De Hondshoek-wandeling, Sint Anthonis te Noord-Brabant

23 km Wandelroute De Hondshoek-wandeling, te Sint Anthonis

Een gevarieerde wandeltocht door het Sint Anthonisbos, landbouwgebied en door de dorpskern van Sint Anthonis en Oploo Het Sint Anthonisbos is een van oorsprong productiebos dat door jarenlang beheer veranderd is in een zeer aantrekkelijk bosgebied met een groot open heidegebied maar ook in het zuidwestelijke deel van het bosgebied enkele akkers, weilanden en een kleiner heidegebied met een Peelven. Op het heidegebied maar ook in een gedeelte van het bos grazen schotse hooglanders en schapen die het gebied open houden. Tijdens de wandeltocht komt men langs een schaapkooi met vaak ook de kudde schapen in de directe nabijheid. De dorpskernen van Sint Anthonis en Oploo zijn leuke plaatsjes met in het plaatsje Oploo een watermolen D'n Olliemeulen en een standerdmolen De Korenbloem als bezienswaardigheid. 75% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-4-2008, laatst bijgewerkt op: 4-11-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, het verhard voetpad met links van het pad een groot plantsoen en rechts een kiosk inlopen, aan einde van het voetpad bij kruising RD het voetpad tussen gemeentehuis nr.3 en horecagelegenheid nr.5 inlopen, het voetpad volgen T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, weg met parkeerterrein aan rechterhand, iets voorbij het parkeerterrein buigt de weg naar rechts.
Bij T-splitsing RA, “Henri Dunantstraat”, vervolgens iets voor doorgaande weg LA, “Bremheuvel”.
Bij 4-sprong RD richting “Scouting”, “St. Patrickpad”, de weg volgen tot de weg overgaat in een breed grindpad t.h.v. scoutinggebouw “De Hoefse Hut”, zijweg negeren.
Iets voorbij deze overgang, t.h.v. klimtoren RA door smalle opening in afrastering, bospad.
2.
Na ca. 50m, het pad met bocht naar links verder volgen, voorbij deze bocht het pad RD door het bosperceel volgen, na verlaten van het bos het smalle pad met aan beide zijde percelen grasland met een houten afrastering volgen met voorbij het perceel aan rechterhand straatnaambordje “Toon Althuizenpad”, voorbij het 2de perceel aan linkerhand gaat het pad weer door het bos doorlopen tot kruising voorbij een langgerekte lage heuvel (beboste stuifduin).
Bij deze kruising LA, het pad met aan beide zijde lage heuvels volgen tot T-splitsing bij breed pad.
Bij deze T-splitsing RA, het brede pad volgen tot verharde weg.
Bij de verharde weg LA, “Nullen nrs. 15-26-24”, verharde weg, kn12 volg 53/54, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij kruising RD, verharde weg met horecagelegenheid “De Heksenboom” aan rechterhand, wn route.
Iets voorbij woning nr.40A rechts aanhouden, bospad met twee kleine natuurpoortsleutels, wn53, iets verder buigt het pad naar rechts.
3.
Bij T-splitsing LA, geel(geel bordje met zwart symbool)-groene(groen bordje met wit symbool) route, de wn route wordt verlaten.
Voor open plek met picknicktafels, bij 4-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, geel-groene route, het pad volgen tot klaphek aan linkerhand, zijpaden negeren.
LA door het klaphek, de geel-groene route wordt verlaten, pad met afrastering aan linkerhand, het pad met verderop kn52 volg 51 volgen tot kruising met grind-/fietspad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, pad met grind-/fietspad, geel-groene route, kn51 volg 59.
Voor houten poort met veerooster RA, smal bospad, geel-groene route, de wn route wordt verlaten.
Na verlaten van het bos met aan linkerhand een omheind perceel met schaapskooi RA, geel-groene route.
In het midden van het open gebied, bij kruising LA, geel-groene en wn route, het pad volgen tot kruising voorbij een poel omzoomd door berken aan rechterhand.
4.
Bij deze kruising RD, pad door heide, kn50 volg 46, de geel-groene route wordt verlaten.
Iets voor bosrand, bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot houten poort met veerooster.
Iets voorbij de houten poort RA, onverhard pad.
Bij kruising LA, het pad met verderop rood(rood bordje met wit symbool)-groen routepaaltje ca. 450m volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, rood-groene route.
Bij kruising RA, rood-groene en wn route.
Bij kruising RA, grind-/fietspad, blauwe route, kn47 volg 48, de rood-groene route wordt verlaten, het pad met verderop blauw(blauw bordje met wit symbool) routepaaltje volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad met grind-/fietspad richting “Landhorst”. wn en blauwe route, verderop iets na verlaten van de wn route splitst het pad en het grindpad, het grindpad verder volgen tot kruising.
5.
Bij deze kruising RD, grind-/fietspad, blauwe route.
Bij T-splitsing met informatiepaneel “Fietsen doe je Brabant 27” en picknicktafel LA, de blauwe route wordt verlaten, het grind-/fietspad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, wn route.
Bij Y-splitsing het grind-/fietspad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, blauwe route.
T.h.v. bosrand met bankje, bij 5-sprong scherp LA, het grind-/fietspad wordt verlaten, breed pad, blauwe route, kn62 volg 44.
Na ca. 250m RA, blauwe en wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, blauwe en wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar links, het pad verder volgen tot kruising, zijpaden negeren.
6.
Bij deze kruising RD, de blauwe en wn route worden verlaten, het pad volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, direct daarna rechts aanhouden, smal bospad, wn route.
Bij kruising RD, grind-/fietspad, wn route.
Bij kruising RD, het grind-/fietspad met bankje verder volgen met open gebied aan linkerhand, wn route, verderop buigt het grind-/fietspad naar links, het grindpad verder volgen tocht bocht naar rechts, zijpaden negeren.
In deze bocht, t.h.v. bankje links aanhouden, wn route, pad met het open gebied verder aan linkerhand volgen.
Bij kruising met verharde weg RD, kn42 de wn route wordt verlaten, het parkeerterreintje oplopen, oranje route, na verlaten van het parkeerterreintje het pad RD volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad door bosrand, oranje(oranje bordje met wit symbool) route.
RD, breed pad aan linkerhand negeren, oranje route, kn43 volg 44.
7.
Na ca. 80m, voor bankje LA, smal bospad, oranje en wn route, het pad ca. 200m volgen tot 3-sprong.
Bij deze 3-sprong RA, oranje route, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD, de oranje route wordt verlaten, het pad verder volgen tot kruising met aan linkerhand een gecombineerd ruiter/wn routepaaltje, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA richting de bosrand.
T.h.v. de bosrand, bij T-splitsing LA, pad door de bosrand, het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA, de verharde weg richting “Sint Anthonis” volgen tot houten schuurtje aan linkerhand iets voor de houten poort in de verte, zijpaden negeren.
T.h.v. het schuurtje RA, onverhard pad, het pad volgen tot pad aan rechterhand voor een klein bosperceel ca. 850m voorbij de 2de bocht naar links, overige zijpaden negeren
8.
Bij dit pad RA, pad met houten afsluitboom en SBB bordje, wn route, het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, breed grindpad met gescheiden verhard fietspad, wn route.
In bocht naar rechts van het brede grindpad RD, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, kn40 volg 59, verderop buigt het pad naar links.
T.h.v. boerderij nr.72/72A RA, verharde weg, kn59 volg 58.
Bij T-splitsing RA, wn route, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, let op drukke weg!, “Gemertseweg”, kn58 volg 81.
Voorbij woning nr.16 RA, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, wn route, verderop buigt het pad met fietspad t.h.v. een picknicktafel naar rechts met klein bosperceel aan linkerhand.
Ca. 160m voorbij bocht naar links, voorbij het bosperceel LA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand, kn81 volg 56, verderop t.h.v. woning nr.5 gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising
9.
Bij deze kruising LA, “Blauwstraat”, fietspad langs de weg, iets verder RA, “Vloetweg”, de weg met verderop kn56 volg 55 en kn55 volg 21 volgen tot plantsoen met gracht aan rechterhand ca. 150m voorbij de kerk, zijwegen negeren, t.h.v. een molen gaat de “Vloetweg” over in “Grotestraat”.
# T.h.v. standerdmolen “de Korenbloem” is aan rechterhand watermolen “D’n Olliemeulen”, leuk om een klein lusje rond de watermolen te lopen. In het plantsoen met gracht voorbij de kerk heeft een kasteeltje ’t Juffere gestaan, zie het informatiepaneeltje bij het plantsoen.
Iets voor einde van het plantsoen, voor woning nr.7 LA, smalle weg, “Grotestraat nr.5”, wn route, na ca. 100m gaat de weg over in een verhard fietspad, het fietspad met verderop kn21 volg 17 volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Lepelstraat”, kn17 volg 16, men passeert kombord “Sint Anthonis” en viaduct, de weg volgen tot woning nr.18 rechts van de weg, zijwegen negeren.
Direct na deze woning LA, “Lepelstraat”, kn16 volg 15.
Na ca. 100m, voorbij ’t Parochiehuus nr.10 RA, smal verhard voetpad “Zandseveldpad” richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Brink 10, 5845 BH te Sint Anthonis. Plan Route

Met de auto

In de parkeervakken op het plein aan de Brink.

Openbaar vervoer

Bushalte Kol. Silvertoplaan. Het startpunt de kerk is vanuit de bushalte te zien.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Schotse hooglanders Adrie: Schotse hooglanders
Schuur van Staatsbosbeheer tevens schuilplaats Adrie: Schuur van Staatsbosbeheer tevens schuilplaats
Ullingse bergen Adrie: Ullingse bergen
Watermolen in Oploo Adrie: Watermolen in Oploo
Watermolen met in de verte standerdmolen De Korenbloem Adrie: Watermolen met in de verte standerdmolen De Korenbloem
Standerdmolen De Korenbloem Adrie: Standerdmolen De Korenbloem
Standerdmolen De Korenbloem maar nu in de winter Adrie: Standerdmolen De Korenbloem maar nu in de winter
Schaapskooi met Kempische heideschapen Adrie: Schaapskooi met Kempische heideschapen
Klaphek Adrie: Klaphek
Ullingse bergen Adrie: Ullingse bergen
Boswachterij Sint Anthonis wordt verlaten Adrie: Boswachterij Sint Anthonis wordt verlaten

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-hondshoek-wandeling.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Eetcafé de 3 burgemeesters

Breestraat 26
5845 AV Sint Anthonis
Bezoek website

De Heksenboom

Bosweg 40
5845 EB Sint Anthonis
Bezoek website

Koffiehuus Ons Moe

Grotestraat 10-A
5841 AB Oploo
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (19)

 1. Adrie 4 november 2023 om 19:20

  Gisteren 3 november 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Inmiddels zijn in het gehele gebied de met verschillende kleuren geschilderde routepaaltjes vervangen door routepaaltjes met bordjes in vijf verschillende kleuren. De kleuren komen overeen met de oorspronkelijke kleuren van de geschilderde routepaaltjes. Op enkele plaatsen staan de nieuwe routepaaltjes op een iets andere plek wat gevolgen had voor de routebeschrijving. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 8 december 2021 om 18:18

  Vandaag 8 december 2021 de wandeltocht gecontroleerd. Bij het startpunt vinden werkzaamheden plaats op het pad richting het gemeentehuis, er is een bouwput op een gedeelte van het oorspronkelijke pad, dit pad zal waarschijnlijk in de toekomst iets wijzigen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Elly 23 november 2018 om 20:09

  Goedenavond

  Opnieuw een prachtig wandeling gemaakt , het was vandaag 23-11 ook schitterend weer mooie route . Wel wat nieuwe aandachtspuntjes .
  Allereerst is het restaurant Tussen Harry en Toon verhuist naar de dorpstraat in Sint – Antonis. (Ca. 160m voorbij deze bocht LA, gras-pad met waterloop aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.) De wandelroute wordt niet verlaten maar loopt gewoon door!!!!! Bij regel. (Iets voor einde van dit plantsoen, voor woning nr.7 LA, smalle weg, “Grotestraat 5”, kn55 volg 17 ). Kn 55 klopt wel maar hier staat geen nr 17 op maar nr 21 dat is het goede nummer voor de juiste richting ,want bij kn21 staat wel 17 op dit klopt dat wel .
  Vriendelijke groet,

  Reageren
  1. Adrie 24 november 2018 om 07:43

   Elly bedankt voor het melden! De wijzigingen aan het wandelnetwerk zijn in de routebeschrijving verwerkt. Bij punt 9 4de staat volgens de kaart van routebureau Brabant knooppuntpaaltje 81. De horecagelegenheid heb ik verwijderd, misschien dat er in de toekomst een nieuwe uitbater in het pand langs de Gemertseweg komt.

 4. Adrie 2 maart 2018 om 15:56

  De wandelroute 28 februari 2018 gecontroleerd en tevens iets vernieuwd. De tocht gaat nu al aan de rand van Sint Anthonis door een klein bosgebied. Voor wandelaars die de 23 kilometer wat veel vinden is er nu ook de 14 kilometer lange “Hondshoek-de kleine tocht”. Bij deze kleine tocht komt men niet meer door het bosrijke zuidwestelijk deel van de boswachterij. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Jooltje 11 januari 2016

  Hallo Adrie,
  Het is een mooie route tot !!!!
  Punt 16; Voor de waterloop LA, graspad.
  Waterloop is in onze visie " brede sloot ",hier kwamen wij in de problemen.
  Bij picknickbankje,waar het fietspad naar rechts buigt,zijn wij LA gegaan. Rechts v/d brede sloot. Kwamen bij een woonhuis uit !
  Dus de navigatie aangezet richting Loonseweg.
  Jammer,misschien hier de route anders beschrijven.
  Andere routes hebben we genoten.

  Reageren
  1. Adrie 12 januari 2016 om 16:28

   Ik ben eens gaan kijken bij het betreffende punt, er is daar niets gewijzigd. In eerste instantie begreep ik niet hoe men vanuit dat punt op een erf uit kon komen. Wat er fout is gegaan is dat jullie bij punt 15 laatste regel “Rechts aanhouden, pad met verhard fietspad blijven volgen, graspad aan linkerhand negeren.” het laatste deel van de zin “graspad aan linkerhand negeren” over het hoofd hebben gezien. I.p.v. het graspad te negeren zijn jullie dit ingelopen. De tweede vergissing die jullie maakten is dat in de volgende regel punt 16 eerste regel “Voor waterloop LA” het woordje “Voor” niet letterlijk opgevolgd hebben. Het graspad dat jullie gevolgd hebben is voorbij een waterloop. De volgende regel “RD, pad aan linkerhand negeren” lijkt dan nog te kloppen, al is dat punt gezien vanuit de looprichting dan een kruising. Ga je bij deze kruising dan RD dan loop je over een smalle rand tussen twee akkers richting het erf van een boerderij. Door wat stukjes tekst over het hoofd gezien te hebben is het wel heel toevallig dat de drie opeenvolgende zinnen in combinatie met de waterloop lijken te kloppen. Ik heb dan ook de routebeschrijving op dat punt iets herschreven en tevens het ruig gebiedje met jonge boomaanplant als een tweede herkenningspunt bijgevoegd. Jooltje bedankt voor het melden, ook al klopte de oorspronkelijke tekst de melding heeft er toch voor gezorgd dat de routebeschrijving wat verbeterd is.

 6. Adrie 16 november 2013

  Vandaag 16 november 2013 de route gecontroleerd. Momenteel wordt in het gebied het wandelnetwerk gerealiseerd. Op de plaatsen waarbij dit netwerk als extra herkenningspunt een bijdrage is wordt daarnaar eveneens verwezen. Veel wandelplezier!!!

  Reageren
 7. Hans 4 april 2012

  Vandaag de route gelopen in de veronderstelling dat hij 16 km is, zoals aangegeven. Het zou prettig zijn als de werkelijke 24 km van deze route vermeld zou staan. (Of is de kortere versie 16 km?) Overigens door regen overvallen en de route maar tot aan de Gemertseweg gelopen en daarna via de Peelkant terug naar het begin. Ondanks de regen en de grotere afstand dan verondersteld een werkelijk schitterende route. Ga hem beslist nog eens opnieuw lopen en dan helemaal.

  Reageren
  1. Adrie 4 april 2012 om 16:04

   De lengte van de route klopt nu weer. De totale lengte is inderdaad 24km. Eventueel is de route in tekorten tot 16km. Hans bedankt voor je reactie!

 8. Dirk en Ilse 25 augustus 2011

  Beste Adrie,
  We hebben deze route 25-08 gelopen en hebben heerlijk genoten van de natuur!
  Prachtige omgeving,veel groen en zeer afwisselend. Alles is perfect te vinden en we raden deze aan iedere wandelaar aan! Bedankt voor de route en op naar de volgende haha..

  Reageren
 9. webmaster 26 februari 2011

  De tekst is gewijzigd. Adrie schrijft: Het klopt dat het begrazingsgebied anders is ingericht, de tekst is hierop aangepast. Ad bedankt voor je reactie.

  Reageren
 10. ad 14 februari 2011

  Geachte heer Raaijmakers,
  Gisteren 13-2-2011 hebben wij deze route gelopen,het is een zeer mooie route maar ik wil een aanvulling maken nl. ze zijn het begrazingsgebied aan het vergroten en nu gaat punt 2 regel 13 net voor het hek RA.
  Verder punt 6 regel 15 is een beetje onduidelijk er staat pad is overgegaan in verharde weg maar dit is een fietspad
  en punt 7 regel is einde weg RD doorgaande weg oversteken kan beter zijn bij kruising LA want als men rechtdoor gaat en einde weg LA loopt men lang een drukken doorgaande weg en de weg eerder loopt men rustig en kom je als je aan het einde de weg oversteekt ook op de vloetweg.

  Reageren
 11. webmaster 28 oktober 2010

  De voorgestelde verbeteringen zijn in de tekst opgenomen. Lennard bedankt.

  Reageren
 12. Lennard 23 oktober 2010

  Vandaag deze mooie route met grotendeels goed wandelweer gelopen.

  De route is in principe correct, maar ik had onderweg een paar punten waar ik me afvroeg of ik wel goed liep. Voorgestelde “verbeteringen” zijn dus eigenlijk vooral aanvullingen.

  Punt 1, 13e regel: “Op kruising RA, G-W route.”
  Hier kon ik de G-W-markering niet (meer) vinden. Voorgestelde wijziging:
  “Op kruising RA, tussen twee schrikhekken door.”

  Punt 6, 5e regel: “RD, doorgaand pad verlaten.”
  moet worden:
  “Waar doorgaand pad wegbuigt RD fietspad blijven volgen.
  In bocht naar links fietspad blijven volgen.”

  Punt 7, 15e regel: “LA, fietspad gaan volgen.”
  moet worden:
  “Vlak voor pension “De Koetsier” LA. Weg gaan volgen, gaat over in fietspad.”

  Reageren
 13. Wim en Thea 23 april 2009

  Op dindag de 14-4 met mooi weer deze route gelopen.
  Prachtige route met veel afwisseling.
  route is goed beschreven dikke duim daarvoor.

  Reageren
 14. Gommaar Bruynseels - België 22 maart 2009

  Heb gisteren 21 maart onder een heerlijk lenteweertje deze prachtige route gelopen. Veel mooie en gevariëerde natuur. Aan iedereen aan te bevelen. Correcte beschrijving.

  Reageren
 15. Peter & Wilma Hendrix 25 oktober 2008

  Hallo Adrie,
  Vandaag zaterdag 25 oktober hebben mijn vrouw en ik de langere versie van deze route gelopen. In de vroege ochtend was het nog een beetje mistig wat op zich al mooie plaatjes opleverde. Spoedig liet de zon zich zien en met een temperatuur van ongeveer 12 graden was het heerlijk wandelweer. We vonden het een zeer mooie route en wat niet vergeten mag worden, een uitstekende routebeschrijving.

  Reageren
 16. Ger van de Ven 15 juli 2008

  Geachte heer Raaijmakers,
  Gisteren, zondag 13 juli samen met mijn vrouw deze route gelopen (de lange versie). Onze complimenten voor de uitstekende beschrijving. We hadden als -Limburgers- nog nooit in dit deel van Brabant gewandeld, wel in Venray-Overloon-Vierlinksbeek omgeving. Een mooie route en nogmaals een meer dan uitstekende beschrijving.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)