Ellerschans-route, Swartbroek te Limburg

13 km Wandelroute Ellerschans-route, te Swartbroek

Wandeltocht door de natuurgebieden de Krang, het Heijkersbroek en de Ellburg. De Krang is een natuurgebied dat bestaat uit loof- en naaldbos, hakhout, grasland en oude bolle akkers. In het noorden wordt het gebied doorsneden door de Leukerbeek en in het zuiden door de Tungelroyse Beek. Het Heijkersbroek is een gebied dat hoofzakelijk bestaat uit loofbos, perceeltjes grasland en diverse poelen, door het natuurgebied stroomt eveneens de Tungelroyse Beek. De Ellburg is een klein natuurgebied langs de oevers van de Tungelroyse Beek met als bijzonderheid de Ellerschans, een eeuwenoude vluchtschans die werd ontdekt bij de herinrichting van de Tungelroyse beek en weer zichtbaar is. Deze schans bestaat uit een stuk grond met een gracht en aan de binnenzijde een meters hoge aarde omwalling. Deze schans werd gebruikt tijdens de 80 jarige oorlog als vluchtschans. 84% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-7-2008, laatst bijgewerkt op: 1-6-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, het smalle onverharde pad rechts van de begraafplaats inlopen, rd route, voorbij de begraafplaats, bij T-splitsing RA, ww74 volg rd, het pad volgen tot verharde weg.
Bij de verharde weg LA, verharde weg, direct daarna RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, rd route, verderop buigt de weg naar rechts.
Bij T-splitsing LA, grindpad, rd route.
Iets voorbij bosrand aan rechterhand, voor bankje RA, smal bospad met NM bordje “de Krang”, ww75 volg rd.
Iets voorbij 3de knuppelbrugje RD het brugje over, gras-/onderhoudspaden langs de beek negeren, rd route, voorbij bocht naar links passeert men aan rechterhand een pad richting een vogelkijkscherm, het pad met nog twee knuppelbrugjes verder volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand.
2.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, ww76 volg rd.
Bij 4-sprong het doorgaande pad met bocht rechts verder volgen, pad met gescheiden verhard fietspad, de rd route wordt verlaten, het pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, weg met verkeerssluis.
Bij T-splitsing RA, “Ittervoorterweg”, doorgaande weg, direct daarna LA, “Kremersweg”, de weg volgen tot weg “Spikstraat” aan rechterhand direct na woning nr.4.
Bij deze weg RA, “Spikstraat”, rd route, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad.
3.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs de doorgaande weg, rd route.
Na ca. 80m RA, “Molenbrugweg”, rd route.
In flauwe bocht naar rechts van de weg links aanhouden, gras-pad richting lage stallen inlopen, rd route.
Bij 4-sprong met verharde weg RD, onverhard pad, rd route.
Voorbij flauwe bocht naar rechts, voor klein bosperceel LA, gras-pad, rd route.
Bijna aan einde van het bosperceel aan linkerhand RA door klaphek, door het grasland richting brugje met klaphek lopen, rd route, vervolgens het brugje over.
Voor landbouwperceel, bij T-splitsing RA, smal pad met landbouwperceel aan linkerhand, ww71 volg rd, kn71 volg 32, na ca. 250m buigt het gras-pad voor de beek naar links, de linkerzijde van het grasland volgen.
#De begroeide wal aan rechterhand is de Ellerschans, rond een geschikt stuk grond werd een gracht gegraven, met de vrijgekomen grond werd aan de binnenkant een wal opgeworpen waarachter men zich kon verschansen.
4.
Voorbij de schans, bij T-splitsing met aan linkerhand een klaphek RA, de linkerzijde van het grasland verder volgen, rd en wn route, verderop voorbij een poel buigt het gras-pad met flauwe bocht naar links.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek, kn32 volg 35, de rd route wordt verlaten.
Na ca. 250m LA, kn35 volg 34, iets verder pad met bosrand aan rechterhand.
T.h.v. bankje het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Ca.40m voorbij deze bocht LA, kn34 volg 45(0,7km), vervolgens voorbij metalen afsluitboom RA, wn45(0,7km), verderop passeert men aan linkerhand enkele kassen, voorbij deze kassen het gras-pad ca. 200m verder volgen met een landbouwperceel aan linkerhand tot een gras-pad langs een waterloop aan rechterhand in een ruime flauwe bocht naar links.
Bij dit gras-pad RA, wn route, gras-pad met waterloop aan linkerhand.
5.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, kn45 volg 44, het rechte pad volgen tot 4-sprong voorbij metalen afsluitboom.
Bij deze 4-sprong RD, gras-pad met metalen afsluitboom en met bosrand aan rechterhand, kn44 volg 60, het pad volgen tot ruime 4-sprong met aan rechterhand een klaphek, iets voorbij een picknicktafel, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze 4-sprong RD, iets verder gras-pad over een lage kade, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, iets verder voor een beekje buigt het pad naar rechts.
Voorbij deze bocht RD, betonnen brugje aan linkerhand negeren, kn60 volg 38, het pad met beekje aan linkerhand volgen tot houten brugje over de Tungelroyse beek, zijpad met klaphek en betonnen brugje negeren.
6.
LA het houten brugje over, wn(Swartbroek), voorbij het brugje het pad RD volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad met bankje, het pad volgen tot bosperceel aan rechterhand ca. 250m voorbij boerderij nr.2 theetuin “De Tungelroyse Beek” beperkt open of op afspraak.
Voorbij het bosperceel scherp RA, op de hoek van het bosperceel staat een bankje.
RD, pad door bosrand aan linkerhand negeren, het pad door het bos ca. 300m volgen tot klaphek met NM bordje “De Krang” aan linkerhand met daarachter een open gebied, overige zijpaden negeren, ca 100m voor het klaphek passeert men routepaaltje ww77.
LA door het klaphek, in een ruime bocht naar links met het ven aan linkerhand richting het klaphek aan overzijde lopen, via dit klaphek het grasland verlaten.
7.
Voorbij het klaphek, bij splitsing rechts aanhouden, smal pad met afrastering aan rechterhand, voorbij het bosperceel aan linkerhand buigt het pad naar rechts, men passeert twee klaphekken bij een doorgang tussen twee percelen grasland, smal gras-pad met afrastering aan rechterhand volgen, verderop iets voorbij volgende doorgang met klaphekken buigt het pad naar rechts, ruim voorbij een bocht naar links het grasland via een klaphek verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg.
RD, “Venboordstraat”, weg aan rechterhand negeren, bv route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, onverhard pad, bv route.
Voorbij begraafplaats RA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
ww = wandelwisselnummer vergelijkbaar met een knooppuntnummers. De gekleurde symbolen rd = rode driehoek en bv = blauwe vierhoek geven de richting aan.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Ittervoorterweg 68, 6005 NR te Swartbroek. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Ittervoorterweg in Swartbroek. Parkeren kan op het Sint Cornelisplein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Swartbroek.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

De Ellerschans Adrie: De Ellerschans
Brugje over de Tungelroyse Beek, het water had niet veel hoger moeten staan Adrie: Brugje over de Tungelroyse Beek, het water had niet veel hoger moeten staan
Leuk bankje in het Heijkersbroek Adrie: Leuk bankje in het Heijkersbroek
Brugje over de Tungelroyse Beek Adrie: Brugje over de Tungelroyse Beek
Vervallen boerderij Adrie: Vervallen boerderij
Vervallen boerderij 5 jaar later Adrie: Vervallen boerderij 5 jaar later
Knuppelbrugje in de Krang Adrie: Knuppelbrugje in de Krang

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ellerschans-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café Plexat

Ittervoorterweg 101
6005 NP Swartbroek

Theetuin de Tungelroyse Beek, alleen op afspraak

Hulsweg 2
6005 PL Tungelroy
Bezoek website

B&B Linje

Antoniusstraat 30
6011 SE Ell

Ervaringen van wandelaars (18)

 1. Adrie 3 november 2020 om 14:39

  De machines zijn weer verdwenen uit het Heijkersbroek, het alternatief is weer verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart. Op enkele plaatsen is aan paden te zien dat er gewerkt is verder zijn de paden ongewijzigd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 18 september 2020 om 17:19

  Er zijn op 14 september werkzaamheden gestart die circa 5 weken in beslag nemen (afhankelijk van de van de weersomstandigheden). In de routebeschrijving is een tijdelijk alternatief zie hiervoor ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Voor meer informatie over werkzaamheden klimaatbuffer Heijkersbroek. Met dank aan Theo voor het melden hiervan!

  Reageren
 3. Hans Cl. 27 april 2020 om 10:09

  Deze route gisteren gelopen met gps. Route duidelijk te volgen. Doordat het al lang droog is, is de route goed te lopen. Het is algemeen een zeer mooie route. Indien het gedeelte tussen 2 en 3 (verharde weg) anders kon zou het een top route zijn.

  Reageren
 4. Adrie 15 november 2018 om 15:30

  Inmiddels is het zover alle vlonderpaden in De Krang zijn vernieuwd. Een hele verbetering! Het alternatief is uit de routebeschrijving verwijderd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 8 juni 2018 om 07:29

  6 juni 2018 de wandelroute gecontroleerd. Het al wat langer geleden aangekondigde herstel van de vlonderpaden in De Krang is van start gegaan. De eerste van de vier vlonderpaden is vervangen. Een hele verbetering! De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Tonnie 21 april 2018 om 14:45

  Vandaag (21 april) deze mooie wandeling gelopen. Alles zat mee: het weer, de bloesem aan de bomen, de kwakende kikkers, de weilanden vol paardenbloemen en de zingende vogels.
  Deze wandeling is echt een aanrader!

  Reageren
 7. Irene 31 oktober 2017 om 07:43

  Mooie tocht, gelopen met gps track. Nergens problemen ondervonden. Jammer was wel dat er ook net een wandeltocht gelopen werd, waardoor het nergens echt rustig was. We doen de wandeling daarom zeker nog eens over!

  Reageren
 8. peter en yvonne swinkels 22 april 2017 om 11:32

  gisteren vrijdag 21 april de route gelopen , de route beschrijving was prima in orde.
  de tocht is zeer mooi en overal goed te lopen, zeker een aanrader.
  we komen zeker nog eens terug.

  Reageren
 9. Adrie 19 september 2016

  Op 14 september 2016 de wandelroute gecontroleerd. In juni is er een alternatief aan deze wandelroute bijgevoegd. Als gevolg van de grote hoeveelheid neerslag die in de maand Juni was gevallen heeft Natuurmonumenten toen tijdelijk een pad in de Krang afgesloten. Het pad is inmiddels weer een paar maanden open. Voorlopig laat ik het alternatief staan dit omdat de knuppelbrugjes op het betreffende pad mankementen aan het vertonen zijn. Verder geen veranderingen geconstateerd, als extra herkenningspunten zijn de wandelnetwerkpaaltjes in de routebeschrijving opgenomen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Lennard 1 maart 2015

  14-2 ter controle nog eens gelopen met in het begin nog stralend weer.

  De route is nog helemaal actueel, met de volgende kanttekening: het alternatief bij hoge waterstand kan waarschijnlijk komen te vervallen. Het pad dat 17-12-2011 onder water stond is recentelijk opgehoogd. Dit ligt nu ongeveer even hoog als de linker oever waar ik toen noodgedwongen gebruik van moest maken.

  Reageren
  1. Adrie 2 maart 2015 om 16:12

   Het alternatief bij hoge waterstand is verwijderd uit de routebeschrijving. Lennard bedankt voor de controle!

 11. Ellen 26 december 2014

  Vandaag de route gelopen. Het was vochtig, maar met goede wandelschoenen aan wel te doen. Mooie route. Goede beschrijving. Alleen bij de viersprong met het oranje paaltje, op de 2 de helft van de route was het paaltje moeilijk te ontdekken. Dit zat nl verscholen achter bramenstruiken.

  Reageren
 12. Adrie 18 december 2013

  De route is vernieuwd, er is een pad door een weidegebied in de route opgenomen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 13. Adrie 16 december 2012

  De route is gecontroleerd, tevens is er een GPS track gemaakt van deze route. Het vervallen gebouwtje is inderdaad afgebroken. De beschrijving is hierop aangepast. Toos nog bedankt voor je reactie!

  Reageren
 14. Toos 16 april 2012

  Vandaag deze prachtige tocht gelopen.
  De beschrijving klopt perfect alleen het vervallen houten gebouwtje onder punt 4 regel 3 hebben we niet gezien. Mogelijk is het afgebroken.

  Reageren
 15. Johanna van Schijndel 25 februari 2012

  Vandaag, 25 februari 2012, deze route gewandeld. Mooie afwisselende route. Zeer de mooite waard om te wandelen. Wel waterdichte hoge wandelschoenen aan doen want sommige paden zijn erg nat en drassig. De routebeschrijving is perfect. Bedankt voor deze mooie tocht.
  Groeten en voor iedereen veel wandelplezier.
  Johanna.

  Reageren
 16. Lennard 18 december 2011

  Gisteren deze mooie, maar natte, route gelopen met prima wandelweer.

  De routebeschrijving klopt op een paar puntjes na:

  Punt 1 tussen 3e en 4e regel toevoegen:

  “Op T-splitsing LA, direct daarna wordt de weg onverhard.”

  Punt 3: “# Op linkerhand ziet men de begroeide omwalling van de Ellerschans.”

  “Linkerhand” moet “rechterhand” zijn.

  Punt 3: “Bij bankje RD, pad op linkerhand negeren, gele route.”

  Ook hier moet “linkerhand” “rechterhand” zijn.

  Gisteren was door de hoge waterstand van een waterloop de route versperd tussen regels 8 en 9 van punt 4.

  Voorgestelde wijziging en toevoeging alternatief:

  “Voor beekje rechts aanhouden, pad tussen beekje en omheining volgen, betonnen brugje negeren.”

  Veranderen in:

  “Voor beekje rechts aanhouden.
  Als er bij hoge waterstand verderop water op het pad zichtbaar is alternatieve route volgen.
  Bij normale waterstand RD pad tussen omheining en beekje volgen, negee

  Reageren
  1. Adrie 19 december 2011 om 17:53

   De route beschrijving is op de vermelde punten aangepast. Bij punt 1 is de ontbrekende regel na 4e regel bijgevoegd in plaats van de 3e. Verder is het alternatief bij een hoge waterstand in de tekst op genomen. Lennard bedankt voor zowel de correcties als het alternatief.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)