA richting brugje.
Voorbij het brugje bij T-splitsing LA, het brede pad volgen tot 2de waterloop aan rechterhand iets voorbij een poort met aan beide zijde een voetgangerssluis.
Voorbij deze waterloop RA, pad met brede waterloop aan rechterhand, kn11 volg 6.
Na ca. 550m ruim voor 2de stuw LA, pad over graskade, wn route, verderop buigt het pad naar rechts richting een metalen poort met daarachter een boerderij, het grasland via voetgangerssluis links van de poort  verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, iets verder is aan rechterhand de natuurpoort, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort De Peel, Leegveld 8A, 5753 SG te Deurne. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein van de natuurpoort.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Griendtsveen, start routebeschrijving punt 2 laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Het Kanaal van Deurne Adrie: Het Kanaal van Deurne
Fundament van een zoeklicht, onderdeel van WOII Kammhuberlinie Adrie: Fundament van een zoeklicht, onderdeel van WOII Kammhuberlinie
Mogelijk de Mussenkeet, herkomst van de foto is onbekend Adrie: Mogelijk de Mussenkeet, herkomst van de foto is onbekend
Uitzicht over de Deurnsche Peel Adrie: Uitzicht over de Deurnsche Peel
Resten van een kazemat Adrie: Resten van een kazemat
Uitzicht over een Peelven Adrie: Uitzicht over een Peelven
Brugje met een van de Apostelwoningen Adrie: Brugje met een van de Apostelwoningen
Een Apostelwoning Adrie: Een Apostelwoning
Villa Sphagnum Adrie: Villa Sphagnum

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-mussenkeet-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Natuurpoort De Peel

Leegveld 8A
5753 SG Deurne
Bezoek website

Toon Kortooms Park

Griendtsveenseweg 80
5753 SB Deurne
Bezoek website

Herberg De Morgenstond

Sint Barbarastraat 35
5766 PC Griendtsveen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Anita P 14 april 2024 om 17:02

  Mooie, afwisselende wandeling door een prachtig gebied. Aanrader!

  Reageren
 2. Jet 31 maart 2024 om 18:36

  Samen met Janine en Wouter deze wandeling gelopen. Weer een prachtige wandeling!

  Reageren
 3. Norbert 18 december 2023 om 15:29

  Mooie afwisselende wandeling, gaan we zeker nog een keer doen in de lente.

  Reageren
 4. Tineke en Nart 29 mei 2023 om 21:47

  29-05-23
  Vandaag deze prachtige route gelopen. Geen hindernissen tegen gekomen. Wel opgemerkt dat vanaf de kerk/brug in Griendtsveen de beschrijving van de route tegengesteld is aan de GPX-track. Bedankt.

  Reageren
  1. Adrie 30 mei 2023 om 05:57

   Tineke en Nart bedankt voor het melden van tegengestelde richting in de GPX-track van de lus door Griendtsveen! Het foutje is inmiddels hersteld. Leuk om te lezen dat jullie geen hindernissen meer zijn tegengekomen hopelijk zijn de werkzaamheden in dit deel van de Deursche Peel dan ook echt verleden tijd.

 5. Mark 8 mei 2023 om 15:49

  Vandaag met bewolkt en broeierig weer deze nieuwe tocht gelopen. Voor ons bekend terrein en het mooie Nonnenpad al vele malen gelopen. De Deurnsche Peel is en blijft dan ook een heerlijk wandelgebied. Let op! het laatste gedeelte van de route, vanaf “voorbij deze waterloop RA”, is afgesloten vanwege werkzaamheden aan de graskade. Er is een omleiding (zie foto), deze is wel slecht aangegeven. Het beste is om na kn 12 het 1e pad RA te nemen, bordje SBB De Pelen. Bij driesprong RA paarse route. Pad volgen tot verharde weg. Hier RA tot aan de natuurpoort. Daarnaast is het eerste onverharde pad na het vertrekpunt slecht begaanbaar door tractorsporen en de vele regen van de laatste dagen. Als alternatief kan de 1e weg na het vertrekpunt RA genomen worden, wn-route. Vervolgens bij kruispunt LA. Verderop bij kruising RD originele route.

  Reageren
  1. Adrie 8 mei 2023 om 17:26

   Mark bedankt voor het melden van de werkzaamheden! Er lijkt maar geen einde te komen aan de werkzaamheden in Deurnsche Peel. Voorlopig even de door Mark voorgestelde omleiding volgen. Het door Mark vele malen gelopen Nonnenpad is jammer genoeg het enige pad dat van het Kanaal van Deurne door de Deurnsche Peel naar de Helenavaart gaat en zou mooi geweest zijn als er in dat deel meer mogelijkheden waren.

 6. Stan en Net 3 mei 2023 om 17:38

  Vandaag deze nieuwe prachtige wandeling gelopen. Apart landschap in wording, dit type vindt je op weinig plaatsen. Lekker afwisselende tocht.

  Adrie, dank voor dit juweeltje.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)