De Meinweg, Herkenbosch te Limburg

25 km Wandelroute De Meinweg, te Herkenbosch

Deze prachtige wandeltocht door het relatief onbekende Nationaal Park De Meinweg voert u afwisselend door uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en langs vennetjes en een afgesneden arm van het riviertje de Roer. Het grootste deel van de wandeling gaat over onverharde en soms rulle paden en is voor een deel gemarkeerd met de geel-rode strepen van het Maas-Swalm-Nette-pad.

Opgesteld op: 31-12-2007, laatst bijgewerkt op: 24-11-2013

Routebeschrijving

Een deel van de wandeling voert over Duits grondgebied. Neemt u daarom een geldig identiteitsbewijs mee. Als kaart wordt aangeraden de topografische kaart 58G (Swalmen, schaal 1 : 25.000).

U start bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Meinweg en steekt de geasfalteerde Meinweg over. Linksaf over een onverhard pad parallel aan deze weg en na 25 m gaat u rechtsaf het bos in. Vanaf hier volgt u geel-rode markering. Rechtdoor, pad op rechterhand negeren. Op een viersprong rechtdoor. Op een viersprong met schuilhut rechtdoor. U loopt onder een hoogspanningsleiding door (smal pad op rechterhand negeren) en gaat op het volgende kruispunt rechtsaf. Recht onder de hoogspanningsleiding slaat u linksaf een smal paadje in. U loopt dit paadje onder de hoogspanningsleiding helemaal uit, zijpaden negeren, tot u op een brede grindweg uitkomt. Hier gaat u linksaf. Neger een bospad vlak voor de hoogspanningsmast en neem direct daarna het volgende bospad rechtsaf dat min of meer evenwijdig aan een asfaltweg loopt. Aan het eind van dit pad vervolgt u uw weg over de asfaltweg. Na 100 m op splitsing rechtdoor over een zandweg. Een spoorlijn kruisen, direct daarna rechtdoor, pad op rechterhand negeren. Op een driesprong na een wildrooster rechtsaf een brede zandweg op.

Deze zandweg door het bos en over de heide blijft u geruime tijd alsmaar rechtdoor volgen, zijpaden negeren. U komt langs knooppunten 67 en 66 van het wandelnetwerk en waar dit rechtsaf slaat blijft u rechtdoor gaan. Na 4 km kruist u een andere brede zandweg. Dit pad voorlopig blijven volgen, later loopt u langs een helling aan uw rechterhand. U komt uit bij een draaihekje aan uw linkerhand. U gaat dit draaihekje echter niet door, maar vervolgt ietwat naar rechts het pad. Dit pad niet verlaten. Na verloop van tijd ziet u aan uw linkerhand een grindweg liggen. Het pad komt uiteindelijk via een draaihekje uit op deze grindweg en hier gaat u rechtsaf. Na 400 m rechtsaf een bospaadje ingaan. Aan de bosrand linksaf (Elmpterweg). Op een gegeven ogenblik passeert u een waterinfiltratieput aan uw linkerhand (op Duits grondgebied) en spoedig daarna komt u op een viersprong met grenspaal 397. De geel-rood gemarkeerde route gaat hier rechtdoor Duitsland in, u gaat echter rechtsaf een brede zandweg op, pal langs de grens. De wandeltocht is nu tijdelijk ongemarkeerd.

Aan het eind van de zandweg rechtdoor een asfaltweg op (Grensweg). U passeert een paar huizen. Waar de Grensweg haaks naar rechts buigt, rechtdoor een pad opgaan. Bij een groen hekwerk en grenspaal 395 gaat u een draaihekje door en komt u op Duits grondgebied. Na 450 m een sluis doorgaan en direct daarna op een kruising rechtsaf (Leichenweg). Dit bospad, dat aanvankelijk langs een hek loopt en later breder wordt, blijft u voorlopig volgen, alle zijpaden negeren. Na 2,7 km passeert u een grensslagboom en bevindt u zich weer in Nederland. 600 m na de slagboom maakt de weg op een vijfsprong een flauwe bocht naar rechts (Hooibaan). U komt langs een zeshoekig fietsroutebord vanaf de achterkant bezien. Na krap een kilometer gaat u op een viersprong rechtdoor en volgt u weer de geel-rode markering.

Na 650 m rechtsaf (let op de markering!). U passeert tweemaal een wildrooster en gaat op de volgende kruising linksaf. Na 650 m op een kruising linksaf en na 100 m op een kruising rechtsaf. Na 40 m bij een fietsroutebord linksaf. Dit pad een paar honderd meter volgen en dan de eerste linksaf (De Lange Luier), een zandweg door bos en heide. Wildrooster passeren en na 2,6 km bij een zeshoekig fietsroutebord van de achterkant bezien linksaf. Spoorlijn kruisen en rechts aanhouden (Scheidingsweg). Deze loopt u helemaal uit tot u bij een drukke verkeersweg uitkomt. (Rechts is horeca.) Verkeersweg oversteken en rechtdoor een pad op door natuurgebied De Turfkoelen. Wanneer links een weiland begint de eerste rechtsaf gaan. Dit pad helemaal uit lopen tot aan de rand van de bebouwde kom van Herkenbosch en rechtsaf gaan. Meteen weer rechtsaf naar de drukke verkeersweg. Deze oversteken en rechts het fietspad volgen. Neger een smal onverhard pad aan de linkerhand en ga vervolgens linksaf een onverhard pad parallel aan de Meinweg op. Na 150 m ligt rechts het bezoekerscentrum.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Meinweg, Meinweg 2, 6075 NA te Herkenbosch. Plan Route

Met de auto

Neem vanuit Roermond de N570 (Keulsebaan) richting Herkenbosch, Wassenberg en industrieterrein Roerstreek. Volg deze weg tot voorbij de bebouwde kom van Herkenbosch en sla bij de geel-zwarte palen aan weerszijden van de weg linksaf. Na 150 m kunt u rechts bij het bezoekerscentrum uw auto gratis parkeren.

Openbaar vervoer

Neem vanaf NS-station Roermond bus 78 of 79 (zondag beperkt, overigens 1 maal per uur) en stapt u bij de halte Keulsebaan/Meinweg uit. Vanaf hier loopt u naar de geel-zwarte palen aan weerszijden van de grote weg en gaat hier linksaf de Meinweg op. Na 150 m ligt aan uw rechterhand het bezoekerscentrum.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (2)

Een van de Rolvennen Een van de Rolvennen
Eveneens een Rolven Eveneens een Rolven

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-meinweg.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Brasserie de Boshut & Bezoekerscentrum De Meinweg

Meinweg 2
6075 NA Herkenbosch
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Patrick 27 maart 2019 om 22:49

  Kan men de wandeling ook wat inkorten ?

  Reageren
  1. Adrie 28 maart 2019 om 07:25

   Niet als men op pad gaat met alleen de routebeschrijving. Wel als men de wandelroute loopt met ook een GPS er zijn in dat gebied voldoende paden om ergens de route te onderbreken om verderop de track weer op te pikken.

 2. Lennard 17 november 2013

  Vandaag gelopen met heel rustig en grijs herfstweer.

  Ik vond het een mooie wandeling door overwegend rustig gelegen gebied. Ondanks een aantal erg lange rechte stukken is er voldoende afwisseling in het landschap. Sta aan het begin van het laatste lange stuk (de 2,7 km van de laatste alinea) even stil en let eens op de rust in dit deel van het gebied.

  De route heeft de tand des tijds redelijk goed doorstaan, slechts hier en daar zijn wat dingetjes veranderd. Een GPS is mee geweest op de wandeling, dus ik kan binnenkort een routekaart en gpx track inzenden, samen met een bijgewerkte omschrijving.

  M.b.t. het voetnootje van 03-06-2007, het stukje privé terrein na grenspaal 395 is voor wandelaars gewoon toegankelijk, het verbod geldt alleen voor fietsers.

  Reageren
 3. miek 7 oktober 2011

  Lange wandeling. Zou erg fijn zijn als er een route kaart van is dan kun je de route zelf op delen.

  Reageren
 4. je naam 3 juni 2007

  Deze wandelroute loopt tussen de twee draaihekjes (grenspaal 395) over prive terrein. Publiek toegang is hier niet toegestaan!!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)