De Bedelaar-route, Neer te Limburg

Wandeltocht door natuurgebied het Leudal, landgoed De Bedelaar en het beekdal van de Neerbeek. Door het natuurgebied Leudal stromen de Tungelroyse Beek (ter plekke ook Leubeek genoemd) en de Zelsterbeek. Beide beken vloeien samen om iets verder na samen te vloeien met de Haelense Beek verder te gaan als de Neerbeek. Delen van het natuurgebied Leudal zijn prachtige voorbeelden van het beekdalen landschap. Ook is de wandeltocht rijk aan bezienswaardigheden zoals de grafheuvels van Busjop, de uilentoren op landgoed de Bedelaar, restant van de St. Elisabethsmolen, watermolen Sint Ursulamolen en watermolen de Friedesse Molen. De grafheuvels van Busjop is een uitgestrekt grafveld dat in gebruik geweest is van de Late Bronstijd tot en met de Vroege IJzertijd. De uilentoren op landgoed de Bedelaar is een drie verdiepingen tellende vijftien meter hoge stenen toren die dienst doet als verblijfplaats voor uilen en vleermuizen. Van de oorspronkelijke St. Elisabethsmolen resteerden slechts enkele muren. In 2015 heeft men met de ruïne als basis een moderne opbouw vervaardigd met een groot waterrad dat verbonden is met een generator die elektriciteit opwekt. Watermolen Sint Ursulamolen is enige van de zes nog bestaande water-oliemolens in Nederland die een korenmolen en een oliemolen onder één dak herbergt. Watermolen de Friedesse Molen, deze molen is gebouwd in het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002. 87% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: Er is een alternatieve route beschikbaar bij een hoge waterstand van de Neerbeek of als het pad te drassig is.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar trap richting de kerk pal naast het voormalige witte eetcafé ’t Raodhoes het plein diagonaal oversteken en de weg aan linkerzijde inlopen, de weg volgen tot woning nr.26 aan rechterhand, zijwegen negeren.
T.h.v. van de woning LA, verhard fietspad, voor het beekdal van de Neerbeek buigt het fietspad naar rechts, het fietspad verder volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een smalle brug.
Bij deze 3-sprong RA, smal klinkerpad, wn route, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden, verharde weg, wn route.
Voor brouwerij “de Lindeboom”, bij ruime 4 sprong LA, de doodlopende weg inlopen, kn3 volg 67.
Aan einde van deze weg via trapje aan rechterhand naar de doorgaande weg lopen, de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, aan overzijde LA het fietspad volgen, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, “Kruisstraat”, wn route.
Voorbij boerderij nr.14 links aanhouden, doodlopende weg, iets verder bij 4-sprong RD, “Kinkhoven”, kn67 volg 64.
Bij T-splitsing RA, kn64 volg 6, de weg volgen tot smal bospad aan linkerhand met houten voetgangerssluis en SBB bordje “Midden Limburg”, iets voorbij bosrand aan linkerhand.
Bij dit pad LA, smal dalend bospad met SBB bordje, de wn route wordt verlaten.
Voor blauw-wit “Ommetje Kinkhoven” routepaaltje, bij splitsing links aanhouden.
Voor beek, bij 3-sprong RA, wn route, smal pad met beek aan linkerhand.
# Zou door een hoge waterstand het pad langs de beek “Neerbeek” te drassig zijn omkeren en teruglopen naar de verharde weg. Aangekomen bij de verharde weg LA de verharde weg volgen. Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, kn6 volg 60, direct daarna eveneens LA, breed bospad, wn route, het pad ca. 600m volgen tot pad aan rechterhand met bankje en iets verder een brugje. Ga verder bij punt 3. 1ste regel.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt weer verlaten, het smalle pad met de beek aan linkerhand en iets verder een kleine stuw aan rechterhand verder volgen, verderop buigt het pad naar rechts weg van de beek, het pad verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad.
3.
Het pad met flauwe bocht naar links richting brugje verder volgen, pad met bankje aan rechterhand negeren, kn20 volg 63.
Voorbij brugje het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, kn63 volg 62, beide zijpaden langs heuvel aan linkerhand negeren.
# De heuvel aan linkerhand is de “Groaveberg”, de merkwaardige 6 meter hoge heuvel heeft in het verleden veel aanleiding gegeven tot verhalen.
Na ca. 140m, voor open plek RA door houten voetgangerssluis, smal pad, kn62 volg 11, verderop voor een veel lager gelegen beekdal buigt het pad naar links, het pad over de rand met het beekdal aan de rechterhand volgen tot 3-sprong in een dalletje voorbij een houten voetgangerssluis, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad gaat nu door het beekdal met de helling van het hoger gelegen bos aan linkerhand.
Voorbij houten voetgangerssluis RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
4.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, het dalende pad met bocht naar rechts volgen tot 3de pad aan linkerhand ca. 30m voor een brugje, wn route.
Bij dit pad RD het brugje over, pad aan linkerhand negeren, kn11 volg 9.
Iets voor verharde weg, voor een bankje LA, kn9 volg 6, smal grindpad door de bosrand parallel aan de weg.
Aan einde van het pad met aan overzijde van de weg een horecagelegenheid, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, iets verder bij T-splitsing eveneens LA, fietspad aan overzijde van de weg volgen, kn6 volg 7.
Iets voorbij bankje RA, smal bospad, kn7 volg 42.
Voorbij bankje bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn42 volg 41, vervolgens bij 3-sprong met aan rechterhand een brugje LA, kn41 volg 43, pad met iets verder een brugje, voorbij het brugje stijgt het pad.
In hoger gelegen bos, bij 3-sprong LA, wn route, vervolgens na ca. 40m bij T-splitsing RA, kn43 volg 45, het pad buigt met flauwe bocht naar links.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Bij 4-sprong van brede paden LA, breed ruiterpad, kn45 volg 46.
5.
Bij kruising RD, kn46 volg 48, het pad verder volgen tot kruising met verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, kn48 volg 26, het grindpad met verderop kn26 volg 22 volgen tot een boerderij aan linkerhand.
Voorbij deze boerderij RA richting klaphek met veerooster, kn22 volg 20, iets voorbij het klaphek pad met afrastering aan rechterhand.
Ca. 70m voorbij bosrand aan rechterhand, voor klein bosperceeltje LA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RA, pad met iets lager gelegen grote grasrijke open plek aan linkerhand.
Bij kruising LA, pad door het bos.
Aan rand van de grote open plek, bij T-splitsing RA.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij klaphek met veerooster, bij 4-sprong RD, kn20 volg 91, het pad volgen tot bocht naar links aan einde van het omheind grasland aan rechterhand, zijpaden negeren.
6.
Iets voorbij deze bocht het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 4-sprong met aan rechterhand horecagelegenheid RD, kn91 volg 92, het pad langs informatiepaneel “Grafheuvels van Busjop” door het grafheuvelveld inlopen.
# Grafheuvels van Busjop, een uitgestrekt grafveld dat in gebruik geweest is van de Late Bronstijd tot en met de Vroege IJzertijd.
Voorbij bankje, bij 5-sprong RA, pad door het bos, wn route.
T.h.v. bosrand, bij kruising LA, smal pad, wn route, verderop voor een beek buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA de brug over, kn92 volg 94, voorbij de brug grindpad.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn94 volg 2/96.
Voor landbouwperceel aan rechterhand RA, pad met bosrand aan rechterhand, wn96, verderop voor omheind grasland buigt het pad naar rechts.
Voorbij een bankje LA door het klaphek richting een klaphek aan overzijde van het grasland, wn route, voorbij dit klaphek smal pad door rand van een bosperceel.
7.
Bij T-splitsing LA, breed pad, kn96 volg 78.
Na ca. 70m RA door hoog draaihekje met bordje “Opengesteld”, smal bospad, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een hoge toren LA.
# De hoge toren aan rechterhand is een uilentoren, deze vijftien meter hoge stenen toren is in 1937 in opdracht van professor Dubois gebouwd.
Na ca. 100m het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
Na ca. 150m, bij 3-sprong links aanhouden richting richting een houten voetgangerssluis in de afrastering, voorbij de voetgangerssluis bij T-splitsing RA, iets verder buigt het brede pad naar links, het pad verder volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, eveneens een breed pad.
Bij T-splitsing RA, kn79 volg 1, het pad door de bosrand met iets verder een picknicktafel aan linkerhand volgen tot kruising met een verhard fietspad.
Bij deze kruising LA, verhard fietspad, kn1 volg 3.
Bij kruising met verharde weg RD, de wn route wordt verlaten, breed onverhard pad door het bos.
8.
Bij kruising LA, kn6 volg 5, het pad volgen tot kruising met verhard fietspad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, kn5 volg 7, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, iets verder RA, kn7 volg 23, iets verder buigt het pad naar rechts, het pad verder RD volgen tot kruising iets voor een verhard fietspad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, onverhard pad parallel aan het fietspad, de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het pad links aanhouden en het verharde fietspad volgen.
T.h.v. vlonderpad aan linkerhand RA de weg oversteken, aan overzijde voor een horecagelegenheid RA, verhard voetpad, kn27 volg 24, voorbij het restant van watermolen en het beekje buigt het pad naar links en gaat door een klaphek, onverhard pad door hoger gelegen bos met beekje aan linkerhand, wn route.
# Ruïne van Elisabethsmolen, in 2015 gerenoveerd en omgebouwd tot een waterkrachtcentrale.
9.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, kn24 volg 58, beide paden aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, kn58 volg 61/56, het pad buigt naar rechts met iets verder een brugje.
Ca. 50m voorbij het brugje, bij 3-sprong RA, wn56, pad met heuvel aan linkerhand en beekdal aan rechterhand.
Bij Y-splitsing RA, wn route, het pad met iets verder een beek volgen tot pad aan linkerhand direct na watermolen de Leumolen, overige zijpaden negeren.
# Watermolen de Leumolen of Sint-Ursulamolen is een onderslagmolen, de molen werd voor het eerst vermeld in 1461.
Bij dit pad LA, smal pad tussen molen en boerderij, kn56 volg 53.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder LA, kn53 volg 51, smal pad dat afdaalt naar de beek, vervolgens de beek aan linkerhand volgen, verderop bij dicht bij elkaar twee routepaaltjes (met blauw-witte MSN “Leudal” bordjes) en met tussen de bomen door zicht op een steile zandoever buigt het pad naar rechts weg van de beek en gaat met een klimmetje de helling op.
# De steile zandoever is de “Litsberg”.
10.
Boven aangekomen bij 4-sprong RD, de wn route wordt tijdelijk verlaten, de rand met aan linkerhand de zanderige helling volgen tot voorbij de helling, zijpaden aan rechterhand negeren.
Voorbij de zanderige helling RD, smal dalend pad aan linkerhand negeren, het pad met iets verder kn50 volg 16 en verderop t.h.v. de bosrand aan rechterhand naar rechts buigt volgen tot T-splitsing bij een verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, “St. Servaasweg”, kn16 volg 2.
# Voorbij het café is iets in het bos aan rechterhand de St Servaas kapel.
Voorbij omheining rond tennisvelden aan linkerhand LA, smal grindpad, kn2 volg 94, voor een beek buigt het grindpad naar rechts, verderop bij bocht naar links door een klaphek en het “Servaosbrök” brugje over vervolgens doorlopen tot T-splitsing bij een verhard fietspad.
Bij deze T-splitsing LA, verhard fietspad met omheining aan rechterhand, wn route.
In bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden door houten voetgangerssluis met bordje “Landgoed Neyenghoor”, smal onverhard pad, de wn route wordt even verlaten, iets verder bij T-splitsing LA, voor een beek buigt het pad naar rechts met de beek aan linkerhand, wn route, het pad met verderop een betonnen brug aan linkerhand verder volgen tot een stuw aan linkerhand.
11.
T.h.v. de stuw RD, kn13 volg 68, de beek verder volgen met iets verder bij de bosrand aan rechterhand zicht op hoeve Choor.
# In de nabijheid van de huidige hoeve Ghoor lag eeuwen geleden een kasteel, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13e eeuw.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij T-splitsing RA, verhard fietspad, kn68 de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, direct daarna voorbij vangrails LA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!, aan overzijde LA, wn66, met de vangrail aan linkerhand naar een metalen poort met klaphek lopen, door het klaphek en voor de beek rechts aanhouden, de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg direct na een klaphek.
# Zou door hoge waterstand het pad langs de beek niet te belopen zijn dan als alternatief bij de T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg. Bij kruising RA, “Gendijk”, de weg volgen tot kruising met de beek. Voorbij de beek LA door het klaphek, onverhard pad met de beek aan linkerhand, kn66 volg 60, verderop voorbij een klaphek de dijk oplopen. Ga verder bij punt 12. 1ste regel.
Bij deze kruising RD door klaphek, het pad met de beek aan linkerhand verder volgen, kn66 volg 60, verderop voorbij een klaphek de dijk oplopen.
12.
Op de dijk, bij kruising RD de dijk afdalen, aan voet van de dijk, bij kruising met verhard voet-/fietspad RD het beekdal inlopen, kn60 volg 29, de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, grindpad met beek aan linkerhand, kn29 volg 41.
LA de stuw over richting watermolen, “Aan de Watermolen”, kn41 volg 7, bij de watermolen het verhard voetpad dat overgaat in een verharde weg volgen tot T-splitsing, vervolgens bij deze T-splitsing LA, kn7 volg 22.
# Watermolen de Friedesse Molen, een voorloper van de huidige watermolen stond er waarschijnlijk al in 1343. De huidige molen is gebouwd in het jaar 1717.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing links aanhouden, “Engelmanstraat”, de weg volgen tot plein voor de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk “Wandelen in Leudal”:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Parkeerplaats bij de Sint Martinuskerk, Kerkplein 2-4, 6086 BK te Neer. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het plein voor de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Molenweg in Neer. Aanlooproute tot startpunt: Ga noordoostelijke op Napoleonsweg/N273 richting Elkenpad. Sla RA naar de Kloosterpad. Flauwe bocht naar links om op de Kloosterpad te blijven. Sla LA richting Kwir. Sla RA naar de Kwir. Sla LA naar de Kerkplein.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (8)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart de-bedelaar-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Neer
St. Elisabeth's Hof
Roggelseweg 56
6081 NP Haelen
Bezoek website
Restaurant De Busjop
Busschopsweg 9
6093 AA Heythuysen
Bezoek website
Afgelopen maandag 23 september 2024 de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving klopte enkele extra herkenningspunten bijgevoegd. Alle paden waren goed begaanbaar ook door het beekdal van de Neerbeek. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag deze mooie route gewandeld. Door het hoge water in de beken af en toe moeten uitwijken naar een alternatief, droog pad. Maar door de alternatieven beschreven in de route en doordat we de omgeving kennen ging dat prima.
De brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek is vervangen. De wandeltocht kan weer volledig gelopen worden.
In Neer wordt de brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek vervangen. Volgens de planning lopen de werkzaamheden tot half juni. Volg voorlopig het alternatief bij punt 11.
Op 4 juni 2021 met zomerse temperaturen deze tocht samen met mijn zwager gelopen. Het is werkelijk een heel mooie en gevarieerde tocht door het Leudal met kabbelende beekjes, mooie doorkijkjes en historische bezienswaardigheden. Als proef hebben we deze route gelopen op GPS met OsmAnd.
OsmAnd is een freeware app op de telefoon met gratis offline kaarten. Ter controle hebben we de route beschrijving gebruikt. Zowel de routekaart (gpx-bestand) als de route beschrijving waren zeer accuraat en we zijn dan ook nergens in problemen gekomen.
Deze tocht is een absolute aanrader! Onze proef met lopen op GPS met OsmAnd is een succes en dit zullen we in de toekomst zeker vaker doen.
Adrie bedankt voor deze geweldig mooie tocht!
De werkzaamheden aan het ophogen van de dijken bij Neer zijn klaar. Aan de afrastering wordt wordt nog gewerkt. De klaphekken in het beekdal bij Neer staan er al, alleen de afrastering ontbreekt nog op enkele plaatsen. De routepaaltjes waarnaar in de routebeschrijving wordt verwezen staan er inmiddels ook weer. De routebeschrijving is bijgewerkt. Veel wandelplezier!
Zaterdag 11 augustus 2018 de wandelroute gecontroleerd tevens iets gewijzigd. Zowel bij de Neerbeek als de Roggelse Beek wordt een ander pad gevolgd waardoor men een beter beeld krijgt van het hoogteverschil tussen het beekdal en de omliggende bossen. Op de foto de Litsberg ook hier is het hoogteverschil zeer goed te zien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Wat een prachtige route, en het beverbos is fascinerend! Bedankt!
Vorige week zondag heb ik deze route met stralend weer nog eens gelopen. Niet alleen als controle maar ook gewoon omdat het een prachtige route is en blijft (één van mijn favorieten).
De route bleek nog helemaal actueel. Veel wandelplezier.
Wandelroute 1 oktober 2015 gecontroleerd, tevens is de route wat vernieuwd. De routebeschrijving is weer actueel. Nieuw bij deze route is een leuk smal pad langs de Neerbeek en de Zelsterbeek, verder is onderhoudspad langs de Neerbeek dat vervangen door een beter pad aan de andere zijde van het meanderend beekje. Ook gaat de tocht nu door het grafveld van Busjop. Ook leuk om te melden dat de restanten van St. Elisabethsmolen weer gerestaureerd zijn en dat er een nieuw waterrad is geplaatst. Veel wandelplezier!
Bij punt 4
Vanaf: "20m voor brugje LA, kn11 volg 12" route s.v.p. controleren.
12 moet vlgs mij zijn 13.
"RA, smal pad, kn12 volg 8" niet gevonden.
Smal pad gevonden dat echter door de gekapte bomen bijna niet te zien is. Loopt door tot aan doorgaande weg, echter doorgaande weg is afgezet met hekwerk.
Iets naar links langs hekwerk weg overgestoken en route aan de overkant van de weg kunnen vervolgen.
De route deel onder punt 4. gecontroleerd, het genoemde pad is versperd en niet meer toegankelijk. Er is een alternatief voor gevonden en in de beschrijving opgenomen. Tevens zijn het kaartje en het GPS bestand hierop aangepast. Piet bedankt voor het melden!
10-11 de route gecontroleerd, de beschrijving is weer actueel. Tevens is de route vernieuwd, een nog groter deel van de route kan gelopen worden over onverharde paden. Veel wandelplezier!
De werkzaamheden in de bedding van de Neerbeek zijn afgerond en het gebied is weer toegankelijk. Het is een mooie meanderende beek geworden. Eveneens is de watermolen de Friedesse Molen in de route opgenomen.
Gisteren deze prachtige route gelopen met af en toe zon.
De route is helemaal correct, alleen moest ik in het begin heel even puzzelen. Tip: loop eerst RD de straat in (negeer dus de straten rondom het plein) en voer dan pas de instructie in de tweede zin uit.
Het knooppuntenpaaltje genoemd in de derde zin staat niet tegenover de zijweg van links, maar verderop.
Vanwege werkzaamheden in de bedding van de Neerbeek is de rechter oever op dit moment niet toegankelijk. Voor de 4e en 5e zinnen van punt 10 moet men voorlopig als alternatief de linker oever van de rivier tot aan de brug volgen. Er stonden daar ook piketpaaltjes, dus wellicht dat die oever tezijnertijd ook gesloten wordt, maar of de rechter over dan weer open gesteld is is niet bekend.