Bunderbostocht, Bunde te Limburg

15 km Wandelroute Bunderbostocht, te Bunde

Stevige struintocht door het prachtige Geuller- en Bunderbos van 15 km. Naar believen in te korten tot 7 of 11 km. Het Geuller- en Bunderbos is een smal hellingbos gelegen ten noorden van Bunde en strekt zich uit tot aan Elsloo. Er is een bijzondere flora en fauna aanwezig die vooral in de vroege lente het bos een prachtig aanzicht geven. Nog voordat de bomen bladeren krijgen is de bosbodem – die op veel plaatsen bijna helemaal bedekt is – net een tapijt bloemetjes. Ook kenmerkend zijn de vele bronbeekjes die van de hellingen af komen.
Deze route is zoveel mogelijk door het bos uitgezet, daardoor is het een route met veel stijgen en dalen geworden. Enige oefening is dus wel vereist, maar de Bunderbostocht kan daardoor ook prima als voorbereiding op bijv. een vakantie in de bergen dienen, en dat in een prachtige omgeving. Op diverse plaatsen wordt er gelopen over smalle paden die wat ruig kunnen zijn hierbij is het dragen van een lange broek verstandig.

Opgesteld door: Lennard, op: 16-4-2017, laatst bijgewerkt op: 18-8-2022

Routebeschrijving

1.
Verlaat het station aan de zijde van de parkeerplaats en fietsenstalling, RA over het “Stationstraatje” en volg deze weg met het spoor aan de rechterhand tot de T-splitsing.
Bij de T-splitsing LA de “Roggeveldstraat” in en meteen daarna RA “ ‘t Kempke” in.
Bij de driesprong links aanhouden, verderop buigt de weg naar links vervolgens voorbij na huisnummer 73 RA.
Aan het einde van de weg RA het dalende verharde pad inlopen en voor het grasveld rechts aanhouden door de rand van het grasveld met de achterzijde van woningen aan rechterhand, voorbij het grasveld het grindpad met verkeersbord “ Zone gesloten voor alle verkeer” door het bos inlopen, het pad loopt verderop parallel aan het hoger gelegen spoor.

2.
Blijf dit pad door het bos, min of meer parallel aan het spoor volgen. Via buizen komen bronbeekjes onder het spoor door uit in het Bunderbos.
Zo’n 200m voorbij het eerste beekje loopt het pad met een paar bochten langs twee percelen grasland aan linkerhand. Voorbij de percelen grasland passeert je een vlonder. Daarna volgt er 300m verder een beekje met een vlonder, voorbij deze vlonder rechts aanhouden.
Verderop passeert je  nogmaals een bronbeekje, voorbij dit beekje het pad verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA een stijgende onverharde holle weg met geel routepaaltje inslaan en volg deze met een haarspeldbocht naar boven tot een brede brug over het spoor.

3.
Ga de brede brug over en ga aan overzijde LA een hoger gelegen smal pad in parallel aan het spoor met het spoor aan linkerhand.
Bijna 400m verder kom je met wat dalen en stijgen (bij een klim traptreden) bij een soort van zijdal, volg hier schuin naar links via de trap het dalende pad.
Beneden wordt het bronbeekje dat uit dit dal komt overgestoken en gaat het pad weer via een trap steil omhoog.

4.
Blijf het pad ruim 200m RD parallel aan het spoor volgen tot een driesprong met een groen metalen poort aan linkerhand, ga hier RA het brede stijgende pad in.
Tijdens de controles van de route (21-10-2018, 24-10-2020 en 31-7-2022) stond er een dranghek met het bord “gevaarlijke weg, betreden op eigen risico”. Een vloedgolf van een hoosbui heeft hogerop een deel van de grindweg weggeslagen. Dit levert voor voetgangers echter nauwelijks hinder op.
Ongeveer 100m verder passeert je aan rechterhand een muurtje met schuif/afsluiter in een beekje.

Wil je de route inkorten tot 7 km (korte variant)? Ga dan verder bij alinea 17.

5.
Let op! Iets voorbij dit muurtje links aanhouden het sterk stijgend pad tussen twee rode routepaaltjes inlopen. Hogerop op viersprong RD blijven gaan en het pad naar boven uitlopen tot een grindweg.
Ga hier LA en loop richting woning, loop langs de woning met de woning aan rechterhand, voorbij de woning RD het pad met bord “Zone gesloten voor alle verkeer” inlopen. Aan het begin van het pad passeert je aan linkerhand een rijtje geknotte lindebomen, het pad met flauwe bocht naar rechts en met het dal aan linkerhand volgen  tot verharde weg voorbij een woning.

6.
Sla hier LA en daal de weg af.
Hierna voor een mooi uitzicht kun je even een klein stukje RA de doodlopende “Schieversbergweg” in en houd je t.h.v. de inrit links aan naar het grindpad. Je kijkt hier bij de metalen poort uit over de Molenbeek en een waterbuffer.
Voor het spoor de weg met een bocht naar rechts verder volgen.
Tegenover het tweede spoortunneltje RA een smal grindpad met draaihekje in met aan linkerhand watermolen. in een opening in de haag heb je aan linkerhand een mooi uitzicht op de vijver in de beek.

7.
Voorbij bocht naar links RD het stijgende pad met beuken en aan linkerhand een geel routepaaltje volgen.
Nog niet helemaal boven bij de gele routepaaltjes LA richting woning, voorbij de woning de verharde weg RD oversteken en het pad met afsluitboom en geel routepaaltje volgen.
RD het stijgende pad blijven volgen tot een open veldje met bankjes doorlopen tot de verharde weg.

Wil je de route inkorten tot 11 km (middel variant), ga dan op de weg RA en verder bij alinea 14.
Tip: ook als je de route hier wil inkorten, het is meer dan de moeite waard om even ca. 200m van de volledige variant door te lopen. Bij twee bankjes is nl. een pracht van een uitzichtpunt.

8.
Op de weg links aanhouden en t.h.v. woning met huisnummer. 2 het smalle klinkerpad inlopen, aan het einde ervan gaat dit over in een onverhard pad met afsluitboom en draaihekje.
Een stukje verder loopt het pad langs twee bankjes met een prachtig uitzicht over de omgeving.
Ruim voorbij het uitzichtpunt het pad met bocht naar links verder volgen, stijgend pad aan rechterhand negeren, je passeert een bankje en verderop een groen metalen afsluitboom met een draaihekje, voorbij het draaihekje doorlopen tot een verharde weg.

9.
Ga bij de verharde weg LA door de smalle spoortunnel. Let op medeweggebruikers en loop bij voorkeur aan de linkerzijde van de weg.
In de ruime haarspeldbocht RA “Broekhoven 8-9-10” in richting Elsloo (fietswegwijzer).
Ga na ongeveer 70m tegenover woning met huisnummer 7a, RA een breed onverhard pad met blauw routepaaltje in. Verderop is aan linkerhand aan overzijde van een akker de dijk van het Julianakanaal te zien omzoomd met bomen vol met maretakken.

10.
Na ongeveer 500m blijf je het pad met blauwe palen in de bocht naar rechts volgen, bij de volgende (linker) bocht gaat het pad met traptreden omhoog naar het spoor.
Boven aangekomen meteen LA, een paadje met witte, groene en blauwe paal.
RA, daal de hoge metalen trap af en ga beneden RA en de tunnel door.
Aan de andere zijde kom je op een punt waar drie beekjes samen komen.
Loop hier LA, steek het brugje over, voorbij het brugje buigt het pad naar links en ga direct daarna RA een stijgend pad met wit routepaaltje in.

11.
Na ruim 300m het pad met ruime bocht naar rechts verder volgen tot T-splitsing voor een weiland.
Ga bij deze T-splitsing RA en ruim 200m verder voor een bordje “Eigen weg” RA het dalend met verkeersbord “Zone gesloten voor alle verkeer” en met afrastering aan de linkerhand inlopen.
Blijf dit smalle bochtige pad (op enkele plaatsen wat ruig) ongeveer 600m volgen tot T-splitsing bij een hol pad, iets voor de T-splitsing splitst het pad hier links aanhouden.

12.
Ga bij deze T-splitsing LA, het pad stijgt en gaat een stukje door de rand van een weiland.
Direct na het weiland, voorbij bosrand links aanhouden een smal stijgend pad met een geel routepaaltje inlopen.
Verderop, bij de hoek van een weiland en geel routepaaltje LA het pad met 100m verderop een draaihekje blijven volgen.
Het pad gaat over in een verharde oprit vlak voordat deze uitkomt op de “Hussenbergstraat”.

13.
Ga bij de “Hussenbergstraat” RD het “Steegske” in, aan het einde van de verharde weg RD het smalle onverharde voetpad rechts van de metalen poort inlopen, het pad gaat iets verder door de rand van een landouwperceel, voorbij het landbouwperceel smal pad met aan beide zijde een haag.
RD door klaphek, pad aan linkerhand negeren.
Aan einde van het pad LA de verharde weg met het grasveld met de bankjes aan rechterhand volgen.

14. Vanaf dit punt gaat de middel variant verder.
Tegenover huisnummer 14 RA en via een smal steil paadje naar beneden, de verharde weg schuin naar rechts oversteken naar verkeersbord “Zone gesloten voor alle verkeer” en het paadje verder vervolgen.
Bij viersprong LA de brede grindweg gaan volgen, 200 m verder passeer je een groene afsluitboom.
100m na afsluitboom, voor bocht naar links RA het dalend pad inlopen. Beneden kom je uit bij een plek met daar doorheen stromend de Molenbeek, hier links aanhouden en het brugje oversteken, pad met rood routepaaltje, iets verder het pad met ruime bocht naar rechts met rode routepaaltjes verder volgen met de heuvelrug aan linkerhand.

15.
Bij een ongelijke viersprong scherp RA het dalende paadje met rode paal gaan volgen, verderop steek je een vlonder over.
Bijna 200 m na de vlonder gaat het pad over in een verharde weg met de toepasselijke naam “Bospad”, loop dit verder uit tot de T-splitsing.
Bij de T-splitsing RA en eerste weg naar rechts RA, de “Moorveldsberg” in.
Direct na kapelletje LA, “Moorveldsberg 130-144” in en loop de bebouwde kom van “Geulle” uit via de holle weg.

16.
100m hierna tref je twee zijwegen direct na elkaar aan de rechterhand de eerste grindpad “Moorsveldsberg 130” en de tweede een smal pad. Sla hier de tweede in, een dalend grindpad met bord “Zone gesloten voor alle verkeer” en rood routepaaltje. Na een weiland aan de linkerhand gaat het pad weer door het bos en komt verderop weer uit bij het muurtje met schuif/afsluiter in het beekje waar de route al eerder kwam.
Tijdens de controles van de route (21-10-2018, 24-10-2020 en 30-7-2022) stond er een dranghek met het bord “gevaarlijke weg, betreden op eigen risico”. Een vloedgolf van een hoosbui heeft een deel van de grindweg weggeslagen. Dit levert voor voetgangers echter nauwelijks hinder op.

17. Vanaf dit punt gaat de korte variant verder.
Steek het beekje iets stroomopwaarts t.h.v. een boomstam met daarachter een klein poeltje over en volg het erachter gelegen stijgende pad. Dit pad kan door bladeren misschien wat moeilijker te herkennen zijn.
Als het paadje weer wat vlakker wordt buigt het naar rechts en gaat door de bosrand met een landbouwperceel aan linkerhand. Bij hoek van het landbouwperceel buigt het pad naar links met nog steeds het landbouwperceel aan linkerhand en een beboste helling aan rechterhand. Loop dit soms vrij smalle paadje met verderop een bouwvallig schuurtje aan linkerhand helemaal uit tot T-splitsing.

18.
Bij deze T-splitsing aan de bosrand RA en blijf het pad soms door en soms langs de bosrand geruime afstand (ongeveer 800m) volgen tot een bocht naar links door de bosrand met aan rechterhand een dalende pad scherp naar rechts, ruim voor deze bocht buigt het pad langs de landbouwpercelen twee keer na elkaar naar rechts en iets voor deze bocht daalt het pad een stukje, overige zijpaden negeren.
In deze bocht scherp RA, dalend pad met het dal aan rechterhand naar beneden.
Ca. 300m verder op de Y-splitsing LA en na nog geen 50m schuin LA het bredere pad weer verlaten op een smal stijgend paadje.
Op het vlakkere deel het 1e pad RA. Let op!, dit kan door bladeren wat lastig te zien zijn.
Bij een zeer ruime viersprong scherp RA, na ca. 40m met iets verder links van het pad een picknicktafel LA, het pad met geel routepaaltje inslaan.

19. Laatste stukje kuieren of nog even stevig verder?
Na 300m kom je uit bij een zijpad aan linkerhand, de laatste keuzemogelijkheid in de route. Nu geen echte afkorting maar de keuze uit het laatste stukje lekker terug kuieren, even over een redelijk vlakke weg bijkomen of toch nog met een voortdurend stijgend en dalend pad langs de helling verder lopen.
Stevig verder? Dan verder bij alinea 20.
Als je wel genoeg hebt gehad van al dat stijgen en dalen, dan loop je hier een klein stukje door tot aan het spoor en volgt dan LA het parallel gelegen pad helemaal terug richting Bunde. Onderweg steek je de stroompjes over die je eerder op de route aan de andere kant van het spoor ook al tegen kwam. Nu kun je ze van de helling zien komen, het is ook leuk om even stroomopwaarts een “ontdekkingstochtje” te doen.
Als je na het passeren van een groene metalen afsluitboom weer op een verharde weg uit komt heeft de stevige variant zich alweer bij deze kuiervariant gevoegd, ga verder bij alinea 21.

20. Stevig verder.
Ga het pad enkele tientallen meters vóór de T-splitsing bij het spoor LA in, dit stijgt licht met een blauw routepaaltje en verderop even een stevige klim.
Iets voor het verlaten van het bos, op viersprong RA, pad met groene en blauwe routepaaltjes.
Na krap 500 m passeer je een paar grote stapstenen, direct daarachter op de viersprong RD blijven gaan. Hier staan een blauw en een groen routepaaltje.
Bij een half open plek met twee bankjes ook RD blijven gaan.
Na een fikse afdaling en een bocht kom je terug bij het spoor en ga je het pad met het spoor aan de rechterhand volgen.

21. Bijna terug.
Ruim voorbij groen metalen afsluitboom gaat het pad over in een verharde weg, loop deze uit tot de T-splitsing bij de spoorwegovergang.
Hier ga je RA en na het spoor LA over de “Spoorstraat”, terug naar het station van Bunde, het startpunt.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station van Bunde, Spoorstraat 4, 6241 CL te Bunde. Plan Route

Met de auto

A2, afrit 51 Rotonde RA, Princes Ireneweg Direct na spoorwegovergang RA en na 200 m ruime parkeergelegenheid aan rechterhand.

Openbaar vervoer

Station Bunde.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Pad aan de rand van het Bunderbos. Pad aan de rand van het Bunderbos.
Eén van de vele bronbeekjes. Eén van de vele bronbeekjes.
Aarden trap. Aarden trap.
Smal pad door groen tapijt. Smal pad door groen tapijt.
Molenbeek te Geulle. Molenbeek te Geulle.
Molenbeek. Molenbeek.
Bosanemonen in bloei. Bosanemonen in bloei.
Eén van de brugjes op de route. Eén van de brugjes op de route.

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart bunderbostocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BundeCafé terras De Peerdstael, op ca. 150m

Op de Locht 52
6241 NS Bunde

Ervaringen van wandelaars (19)

 1. René 29 januari 2023 om 21:13

  Gelopen op 28-01-2023
  Wat een mooie route, een van de mooiste tot nu toe.
  We wilden eerst inkorten tot 11 km, maar deze route is het waard helemaal te lopen.
  Bedankt hiervoor en op naar de volgende.

  Reageren
 2. Adrie 3 augustus 2022 om 18:00

  De wandeltocht 31 juli 2022 gecontroleerd. De waarschuwingsborden bij het Leukervoetpad staan er nog steeds dit pad levert zoals in de routebeschrijving vermeld weinig hinder op voor wandelaars. Een ander smal pad dat pal naast een diep uitgespoeld beekje loopt is gesloten voor wandelaars en is uit de wandeltocht gehaald. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Monique Ritzen 27 augustus 2021 om 21:40

  hoi hoi, ik kan wel de kaart uitprinten met route maar niet hoe we moeten lopen??? Weet jij dit? Groetjes Monique

  Reageren
  1. Adrie 28 augustus 2021 om 06:23

   Beste Monique, bij de rubriek Routebeschrijving staat aan rechterzijde van de pagina een printersymbooltje. Na klikken op het printersymbooltje krijgt men een menu te zien met keuzemogelijkheden wat er geprint moet worden. Na selectie kan er geprint worden. Voor wat meer uitleg kunt U eventueel ook een mail sturen naar info@klikprintenwandel.nl

 4. Jacqueline 1 juni 2021 om 11:39

  We hebben de route van 11 km gelopen eind mei. Regelmatig kom je ondiepe stroompjes water tegen wat fijn is voor een hond om even te koelen als het warm is. Een aanrader! In deze periode niet te wandelen met een korte broek ivm bramen en brandnetel.

  Reageren
 5. Annemarieke Oegema 9 april 2021 om 16:59

  we hebben deze wandeling op 6 april 2021 gelopen. Een prachtige wandeling, met veel voorjaarsbloemen. Een gevarieerde route, mooie uitzichten. De route is heel goed beschreven. Bedankt voor degenen die deze zo goed hebben uitgezet en controleren! Annemarieke

  Reageren
 6. Gert-Jan 24 februari 2021 om 16:52

  Gelopen 23-02-2021
  Vandaag genoten van een een heerlijke wandeling in een prachtig gebied.
  De vogels lieten zich goed horen, de eerste blaadjes kwamen voorzichtig door en zelfs twee kikkers gezien:-)
  Het was een pittige tocht maar de routebeschrijving is uitstekend (bedankt hiervoor!) en de tocht is een echte aanrader.

  Reageren
 7. Petra 8 november 2020 om 19:13

  We hebben vandaag deze mooie route gewandeld. Struinpaden, heuvel op en af. De vele beekjes en bruggetjes maken het een afwisselende route. Zeker mooi en voor herhaling vatbaar. Is wel een stevige wandeling.

  Reageren
 8. Lennard 26 oktober 2020 om 19:52

  Afgelopen weekend heb ik de route nog eens gecontroleerd en herzien.
  Wat voorheen een alternatief was is nu de normale route geworden. Hierdoor hoeft er niet meer over een hek geklommen te worden of door prikkeldraad te worden gegaan.
  Daarnaast is een pad dat in 2018 versperd was weer toegankelijk.
  Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Annemarie 26 september 2020 om 07:25

  Erg mooie afwisselende wandeling met veel hoogteverschil. Goed beschreven.

  Reageren
 10. Anna 6 juni 2020 om 00:11

  Wat een fantastische wandeling was dit. We hadden regelmatig het gevoel dat we in Luxemburg liepen. De wandeling is afwisselend en echt verrassend mooi.
  De routebeschrijving vonden we erg duidelijk. Er was 1 puntje waar we even moesten zoeken, toen we over dat hek heen moesten. Om vervolgens in het weitje met het beekje te komen en de dijk moesten we nog een hek door met prikkeldraad, dat we een bepaald punt aan de kant konden doen.
  We hebben de lange gedaan en dat is ook echt aan te bevelen!

  Reageren
 11. H&H 17 december 2018 om 19:12

  Prachtige wandeling. Liepen de grote ronde. De route is heel goed beschreven.

  Reageren
 12. Ankie Dijksma 2 november 2018 om 19:20

  ik ken deze omgeving helemaal niet. Je zegt: uitstappen bij het station!!! Dan vraag ik : WELK STATION??

  Reageren
  1. Adrie 3 november 2018 om 06:36

   Ankie Dijksma bedankt voor de reactie! Het startpunt is station Bunde, de adresgegevens staan bij de rubriek Bereikbaarheid en toegankelijkheid.

 13. Hans en Rianne 9 oktober 2018 om 21:33

  We hebben deze prachtige wandeling dik twee weken gelopen gelopen. Hij leek sterk op een Groene Wissel wandeling (Bunde: Geuller- en Bunderbos) die wel al eens hadden gedaan. We merkten wel het volgende:
  3. Na ca. 100 m LA een smal paadje inlopen en in de bocht naar rechts RD het nog smallere pad gaan volgen. Dit paadje loopt zichtbaar vanaf hier door een omgevallen boom waarin een opening is gezaagd. Het paadje loopt door een groen tapijt van bosanemoon en lelietjes-van-dalen.

  4. In september was het een nauwelijks belopen klim over/onder diverse omgevallen bomen pad.
  In een deel van het jaar kan het pad wat overwoekerd zijn met onkruid en bramen en is het een echt struinpad. Indien dit te erg het geval is kun je teruglopen naar het pad langs het spoor

  Klopt helemaal maar dan ben je al zover dat je al naar het spoor toe aan het lopen bent. Ook hier klim over/onder diverse omgevallen bomen.

  Blijf het pad nu ruim 200 m RD volgen tot een driesprong met een groen metalen hek aan je linkerhand, ga hier RA het brede stijgende pad in, a

  Het brede stijgende bospad was afgezet met een dranghek en een bord Gevaarlijke weg. Betreden op eigen risico.

  13.
  Na een metalen rooster met daarop een paar grote keien LA en meteen weer LA het stijgende pad in lopen. Dit stukje komt je bekend voor, maar wordt kort daarna bij het eerste pad alweer LA verlaten.

  Ik denk dat een omgevallen boom parallel aan het pad het zicht op het pad LA verhinderde want we liepen op hetzelfde pad terug.

  Reageren
  1. Lennard 27 oktober 2018 om 09:32

   Beste Hans en Rianne,
   Bedankt voor jullie bericht. Mede dankzij jullie opmerkingen heb ik de route op de genoemde punten gecontroleerd en herzien.

   Ik ben bekend met de GW route, en die diende als inspiratie voor mijn variant. Door de langgerektheid van het bos was het onvermijdelijk om overlap met de GW route te krijgen. Mijn route duikt veel vaker het mooie bos in terwijl de GW route een meer omzomend traject volgt dat minder felle stijgingen en dalingen bevat.

 14. Philo 16 april 2018 om 20:00

  gelopen op 14 april 2018. 11 km Prachtige tocht.
  “ga door of over het metalen hek” (het hek was dicht) dat was toch wel een beetje een dingetje om over een hek van ongeveer mijn eigen lengte te klimmen (1.57). Het ging maar nét goed Als ik dat vantevoren geweten had …..

  Reageren
  1. Lennard 27 oktober 2018 om 09:15

   Beste Philo,
   Bedankt voor je reactie. Mede vanwege je opmerking heb ik de route vorige week gecontroleerd en een alternatief toegevoegd zodat er eventueel niet over het hek geklommen hoeft te worden.

 15. Frans 24 april 2017 om 09:36

  gelopen 23-04-2017
  Inderdaad een stevige struin tocht, door het prachtige geuller- en Bunderbos.
  Gelopen de 16km, mooi de beekjes, en de tapijt van bloemen.

  Bedankt

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)