Bunderbostocht, Bunde te Limburg

15 km Wandelroute Bunderbostocht, te Bunde

Stevige struintocht door het prachtige Geuller- en Bunderbos van 15 km. Naar believen in te korten tot 7 of 11 km. Het Geuller- en Bunderbos is een smal hellingbos gelegen ten noorden van Bunde en strekt zich uit tot aan Elsloo. Er is een bijzondere flora en fauna aanwezig die vooral in de vroege lente het bos een prachtig aanzicht geven. Nog voordat de bomen bladeren krijgen is de bosbodem – die op veel plaatsen bijna helemaal bedekt is – net een tapijt bloemetjes. Ook kenmerkend zijn de vele bronbeekjes die van de hellingen af komen.
Deze route is zoveel mogelijk door het bos uitgezet,daardoor is het een route met veel stijgen en dalen geworden. Enige oefening is dus wel vereist, maar de Bunderbostocht kan daardoor ook prima als voorbereiding op bijv. een vakantie in de bergen dienen, en dat in een prachtige omgeving.

Opgesteld door: Lennard, op: 16-4-2017, laatst bijgewerkt op: 26-10-2020

Routebeschrijving

1.
Verlaat het station aan de zijde van de parkeerplaats en fietsenstalling, RA over het “Stationstraatje” en volg deze weg met het spoor aan de rechterhand tot de T-splitsing.
Bij die T-splitsing ga je LA de “Roggeveldstraat” en meteen RA “ ‘t Kempke” in.
Bij de driesprong schuin naar links RD en vervolgens links aanhouden; na huisnummer 73 RA.
Aan het einde van de weg RA over het dalende verharde pad en voor het grasveld RA het onverharde voetpad gaan volgen.
Dit pad duikt na het verkeersbord “ Zone gesloten voor alle verkeer” als grindpad het bos in en gaat een stukje verderop parallel aan het hoger gelegen spoor lopen.

2.
Blijf dit pad door het bos, min of meer parallel aan het spoor, volgen. Via buizen komen bronbeekjes onder het spoor door uit het Bunderbos.
Zo’n 200 m na het oversteken van het eerste beekje loopt het pad met een paar bochten langs een weiland aan je linkerhand. Daarna volgt er 300 m verder een beekje met een brugje.
Weer iets verder steek je nogmaals een bronbeekje over, direct daarachter ligt een splitsing.
Bij deze splitsing rechts aanhouden en het pad verder volgen tot de T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA een stijgende onverharde holle weg met geel paaltje inslaan en volg deze met een haarspeldbocht naar boven.

3.
Boven aangekomen steek je via een brede brug het spoor over en ga je direct LA een smal pad parallel boven het spoor in.
Bijna 500 m verder kom je met wat dalen en stijgen (met soms aarden traptreden) bij een soort van zijdal, volg hier schuin naar links via de trap het dalende pad.
Beneden wordt het bronbeekje dat uit dit dal komt overgestoken en gaat het pad weer via een trap steil omhoog.

4.
Blijf het pad nu ruim 200 m RD volgen tot een driesprong met een groen metalen hek aan je linkerhand, ga hier RA het brede stijgende pad in, aan de rechterhand wordt een soort van (droogstaand) bassin gepasseerd.
Tijdens de controles van de route (21-10-2018 en 24-10-2020) stond er een dranghek met het bord “gevaarlijke weg, betreden op eigen risico”. Een vloedgolf van een hoosbui heeft hogerop een deel van de grindweg weggeslagen. Dit levert voor voetgangers echter nauwelijks hinder op.
100 m verder komt de route uit bij een muurtje met schuif in een beekje aan je rechterhand.

Wil je de route inkorten tot 7 km (korte variant)? Ga dan verder bij alinea 17.

5.
Kort na dit muurtje LA, sterk stijgend pad tussen twee rode palen gaan volgen, hogerop op de viersprong RD blijven gaan en het pad naar boven uit lopen tot de grindweg.
Ga hier LA en loop richting het huis, houd voor het huis links aan.
Hier zijn twee paden met het bord “Zone gesloten voor alle verkeer”, volg het pad na het metalen hek bij het huis. Dit pad heeft aan het begin links een rijtje knotwilgen aan de afgrond en rechts een schuur van golfplaten.
Na een flauwe rechterbocht loopt het pad tussen twee hagen en komt het uit op een verharde weg.

6.
Sla hier LA en daal de weg af.
Voor een mooi uitzicht kun je even een klein stukje RA de doodlopende “Schieversbergweg” in en houd je t.h.v. de inrit links aan naar het grindpad. Je kijkt hier bij de metalen poort uit over de Molenbeek en een waterbuffer.
Voor het spoor vervolg je de weg met een bocht naar rechts.
Tegenover het tweede spoortunneltje ga je RA op een smal grindpad, aan je linkerhand zie je een watermolen.
Passeer een draaihekje en loop tussen twee hagen naar boven, in een opening in de haag heb je aan je linkerhand een mooi uitzicht op de vijver in de beek.

7.
Zodra je het bos weer in gelopen bent, t.h.v. een gele paal aan je linkerhand, blijf je RD gaan op een stijgend pad tussen de beuken.
Nog niet helemaal boven bij de gele palen LA, na het huis de verharde weg RD oversteken en het pad met afsluitboom en gele paal volgen.
RD het stijgende pad blijven volgen tot een open veldje met bankjes.

Wil je de route inkorten tot 11 km (middel variant), ga dan hier RA en verder bij alinea 14.
Tip: ook al ga je de route hier inkorten, het is meer dan de moeite waard om even ca. 200 m van de volledige variant door te lopen. Bij twee bankjes is nl. een pracht van een uitzichtpunt.

8.
Op de verharde weg links aanhouden en t.h.v. huisnr. 2 het smaller geworden klinkerpad gaan volgen, aan het einde ervan gaat dit over in een onverhard pad met afsluitboom.
Een stukje verder loopt het pad langs twee bankjes met een prachtig uitzicht over de omgeving.
Blijf bij een volgende bankje het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen tot een pad aan de rechterhand.

9.
In deze bocht het pad naar links blijven volgen tot het na een groene metalen afsluitboom op een verharde weg komt.
Hier LA de weg gaan volgen en door de smalle spoortunnel. Let op medeweggebruikers en loop bij voorkeur aan de linkerzijde van de weg.
In de ruime haarspeldbocht RA “Broekhoven 6-7-7a” in richting Elsloo (fietswegwijzer).
Bij blauw paaltje, tevens tegenover huisnummer 7a, RA een breed onverhard pad. Aan de linkerzijde heb je achter een akker zicht op de dijk van het Julianakanaal omzoomd met bomen vol met maretakken.

10.
Na ongeveer 500 m blijf je het pad met blauwe palen in de bocht naar rechts volgen, bij de volgende (linker) bocht gaat het pad met een aarden trapje omhoog naar het spoor.
Boven aangekomen meteen LA, een paadje met witte, groene en blauwe paal.
RA, daal de hoge metalen trap af en ga beneden RA en de tunnel door.
Aan de andere zijde komt men op een punt waar drie beekjes samen komen.
Loop hier LA, steek het brugje over en ga direct daarna RA een stijgend pad met wit paaltje in.

11.
Houd ruim 300 m verderop bij een splitsing rechts aan en volg het pad verder tot de T-splitsing voor een weiland.
Ga bij deze T-splitsing RA en ruim 200 m verder bij verkeersbord “Zone gesloten voor alle verkeer” RA, een dalend pad met afrastering aan de linkerhand. De natuur aan de rechterhand is hier bijzonder wild.
Blijf dit smalle pad met bochten volgen tot het bijna 600 m verder eindigt bij een holle weg met gele paal.

12.
Ga bij deze holle weg LA, het pad stijgt en loopt een stukje door weilanden.
Direct nadat de weilanden weer zijn verlaten LA een smal stijgend pad bij een gele paal in inslaan.
Verderop, bij de hoek van een weiland en gele paal LA het doorgaande pad met 100 m verderop een draaihekje blijven volgen.
Het pad gaat over in een verharde oprit vlak voordat deze uitkomt op de “Hussenbergstraat”.
Ga hier RA en in de flauwe bocht van de weg, vlak vóór de houten vangrail LA een verhard voetpad in, na de afdaling van een trapje wordt dit een smal onverhard pad met de afgrond aan de linkerhand. Naarmate je verder loopt wordt het beekje links van je steeds breder.

13.
Na een metalen rooster met daarop een paar grote keien LA en meteen weer LA het stijgende pad in lopen. Dit stukje komt je bekend voor, maar wordt kort daarna bij het eerste pad alweer LA verlaten.
Dit smalle pad stijgt even behoorlijk fel en daalt dan weer af naar het bredere pad en komt weer bij het bankje op bekend terrein.
Bij dit pad dus links aanhouden en volg het weer langs het mooie uitkijkpunt terug naar de huizen.
Bij het grasveldje met bankjes ga je nu niet naar beneden, maar houd je links aan en vervolgt de verharde weg.

14. Vanaf dit punt gaat de middel variant verder.
Tegenover huisnummer 14 RA en via een smal steil paadje naar beneden, de verharde weg schuin naar rechts oversteken naar verkeersbord “Zone gesloten voor alle verkeer” en het paadje verder vervolgen.
Bij viersprong LA de brede grindweg gaan volgen, 200 m verder passeer je een groene afsluitboom.
100 m na afsluitboom RA een dalend pad in lopen. Beneden kom je uit bij een veld met daar doorheen stromend de Molenbeek, hier LA, brugje oversteken en pad met rode paal gaan volgen.
In ruime bocht naar rechts het pad met de rode paal blijven volgen.

15.
Bij een ongelijke viersprong scherp RA het dalende paadje met rode paal gaan volgen, verderop steek je een brugje over.
Bijna 200 m na het brugje gaat het pad over in een verharde weg met de toepasselijke naam “Bospad”, loop dit verder uit tot de T-splitsing.
Bij de T-splitsing RA en eerste weg naar rechts RA, de “Moorveldsberg” in.
Bij het kapelletje LA, “Moorveldsberg 130-144” in en loop de bebouwde kom van “Geulle” uit via de holle weg.

16.
100 m hierna tref je twee zijwegen direct na elkaar aan de rechterhand. Sla hier de tweede in, een dalend grindpad met bord “Zone gesloten voor alle verkeer” en rode paal. Na een weiland aan de linkerhand duikt deze het bos weer in en komt verderop weer uit bij het muurtje met afsluiter in het beekje waar de route al eerder kwam.
Tijdens de controles van de route (21-10-2018 en 24-10-2020) stond er een dranghek met het bord “gevaarlijke weg, betreden op eigen risico”. Een vloedgolf van een hoosbui heeft een deel van de grindweg weggeslagen. Dit levert voor voetgangers echter nauwelijks hinder op.

17. Vanaf dit punt gaat de korte variant verder.
Steek het beekje ongeveer 10 m stroomopwaarts t.h.v. een grote boom over en volg het erachter gelegen stijgende pad. Dit pad kan door bladeren misschien wat moeilijker te onderscheiden zijn.
Als het paadje weer wat vlakker is gaan lopen maakt het een bocht naar rechts om een omgevallen boom.
Let hier even op, omgevallen bomen belemmeren het oorspronkelijke paadje, maar nieuwe zijn ontstaan. Het is even struinen onder wat struiken door totdat je het paadje weer terug vindt. Houdt de bosrand met de akker aan je linkerhand.
Bij de hoek van de akker LA en volg het paadje met de akker aan je linkerhand en de beboste helling aan je rechterhand. Loop dit soms vrij smalle paadje helemaal uit tot de T-splitsing, halverwege passeer je een bouwvallig schuurtje.

18.
Bij de T-splitsing aan de bosrand RA en blijf het pad soms door en soms aan de bosrand geruime afstand (ca. 800 m) volgen tot een schuine T-splitsing. Het pad volgt met een paar min of meer haakse bochten de contouren van de akkers/weilanden aan de linkerhand.
Bij deze schuine T-splitsing, waar het pad naar links stijgt en naar rechts daalt, scherp RA, en loop met het dal aan je rechterhand naar beneden.
Ca. 300 m verder op de schuine T-splitsing LA en na nog geen 50 m schuin LA het bredere pad weer verlaten op een smal stijgend paadje.
1e pad RA. Let op, dit kan door bladeren wat lastig te zien zijn, het pad loopt ietsje verderop linksom een omgevallen boom overgroeid met bramen heen en loopt daarna met de dalende helling aan de rechterhand.
Bij een zeer ruime viersprong scherp RA, kort daarna, en dus ruim vóór de picknicktafel LA, het pad met gele paal inslaan.

19. Laatste stukje kuieren of nog even stevig verder?
Na 300 m kom je uit bij een zijpad aan je linkerhand, de laatste keuzemogelijkheid in de route. Nu geen echte afkorting maar de keuze uit het laatste stukje lekker terug kuieren, even over een redelijk vlakke weg bijkomen of toch nog met een voortdurend stijgend en dalend pad langs de helling verder lopen.
Stevig verder? Dan verder bij alinea 20.
Als je wel genoeg hebt gehad van al dat stijgen en dalen, dan loop je hier een klein stukje door tot aan het spoor en volgt dan LA het parallel gelegen pad helemaal terug richting Bunde. Onderweg steek je de stroompjes over die je eerder op de route aan de andere kant van het spoor ook al tegen kwam. Nu kun je ze van de helling zien komen, het is ook leuk om even stroomopwaarts een “ontdekkingstochtje” te doen.
Als je na het passeren van een groene metalen afsluitboom weer op een verharde weg uit komt heeft de stevige variant zich alweer bij deze kuiervariant gevoegd, ga verder bij alinea 21.

20. Stevig verder.
Ga het pad enkele tientallen meters vóór de T-splitsing bij het spoor LA in, dit stijgt licht en er staat een blauw paaltje. Verderop krijg je even een felle klim.
Op viersprong RA, pad met groene en blauwe paaltjes.
Na krap 500 m passeer je een paar grote stapstenen, direct daarachter op de viersprong RD blijven gaan. Hier staan een blauw en een groen paaltje.
Bij een zandvlakte met twee bankjes ook RD blijven gaan.
Na een fikse afdaling en een bocht kom je terug bij het spoor en ga je het pad met het spoor aan de rechterhand volgen.

21. Bijna terug.
Na het passeren van de groene metalen afsluitboom gaat het pad over in een verharde weg en loop je deze uit tot de T-splitsing bij de spoorwegovergang.
Hier ga je RA en na het spoor LA over de “Spoorstraat”, terug naar het station van Bunde, het startpunt.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station van Bunde, Spoorstraat 4, 6241 CL te Bunde. Plan Route

Met de auto

A2, afrit 51 Rotonde RA, Princes Ireneweg Direct na spoorwegovergang RA en na 200 m ruime parkeergelegenheid aan rechterhand.

Openbaar vervoer

Station Bunde.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Pad aan de rand van het Bunderbos. Pad aan de rand van het Bunderbos.
Eén van de vele bronbeekjes. Eén van de vele bronbeekjes.
Aarden trap. Aarden trap.
Smal pad door groen tapijt. Smal pad door groen tapijt.
Molenbeek te Geulle. Molenbeek te Geulle.
Molenbeek. Molenbeek.
Bosanemonen in bloei. Bosanemonen in bloei.
Eén van de brugjes op de route. Eén van de brugjes op de route.

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart bunderbostocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BundeCafé 't Hemelke

Broekhoven 4
6243 BC Geulle
Bezoek website

Café terras De Peerdstael, op ca. 150m

Op de Locht 52
6241 NS Bunde

Ervaringen van wandelaars (17)

 1. Monique Ritzen 27 augustus 2021 om 21:40

  hoi hoi, ik kan wel de kaart uitprinten met route maar niet hoe we moeten lopen??? Weet jij dit? Groetjes Monique

  Reageren
  1. Adrie 28 augustus 2021 om 06:23

   Beste Monique, bij de rubriek Routebeschrijving staat aan rechterzijde van de pagina een printersymbooltje. Na klikken op het printersymbooltje krijgt men een menu te zien met keuzemogelijkheden wat er geprint moet worden. Na selectie kan er geprint worden. Voor wat meer uitleg kunt U eventueel ook een mail sturen naar info@klikprintenwandel.nl

 2. Jacqueline 1 juni 2021 om 11:39

  We hebben de route van 11 km gelopen eind mei. Regelmatig kom je ondiepe stroompjes water tegen wat fijn is voor een hond om even te koelen als het warm is. Een aanrader! In deze periode niet te wandelen met een korte broek ivm bramen en brandnetel.

  Reageren
 3. Annemarieke Oegema 9 april 2021 om 16:59

  we hebben deze wandeling op 6 april 2021 gelopen. Een prachtige wandeling, met veel voorjaarsbloemen. Een gevarieerde route, mooie uitzichten. De route is heel goed beschreven. Bedankt voor degenen die deze zo goed hebben uitgezet en controleren! Annemarieke

  Reageren
 4. Gert-Jan 24 februari 2021 om 16:52

  Gelopen 23-02-2021
  Vandaag genoten van een een heerlijke wandeling in een prachtig gebied.
  De vogels lieten zich goed horen, de eerste blaadjes kwamen voorzichtig door en zelfs twee kikkers gezien:-)
  Het was een pittige tocht maar de routebeschrijving is uitstekend (bedankt hiervoor!) en de tocht is een echte aanrader.

  Reageren
 5. Petra 8 november 2020 om 19:13

  We hebben vandaag deze mooie route gewandeld. Struinpaden, heuvel op en af. De vele beekjes en bruggetjes maken het een afwisselende route. Zeker mooi en voor herhaling vatbaar. Is wel een stevige wandeling.

  Reageren
 6. Lennard 26 oktober 2020 om 19:52

  Afgelopen weekend heb ik de route nog eens gecontroleerd en herzien.
  Wat voorheen een alternatief was is nu de normale route geworden. Hierdoor hoeft er niet meer over een hek geklommen te worden of door prikkeldraad te worden gegaan.
  Daarnaast is een pad dat in 2018 versperd was weer toegankelijk.
  Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Annemarie 26 september 2020 om 07:25

  Erg mooie afwisselende wandeling met veel hoogteverschil. Goed beschreven.

  Reageren
 8. Anna 6 juni 2020 om 00:11

  Wat een fantastische wandeling was dit. We hadden regelmatig het gevoel dat we in Luxemburg liepen. De wandeling is afwisselend en echt verrassend mooi.
  De routebeschrijving vonden we erg duidelijk. Er was 1 puntje waar we even moesten zoeken, toen we over dat hek heen moesten. Om vervolgens in het weitje met het beekje te komen en de dijk moesten we nog een hek door met prikkeldraad, dat we een bepaald punt aan de kant konden doen.
  We hebben de lange gedaan en dat is ook echt aan te bevelen!

  Reageren
 9. H&H 17 december 2018 om 19:12

  Prachtige wandeling. Liepen de grote ronde. De route is heel goed beschreven.

  Reageren
 10. Ankie Dijksma 2 november 2018 om 19:20

  ik ken deze omgeving helemaal niet. Je zegt: uitstappen bij het station!!! Dan vraag ik : WELK STATION??

  Reageren
  1. Adrie 3 november 2018 om 06:36

   Ankie Dijksma bedankt voor de reactie! Het startpunt is station Bunde, de adresgegevens staan bij de rubriek Bereikbaarheid en toegankelijkheid.

 11. Hans en Rianne 9 oktober 2018 om 21:33

  We hebben deze prachtige wandeling dik twee weken gelopen gelopen. Hij leek sterk op een Groene Wissel wandeling (Bunde: Geuller- en Bunderbos) die wel al eens hadden gedaan. We merkten wel het volgende:
  3. Na ca. 100 m LA een smal paadje inlopen en in de bocht naar rechts RD het nog smallere pad gaan volgen. Dit paadje loopt zichtbaar vanaf hier door een omgevallen boom waarin een opening is gezaagd. Het paadje loopt door een groen tapijt van bosanemoon en lelietjes-van-dalen.

  4. In september was het een nauwelijks belopen klim over/onder diverse omgevallen bomen pad.
  In een deel van het jaar kan het pad wat overwoekerd zijn met onkruid en bramen en is het een echt struinpad. Indien dit te erg het geval is kun je teruglopen naar het pad langs het spoor

  Klopt helemaal maar dan ben je al zover dat je al naar het spoor toe aan het lopen bent. Ook hier klim over/onder diverse omgevallen bomen.

  Blijf het pad nu ruim 200 m RD volgen tot een driesprong met een groen metalen hek aan je linkerhand, ga hier RA het brede stijgende pad in, a

  Het brede stijgende bospad was afgezet met een dranghek en een bord Gevaarlijke weg. Betreden op eigen risico.

  13.
  Na een metalen rooster met daarop een paar grote keien LA en meteen weer LA het stijgende pad in lopen. Dit stukje komt je bekend voor, maar wordt kort daarna bij het eerste pad alweer LA verlaten.

  Ik denk dat een omgevallen boom parallel aan het pad het zicht op het pad LA verhinderde want we liepen op hetzelfde pad terug.

  Reageren
  1. Lennard 27 oktober 2018 om 09:32

   Beste Hans en Rianne,
   Bedankt voor jullie bericht. Mede dankzij jullie opmerkingen heb ik de route op de genoemde punten gecontroleerd en herzien.

   Ik ben bekend met de GW route, en die diende als inspiratie voor mijn variant. Door de langgerektheid van het bos was het onvermijdelijk om overlap met de GW route te krijgen. Mijn route duikt veel vaker het mooie bos in terwijl de GW route een meer omzomend traject volgt dat minder felle stijgingen en dalingen bevat.

 12. Philo 16 april 2018 om 20:00

  gelopen op 14 april 2018. 11 km Prachtige tocht.
  “ga door of over het metalen hek” (het hek was dicht) dat was toch wel een beetje een dingetje om over een hek van ongeveer mijn eigen lengte te klimmen (1.57). Het ging maar nét goed Als ik dat vantevoren geweten had …..

  Reageren
  1. Lennard 27 oktober 2018 om 09:15

   Beste Philo,
   Bedankt voor je reactie. Mede vanwege je opmerking heb ik de route vorige week gecontroleerd en een alternatief toegevoegd zodat er eventueel niet over het hek geklommen hoeft te worden.

 13. Frans 24 april 2017 om 09:36

  gelopen 23-04-2017
  Inderdaad een stevige struin tocht, door het prachtige geuller- en Bunderbos.
  Gelopen de 16km, mooi de beekjes, en de tapijt van bloemen.

  Bedankt

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)