De IJzeren Man-route, Vught te Noord-Brabant

17 km Wandelroute De IJzeren Man-route, te Vught

De route start bij natuurbad De IJzeren Man dat ontstaan is door afgraving van zand dat gebruikt werd voor de ophoging van de wijk Het Zand in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Vervolgens voert de route langs de Vughtse Hoeven richting Helvoirt en van daaruit langs kasteel Zwijnsbergen en richting de nederzetting Distelberg aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen. De route voert uiteindelijke door Cromvoirt weer terug naar De IJzeren Man.
De route loopt grotendeels door bosrijk en agrarisch gebied maar gaat naast Vught ook door Helvoirt en Cromvoirt. 55% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Lennard, op: 31-1-2013, laatst bijgewerkt op: 17-6-2023

Routebeschrijving

Opmerking vooraf
Deze wandeltocht komt van oorsprong  uit de serie “Wandelroutes de Meierij” van de VVV.  Na de komst van de wandelnetwerken is de serie uit de handel genomen. Omdat dit toch mooie en  interessante wandelingen zijn, zijn ze omgezet naar een beschrijving met kaart en gps-track waarbij het oorspronkelijke traject hier en daar is aangepast.

1.
Bij de ingang van het recreatieterrein en met de rug naar de poort RA vertrekken, het verhard voet-/fietspad met de gebouwen aan rechterhand inlopen, bij het Strandpaviljoen een stukje klinkerweg volgen  en iets verder het verhard pad “Boslaan 43” parallel aan de weg inlopen, het voetpad gaat over naar een onverhard pad, voorbij omheining pad met waterplas De IJzeren Man aan rechterhand.
Bijna aan het einde van de waterplas links aanhouden richting de verharde weg, direct daarna rechts aanhouden en het smalle pad tussen de bomen door parallel aan de weg volgen.
Aan einde van het pad de verharde weg RD oversteken, na verlaten van het bos LA richting de verharde weg, bij de weg “Bosbaan” RA, het voetpad aan de rechterkant van de weg volgen.
Voorbij spoorwegovergang de weg RD uitlopen tot kruising met verkeerslichten bij doorgaande weg N65.
2.
Bij deze kruising de N65 RD oversteken en de ventweg aan de rechterzijde van de “Vijverbosweg” volgen, t.h.v. huisnr. 4a verder RD via de fietsstrook aan de rechterzijde van de weg tot de eerste kruising ca. 60 m verderop.
Bij deze kruising RA de “Jagersboschlaan” in richting “Helvoirt” (kn37v33).
Aan het einde van deze weg op de Y-splitsing LA de “Hoevensestraat”  richting “Helvoirt” (AP23714/001) in, de bebouwde kom van Vught verlaten (vwn), en deze weg blijven volgen.
Na ca. 800 m RD blijven gaan (kn33v44) richting “Escch” (AP23725), direct daarop gaat de weg over in een onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad.
Bij Y-splitsing RA (kn44v35) richting “Esch” (AP20256), pad met grind-/fietspad blijven volgen.
3.
Ruim 700 m verder met flauwe bocht naar rechts de “Hoevensestraat” vervolgen (kn35v36), pad met sportvelden en verderop een golfterrein aan linkerhand.
Na bijna 900 m, in de bocht naar rechts RA (kn36v79) door houten voetgangerssluis het smalle bospad met BL bordje “Jagershagen” inlopen (kn36v79), iets verder passeert men aan rechterhand een poel, blijf dit pad geruime tijd RD volgen, men passeert verderop een woning en steekt langs twee houten afsluitbomen een breed pad over, ongeveer 280m voorbij het brede pad passeert men een bankje bij een grote eik halverwege 2de perceel grasland aan linkerhand.
Ongeveer 120 m voorbij het bankje op kruising LA, pad tussen rijtjes bomen en met waterloop aan rechterhand en aan beide zijde een perceel grasland.
Na de houten voetgangerssluis op T-splitsing RA, pad met verhard fietspad gaan volgen.
4.
400 m verderop RD blijven gaan op de verharde weg “Esschebaan” (vwn) richting “Helvoirt” (AP23724/001).
Op T-splitsing LA, “De Dijk” (vwn) richting “Helvoirt” (AP22666/001), deze weg gaat verderop parallel lopen aan de provinciale weg.
T.h.v. de verkeerslichten RA de provinciale weg oversteken .
Aan overzijde op T-splitsing LA “Oude Rijksweg” (vwn12) en meteen RA de “Torenstraat” in (kn12v59) en aan de linkerzijde van de weg gaan lopen.
Voor de kerk van Helvoirt LA de “De Jonge van Zwijnsbergenstraat” in (kn59v11), blijf deze weg die verderop overgaat in “Vincent van Goghstraat” ruim 500 m volgen tot net voorbij het plein “Vincent van Goghplein” met winkels aan rechterhand.
Loop dan direct na het plein bij het standbeeld van Vincent van Gogh RA de “Achterstraat” in (vwn).
5.
Voorbij huisnummer 26 LA de “Vendelstraat” in.
Einde weg op T-splitsing RA de “Sint Jorisstraat” in, verderop op de volgende T-splitsing LA (kn61v20) “Lindelaan” en de spoorwegovergang over, even daarna passeert men waterloop de “Raamse Loop” en gaat de weg over in “Udenhoutseweg”, iets verder het fietspad aan de rechterzijde volgen.
Ruim 400 m verderop, direct na huisnummer 37 RA het onverhard pad inslaan (kn20v65), het pad buigt na huisnummer 37A naar links.
T.h.v. witte afsluitboom aan rechterhand RD blijven gaan, het pad met bordje “Zwijnsbergen” tussen twee waterlopen volgen en RD uitlopen tot een beek, voor de beek buigt het pad naar rechts, verderop voor witte afsluitboom buigt het pad weer naar rechts en wat verderop LA het brugje over (kn65v67) en een laan inlopen.
Men passeert aan linkerhand Kasteel Zwijnsbergen.
6.
Aan einde van de laan op T-splitsing RA, verharde oprijlaan en meteen daarna op de T-splitsing LA (kn67v13), fietspad aan de linkerzijde van de weg volgen, verderop passeert men beekje “Zandleij” de weg “Nieuwkuikseweg” verder RD volgen.
Na bijna 600 m bij kruising met verharde weg schuin links het verhard fietspad inlopen richting “Kaatsheuvel” (AP23713).
Na bijna 400 m het 1e pad RA (kn13v7), bospad met verhard fietspad.
Aan het einde van pad LA de verharde weg “’t Hoog” in (vwn).
Op de kruising RA de “Hoenderstraat” in (kn7v81), deze gaat verderop over in een breed onverhard pad.
7.
Bij kruising de verharde weg RD oversteken en de weg “Hoenderstraat” vervolgen (kn81v82), voorbij woning met bijgebouw wordt de weg weer onverhard.
Na ruim 200 m, voorbij klein bosperceel aan linkerhand scherp LA (kn82v25), onverhard pad met het bosperceel aan linkerhand.
Voorbij perceel grasland aan rechterhand RA (vwn), pad door bosrand met iets verder een bankje en een stalletje aan rechterhand.
Iets voorbij het stalletje RD het smalle pad met bankje inlopen, iets verder buigt het pad naar links, direct na deze bocht RA de klinkerweg op (vwn), meteen daarna de klinkerweg “Berkendreef” met bocht naar links vervolgen.
# Ook leuk als er niet teveel ATB rijders gebruik van maken in deze bocht RD  de heuvel oplopen, boven LA het pad over de heuvel (stuifduin) volgen. Als je de heuvel weer bent afgedaald LA en direct daarop RA de klinkerweg inslaan. Ga verder bij punt 8 1ste regel.
Bij T-splitsing RA, eveneens een smalle klinkerweg.
8.
Voorbij inrit huisnummer 17 gaat de klinkerweg over in een onverhard pad doorlopen tot een brugje over de Zandleij.
Voorbij het brugje het pad RD vervolgen (kn25v26).
In bocht naar rechts van het pad, bij 4-sprong schuin naar links het pad met aan beide zijde een omheining inlopen.
In Cromvoirt, op T-splitsing RA, verharde weg richting de kerk,
Iets voorbij de kerk, tegenover het voormalige gemeentehuis RA  (kn27v26) het pad “Sint Lambertusstraat 70” tussen huisnummer 72 en 68 inlopen, iets verder gaat de weg over in een onverhard pad.
Op T-splitsing LA (kn26v28) en loop dit pad uit tot de T-splitsing bij verharde weg bijna 600 m verderop.
Hier RA en iets verder LA de “Scheepenstraat” in (vwn), een breed grindpad.
9.
Voorbij manege “’t Heike”, op T-splitsing RA (kn28v29), dit pad RD uitlopen tot bospaadje aan de linkerhand iets voor de verharde weg.
Hier LA het paadje parallel aan de weg in en aan het einde ervan RD een klein stukje het verhard voetpad aan de linkerzijde van de verharde weg volgen en direct na beekje “Broekleij” LA (kn29v19) het fietspad op en meteen rechts aanhouden (vwn) het zandpad met waterplas aan rechterhand volgen, na ruim 650 m komt men bij een omheining met poort.
# Buiten het seizoen (oktober t/m april) kan men een open staande poort aantreffen. Het terrein van het strandbad is dan vrij toegankelijk, het pad door omheind terrein vervolgen met waterplas aan rechterhand, verderop via de hoofdingang het omheinde terrein verlaten. Na verlaten is aan linkerhand het parkeerterrein het startpunt.
Poort dicht? Dan voor de poort links aanhouden en RA het fietspad langs de omheining vervolgen, terug richting het startpunt.

Wandelroutenetwerk:
De geel/groene markeringen hiervan worden alleen als extra hulpmiddel gebruikt. In geval van twijfel is de tekst leidend.

Afkortingen:
kn29v31 = knooppunt 29, volg 31
vwn = volg wandelroutenetwerk
vwn28 = volg wandelroutenetwerk richting 28
LA = linksaf, RA = rechtsaf en RD = rechtdoor
BL = Brabants Landschap
AP23713 = ANWB paddenstoel nummer 23713

Niet genoemde zijpaden en –wegen moeten worden genegeerd, dat geldt ook voor paaltjes, markeringen, borden, e.d., die niet zijn vermeld.
Alle namen tussen aanhalingstekens zijn ter plekke op borden zichtbaar.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Recreatiepark De IJzeren Man, Boslaan 49, 5263 NX te Vught. Plan Route

Met de auto

A2 A65/N65 richting Tilburg nemen. Na einde snelweg 3e kruispunt met verkeerslichten RA richting Cromvoirt (Boslaan). Na kruisen spoorweg ca. 800 m verder aan de linker kant van de weg.

Openbaar vervoer

Station 's-Hertogenbosch. Buslijn 207. Bushalte De IJzeren Man, Vught.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Stallen bij boerderij Stallen bij boerderij
Oude Sint Nicolaaskerk in Helvoirt Oude Sint Nicolaaskerk in Helvoirt
Standbeeld van Vincent van Gogh Standbeeld van Vincent van Gogh
Laan op landgoed Zwijnsbergen Laan op landgoed Zwijnsbergen
Kasteel Zwijnsbergen Kasteel Zwijnsbergen
Kerk van Cromvoirt Kerk van Cromvoirt
Kerk van Cromvoirt Lennard: Kerk van Cromvoirt
De IJzeren Man Lennard: De IJzeren Man

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-ijzeren-man-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Strandpaviljoen De IJzeren Man

Boslaan 49
5263 NX Vught
Bezoek website

Pannenkoekenrestaurant Den Tol

Oude Rijksweg 20
5268 BT Helvoirt
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (16)

 1. Adrie 17 juni 2023 om 18:54

  Vandaag 17 juni 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Het wandelnetwerk was uitgebreid met nieuwe knooppunten en een onverhard pad is nu een verhard fietspad. Voor de rest klopte de wandeltocht. Routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Ad, Cor en nellie 2 maart 2022 om 14:37

  Vandaag met fantastisch weer deze wandeling gelopen. De route loopt wat meer door bebouwd gebied dan we gewend zijn, maar er waren zeker ook heel mooie uitzichten en gebieden bij.
  Een opmerking bij de beschrijving, bij punt 3 staat tussen haakjes kn36v34, dit zou moeten zijn kn36v79.
  Dank weer voor dit heerlijke uitstapje.

  Reageren
  1. Adrie 2 maart 2022 om 15:55

   Ad, Cor en Nellie bedankt voor de wijziging van het wandelnetwerknummer. Is in de routebeschrijving aangepast.

 3. Ina 5 januari 2020 om 12:13

  Goede
  Middag

  Wat is de afstand van de wandeling?

  Ina

  Reageren
  1. Adrie 5 januari 2020 om 13:02

   Beste Ina, de afstand is 17km om precies te zijn 16,7 km. De afstand staat in de kleine afbeelding bij de omschrijving en op de kaarten.

 4. Adrie 11 november 2019 om 07:08

  Gisteren 10 november 2019 op wel een heel mooie zonnige herfstdag de wandelroute gecontroleerd. De routebeschrijving klopte enkele extra herkenningspunten bijgevoegd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Irene 30 juli 2017 om 12:54

  Mooie afwisselende route. GPS track prima in orde.
  Op de foto is het ‘kasteel’ van landgoed Zwijnsbergen te zien.

  Reageren
 6. Debby mooiman 24 mei 2017 om 15:29

  De vraag is of honden los mogen lopen. Kan ik niet terug vinden maar is wel zo leuk voor de honden en het baasje

  Reageren
  1. Adrie 24 mei 2017 om 16:23

   Debby Mooiman bedankt voor de reactie! Tijdens het samenstellen van een tocht wordt er gekeken of honden toegestaan zijn. Specifiek naar losloopgebieden wordt niet gekeken. Deze tocht is hond hondvriendelijk, ze kunnen meegenomen worden. Of er plaatsen zijn dat ze los mogen lopen kunt U ter plekke bekijken dit wordt over het algemeen goed aangegeven.

 7. Lennard 14 mei 2017 om 08:07

  N.a.v. Cor Vilé’s voetnootje heb ik de route onlangs gecontroleerd en herzien. De route zelf was nog actueel, de buslijn die nu langs het startpunt komt is aangepast.

  De beschrijving heb ik met Ruud’s opmerkingen in het achterhoofd in een geheel andere stijl opgesteld. Er zijn nu meer herkenningspunten in de tekst opgenomen en zijpaden en -wegen die moeten worden genegeerd worden alleen nog genoemd als dit om misverstanden te voorkomen zinvol is.

  Heren, bedankt voor de voetnootjes en veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Cor Vilé 9 maart 2017 om 10:02

  Gisteren de IJzeren man route gelopen, buslijn 207 stopt bij de ijzeren man, busdienst gaat naar busstation den Bosch. Bij de ijzeren man kun je parkeren.
  Een andere optie is de buurtbus 203 vanaf busstation den Bosch,stopt op de Boslaan net voor de verkeerslichten, zie n2 weg volgen tot verkeerslichten.

  na paarkeerplaats, volg dit pad langs het water, splitsing rechts is fout
  links aanhouden kruising verharde weg rechtdoor, smal grindpad kn 17 volg 37,
  het was makkelijker als er vermeld staat dat je rechts een spoorweg over gaat en dan trottoir volgen. Bij dit spoor stopt ook de buurtbus 203.

  Reageren
 9. ruud 27 december 2015

  De route is te lopen. De beschrijvingen laten te wensen over. Er wordt meer verteld wat je moet negeren (30 x) dan waar je wel moet gaan. M.i. kan dit een stuk gemakkelijker. Zo worden er op het einde 3 regels gebruikt om een stuk van 10 meter te omschrijven. Verder is de route wel aangepast, maar het kaartje niet.

  Reageren
  1. Lennard 28 december 2015 om 18:32

   Beste Ruud,
   Dank je voor je kritiek, deze vraagt m.i. om enige uitleg.
   De keuze voor het noemen van situaties die moeten worden genegeerd is een bewuste. Dit brengt nl. extra herkenningspunten in de beschrijving. Als alleen de punten van richtingsveranderingen zouden worden genoemd, dan zou een grote hoeveelheid info die helpt op het juiste spoor te blijven verloren gaan.
   Alleen in overduidelijke situaties kies ik ervoor om één instructie te geven, bijv. “RD, pad blijven volgen, smalle zijpaden negeren.”
   Een instructie om iets te negeren heeft overigens toch ook de richting die moet worden gevolgd erbij staan, bijv. “RD” in: “RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.”
   De keuze voor korte losse of langere aaneengeschakelde zinnen hangt van de situatie af.
   Veel veranderingen achter elkaar vragen langere zinnen, maar mogen voor de leesbaarheid toch niet tè lang worden.
   Het stuk aan het einde heb ik achteraf gezien opgedeeld in teveel zinnen en pas ik bij de volgende herziening aan.
   M.b.t. je opmerking over de kaart: zou je kunnen aangeven waar de kaart afwijkt? Ik heb deze kaart nl. bij de laatste herziening vernieuwd en die is toen gebaseerd op het werkelijk gelopen traject (gelogde gps-track).
   Veel wandelplezier!

  2. Ruud 28 december 2015 om 21:05

   Het stuk door jagershagen is niet aangepast op de kaart. Want daar ga je rechts terwijl de kaart rechtdoor gaat naar de eschebaan en dan rechts.
   B.v bij punt 7 moet je 5 keer iets negeren, ook aan de linkerzijde, terwijl je zou kunnen volstaan met bv. Na 800 meter rechts Achterstraat. Het doet overigens niets af aan de mooie route. We verschillen waarschijnlijk alleen van mening hoe het een en ander te beschrijven.

  3. Lennard 29 december 2015 om 19:38

   Bedankt voor de extra info, dat is behulpzaam.
   De schrijfstijl krijgt bij de volgende herziening extra aandacht en probeer ik dan compacter te maken zonder verlies van detail.
   De afwijking in de kaart die je noemt kan ik echter niet constateren. Zou je via de contactpagina van deze site contact met ons willen opnemen?
   Bij voorbaat dank.

 10. Lennard 10 november 2014

  Ter controle heb ik deze route gisteren met prima wandelweer gelopen. Vooral bij De IJzeren Man betekent dat dat er veel mensen op de been zijn, maar op de overige delen van het traject is het een stuk rustiger.

  De afgelopen maanden was e.e.a. veranderd en de route is daarom volledig geactualiseerd en herzien. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)