De kienhout-route, Helenaveen te Noord-Brabant

26 km Wandelroute De kienhout-route, te Helenaveen

Wandeltocht door de Deurnsche Peel, het plaatsje Griendtsveen, de Mariapeel en het Broemeerbos. De geschiedenis van Helenaveen en Griendtsveen zijn nauw verweven met de ontginning van de Peel. Jan van de Griendt, een van de oprichters van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen", stichtte het dorp Helenaveen. Zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen. Griendtsveen is heeft een beschermd dorpsgezicht en is mooi gelegen. De wandeltocht start in Helenaveen, gaat door de Deurnsche Peel naar Griendtsveen om vervolgens door de Mariapeel en het Broemeerbos weer terug te keren naar Helenaveen. De beide peelgebieden zijn oorspronkelijk hoogveengebieden. Aanvankelijk werd de Deurnsche Peel en de Mariapeel op een kleinschalige manier vergraven, waardoor verschillende gebieden met zogenaamde boerenkuilen ontstonden en een grote lengte aan Peelbanen, om de turf af te voeren. Grootschalige ontginning heeft in de Mariapeel niet plaatsgevonden, wat vooral dit gebied tot een bijzonder gebied maakt. De naam kienhout verwijst naar stammen en boomstronken van gestorven bomen die bewaard zijn gebleven in veenlagen. Het hout is in de loop der eeuwen onder een zure veenlaag komen te liggen waardoor het van zuurstof afgesneden was en werd geconserveerd.. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-9-2009, laatst bijgewerkt op: 12-4-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het “Koning Willem III plein” RA verlaten, de doorgaande weg met verderop kn66 volg 44 ca. 3km volgen tot breed grindpad “Hogebrug” aan rechterhand direct na het Kanaal van Deurne.
Bij dit pad RA, “Hogebrug”, kn44 volg 16, het brede pad dat verderop voorbij woning nr.5 overgaat in een onverhard pad ca. 3,1km volgen tot breed pad aan linkerhand iets voorbij de 2de metalen poort.
Bij dit pad RD, kn16 volg 13.
RD langs metalen poort, pad langs brede waterloop aan linkerhand negeren, kn13 volg 5.
# Na ca. 800m passeert men t.h.v. een houten steiger aan linkerhand een klein informatiepaneeltje bij de plek waar ooit een hut de mussenkeet heeft gestaan.
Ca. 300m voorbij de steiger en het informatiepaneeltje LA, pad over lage kade met SBB bordje, kn5 volg 6, na ca. 100m buigt het pad met ruime bocht naar rechts met aan linkerhand een metalen poort.
Ca. 40m voorbij de 2de flauwe bocht naar links en iets verder een metalen poort RA, de wn route wordt verlaten, men loopt weer richting het peelkanaal.
2.
Voor het peelkanaal, bij T-splitsing LA, pad met het peelkanaal aan rechterhand.
# Aan het begin van het pad langs het Kanaal van Deurne is men al een kazemat gepasseerd, iets verder passeert men de resten van een 2de kazemat beide waren onderdeel van de Peel-Raam stelling.
RA het brugje over, kn12 volg 18, verderop buigt het pad naar links.
T.h.v. bosrand, voor stuw RA, wn route, smal pad over dijkje.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn18, men loopt de plaats Griendtsveen in.
T.h.v. het kerkje RA de brug over, wn18, aan overzijde bij kruising eveneens RA, kn18 volg 19, voorbij woning nr. 41 gaat de verharde weg over in een breed grindpad, verderop buigt het pad naar links.
RD, pad over dam in het peelkanaal aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links met nog steeds een peelkanaal aan rechterhand.
# In het dorp passeert men Villa Sphagnum (de witte villa te zien vanuit het pad langs het peelkanaal) en een aantal van de 10 nog bestaande Apostelwoningen gebouwd in 1900 en destijds eigendom van familie Van der Griendt, verantwoordelijk voor de turfwinning rondom Griendtsveen.
3.
Bij kruising RA het brugje over, aan overzijde bij kruising RD.
Bij 4-sprong met dorpspomp RA, verharde weg, “Lavendellaan”.
Bij kruising RD het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing LA, “Kanaalweg”, kn21 volg 1.
Aan einde van het peelkanaal, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn1 volg 20, voorbij woning nr. 22/24 gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad ca. 2,3km volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, onverhard pad, kn20 volg 52, het licht slingerende pad ca. 900m volgen tot 3-sprong met kn52 routepaaltje.
Bij deze 3-sprong LA, kn52 volg 51, het pad ca. 700m volgen tot pad aan linkerhand ruim voorbij een bocht naar rechts.
Bij dit pad LA, kn51 volg 54 (het knooppuntpaaltje staat iets verder), iets verder links aanhouden.
4.
Ruim voorbij een klaphek met metalen poort het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij klaphek, bij kruising RD door klaphek, kn54 volg 53, het pad ca. 2km volgen tot 3-sprong met picknicktafel ca. 150m voorbij een schaapskooi.
Bij deze 3-sprong links aanhouden richting schuur, kn53 volg 50, het pad pal naast de linkerzijde van schuur inlopen en doorlopen tot parkeerterreintje aan rechterhand, zijpaden t.h.v. de schuur aan linkerhand negeren.
T.h.v. het parkeerterreintje LA, kn50 volg 57, het brede pad volgen tot kruising voor een brug over de Helenavaart, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, kn57 volg 58, direct daarna aan overzijde bij kruising met “Soemeersingel” eveneens RD, onverhard pad, wn route.
In het bos, iets voorbij flauwe bocht naar rechts RA, smal bospad met ondiepe waterloop/greppel aan rechterhand, verderop na ca. 90m buigt het pad naar links weg van de greppel.
5.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een brede waterloop ook wel wijk of wiek genoemd RA, wn route.
# Dergelijke wijken of wieken werden gebruikt om met platte boten de gestoken turf te vervoeren. Een wijk komt uit op een hoofdwijk die vervolgens weer verbonden is met het peelkanaal de Helenavaart.
Bij 3-sprong met aan rechterhand half verharde weg links aanhouden, wn route, verderop iets voorbij 2de bocht naar rechts buigt het pad naar links gaat over een dam in de brede waterloop (wijk) en buigt aan overzijde eveneens naar links met de waterloop (wijk) aan linkerhand.
Ca. 240m voorbij de dam RD, pad aan rechterhand negeren, de brede waterloop (wijk) verder aan linkerhand volgen, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad samen met de brede waterloop (wijk) naar links.
Ca. 200m voorbij deze bocht RA, bospad, de brede waterloop (wijk) wordt verlaten.
Bij kruising RD, kn58 volg 87.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, de wn route wordt verlaten.
6.
Iets voor bosrand, bij T-splitsing RA, wn route, het pad met verderop twee brede waterlopen (wijken) aan linkerhand volgen tot T-splitsing voor een bankje, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting klaphek, kn87 volg 86, voorbij het klaphek door 2de klaphek, het smalle pad tussen greppel en waterloop inlopen.
Iets voorbij klaphek en bankje RD, grindpad, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, kn86 volg 82, direct daarna RA, grindpad, “Aardbeiweg”, wn route.
Bij kruising RD, verharde weg, “Aardbeiweg”, wn route.
T.h.v. 2de begraafplaats LA, gras-pad, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD, eveneens gras-pad, het gras-pad volgen tot verharde weg.
Bij de verharde weg LA, “Trufaak”.
In bocht naar links van de weg rechts aanhouden richting de kerk, verhard voetpad, iets verder voor de kerk gaat het voetpad over in een verharde weg, vervolgens voorbij de kerk, bij 3-sprong links aanhouden.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot “Koning Willem III plein”, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Koning WillemIII Plein, Oude Peelstraat 10, 5759 PC te Helenaveen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Koning WillemIII Plein

Openbaar vervoer

Bushalte Oude Peelstraat, Helenaveen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Schaapskooi Adrie: Schaapskooi
Nederlandse landgeit Adrie: Nederlandse landgeit
Het kanaal van Deurne Adrie: Het kanaal van Deurne
Een van de vele kanalen door Griendtsveen Adrie: Een van de vele kanalen door Griendtsveen
Voormalige herberg Adrie: Voormalige herberg
Een van de apostelwoningen Adrie: Een van de apostelwoningen
Mariapeel, van boom naar kienhout Adrie: Mariapeel, van boom naar kienhout
Mariaveen Adrie: Mariaveen
Mariapeel Adrie: Mariapeel
De Deurnese Peel Adrie: De Deurnese Peel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-kienhout-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Eethuis & cafétaria 't Veen

Soemeersingel 3
5759 RB Helenaveen
Bezoek website

In d'Ouwe Peel

Soemeersingel 1
5759 RB Helenaveen
Bezoek website

Herberg De Morgenstond

Sint Barbarastraat 35
5766 PC Griendtsveen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (8)

 1. wilfred nas 13 januari 2023 om 10:46

  In helenaveen zit niet meer ‘de Wissel’ maar d’n ouwe peel…

  Reageren
  1. Adrie 13 januari 2023 om 14:39

   Beste Wilfred Nas, bedankt voor het melden van de horecagelegenheid! De naam is aangepast.

 2. Adrie 12 januari 2023 om 09:25

  De wandeltocht kan weer gelopen worden. De werkzaamheden in de Deurnsche Peel zijn nagenoeg afgerond. De looprichting is omgekeerd, hiermee zitten de langere stukken aan het begin van de wandeltocht en de smallere meer slingerende paden aan het einde van de tocht. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 13 december 2021 om 15:05

  Het unieke hoogveenlandschap in de Deurnsche Peel dreigt te verdwijnen. Momenteel wordt gewerkt aan het project Peelvenen Leegveld om dit te voorkomen, Een groot deel van het pad langs het Kanaal van Deurne is niet toegankelijk, voorlopig deze wandeltocht gesloten. Volgens de planning moet het gebied eind 2022 heringericht zijn.

  Reageren
 4. Irene Hupkens 1 mei 2017 om 17:15

  wie kan mij helpen over een fietsroutew langs de grote peel begin punt Ospel bij de school naar Helenaveen.
  vlak daarvoor staan een paar bankjes in het bos. kom je uit het bos kom je in Helenaveen

  Reageren
 5. Adrie 19 juni 2015

  Toon v d Ven bedankt voor het wijzigingsvoorstel! Om te zien of men het juiste routepaaltje passeert moet men bij de splitsing inderdaad eerst links aanhouden men komt dan langs het paaltje. Ik heb de beschrijving hierop aangepast.

  Reageren
 6. Toon v d Ven 19 juni 2015

  Heel mooie route met correcte routebeschrijving op een foutje na en wel: 2e regel punt 4 : Bij splitsing rechts aanhouden, direct daarna bij T-splitsing RA, kn51 volg 52.netwerk paaltje staat 20m links.
  Moet zijn : bij splitsing Links aanhouden, direct daarna bij T-splitsing RA, kn51 volg 52, netwerk paaltje staat 20m links

  Reageren
 7. Lennard 11 februari 2012

  Enkele weken geleden deze mooie wandeling gelopen. Deze wandeling is een goed voorbeeld van natuur die terug komt nadat menselijk ingrijpen (ontginning) is gestopt.

  Opmerkelijk is dat men bijna aan het eind van de routebeschrijving nog een hele afstand voor de boeg heeft, desondanks is de route helemaal correct.

  Kleinigheidje: het startpunt Helenaveen ligt in Noord-Brabant en niet in Limburg zoals in de kop te lezen valt.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)