Collse Zeggen-route, Geldrop te Noord-Brabant

Wandeltocht door het Hulsterbroek en de Urkhovense Zeggen (Collse Zeggen), beide gebieden maken deel uit van een grote keten natuurgebieden langs de Kleine Dommel. Niet ver van het startpunt in het centrum van Geldrop gaat de wandeltocht door het park van kasteel Geldrop. Het park is als Engelse landschapstuin aangelegd, met enkele fraaie bomen, waaronder een erg oude en zware mammoetboom. Vervolgens gaat de wandeltocht door het noordelijk gelegen Hulsterbroek, dit gebied is enigszins parkachtig te noemen. Op de terugweg komt men door het moerassig deel met een meer natuurlijk karakter. Via het Eindhovens kanaal gaat de wandeltocht door de Urkhovense Zeggen, een stukje beekdal van de Kleine Dommel met een rijke flora. Als bezienswaardigheden komt men langs het kasteel Geldrop en de Collse watermolen. Langs de Kleine Dommel kunnen de graspaden heel drassig zijn, waterdicht schoeisel wordt aanbevolen. 62% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
Vooral in de winter en het vroege voorjaar kunnen delen van deze tocht drassig zijn, het dragen van waterdicht schoeisel is dan ook raadzaam.
Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk RA vertrekken, direct daarna RA, “Achter de kerk”, de weg die achtereenvolgens met een bocht naar links en een bocht naar rechts langs de parkeerplaatsen gaat volgen tot T-splitsing, voorbij de bocht naar rechts loopt de weg parallel aan de doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, “Jan van Geldropstraat”, direct daarna bij kruising met doorgaande weg RD door poort.
Iets voorbij de poort, bij kruising RA, grindpad met een poortje.
Bij splitsing rechts aanhouden, vervolgens RD, pad richting het kasteel aan linkerhand negeren.
# In 1405 was sprake van ’t huys tot Geldorp met de voirborcht, waarmee waarschijnlijk het kasteel wordt bedoeld. Het huidige gebouw stamt uit recentere jaren.
Voorbij grasveld, bij splitsing rechts aanhouden, vervolgens voor de mammoetboom (zie informatiepaneeltje voor de boom), bij splitsing eveneens rechts aanhouden, iets verder volgt het pad beek de Kleine Dommel aan rechterhand.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens voorbij bocht naar links, bij splitsing eveneens rechts aanhouden, iets verder RD, (gras)pad aan linkerhand negeren, de beek verder aan rechterhand volgen.
Het (gras)pad met ruime bocht naar links verder volgen, (gras)pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot verharde weg, zijpaden negeren.
Bij de verharde weg RA richting “Kasteelhoeve”, verharde weg.
Voor doorgaande weg, bij T-splitsing RA, voetpad langs doorgaande weg met parkeerterrein aan rechterhand.
Voorbij het parkeerterrein, bij kruising LA, “Rietstraat”, direct daarna RA, het smalle onverhard pad door het bos iets links van het bankje inlopen, het pad volgen tot 3-sprong voor beek, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze 3-sprong RA, smal pad met de beek aan linkerhand.
3.
Voor doorgaande weg, bij T-splitsing LA de brug over, aan overzijde iets voorbij de reling LA, het (gras)pad met beek aan linkerhand volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een brugje.
Bij deze T-splitsing RA, verhard voetpad.
Na ca. 90m, voorbij omheind terrein (honden vereniging) aan linkerhand LA, de weg volgen tot bocht naar rechts voorbij de sportvelden.
In deze bocht links aanhouden, verhard fietspad met brede waterloop aan linkerhand.
In bocht naar links van het fietspad RA, onverhard pad, voor bedrijventerrein buigt het pad naar links, voorbij het bedrijventerrein gaat het pad door een smal bosperceel, het pad verder volgen tot T-splitsing voor het Eindhovens kanaal.
Bij deze T-splitsing RA, het pad met kanaal aan linkerhand volgen tot een brug.
4.
Bij deze brug LA de brug over, aan overzijde LA het verhard fietspad richting kanaal inlopen, vervolgens voor het kanaal, bij T-splitsing RA richting “Eindhoven”, verhard fietspad met het kanaal aan linkerhand.
Iets voorbij stenen hectometerpaal 90 RA, onverhard pad, wn route, na ca. 150m buigt het pad naar links, gras-pad tussen bosschages en afrastering met de bosschages aan linkerhand, wn route, verderop voor het bos buigt het pad naar rechts, wn route, voorbij bosrand buigt het pad naar links en gaat door de rand van een landbouwperceel, wn route, voorbij twee draaihekjes het pad tussen bosschages en afrastering volgen, wn route, iets voor einde van het weiland, t.h.v. metalen poort LA, onverhard pad, direct daarna buigt het pad naar rechts, wn route, het pad verder volgen tot flauwe bocht naar rechts.
5.
In deze flauwe bocht heeft men de keuze A: door een ruig perceel grasland met als beloning aan het einde mooi zicht op de Collse watermolen, of B: langs horecagelegenheid waarna men de watermolen aan de voorzijde passeert.
A: Pad door grasland.
In deze bocht LA, de rechterzijde van het ruige perceel grasland inlopen met aan rechterhand een weiland met een stalletje, voor de Kleine Dommel buigt het pad naar links met de Kleine Dommel aan rechterhand, iets verder RA het brugje bij de stuw over, aan overzijde RD richting de watermolen lopen, (gras)pad aan rechterhand negeren.
# Collse watermolen een dubbele onderslagmolen. Het oudst bekende document waarin de molen wordt genoemd dateert uit 1337.
Voor de watermolen het pad met bocht naar links verder volgen, (gras)pad aan rechterhand negeren
Voorbij een waterloop en informatiepaneel “De Collse Watermolen” LA, het smalle pad met waterloop aan linkerhand volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een klaphek.
Ga verder bij punt 6. 1ste regel.
B: Langs horeca.
Bij deze flauwe bocht het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn70 volg 43.
# Iets verder passeert men een horecagelegenheid en verderop de Collse watermolen.
RD, weg aan rechterhand negeren, direct daarna LA richting “Collse watermolen”, onverhard pad, de wn route wordt verlaten.
Voorbij houten afsluitboom, voor informatiepaneel “De Collse Watermolen” RA, het smalle pad met waterloop aan linkerhand volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een klaphek.
Ga verder punt 6. 1ste regel.
6.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar links en gaat licht slingerend verder, verderop voorbij 2de bocht naar rechts de beek aan linkerhand volgen, het pad dat verderop iets weg buigt van de beek en een waterloop aan linkerhand volgt volgen tot T-splitsing voor het Eindhovens kanaal.
Bij deze T-splitsing RA, het verhard fietspad volgen tot kruising met aan linkerhand een brug.
Bij deze kruising LA de brug over, aan overzijde, direct na reling LA de talud afdalen, de verharde weg met het kanaal aan linkerhand volgen, wn route.
Voor bosrand RA, onverhard pad, wn route, doorlopen tot 4-sprong voorbij een brede waterloop, bij deze 4-sprong LA, wn route, het pad met beekje aan linkerhand volgen tot 5-sprong met verhard fietspad voor een brugje.
Bij deze 5-sprong het 2de verharde pad (fietspad) aan rechterhand volgen, het verhard fietspad met de beek aan linkerhand, wn route, verderop buigt het fietspad naar rechts weg van de beek.
7.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong LA, wn route.
Bij splitsing rechts aanhouden, kn37 volg 36, vervolgens na ca. 40m LA, “Beemdstraat”, wn route.
T.h.v. woning nr.6. LA, kn36 volg 38, het grasveld oversteken en het smalle pad door het bosperceel aan overzijde van het grasveld inlopen.
Ca. 40m voorbij de bosrand RA, iets verder bij T-splitsing eveneens RA, wn route.
Na verlaten van het bos, bij kruising de doorgaande weg oversteken richting het parkeerterrein aan linkerhand, vervolgens voor het parkeerterrein RA, verhard voetpad met parkeerterrein aan linkerhand, wn route.
Voorbij het parkeerterrein LA richting poort, wn route.
Verharde weg met bocht naar rechts verder volgen richting “kasteel/centrum”, wn route, de weg verder volgen tot men via poort de kasteeltuin weer verlaat.
Na verlaten van de kasteeltuin, bij kruising met doorgaande weg RD, iets verder RA, “Achter de Kerk”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
H. Brigida Kerk, Nieuwendijk 3, 5662 AE te Geldrop. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan bij de kerk met dagkaart. Mocht men liever gratis parkeren, dan kan dat ca. 400 m vanaf de kerk op de parkeerplaats van het kasteel. Ga dan op de rotonde voor de kerk richting Nuenen de Helze op, de parkeerplaats ligt bij het volgende verkeerslicht aan de rechterhand.
Openbaar vervoer
Station Geldrop, het startpunt is op 550 meter van het station. Aanlooproute: Vanuit station Geldrop de Stationsstraat geheel uitlopen tot de kerk aan linkerhand, het startpunt.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart collse-zeggen-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Geldrop
Restaurant D'n kleine dommel
Collseweg 47a
5674 TR Nuenen
Bezoek website
Wat een prachtige wandeling! Eerst lunchen in de theetuin bij het Kasteel van Geldrop.
Daarna door de mooie bloementuin gewandeld en door het park naar de Dommel.
Velden vol met bloemen en grassjes, de collse watermolen, koeien.
Bedankt Adri.
Vandaag met wat regendruppels en onder de dreiging van donderwolken deze verrassend mooie route gelopen. Vooral het gebied De Collse Zeggen is werkelijk prachtig! Zo’n mooi natuurgebied ingeklemd tussen het stedelijk gebied van Eindhoven, Nuenen en Geldrop. Vertrokken vanaf het parkeerterrein bij het kasteel. Hierdoor was het niet nodig om de drukke Mierloseweg over te steken. Het water van de Kleine Dommel staat momenteel erg hoog, waardoor het op sommige stukken erg drassig is. Goed waterdicht schoeisel is dan ook noodzakelijk.
26 maart de wandeltocht gecontroleerd. Op wat kleine veranderingen in de herkenningspunten klopte de routebeschrijving nog. Nu na een paar droge weken waren de paden langs de Kleine Dommel prima te belopen. Slechts enkele kleine stukjes waren nog wat drassig met wat slalommen vormde deze stukjes ook geen probleem De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Prachtige tocht.
Heb de start en finish verplaatst naar de Collse Watermolen.
En, zoals al genoemd, het stuk langs de Kleine Dommel is behoorlijk drassig.
Al met al heel erg genoten !
Vandaag, vrijdag 13 augustus 2021 de Collse Zeggen Route willen lopen maar moest kort na de Collse Watermolen de route verlaten wegens grote wateroverlast.
Via mijn AllTrails app een alternatief gevonden en bij het kanaal de route weer opgepikt.
Adrie wat een schitterende route! Wat hebben we genoten van de tocht langs het Eindhovens Kanaal, maar zeker ook van de paden langs de Dommel, soms lekker modderig, maar dat maakt het juist verrassend! Met goede schoenen lukten het. Ook het stadspark met overal wat zitjes in de bloementuin was mooi!
Wat een super mooie route is dit. Groot compliment en dank je wel. Een beetje met hindernissen onderweg omdat het redelijk nat was maar ook dat was leuk om te doen. Ik denk dat veel mensen dit stukje groen niet kennen tussen Geldrop, Nuenen en Eindhoven. Zeer de moeite waard.
Route zondag 21-2-2021 gelopen. Prachtige route en waterdichte schoenen aanbevolen. Ik was vroeg en kon bij Kasteel Geldrop diverse foto’s van eekhoorn maken. Alle foto staan op mijn Facebook. Groepje van eekhoorn en grotere groep van wandeling. Lekkere koffie en appelgebak (to go) bij terugkomst bij Kasteel.
Op zondag 1 november 2020 deze mooie wandeling gelopen. Het pad is zeer drassig na de Collse Watermolen. We zijn uiteindelijk omgedraaid, ondanks onze hoge waterdichte wandelschoenen en hebben een alternatief gevonden:
6.
Een erg drassig stuk volgt er nu. Een alternatief : rechts af richting klaphek. Net daarvoor klein paadje links af langs prikkeldraad met na 5 meter een roosterbruggetje over sloot. Aan overkant verder tussen sloot en prikkeldraad klein pad blijven volgen. Bij einde prikkeldraad rechtdoor blijven lopen tot verhard fietspad.
Dit blijven volgen tot doorgaande weg. Links af tot brug over kanaal en daar verder bij *
* direct daarna aan overzijde LA de talud afdalen, verharde weg met het kanaal aan linkerhand, G-R route.
Dus dit stuk gaan we nog eens lopen als het wat droger is.
Do bedankt voor de reactie en het alternatief! De enige uitwijkmogelijk die je hebt is inderdaad het fietspad en aan het einde van het fietspad de Urkhovenseweg, beide lopen zo’n beetje parallel met de Kleine Dommel.
Op 5 februari 2020, een mooie, zonnige dag, heb ik deze wandeling gelopen. Gelukkig droeg ik hoge waterdichte schoenen, want de paden waren extreem drassig. Ik heb desondanks genoten! fotoalbum Collse Zeggen-route
Margreet, mooie foto’s! Zo te zien al volop lente in de winter bij het kasteel in Geldrop. Inderdaad vooral in deze periode van het jaar kan het er drassig zijn maakt de wandeltocht wat spannend.
Genoten van de prachtige wandeling tussen veel groen met een afwisselende natuur. En niet geheel onbelangrijk, een plek waar je lekker kunt zitten voor koffie, thee, lunch of anders! Ik ga hem zeker nog een keer lopen.
Heb deze route een paar maal gelopen. De charme is de afwisseling. Direct langs de Dommel, langs het kanaal, door velden, langs akkers en bossages. Het heel smalle paadje door het bos vlak vóór de molen is een uitdaging door de natte grond, omleidinkjes,brandnetels en braamtakken. Bij de terugweg loop je langer direct langs de Dommel. Met prachtweer geniet je nóg meer van de ongerepte natuur.
De wandelroute is gewijzigd, het oorspronkelijk gevolgd pad bij keuze A: is overwoekerd en uit de wandelroute gehaald. Dit pad is vervangen door een pad door grasland. Met dank aan Carlijn Thielen zij heeft gemeld dat het oorspronkelijk pad overwoekerd is en heeft een alternatief voorgesteld.
Wat een mooie wandelroute. Heel afwisselend door bossen, langs weilanden en velden en door unieke begroeiing langs de slingerende Dommel. En de routebeschrijving is ook héél duidelijk.
Gisteren deze wandeling gemaakt; wat een ervaring deze mooie wildernis zo dicht bij huis. Helaas is de route momenteel op een aantal stukken dichtgegroeid met gras tot borsthoogte en wordt je op andere stukken levend opgegeten door muggen (zeer veel momenteel). Desalniettemin een aanrader, alleen niet rond deze tijd.
Vandaag deze wandeling gelopen in mijn “achtertuin”, was zeer verrast over de ruige natuur tussen het kanaal en de Collse watermolen. Zeer drassig, maar zeker de moeite waard! Het gedeelte tussen de Zeggen en het kasteel is dan wat minder…
Vandaag de route samen met mijn vrouw gewandeld, we hadden een Bakker Bart-arrangement van Social Deal. Dit was één van de mooiste wandelingen die wij met dit soort arrangementen gemaakt hebben. Heel mooi door het kasteelpark met zicht op het kasteel, en verderop door het groen en het bos. Zelfs aan de rechterzijde van het kanaal was het mooi. Het stuk aan de andere zijde was wat minder, maar eenmaal van het kanaal afgedraaid werd het weer prachtig. Tot aan de Collse Watermolen was het gewoonweg prachtig, daar werd ook een rustpunt ingelast (op de verharde weg 100 meter naar rechts de uitspatting De Kleine Dommel). Na de watermolen was het een prachtige wandeling langs de kleine Dommel. We gaan zeker nog eens terug, mèt vrienden.
Gisteren 18 mei 2018 de wandelroute gecontroleerd. Een pad dat versperd is door een ontwortelde populier en inmiddels helemaal dicht gegroeid is uit de wandelroute gehaald en vervangen door een inmiddels nieuw ontstaan pad. De bordjes van het wandelnetwerk wijzen nog wel naar het versperde pad dit is gemeld bij Routebureau Brabant. Het smalle pad bij de Collse watermolen is nog steeds te belopen wel met een paar extra hindernissen in de vorm van kleine boomstammen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
29 oktober 2016 met een mistige start de wandelroute gecontroleerd. Het smalle paadje keuze A: is nog herkenbaar al is het inmiddels nog wat smaller geworden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Deze wandeling op 21 mei 2016 gelopen. Fantastisch mooi, helemaal in het groen, en precies op de helft van de route een leuke gelegenheid om koffie te drinken. Routebeschrijving is goed te volgen.
20 februari 2015 de route gecontroleerd, de route beschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag gelopen met werkelijk stralend weer, pas aan het eind van de wandeling betrok de lucht plotseling.
Ook al ben ik van jongs af aan bekend in dit gebied, ik heb toch op paden gelopen waar ik het bestaan niet van kende.
Ondanks de paar lange, rechte stukken om het kanaal over te steken vond ik het toch een mooie en afwisselende route.
De opmerking over waterdicht schoeisel is zeker in deze tijd van het jaar erg toepasselijk; diverse paden, en dan vooral het stuk langs de Kleine Dommel, waren erg drassig. Dit is overigens het grootste deel van het jaar zo, de Kleine Dommel wordt bij de Collse Watermolen nl. tot vlak onder het maaiveld opgestuwd. Pas vanaf het kanaal loopt men weer wat hoger boven het water van de rivier.
Deze route kan overigens beter niet gelopen worden als de rivier buiten haar oevers staat.
Nog een tip m.b.t. het startpunt: m.u.v. de zondag is het bij de kerk betaald parkeren. Mocht men liever gratis parkeren, dan kan dat ca. 400 m vanaf de kerk op de parkeerplaats van het kasteel. Ga dan op de rotonde voor de kerk rechtsaf de Mierloseweg op, de parkeerplaats ligt bij het volgende verkeerslicht aan de rechterhand.
Pik de route in dat geval bij voorkeur op bij punt 7, 3e regel: "Aan het einde van het parkeerterrein LA richting poort, wn route."