Liskes-route, Borkel en Schaft te Noord-Brabant

29 km Wandelroute Liskes-route, te Borkel en Schaft

Wandeltocht door het Dommeldal, het grensoverschrijdend natuurgebied Plateaux-Hageven en het natuurgebied De Maaij. De plaatsjes Borkel en Schaft worden gescheiden door het riviertje de Dommel. Het Dommeldal staat bekend als een van de mooiste beekdal landschappen in Noord-Brabant. Na verlaten van het riviertje gaat de wandeltocht door het grensoverschrijdend natuurgebied Plateaux-Hageven. Op de grens met België wordt weer een gedeelte van de Dommel gevolgd. Het natuurgebied. De Maaij bestaat uit een aantal viskweekvijvers, waaronder de Beeken, de Pastoorswijer, en de Liskes. De visvijvers zijn door het beekje de Beekloop verbonden wat tegenwoordig ook de naam is die op de bordjes van Natuurmonumenten staat. Vissen worden er niet meer gekweekt, momenteel kan de natuur er zijn gang gaan. Vanuit twee uitkijktorens heeft men een mooi uitzicht over dit waterrijk gebieden. Als bezienswaardigheid komt men aan het einde van de tocht langs de ronde stenen beltmolen St Antonius Abt. De molen, gebouwd in 1865 is vernoemd naar de heilige Antonius, schutspatroon van de voormalige kapel te Borkel. Deze molen is maalvaardig en wordt door vrijwilligers gebruikt om graan te malen. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 2-8-2009, laatst bijgewerkt op: 26-4-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk RA vertrekken, weg volgen tot bocht naar rechts, zijwegen negeren.
Bij deze bocht de weg met bocht naar rechts verder volgen, fietspad aan linkerhand negeren, kn6 volg 95.
Voorbij kombord “Schaft”, bij kruising RA, kn95 volg 94, verharde weg, iets verder t.h.v. bedrijfspoort gaat de weg in een bocht naar rechts over in een onverhard pad, verderop voorbij een waterloop wordt het pad smaller, ca. 130m voorbij de waterloop splitst het smalle pad even en komt iets verder weer samen.
Voorbij houten brugje LA, kn94 volg 93, het pad met riviertje de Dommel aan linkerhand en met verderop kn93 volg 25 volgen tot kruising met verharde weg.
2.
Bij deze kruising RD, kn25 volg 24, smal pad met het riviertje aan linkerhand verder volgen.
Bij 3de overstap RD, kn24 volg 22, het riviertje verder volgen, voorbij 6de overstap buigt het pad naar links en gaat door de rand van bosschages, na verlaten van de bosschages passeert men nog twee overstappen daarna gaat het pad door het bos.
Iets voorbij een houten afsluitboom het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad langs het riviertje aan linkerhand negeren, wn route, het pad buigt weg van het riviertje.
Na verlaten van het bos, bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij Y-splitsing LA, kn22 volg 21, vervolgens bij T-splitsing RA richting woningen, wn route, iets verder gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot 4-sprong voorbij woning nr.11.
3.
Bij deze 4-sprong LA, kn21 volg 64, iets verder gaat de smalle weg over in een onverhard pad met na ca. 150m een klaphek, het pad verder volgen tot een pad aan rechterhand direct na verlaten van een smalle strook bos met iets verder een grenspaal links van het pad, voor dit bos buigt het pad met flauwe bocht naar links.
Bij dit pad RA, pad met houten afsluitboom en NM bordje, wn route.
Voor veerooster met daarachter een uitkijkpunt, bij kruising LA, kn64 volg 96.
Bij T-splitsing RA, breed pad, wn96, verderop t.h.v. een brugje gaat het onverharde pad over in een smalle verharde weg.
Bij kruising RA, onverhard pad, kn96 volg 93.
Bij T-splitsing RA, wn93, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RD, pad aan rechterhand negeren, oc route, kn93 volg 92, het pad verder volgen tot T-splitsing bij smalle weg voor bosrand.
4.
Bij deze T-splitsing LA, smalle verharde weg, oc (wit routebordje met oranje cirkel) en wn92 route.
Na ca. 80m RA, brugje over, oc route, kn92 volg 91, direct daarna RD, smal pad met bosrand aan rechterhand, smal bospad aan linkerhand negeren, wn91.
Voorbij landbouwperceel, bij 4-sprong RA, bospad, oc route, kn91 volg 90.
Bij 4-sprong RD, oc en wn90 route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, oc en wn90 route.
Voor woning nr.49, bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, “Buizerdstraat”, oc en wn90 route, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, kn90 volg 54, direct daarna RA, onverhard pad, oc route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, oc en wn54 route.
Voor woning, bij T-splitsing RA  wn54, direct daarna voorbij de woning LA, smalle weg, oc route, kn54 volg 50, de bochtige weg volgen tot brugje over de Dommel, zijpaden negeren.
5.
Iets voorbij het brugje over de Dommel, direct na betonnen brugje RA, kn50 volg 53, het rechter pad inlopen, oc en wn53 route, verderop komen beide paden samen.
# Voor een bezoek aan het bezoekerscentrum Hageven de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, direct daarna bij 3-sprong LA, iets verder is aan linkerhand het bezoekerscentrum. Open op woensdag van 13u tot 17u en in de weekends van 14u tot 18u. Dan kan je hier ook een drankje verkrijgen.
Voor vogelkijkhut, bij T-splitsing RA, oc route, kn53 volg 95, iets verder voorbij een metalen brugje buigt het pad naar links en volgt het riviertje aan linkerhand, verderop t.h.v. betonnen brugje buigt het pad naar rechts weg van het riviertje, smalle verharde weg, oc en wn95 route.
Ca. 200m voorbij deze bocht, iets voorbij bosperceel aan rechterhand LA, onverhard pad, oc route, kn95 volg 94.
6.
Na ca. 250m, voorbij flauwe bocht naar rechts LA door houten voetgangerssluis, kn94 volg 52, de oc route wordt verlaten, iets verder passeert men een vlonder, verderop een houten voetgangerssluis en hangbrugje, ca. 100m voorbij een kleiner brugje buigt het pad op een lage heuvel naar links, t.h.v. grenspaal No.185 buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, het pad verder volgen tot bocht naar links voor bosrand aan overzijde van het opengebied.
In deze bocht, voorbij bankje RA, bospad met NM bordje “Plateaux”, gele (NM routepaaltje met gele pijl voor de richting ) route, de wn route wordt verlaten, het licht slingerende pad ca. 270m volgen tot pad aan linkerhand t.h.v. een routepaaltje rechts van het pad.
Bij dit pad LA, smal bospad, gele route, verderop voorbij een klaphek buigt het pad naar links en gaat door een perceel grasland met populieren, gele en wn69 route, voorbij het perceel met de populieren het pad met ondiepe greppel aan rechterhand volgen tot bocht naar rechts voorbij een smal houten brugje met iets verder een klaphek, let op de routepaaltjes.
7.
Voorbij het klaphek RA, direct daarna RD, gras-pad aan linkerhand negeren, gele route, kn96 volg 11, het pad met grasland aan rechterhand volgen tot een parkeerterreintje.
Voor het parkeerterreintje RA, gele route, verderop voor een houten poort buigt het pad naar links.
Voor houten poort, bij T-splitsing LA, grasrijk pad door de bosrand, de gele  en wn route worden verlaten, verderop het bos bij een klaphek rechts van een houten poort verlaten.
Na verlaten van het bos, bij kruising RD de doorgaande weg N69 oversteken, let op!!!! zeer drukke weg, verhard fietspad, “Maaij”, kn26 volg 27.
Na ca. 300m, ruim voor flauwe bocht naar links van de weg RA, het bospad aan overzijde van weg met NM bordje “Plateaux” inlopen, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 350m, t.h.v. 2de doorkijk naar open plek aan rechterhand LA, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand, zijpaden negeren.
8.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad met bosrand aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, wn route.
Voorbij woning met grote hal aan rechterzijde van de weg LA, onverhard pad, wn route, het pad volgen tot T-splitsing voor een landbouwperceel (grasland), zijpaden negeren.
Iets voor deze T-splitsing LA, wn route, het pad dat parallel loopt aan het ruiterpad aan overzijde van de waterloop met verderop in ruime bocht naar rechts kn27 volg 12 volgen tot een brugje, iets voor het brugje komen het pad en het ruiterpad samen.
Bij het brugje RD het brugje over, pad aan rechterhand negeren, kn12 volg 80, aan overzijde eveneens RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens in bocht naar links van het pad rechts aanhouden richting uitkijktoren, pad met houten afsluitboom en NM bordje “Beekloop”, wn route.
# Vanuit de uitkijktoren heeft men een mooi zicht over de voormalige kweekvijvers de Liskes.
9.
Voorbij woning en houten voetgangerssluis RD, de wn route wordt verlaten, pad met verhard fietspad.
Voorbij landbouwperceel aan rechterhand, bij 4-sprong RA, het pad door de bosrand en verderop door het bos volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, pad met NM bordje “Beekloop”, wn route,
RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt weer verlaten, verderop na ca. 150m buigt het pad naar links.
Ca. 300m voorbij deze bocht, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met iets verder aan rechterhand een uitkijktoren met uitzicht over de kweekvijvers Pastoorsweijer, verderop voor een houten poort buigt het pad naar links met na deze bocht aan linkerhand een stuw en iets verder in een bocht naar rechts een bankje eveneens aan linkerhand, het pad verder volgen tot verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze verharde weg RD, verharde weg, pad met verhard fietspad aan linkerhand negeren.
10.
Voorbij picknicktafel rechts aanhouden, breed onverhard pad.
Bij 5-sprong met picknicktafel rechts aanhouden het verhard fietspad volgen, nu even goed opletten in bocht naar links van het fietspad RA, smal onverhard pad, wn route.
Voor waterloop, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, iets verder buigt het pad naar links met brede waterloop aan rechterhand, voor schuilhut met picknicktafel buigt het pad naar rechts en gaat een stuw over.
Aan overzijde van de stuw RA, kn84 volg 88, smal pad met de brede waterloop aan rechterhand, verderop voor een landbouwperceel buigt het pad scherp naar links weg van de waterloop en volgt het landbouwperceel aan rechter- en de bosrand aan linkerhand, wn route.
Voorbij houten afsluitboom, bij kruising RD, pad met de bosrand  aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, pad met nog steeds de bosrand aan linkerhand, wn route.
Na ca. 80m RA, wn route, het pad door het landbouwgebied volgen tot kruising voor bosrand, zijpaden negeren.
11.
Bij deze kruising RD, bospad met houten afsluitboom, kn88 volg 82.
Bij kruising RD, wn route.
Bij kruising RA, pad met brandweerpaaltje 5, wn route.
Bij kruising RD richting de rand van het bos, wn route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, het fietspad langs doorgaande weg volgen, vervolgens na ca. 40m RA de doorgaande weg N69 oversteken, let op!!!! zeer drukke weg, aan overzijde het verhard voet-/fietspad inlopen.
Aan einde van het voet-/fietspad, bij T-splitsing RA, breed pad, de wn route wordt verlaten, vervolgens voor doorgaande weg LA, smal bospad, na ca. 90m het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, verderop na een langer recht stuk buigt het pad voor een perceel grasland naar rechts met grasland aan linkerhand, voorbij het perceel het pad verder door het bos volgen tot 4-sprong met aan rechterhand een pad naar een wit gebouw.
12.
Bij deze 4-sprong RD, pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij het bosperceel RD, pad langs het bosperceel aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na verlaten van het bosperceel RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 140m, t.h.v. inrit woning nr.88 RA, onverhard pad met waterloop aan rechterhand.
Voorbij het landbouwperceel aan linkerhand LA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand richting bos, iets voor de bosrand buigt het pad met flauwe bocht nar rechts.
Direct na deze flauwe bocht, aan overzijde van de waterloop, bij kruising LA, smal pad tussen waterloop en bosrand met de bosrand aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar rechts, verderop buigt het pad naar links met grasland aan rechterhand.
13.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong links aanhouden, breed pad met aan rechterhand een waterloop langs het bos.
Na ca. 200m, voor volgend bosperceel rechts aanhouden, smal pad tussen het bosperceel en waterloop met de waterloop aan rechterhand.
Bij kruising met verharde weg RD, de waterloop aan rechterhand verder volgen, verderop voor een klein omheind perceel voor paarden buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD, pad door de bosrand.
Bij 4-sprong RA, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij Y-splitsing LA, verharde weg, “Bruggerdijk”, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot plein voor de kerk, het startpunt.
#Als bezienswaardigheid passeert men aan de dorpsstraat korenmolen “St Antonius Abt”.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen/gele en wit/ donker rode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Monseigneur Kuypersplein voor kerk, Dorpsstraat 49, 5556 VL te Borkel en Schaft. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan de rand van het Mgr. Kuyperplein. De parkeerplaats aan de Pater Aartslaan is tijdelijk gesloten door nieuwbouw van woningen aan deze weg.
Startpunt vanuit België: Bezoekerscentrum Natuurpunt Hageven Tussenstraat 10 - 3910 Neerpelt. Aanlooproute: Vanuit het parkeerterreintje bij het bezoekerscentrum RA vetrekken, vervolgens bij 3-sprong RA, direct daarna voor het brugje over de Dommel LA, het 2de pad volgen. De routebeschrijving starten bij punt 5. voorlaatste regel Voor vogelkijkhut……….

Openbaar vervoer

Bushalte Mgr Kuypersplein, Borkel en Schaft, buurtbus rijdt niet op zondag.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
Wespennest Adrie: Wespennest
De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
Natuurgebied Plateaux-Hageven Adrie: Natuurgebied Plateaux-Hageven
Uitkijktoren in het natuurgebied De Maaij Adrie: Uitkijktoren in het natuurgebied De Maaij
Natuurgebied De Maaij Adrie: Natuurgebied De Maaij
Molen Sint Antonius Abt Adrie: Molen Sint Antonius Abt
Molen Sint Antonius Abt Adrie: Molen Sint Antonius Abt

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart liskes-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant de Zwaan

Mgr. Kuijpersplein 18
5556 VS Borkel & Schaft
Bezoek website

De Woeste Hoeve

Mgr. Kuypersplein 6
5556 VS Borkel & Schaft
Bezoek website

Bezoekerscentrum Natuurpunt Hageven, beperkt open

Tussenstraat 10
3910 Neerpelt
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (14)

 1. Marja en Wim Clemens 9 mei 2024 om 18:11

  Vandaag deze supermooie wandeling gelopen ! Wij hebben ervan genoten
  Bedankt voor deze mooie route

  Reageren
 2. Adrie 25 april 2024 om 19:57

  De wandeltocht is vernieuwd. Nieuw is een mooi smal pad dat langs de Beekloop gaat en aan het einde van de wandeltocht wordt de rand van het Dommeldal gevolgd waardoor de laatste 6 kilometer gevarieerder is geworden, zie reactie van Looi Zuidwijk 20 jan 2023. Verder zijn er rond visvijver de Pastoorswijer werkzaamheden geweest, de omgeving rond de visvijver is veel opener geworden met nu een uitkijktoren die uitzicht biedt over de visvijver.

  Reageren
 3. Looi Zuidwijk 20 januari 2023 om 19:59

  Vooral in het begin een mooie route laatste 6 km zijn een beetjes saai vergeleken met de rest.
  Gelopen op 14 januari 2023.

  Reageren
 4. Adrie 30 augustus 2022 om 14:14

  Gisteren de wandeltocht gecontroleerd. Inmiddels zijn de werkzaamheden beëindigd bij het vijvercomplex De Liskes. Op de foto een van de vijvers. Aan de Belgische zijde van de grens de knooppunten van De Groote Heide wandelnetwerk als extra herkenningspunten in de routebeschrijving vermeld. Dit wandelnetwerk sluit aan op het wandelnetwerk aan de Nederlandse zijde van de grens. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 24 januari 2021 om 07:22

  Natuurmonumenten is gestart met herstel van het vijvercomplex de Liskes. De werkzaamheden zijn gestart rond 4 januari en zijn naar verwachting 1 maart gereed. Het pad door het vijvercomplex is in deze periode niet toegankelijk. Een alternatieve route staat aangegeven op infopanelen bij de ingangen van het gebied. De werkzaamheden zijn bij punt 8 4de regel van de routebeschrijving.

  Reageren
  1. Harald 12 december 2021 om 18:50

   De werkzaamheden zijn op 11 december 2021 nog in volle gang. Het ziet er niet naar uit dat men snel klaar is. Omlopen zal dus nog even moeten (ca. 500m extra).

 6. Adrie 3 juni 2017 om 17:42

  De wandelroute 26 mei 2017 gecontroleerd tevens de tocht naar aanleiding van de reactie van Piet iets gewijzigd. Het zuidelijke deel van de tocht is meer naar het oosten richting Neerpelt verschoven waardoor de tocht als geheel verder van de N74 is komen te liggen. Niet de N69 maar de N74 in België veroorzaakt de meeste geluidsoverlast. Tevens gaat de tocht nu langer door het mooie beekdal van de Dommel met een leuk hangbrugje. Verder zijn de Pelterheggen in de route opgenomen, een voor Nederland uniek vloeiweiden systeem. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Piet 2 november 2015

  Op zich aardig en afwisselend. Maar de zeer drukke autoweg N69 doorsnijdt de track en is altijd te horen. De hele dag dus herrie op de achtergrond. Ik zal deze track dan ook niet aanbevelen aan mijn vrienden.

  Reageren
 8. Adrie 18 mei 2014

  Ik ben vandaag eens gaan kijken naar de door Jos en Corrie gemelde verdwenen pad. Inmiddels is er een nieuw pad ontstaan bij de plaats waar kap en snoeiwerkzaamheden zijn geweest, de routebeschrijving is weer actueel, veel wandelplezier!!!

  Reageren
 9. Jos en Corrie 6 maart 2014

  Vandaag deze mooie route gelopen.
  We hebben de auto geparkeerd bij de werkschuur van natuurmonumenten,
  even ten zuiden van wandelknooppunt 26, aan de linkerkant van de Luikerweg.
  Dit is ongeveer halfweg de route.
  Hierdoor hebben we rust in Borkel, waar diverse eetmogelijkheden zijn.
  Bij punt 6, aanvulling:
  Bij kruising met verharde fietspad RA. fietspad volgen,
  dit fietspad blijven volgen tot voor de waterloop, bij bordje "Schut" RA, vervolgens na enkele meters LA.
  Dit i.v.m. kap en snoeiwerkzaamheden in het bos, smal pad door bos is verdwenen.

  Reageren
  1. Adrie 6 maart 2014 om 20:08

   De routebeschrijving, kaartje en de GPS-track is aangepast. Jos en Corrie bedankt voor de melding en het wijzigingsvoorstel!

 10. Adrie 10 augustus 2012

  De route is gecontroleerd, de beschrijving is aangepast op de huidige situatie.

  Reageren
 11. Jo Heylen 21 maart 2011

  20-03-2011
  Vandaag de prachtige route gelopen. Super voor wie houdt van open countryside en rust. Perfect te volgen via routebeschrijving. Wie halfweg een drankje wil nuttigen kan probleemloos een doorsteekje maken naar de grensovergang op de luikersteenweg waar cafe Tolhuis en De hutten te vinden zijn. Een ommetje van ong. 1 km.
  Bij ons krijgt de route een 9,5/10 en komt probleemloos in onze top 5!
  Bij aankomst een gezellige pint in De Woest Hoeven of De zwaan, meer moet dat niet zijn! Perfecte dag gehad! Meer van dat!
  Proficiat aan de maker van de route!

  Reageren
 12. wim van de kerkhof 20 april 2010

  Op maandag 19-4-2010 deze routie gelopen.
  De route is perfect bescheven.
  Mooie afwisselde route.
  Ga hem zeker nog eens lopen.
  dank aan de maker van deze route.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)