Collse Zeggen-route, Geldrop te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Collse Zeggen-route, te Geldrop

De wandeltocht gaat door het Hulsterbroek en de Urkhovense Zeggen (Collse Zeggen), beide gebieden maken deel uit van een grote keten natuurgebieden langs de Kleine Dommel. Niet ver van het startpunt in het centrum van Geldrop gaat de tocht door het park van kasteel Geldrop. Het park is als Engelse landschapstuin aangelegd, met enkele fraaie bomen, waaronder een erg oude en zware mammoetboom. Vervolgens gaat de tocht door het noordelijk gelegen Hulsterbroek, dit gebied is enigszins parkachtig te noemen. Op de terugweg komt men door het moerassig deel met een meer natuurlijk karakter. Via het Eindhovens kanaal gaat de tocht door de Urkhovense Zeggen, een stukje beekdal van de Kleine Dommel met een rijke flora. Als bezienswaardigheden komt men langs het kasteel Geldrop en de Collse watermolen. Langs de Kleine Dommel kunnen de graspaden heel drassig zijn, waterdicht schoeisel wordt aanbevolen. 62% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-6-2013, laatst bijgewerkt op: 29-8-2019

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
Vooral in de winter en het vroege voorjaar kunnen delen van deze tocht drassig zijn, het dragen van waterdicht schoeisel  is dan ook raadzaam.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk RA vertrekken, direct daarna RA, “Achter de kerk”, vervolgens de weg met een bocht naar links en bocht naar rechts volgen tot T-splisting, voorbij de bocht naar rechts loopt de weg parallel aan doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, “Jan van Geldropstraat”, direct daarna bij kruising met doorgaande weg RD door poort.
Direct na het passeren van de poort, bij kruising RA, grindpad, men passeert een poortje.
Bij splitsing rechts aanhouden.
# Aan linkerhand is kasteel Geldrop te zien. In 1405 was sprake van ’t huys tot Geldorp met de voirborcht, waarmee waarschijnlijk het kasteel wordt bedoeld. Het huidige gebouw stamt uit recentere jaren.
RD, pad richting kasteel aan linkerhand negeren.
Voorbij grasveld, bij splitsing rechts aanhouden.
Bij splitsing voor mammoetboom (zie informatiepaneeltje voor de boom) rechts aanhouden, iets verder volgt het pad beek “Kleine Dommel” aan rechterhand.
2.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, direct daarna voorbij bocht naar links RA, gras-pad, de beek aan rechterhand verder volgen.
RD, gras-pad aan linkerhand negeren, de beek verder volgen.
Gras-pad met ruime bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, vervolgens het gras-pad verder volgen tot verharde weg, zijpaden negeren.
Bij de verharde weg RA richting “Kasteelhoeve”, verharde weg.
Bij T-splitsing voor doorgaande weg RA, verhard voetpad met parkeerterrein aan rechterhand.
Voorbij het parkeerterrein, bij kruising LA, “Rietstraat”, direct daarna RA, smal bospad met bordje “Uitlaatroute honden”, het bospad iets links van het bankje, wn route, vervolgens het pad volgen tot 3-sprong voor beek.
Bij deze 3-sprong RA, smal pad met beek aan linkerhand volgen.
3.
Bij T-splitsing met doorgaande weg LA, direct daarna na passeren van de beek LA, smal gras-pad met beek aan linkerhand, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een brugje.
Bij deze T-splitsing RA, verhard voetpad.
Na ca. 90m, voorbij omheind terrein LA, weg met omheining aan linkerhand, vervolgens de weg volgen tot bocht naar rechts.
In deze bocht links aanhouden, verhard fietspad.
In bocht naar links van het fietspad RA, onverhard pad, verderop voor bedrijventerrein buigt het pad naar links, vervolgens het pad verder volgen tot T-splitsing voor kanaal, zijpaden negeren
Bij deze T-splitsing RA, het kanaal aan linkerhand volgen tot brug.
4.
Bij deze brug LA de brug over, aan overzijde LA, verhard fietspad richting kanaal volgen, vervolgens bij T-splitsing voor het kanaal RA richting “Eindhoven”, verhard fietspad met het kanaal aan linkerhand.
Ruim na passeren van informatiepaneel “Wandelen en genieten”, iets voorbij stenen hectometerpaal 90 RA, onverhard pad, wn route, na ca. 150m buigt het pad naar links, gras-pad tussen bosschages en afrastering met de bosschages aan linkerhand, wn route, verderop voor bosgebied buigt het gras-pad naar rechts, wn route, voorbij het bosgebied buigt het gras-pad naar links en gaat door rand landbouwperceel, wn route, na passeren van twee draaihekjes bij doorgang voor vee gras-pad tussen bosschages en afrastering, wn route, iets voor einde van het weiland, t.h.v. metalen hek buigt het pad naar links, direct daarna buigt het gras-pad naar rechts, wn route, vervolgens het pad verder volgen tot flauwe bocht naar rechts voorbij broekbos.
5.
In deze flauwe bocht heeft men de keuze A: door grasland met als beloning aan het einde mooi zicht op de Collse watermolen, of B: langs horecagelegenheid waarna men de watermolen aan de voorzijde passeert.

A: Pad door grasland.
In deze bocht LA, gras-pad aan rechterzijde van grasland inlopen, aan rechterhand passeert men kleine weilandjes met een stalletje, verder voor de “Kleine Dommel” buigt het pad naar links met de “Kleine Dommel” aan rechterhand, iets verder RA brugje bij stuw over vervolgens RD richting de watermolen lopen, gras-pad aan rechterhand negeren.
# Collse watermolen een dubbele onderslagmolen. Het oudst bekende document waarin de molen wordt genoemd dateert uit 1337.
Voor watermolen het pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren
Voor houten afsluitboom, t.h.v. informatiepaneel “De Collse Watermolen” LA, vervolgens waterloop aan linkerhand volgen tot bocht naar links met klaphek aan rechterhand, G-R route.
Ga verder bij punt 6. 1ste regel.
B: Langs horeca.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, smal gras-pad op linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn70 volg 43.
# Iets verder passeert men een horecagelegenheid en verderop de Collse watermolen.
RD, weg aan rechterhand negeren, direct daarna LA richting “Collse watermolen”, onverhard pad, de wn route wordt verlaten.
Voorbij houten afsluitboom, t.h.v. informatiepaneel “De Collse Watermolen” RA, vervolgens smal pad met waterloop aan linkerhand volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een klaphek, G-R route.
Ga verder punt 6. 1ste regel.
6.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren, G-R route, iets verder buigt het pad naar links, licht slingerend pad verder volgen, verderop voorbij bocht naar rechts de beek aan linkerhand volgen.
Bij T-splitsing voor kanaal RA, verhard fietspad, G-R route, vervolgens het fietspad volgen tot kruising met aan linkerhand een brug.
Bij deze kruising LA de brug over, direct daarna aan overzijde LA de talud afdalen, verharde weg met het kanaal aan linkerhand, G-R route.
Voor bosrand RA, onverhard pad, wn route, direct daarna bij 5-sprong 2de pad aan linkerhand, pad met beekje aan linkerhand, wn route, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA richting brugje, wn route.
Bij kruising voor brugje RA, verhard fietspad met beek aan linkerhand, G-R en wn route, verderop buigt het fiets naar rechts weg van de beek.
7.
Iets voorbij de bocht, bij 3-sprong LA, G-R en wn route.
Bij splitsing rechts aanhouden, kn37 volg 36, vervolgens na ca. 40m LA, “Beemdstraat”, wn route.
T.h.v. woning nr.6. LA grasveld oversteken, kn36 volg38, vervolgens smal pad door klein bosgebiedje volgen, G-R route.
Voor de beek het smalle pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, direct daarna bij splitsing RA, de beek wordt weer verlaten, G-R route.
Na verlaten van het bosgebied, bij kruising de doorgaande weg oversteken richting parkeerterrein aan linkerhand, vervolgens voor het parkeerterrein RA, verhard voetpad met parkeerterrein aan linkerhand, wn route.
Voorbij het parkeerterrein LA richting poort, wn route.
Verharde weg met bocht naar rechts verder volgen richting “kasteel/centrum”, wn route, vervolgens de weg verder volgen tot men via poort de kasteeltuin weer verlaat.
Na het passeren van deze poort, bij kruising RD, direct daarna RA, “Achter de Kerk”, vervolgens de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
G-R = streekpad met geel-rode route markeringen.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Brigida Kerk, Nieuwendijk 3, 5662 AE te Geldrop. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de kerk met dagkaart. Mocht men liever gratis parkeren, dan kan dat ca. 400 m vanaf de kerk op de parkeerplaats van het kasteel. Ga dan op de rotonde voor de kerk richting Nuenen de Helze op, de parkeerplaats ligt bij het volgende verkeerslicht aan de rechterhand.

Openbaar vervoer

Station Geldrop, het startpunt isop 550 meter van het station. Aanlooproute: Vanuit station Geldrop de Stationsstraat geheel uitlopen tot de kerk aan linkerhand, het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Kasteel Geldrop Adrie: Kasteel Geldrop
Het pad langs het kanaal Adrie: Het pad langs het kanaal
Vier op een rij Adrie: Vier op een rij
De Kleine Dommel Adrie: De Kleine Dommel
De Collse watermolen Adrie: De Collse watermolen
De Collse watermolen Adrie: De Collse watermolen
De Collse watermolen Adrie: De Collse watermolen
De Collse watermolen Adrie: De Collse watermolen
De Kleine Dommel Adrie: De Kleine Dommel
De Kleine Dommel Adrie: De Kleine Dommel
Kasteel Geldrop, oranjerie Adrie: Kasteel Geldrop, oranjerie

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart collse-zeggen-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant de Zwaan

Stationsstraat 1
5664 AP Geldrop
Bezoek website

Restaurant D'n kleine dommel

Collseweg 47a
5674 TR Nuenen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (14)

 1. Margreet 6 februari 2020 om 10:19

  Op 5 februari 2020, een mooie, zonnige dag, heb ik deze wandeling gelopen. Gelukkig droeg ik hoge waterdichte schoenen, want de paden waren extreem drassig. Ik heb desondanks genoten! fotoalbum Collse Zeggen-route

  Reageren
  1. Adrie 8 februari 2020 om 10:58

   Margreet, mooie foto’s! Zo te zien al volop lente in de winter bij het kasteel in Geldrop. Inderdaad vooral in deze periode van het jaar kan het er drassig zijn maakt de wandeltocht wat spannend.

 2. Gerdie 10 september 2019 om 16:09

  Genoten van de prachtige wandeling tussen veel groen met een afwisselende natuur. En niet geheel onbelangrijk, een plek waar je lekker kunt zitten voor koffie, thee, lunch of anders! Ik ga hem zeker nog een keer lopen.

  Reageren
 3. Carlijn Thielen 8 september 2019 om 10:46

  Heb deze route een paar maal gelopen. De charme is de afwisseling. Direct langs de Dommel, langs het kanaal, door velden, langs akkers en bossages. Het heel smalle paadje door het bos vlak vóór de molen is een uitdaging door de natte grond, omleidinkjes,brandnetels en braamtakken. Bij de terugweg loop je langer direct langs de Dommel. Met prachtweer geniet je nóg meer van de ongerepte natuur.

  Reageren
 4. Adrie 29 augustus 2019 om 13:54

  De wandelroute is gewijzigd, het oorspronkelijk gevolgd pad bij keuze A: is overwoekerd en uit de wandelroute gehaald. Dit pad is vervangen door een pad door grasland. Met dank aan Carlijn Thielen zij heeft gemeld dat het oorspronkelijk pad overwoekerd is en heeft een alternatief voorgesteld.

  Reageren
 5. Carlijn Thielen 7 augustus 2019 om 12:14

  Wat een mooie wandelroute. Heel afwisselend door bossen, langs weilanden en velden en door unieke begroeiing langs de slingerende Dommel. En de routebeschrijving is ook héél duidelijk.

  Reageren
 6. Stefan 2 juni 2019 om 11:11

  Gisteren deze wandeling gemaakt; wat een ervaring deze mooie wildernis zo dicht bij huis. Helaas is de route momenteel op een aantal stukken dichtgegroeid met gras tot borsthoogte en wordt je op andere stukken levend opgegeten door muggen (zeer veel momenteel). Desalniettemin een aanrader, alleen niet rond deze tijd.

  Reageren
 7. Franco 24 februari 2019 om 17:32

  Vandaag deze wandeling gelopen in mijn “achtertuin”, was zeer verrast over de ruige natuur tussen het kanaal en de Collse watermolen. Zeer drassig, maar zeker de moeite waard! Het gedeelte tussen de Zeggen en het kasteel is dan wat minder…

  Reageren
 8. Bouke 29 oktober 2018 om 18:59

  Vandaag de route samen met mijn vrouw gewandeld, we hadden een Bakker Bart-arrangement van Social Deal. Dit was één van de mooiste wandelingen die wij met dit soort arrangementen gemaakt hebben. Heel mooi door het kasteelpark met zicht op het kasteel, en verderop door het groen en het bos. Zelfs aan de rechterzijde van het kanaal was het mooi. Het stuk aan de andere zijde was wat minder, maar eenmaal van het kanaal afgedraaid werd het weer prachtig. Tot aan de Collse Watermolen was het gewoonweg prachtig, daar werd ook een rustpunt ingelast (op de verharde weg 100 meter naar rechts de uitspatting De Kleine Dommel). Na de watermolen was het een prachtige wandeling langs de kleine Dommel. We gaan zeker nog eens terug, mèt vrienden.

  Reageren
 9. Adrie 19 mei 2018 om 14:22

  Gisteren 18 mei 2018 de wandelroute gecontroleerd. Een pad dat versperd is door een ontwortelde populier en inmiddels helemaal dicht gegroeid is uit de wandelroute gehaald en vervangen door een inmiddels nieuw ontstaan pad. De bordjes van het wandelnetwerk wijzen nog wel naar het versperde pad dit is gemeld bij Routebureau Brabant. Het smalle pad bij de Collse watermolen is nog steeds te belopen wel met een paar extra hindernissen in de vorm van kleine boomstammen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Adrie 1 november 2016

  29 oktober 2016 met een mistige start de wandelroute gecontroleerd. Het smalle paadje keuze A: is nog herkenbaar al is het inmiddels nog wat smaller geworden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. wandelgroep VVAO 26 mei 2016

  Deze wandeling op 21 mei 2016 gelopen. Fantastisch mooi, helemaal in het groen, en precies op de helft van de route een leuke gelegenheid om koffie te drinken. Routebeschrijving is goed te volgen.

  Reageren
 12. Adrie 20 februari 2015

  20 februari 2015 de route gecontroleerd, de route beschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 13. Lennard 5 januari 2014

  Vandaag gelopen met werkelijk stralend weer, pas aan het eind van de wandeling betrok de lucht plotseling.

  Ook al ben ik van jongs af aan bekend in dit gebied, ik heb toch op paden gelopen waar ik het bestaan niet van kende.
  Ondanks de paar lange, rechte stukken om het kanaal over te steken vond ik het toch een mooie en afwisselende route.

  De opmerking over waterdicht schoeisel is zeker in deze tijd van het jaar erg toepasselijk; diverse paden, en dan vooral het stuk langs de Kleine Dommel, waren erg drassig. Dit is overigens het grootste deel van het jaar zo, de Kleine Dommel wordt bij de Collse Watermolen nl. tot vlak onder het maaiveld opgestuwd. Pas vanaf het kanaal loopt men weer wat hoger boven het water van de rivier.
  Deze route kan overigens beter niet gelopen worden als de rivier buiten haar oevers staat.

  Nog een tip m.b.t. het startpunt: m.u.v. de zondag is het bij de kerk betaald parkeren. Mocht men liever gratis parkeren, dan kan dat ca. 400 m vanaf de kerk op de parkeerplaats van het kasteel. Ga dan op de rotonde voor de kerk rechtsaf de Mierloseweg op, de parkeerplaats ligt bij het volgende verkeerslicht aan de rechterhand.
  Pik de route in dat geval bij voorkeur op bij punt 7, 3e regel: "Aan het einde van het parkeerterrein LA richting poort, wn route."

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)