Luysen-tocht, Stramproy te Limburg

19 km Wandelroute Luysen-tocht, te Stramproy

Wandeltocht door het grensoverschrijdend gebied Kempen-Broek op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat o.a. door de natuurgebieden het Smeetshof, Sint-Maartensheide, De Luysen en de Stramprooierheide. Het Smeetshof en De Luysen zijn moerasgebieden waarbij vooral De Luysen-Mariahof bijzonder waterrijk is. In De Luysen-Mariahof staan drie vogelkijkhutten met een prachtig uitzicht over het waterrijk gebied. De Stramprooierheide is een bosgebied met hoofdzakelijk grove den. Een gedeelte van de wandeltocht gaat langs de beek Abeek. Langs deze beek zijn twee watermolens. Op het Belgisch grondgebied De Voorste Luysmolen en op Nederlands grondgebied de Broekmolen. De Voorste Luysmolen is een watermolen met een geschiedenis van meer dan 500 jaar gelegen aan de Abeek. De benaming “Luys” is oorspronkelijk een veldnaam, die werd overgedragen op de twee in het Luysgebied gelegen watermolens en tevens op de molenaarsfamilies. De Voorste Luysmolen werd al voor 1515 vermeld als volmolen om lakens te vollen. Vanaf de 19de eeuw werd de molen ook ingericht als korenmolen. De naam van deze molen, ‘Voorste Luysmolen’ is omdat er vlakbij ook een ‘Achterste Luysmolen’ heeft gestaan. Deze molen dateerde uit 1602 en werd in 1926 afgebroken. Watermolen de Broekmolen, niet de huidige molen op deze plek behoorde sinds de 15e eeuw tot het Stift van Thorn. De huidige molen werd gebouwd in 1738. In 1787 werd pastoor Engels eigenaar van de Broekmolen waarna de molen nog enkele keren van eigenaar wisselde. In 1868 kreeg de molen de huidige vorm. In 1981 is bij de molen een schuur gebouwd die daarvoor bij een kempische Abdijhoeve in Geel (B.). 89% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 29-9-2008, laatst bijgewerkt op: 19-4-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Parkeerterrein RA verlaten, “Lochtstraat”, verharde weg, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad, het grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, grindpad met gescheiden verhard fietspad, ww155 volg pv.
Bij 4-sprong LA, grindpad, ww154 volg pv, het grindpad volgen tot smal onverhard pad aan rechterhand direct na een brede waterloop en voordat het grindpad overgaat in een verharde weg met gemeentebord “Bocholt”.
Bij dit pad RA, smal pad richting klaphek met bordje “Smeetshof”, ww160 volg pv, voorbij klaphek smal pad met de waterloop aan rechterhand.
Bij kruising LA, smalle verharde weg, pv route, iets verder gaat de smalle weg over in een grindpad, het grindpad volgen tot bocht naar rechts.
Bij deze bocht het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, ww165 volg pv.
2.
RD, smal pad langs waterloop aan linkerhand negeren, ww166 volg pv.
Voorbij klaphek met veerooster RD, klaphek aan rechterhand negeren, de pv route wordt verlaten, direct daarna voorbij bosschages aan linkerhand LA richting bos, ww169 volg rd.
In het bos RD, smal licht slingerend bospad, pad aan rechterhand negeren, ww168 volg rd.
Het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, rd route, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij een bocht naar links passeert men een vlonder, het pad verder volgen tot T-splitsing t.h.v. de bosrand.
Bij deze T-splitsing RA, ww167 volg rd, vervolgens bij kruising voor verharde weg “Kakebeekstraat” LA, breed grindpad, rd route.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, ww164 volg rd.
3.
Grindpad met bocht naar links verder volgen, iets verder in bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, ww163 volg rd, verderop wordt het pad smaller en gaat het pad door een klein bosperceel, na verlaten van het bosperceel buigt het pad naar rechts.
Voor kleine woning, bij T-splitsing RA, verharde weg, ww161 volg oc.
Na ca. 200m LA, ww162 volg oc.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, oc route, vervolgens t.h.v. elektriciteitshuisje LA, grindpad, oc route, verderop betonnen brugje over en door klaphek, voorbij het klaphek het pad door vijvercascades richting bosrand volgen.
Voor de bosrand, bij T-splitsing met aan linkerhand een veerooster RA, ww179 volg rd, het pad met verderop ww185 volg rd en naar rechts buigt voor een inrit van een perceel met poort volgen tot betonnen brugje, zijpaden negeren.
Voor dit brugje LA, pad met beek de Abeek aan rechterhand, rd route.
# Aan het einde van dit pad is aan de overzijde van de beek watermolen “De Voorste Luysmolen”, Deze watermolen werd voor het eerst vermeld in 1515. Bij de watermolen is een pauzeplek met horeca.
4.
Bij kruising LA, verharde weg, “Luysenstraat”, ww181 volg rd.
Bij kruising LA, rd route, verderop buigt de weg naar rechts, voorbij deze bocht de weg verder volgen tot kruising voor het bosperceel aan linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, breed pad door de bosrand aan rechterhand, ww182 volg rd, het pad met verderop ww183 volg rd volgen tot kruising met aan rechterhand informatiepaneel “Kempenbroek”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, rd route, direct daarna bij T-splitsing eveneens RA, verharde weg, vervolgens LA, onverhard pad, rd route.
Bij T-splitsing LA, rd route, breed pad, verderop buigt het pad naar rechts.
Het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, rd route, het pad verder volgen tot bocht naar rechts.
5.
Bij deze bocht RD, ww186 volg rd, pad met verderop een metalen afsluitboom, ruim voorbij de afsluitboom wordt het pad smaller.
Bij T-splitsing LA, grindpad, ww187 volg gz, het grindpad volgen tot pad aan rechterhand iets voorbij overgang naar verharde weg.
Bij dit pad RA, gz route, voorbij inrit aan rechterhand in flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, pad met houten afsluitboom, gz route.
Voor waterplas aan rechterhand, bij 3-sprong links aanhouden, ww189 volg gz.
Iets voor vogelkijkhut de Roerdomp LA de twee brugjes over, gz route,  verderop volgt het pad een klein stukje de bosrand en buigt bij een klaphek naar rechts het bos weer in.
Iets voorbij een perceel grasland aan rechterhand RA, pad met een metalen poort, gz route.
6.
Voor informatiepaneeltje “Vogelkijkhut Wielewaal”, bij 3-sprong LA, gz route.
Voorbij brugje, bij kruising met aan rechterhand een metalen poort RD richting vogelkijkhut de IJsvogel, gz route, pad met iets verder een veerooster, voorbij een klein stalletje aan rechterhand buigt het pad naar links en gaat over een kade met een waterplas aan rechterhand.
Bij T-splitsing met aan rechterhand vogelkijkhut de IJsvogel LA, gz route, het pad dat naar rechts buigt volgen tot T-splitsing voorbij brede een waterloop en rechtdoor een steiger met vogelkijkscherm.
Bij deze T-splitsing RA, pad over kade met de waterloop aan rechterhand, ww178 volg rd, verderop buigt het pad voor een afrastering naar links richting een hoog houten brugje, vervolgens het brugje over.
7.
Voorbij het brugje RA, pad met de beek aan rechterhand, rd route.
Bij T-splitsing RA betonnen brugje over, ww177 volg rd, aan overzijde LA, het pad met de beek aan linkerhand volgen tot kruising met aan linkerhand een betonnen brugje.
Bij deze kruising LA het brugje over, ww192 volg bv, aan overzijde RD, pad met grenspaal aan rechterhand negeren.
Het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, bv route.
# De zwerfkei aan linkerhand is de grenspaal tussen Kinrooi (B) – Stramproy (NL) van 1839 -1989.
Bij T-splitsing LA, pad met gescheiden verhard fietspad, ww144 volg gz, iets verder buigt het pad naar rechts.
# Broekmolen, helaas is het waterrad niet zichtbaar vanuit de weg, alleen op afspraak te bezoeken.
Bij kruising met verharde weg RD, de gz route wordt verlaten
8.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 250m RA, onverhard pad, “De Boberden 4a-4b”.
Bij 5-sprong 2de pad aan linkerhand inlopen, het pad links van het “Zevensprung kapelke”, voorbij het kapelletje bij 4-sprong LA, breed pad met iets verder aan linkerhand informatiepaneel “Mountainbike route Weert” het pad is tevens ruiterpad (ruiterroute 20), vervolgens na ca. 60m het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, het pad tevens ruiterroute verder volgen tot 4-sprong t.h.v. bosrand, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong LA, breed grindpad met gescheiden verhard fietspad richting “’t Vosseven 400m”.
T.h.v. bord “’t Vosseven 200m” LA, het grindpad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot parkeerterrein aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, rd = rode driehoek, bv = blauwe vierhoek en gz = gele zeshoek geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28, 6039 RV te Stramproy. Plan Route

Met de auto

Startpunt Nieuw Vosseven. Voor wandelaars is parkeren van de auto alleen toegestaan op de parkeerplaats iets voor de ingang van het bungalowpark 't Vosseven, dit is de eerste parkeerplaats vanaf Stramproy.
Startpunt Smeetshoeve, Smeetshofweg I, ‘einde Weerterweg’ in Bocholt voor wandelaars vanuit België. Aanlooproute: met de rug naar de hoeve LA vertrekken. Voor bosschages aan rechterhand RA richting het bos, ww169 volg rd. Start de routebeschrijving bij punt 2 3de regel.
Startpunt Voorste Luysmolen, Luysenweg 2, Bocholt voor wandelaars vanuit België. Aanlooproute: het parkeerterrein RA richting de watermolen verlaten, de weg volgen tot kruising ca. 300m voorbij de beek. Start routebeschrijving bij punt 4 2de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De Voorste Luysmolen Adrie: De Voorste Luysmolen
Het Mariahof met in de verte een brugje over de Abeek Adrie: Het Mariahof met in de verte een brugje over de Abeek
De Abeek Adrie: De Abeek
Het Mariahof Adrie: Het Mariahof
Tauros Adrie: Tauros
Konik paarden Adrie: Konik paarden
De Abeek Adrie: De Abeek
Grenspaal op de Nederlandse-Belgische grens Adrie: Grenspaal op de Nederlandse-Belgische grens
Grenspaal Kinrooi (B) - Stramproy (NL) 1839-1989 Adrie: Grenspaal Kinrooi (B) - Stramproy (NL) 1839-1989
Broekmolen Adrie: Broekmolen
De schuur stond in het verleden bij de Kempische Abdijhoeve in Geel Adrie: De schuur stond in het verleden bij de Kempische Abdijhoeve in Geel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart luysen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Boshuis Nieuw Vosseven

Lochtstraat 28
6039 RV Stramproy
Bezoek website

De Luysmolen

Luysenweg 2
3950 Bocholt, België
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (23)

 1. Adrie 19 april 2024 om 14:39

  De wandeltocht op 17 april 2024 samen met de Luysen-de kleine tocht en de Luysen-de grote tocht gecontroleerd. Ondanks de vele regen van de laatste tijd waren alle paden prima te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 25 oktober 2021 om 10:11

  Op elke plaatsen zijn de wandelwissel nummers op de routepaaltjes van het Kempen-Broek wandelnetwerk verdwenen. Voorlopig deze nummers doorgestreept in de routebeschrijving.

  Reageren
 3. Adrie 16 januari 2020 om 17:52

  De wandeltocht kan weer in zijn geheel gelopen worden. De Luysen heeft een flinke verandering ondergaan, de vijvercascade voor het zuiveren van het water dat van de Abeek komt is flink uitgebreid. Verder zijn er kades aangelegd en het gebied is veel opener geworden. Geheel afgerond zijn de werkzaamheden nog niet, de diverse plaatsen ontbreken de routepaaltjes nog mogelijk dat er nog andere kleine veranderingen doorgevoerd worden.

  Reageren
 4. Adrie 27 september 2019 om 14:52

  In het wandelgebied St. Maartensheide-de Luysen zijn vanaf half augustus grootschalige werkzaamheden gestart door Natuurpunt. De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van een voorzuiverende vijvercascade, verlengen en herstellen van de buitendijken en opnieuw aanleggen en ophogen van wandelpaden. Hierdoor is een deel van St. Maartensheide tijdelijk niet toegankelijk. De wandelroute kan ingekort gelopen worden, zie hiervoor de routebeschrijving.

  Reageren
 5. Adrie 4 februari 2019 om 14:26

  Gisteren 3 februari 2019 de wandelroute gecontroleerd. Op enkele punten waren nieuwe wandelwisselnummers. Ook zijn over een groter gebied aan de Belgische zijde van de grens honden niet meer toegestaan. Honden zijn dan ook niet meer toegestaan bij deze wandeltocht. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Kaatje 14 juli 2018 om 18:38

  Hele mooie wandeling. Afwisselend, zelfs als je vaker in dit gebied wandeld. Bij een temperatuur van rond de 30°C goed te doen. Heerlijk in de schaduw. Even bijkomen met een kleine lunch bij de Luysmolen.Top!

  Reageren
 7. Francine 14 mei 2017 om 17:37

  Hallo,

  Wat een leuke route! Komen jullie toevallig ook langs of in de buurt van het woutershof?
  Hoelang duurt de route nu ongeveer?

  Reageren
  1. Adrie 14 mei 2017 om 17:51

   Beste Francine bedankt voor de reactie! Langs het Woutershof komt het “Kempen-Broek rondje” van 25km, en de ingekorte route “Door het Grootbroek” van 16km. Deze route de Luysroute van 18km is met een rustig wandeltempo van 4km/uur in 4,5 uur te lopen en met een stevig tempo van 5km/uur in ruim 3,5 uur.

  2. Francine 15 mei 2017 om 06:03

   Bedankt voor je reactie.
   Dan moet inderdaad de wandeling grootboek hebben. Weet jij toevallig of ik die route wat korter kan maken zodat het wel binnen 2.5 – 2 uur te wandelen is? Weet jij ook toevallig hoeveel km ik wandel binnen 2 of 2.5 uur? We willen met een grote groep vanuit school een wandeling maken naar het woutershof toe.
   De luysroute lijkt me ook mooi, misschien dat ik die richting grootboek kan aanpassen?

   Gr Francine

  3. Adrie 15 mei 2017 om 15:24

   De tocht “Door het Grootbroek” is niet veel in te korten. Het Vosseven ligt in het meest noordelijke punt van de tocht en het Woutershof in het meeste zuidelijke. Als een tocht maximaal 2,5 uur mag duren dan is circa 10km zo’n beetje het maximum. Het enige wat ik kan bedenken is starten vanuit het Woutershof, er start daar een tocht van ca. 10km aangegeven m.b.v. routepaaltjes met een oranje cirkel. Indien het Woutershof alleen bedoelt is als een pauzeplek dan zou mijn voorkeur toch uitgaan naar de Luysmolen ook zeer geschikt als pauzepunt tevens is deze tocht goed in te korten tot ca. 10km tevens loop je door een omgeving die zeker zo mooi is. Voor meer informatie kunt U contact met mij opnemen door een mail te sturen naar info@klikprintenwandel.nl of gebruik maken van de contact pagina.

  4. Francine 31 mei 2017 om 09:39

   Hartstikke bedankt Adrie!
   Ik ga eens aan de slag ermee

 8. Adrie 15 februari 2017 om 16:01

  De wandelroute is aangepast, het gevonden alternatief heeft wat afstand betreft aardig wat gevolgen voor de oorspronkelijke route. Besloten de oorspronkelijke route iets in te korten van ruim 21 kilometer naar 18 kilometer. Met is deze wijziging is ook een pad dat tijdens de nattere jaargetijden heel drassig was komen te vervallen. Voor degene die de voorkeur geven aan langere tochten, binnenkort wordt de “Luysroute de grote tocht” gepubliceerd. En om de liefhebbers van wat kleinere tochten niet te vergeten wordt binnenkort ook de “Luysroute de kleine tocht” gepubliceerd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Adrie 13 februari 2017 om 16:00

  Deze wandelroute is tijdelijk gesloten! Door uitbreiding van het begrazingsgebied is een pad komen te vervallen. Binnenkort ga ik kijken naar een alternatief.

  Reageren
 10. Adrie 10 januari 2016

  De wandeltocht gaat over een pad in het Wijffelterbroek dat gedurende nattere jaargetijden heel drassig kan zijn. Voor nattere jaargetijden is voor het pad een alternatief gezocht. Men heeft nu de keuze uit het pad dat drassig kan zijn of een onderhoudspad langs een beekje. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Adrie 30 september 2015

  De route op 29 september 2015 gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Ook zijn er veranderingen te melden: het natuurgebied de Kettingdijk is flink uitgebreid. Langs het pad de Kettingdijk, waaraan de naam van het natuurgebied is ontleend, is een groot landbouwgebied met akkers en weilanden teruggegeven aan de natuur. Het is een prachtig gebied geworden met nattere natuur. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Antoon & Marijke 31 december 2013

  Route gelopen met zo af en toe een lekker winterzonnetje. Mooie afwissellende route, met vooral het laatste stuk veel vogels [ganzen, witte reigers, aalscholvers en diverse soorten eenden]. Momenteel een echt broekbos en derhalve op sommige plekken moeilijk begaanbaar vanwege modder.

  Reageren
 13. wim & marga 2 september 2013

  Op 28-08-2013 deze mooie en zeer afwisselende route gelopen. Je merkt dat deze route niet veel gewandeld word, want hier en daar staan de brandnetels al redelijk hoog. Is ook een zeer rustige route. Zijn op deze dag hooguit 3 mensen tegen gekomen. Zeker de moeite waard.
  Hartelijk dank weer aan degene die de route heeft uitgezet.

  Reageren
 14. Adrie 10 oktober 2012

  De route is vandaag 10-10-2012 gecontroleerd. De beschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier.

  Reageren
 15. Ruud 20 oktober 2010

  17-10-2010 Erg mooie wandeling en goed beschreven. Ik zag onderweg wel veel oude nesten van de eikenprocessierups. Dus oppassen in de zomer.

  Reageren
 16. Nico Huijbers 6 juni 2010

  Op een zeer warme dag 28 graden,deze leerzame natuurwandelng gemaakt. Toch muggenlotion zoals DEET meenemen anders heb je geen rustige nacht.

  Reageren
 17. Fox Renard 25 september 2009

  Mooie route met heel veel afwisseling en mooie foto locaties. Route is perfect te volgen! Prachtig natuurgebied. Ik stond overigens oog in oog met een paar paarden die niet van plan waren aan de kant te gaan.

  Reageren
 18. Louis 9 augustus 2009

  Zon 9 aug gelopen. Hele mooie route in mooi, rustig boerenland en waterrijk natuurgebied.
  Omdat 21 km te lang was hebben we hem ingekort tot het zuidelijk stuk: bij oversteken van grens vanuit de lochtstraat, rechtdoor de napoleonsdijk volgend zodat je weer op de route komt.
  Als je inzoomt op de Google kaart en uitprint heb je overigens geen beschrijving nodig
  Na afloop is het goed uitrusten op het terras van restaurant het Vosseven
  Bedankt!

  Reageren
 19. Wim 27 juli 2009

  Afgelopen zondag deze route gelopen.
  Met mooi weer
  Mooie route Veel waterpartijen laantjes reviertjes.
  Genoeg tezien op deze route die trouwens uistekend beschreven is.
  Ook het punt dat je lastig beschrijft is het geen probleem geweest.
  complimenten aan de inzender van deze route

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)