De Mussenkeet-tocht, Deurne te Noord-Brabant
Wandeltocht door de Deurnsche Peel en het kleine peeldorp Griendtsveen. De Mussenkeet ook wel als de Muschenkeet geschreven was een keet die bestond uit turf, planken, biezen en ander goedkoop bouwmateriaal. Waarschijnlijk was de naam een verbastering van ‘de Musch z’n keet’ elke turfsteker kende de plek. Dergelijke keten dienden doorgaans als tijdelijk onderkomen voor seizoenarbeiders. In Griendtsveen waan je je terug in tijd van de turfwinning. Het dorp is rond 1885 gesticht door familie Van der Griendt, verantwoordelijk voor de turfwinning rondom Griendtsveen. Al wandelend kom je langs ophaalbrugjes, kaarsrechte peelkanalen en karakteristieke panden zoals Heilige St. Barbare Kerk, de apostelwoningen en Villa Sphagnum. De apostelwoningen zijn vrijstaande woningen die ter beschikking werden gesteld aan de stafleden van het turfwinningsbedrijf van de familie Van der Griendt. In de ogen van de veenarbeiders waren de stafleden ‘volgelingen’ van de familie Van der Griendt, daar komt ook de naam apostelwoning vandaan. Voorbij de plek waar ooit de Mussenkeet heeft gestaan wordt een deel van het nieuw aangelegde Mussenkeetpad door de Deurnsche Peel gevolgd. Na bezoek aan Griendtsveen gaat de wandeltocht weer het peelgebied in. Tussen de Helenavaart en het Kanaal van Deurne wordt het Nonnenpad gevolgd een smal pad over een kade met op diverse plaatsen mooie doorkijkjes. De Deurnsche Peel maakt deel uit van het Natura 2000-gebied onder de naam Deurnsche Peel & Mariapeel. 77% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de natuurpoort RA vertrekken, de verharde weg volgen tot onverhard pad aan rechterhand ca. 250m voorbij boerderij nr.12/12B.
Bij dit pad RA, onverhard pad tevens ruiterpad route 88.
Bij kruising LA, pad met aan beide zijde bosschages, wn route.
# Op het betonnen fundamenten verderop stond tijdens WOII een zoeklicht dat onderdeel was van de Kammhuberlinie, een verdedigingslinie dat bestond uit zoeklichten, radarstations en jachtvliegtuigen.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een metalen poort RA, wn route.
Voor waterloop LA
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Na ca. 300m LA, wn route, breed onverhard pad met een brede waterloop met stuw aan rechterhand.
Voor Kanaal van Deurne, bij T-splitsing LA, kn13 volg 5, pad met iets verder een poort met aan beide zijde een voetgangerssluis.
# Langs het pad passeert men iets voorbij een steiger met zitje aan linkerhand een klein informatiepaneeltje bij de plek waar ooit de mussenkeet heeft gestaan.
Ca. 300m voorbij de steiger LA, pad met SBB bordje, kn5 volg 6, na ca. 100m buigt het pad met ruime bocht naar rechts met aan linkerhand een metalen poort.
Ca. 40m voorbij 2de flauwe bocht naar links met iets verder een metalen poort rechts van het pad RA, de wn route wordt verlaten.
Voor Kanaal van Deurne, bij T-splitsing LA, pad met het kanaal aan rechterhand.
# Verderop iets voorbij een steiger met zitje is aan overzijde van het kanaal een wijk te zien, lokaal een wiek genoemd. Deze vaarten werden in de 19de eeuw gegraven om de peel te ontwateren en de gestoken turf af te voeren. De resten van de kazemat iets verder is onderdeel geweest van de Peel-Raamstelling, een verdedigingslinie die in de jaren 1939 en 1940 is aangelegd.
RA het brugje over, kn12 volg 18, aan overzijde van het brugje RD, verderop buigt het pad naar links.
RD, pad voor stuw aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, direct daarna RD, pad met bankje aan linkerhand negeren, verderop voorbij een klaphek het parkeerterreintje schuin naar links oversteken.
Na verlaten van het parkeerterreintje RA, verharde weg, “Helenaveenseweg”, direct daarna links aanhouden, het pad met metalen afsluitboom en peelkanaal aan linkerhand inlopen, wn18, verderop buigt het pad langs het kanaal naar rechts.
Aan einde van het pad RD, verharde weg met het kanaal aan linkerhand, wn route.
T.h.v. kerk LA de brug over, wn18, aan overzijde bij kruising RD, “Past. Hendriksstraat”, kn18 volg 62.
3.
Voor plantsoentje aan rechterhand RA, “Hoefnagelsplein”, de wn route wordt verlaten, iets verder buigt de weg naar links, de weg die iets verder overgaat in “Meester ter Voertstraat” volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Sphagnumweg”, voorbij brugje gaat de weg over in een breed grindpad en buigt naar links met kanaal aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA het brugje over, aan overzijde bij kruising RD, verharde weg.
Bij 4-sprong met dorpspomp RA, “Apostelweg”.
Voor kanaal, bij T-splitsing LA, “Kanaalweg”.
Bij kruising RA de brug over, aan overzijde bij T-splitsing RA, “Kanaalweg”, kn21 volg 19, verderop gaat de verharde weg over in een breed grindpad.
Het pad met bocht naar rechts verder volgen, kn19 volg 18, men passeert kanaal met stuw, aan overzijde van het kanaal bij T-splitsing LA, wn route, verderop buigt het grindpad naar rechts, het grindpad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot kruising met aan linkerhand een brug.
Bij deze kruising LA de brug over, kn18 volg 12/17, aan overzijde bij T-splitsing LA, “Helenaveenseweg”, wn12.
4.
Ca. 50m voorbij kombord “Einde bebouwde kom Griendtsveen” RA, bospad met SBB routebordje “Nonnenpad”, wn12.
Voorbij stuw aan rechterhand, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, direct daarna LA voorbij bankje LA richting brugje.
Voorbij het brugje bij T-splitsing LA, het brede pad met verderop een poort met aan beide zijde een voetgangerssluis volgen tot 2de waterloop aan rechterhand iets voorbij de poort.
Voorbij deze waterloop RA, pad met brede waterloop aan rechterhand, kn11 volg 6.
Na ca. 550m ruim voor 2de stuw LA, pad over lage graskade, wn route, verderop buigt het pad naar rechts richting een metalen poort met daarachter een boerderij.
Iets voor de metalen poort LA door de rand van het grasland richting informatiezuil lopen, bij de informatiezuil het grasland via een klaphek verlaten, na verlaten van het grasland is aan overzijde van de weg de natuurpoort, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Natuurpoort De Peel, Leegveld 8A, 5753 SG te Deurne. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het parkeerterrein van de natuurpoort.
Openbaar vervoer
Bushalte Kerk, Griendtsveen, start routebeschrijving punt 2 laatste regel.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-mussenkeet-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Natuurpoort De Peel
Leegveld 8A
5753 SG Deurne
Bezoek website
Toon Kortooms Park
Griendtsveenseweg 80
5753 SB Deurne
Bezoek website
Herberg De Morgenstond
Sint Barbarastraat 35
5766 PC Griendtsveen
Bezoek website
Vandaag 8 mei 2024 ongeveer een jaar na het beëindigen van de werkzaamheden gaan kijken of er nog iets veranderd was. Aan het einde van de wandeltocht kan men een klein stukje extra door het grasland lopen, tegenover de natuurpoort is een klaphek geplaatst met een informatiezuil. De wandeltocht gaat nu door het grasland in plaats van over de weg. Bij punt 1 5de regel bij knooppunt 14 lag de metalen poort naast het pad in een waterloop, voorlopig de vermelding van de poort doorgestreept in de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Mooie, afwisselende wandeling door een prachtig gebied. Aanrader!
Samen met Janine en Wouter deze wandeling gelopen. Weer een prachtige wandeling!
Mooie afwisselende wandeling, gaan we zeker nog een keer doen in de lente.
29-05-23
Vandaag deze prachtige route gelopen. Geen hindernissen tegen gekomen. Wel opgemerkt dat vanaf de kerk/brug in Griendtsveen de beschrijving van de route tegengesteld is aan de GPX-track. Bedankt.
Tineke en Nart bedankt voor het melden van tegengestelde richting in de GPX-track van de lus door Griendtsveen! Het foutje is inmiddels hersteld. Leuk om te lezen dat jullie geen hindernissen meer zijn tegengekomen hopelijk zijn de werkzaamheden in dit deel van de Deursche Peel dan ook echt verleden tijd.
Vandaag met bewolkt en broeierig weer deze nieuwe tocht gelopen. Voor ons bekend terrein en het mooie Nonnenpad al vele malen gelopen. De Deurnsche Peel is en blijft dan ook een heerlijk wandelgebied. Let op! het laatste gedeelte van de route, vanaf “voorbij deze waterloop RA”, is afgesloten vanwege werkzaamheden aan de graskade. Er is een omleiding (zie foto), deze is wel slecht aangegeven. Het beste is om na kn 12 het 1e pad RA te nemen, bordje SBB De Pelen. Bij driesprong RA paarse route. Pad volgen tot verharde weg. Hier RA tot aan de natuurpoort. Daarnaast is het eerste onverharde pad na het vertrekpunt slecht begaanbaar door tractorsporen en de vele regen van de laatste dagen. Als alternatief kan de 1e weg na het vertrekpunt RA genomen worden, wn-route. Vervolgens bij kruispunt LA. Verderop bij kruising RD originele route.
Mark bedankt voor het melden van de werkzaamheden! Er lijkt maar geen einde te komen aan de werkzaamheden in Deurnsche Peel. Voorlopig even de door Mark voorgestelde omleiding volgen. Het door Mark vele malen gelopen Nonnenpad is jammer genoeg het enige pad dat van het Kanaal van Deurne door de Deurnsche Peel naar de Helenavaart gaat en zou mooi geweest zijn als er in dat deel meer mogelijkheden waren.
Vandaag deze nieuwe prachtige wandeling gelopen. Apart landschap in wording, dit type vindt je op weinig plaatsen. Lekker afwisselende tocht.
Adrie, dank voor dit juweeltje.