Bunderbos en Geulle aan de Maas, Beek te Limburg
Wandeltocht door het Elslooërbos, het Bunderbos door het plaatsje Geulle aan de Maas en langs de Grensmaas. Het Elslooërbos en het Bunderbos zijn smalle hellingbossen ten zuiden van Elsloo en strekt zich uit tot aan Bunde. Kenmerkend zijn de vele bronbeekjes die van de hellingen afkomen. Aan het begin van de lijnwandeling wordt de kasteeltuin van kasteel Elsloo bezocht. Kasteel Elsloo is gelegen aan de voet van de Maasberg direct aan de Hemelbeek en het Julianakanaal. Het is in de 17de eeuw gebouwd en diende als vervangen voor een kasteel dat veel dichter bij de Maas stond. Dit laatste kasteel raakte in verval doordat een sterk stroomde Maas het kasteel ondermijnde. Fundamenten van dit kasteel zijn nog zichtbaar bij een lage waterstand van de Maas.
Na verlaten van de hellingbossen gaat de lijnwandeling over de dijk langs het Juliakanaal. Dit kanaal is gegraven tijdens een rivierverbeteringsproject, ook wel de Maasverbetering of Maaskanalisatie genoemd, dat van circa 1870 tot 1942 in fasen werd uitgevoerd. Het kanaal was gereed in 1934, maar werd officieel geopend op 16 september 1935. Door dit kanaal werd Geulle opgesplitst en kwam het Kasteel Geulle en de oorspronkelijke dorpskern tussen het kanaal en de Maas te liggen. Kasteel Geulle, het huidige kasteel is een restant van een 17e-eeuws renaissancekasteel dat in 1847 werd afgebroken. Geulle aan de Maas, de oorspronkelijke dorpskern van Geulle heeft een imposante parochiekerk. De parochiekerk, Sint-Martinuskerk waarvan het stichtingsjaar 1250 wordt aangehouden is toegewijd aan de Heilige Martinus. De oorspronkelijke kerk is vier keer vergroot, de eerste keer in de 14de eeuw, de tweede keer in de 15de eeuw, de derde keer in 1626 en in 1920 de huidige kerk. Bij de laatste uitbreiding werd het nieuwe middenschip dwars door het oude gebouwd waardoor de kerk de vorm kreeg van een kruis. Geulle aan de Maas had in het verleden vaak te kampen met overstromingen van de Maas en kwam meermaals blank te staan, onder andere in 1952 maar ook tijdens de overstromingen in 1993 en 1995 waaraan het destijds de bijnaam 'Geulle in de Maas' kreeg. Inmiddels is dit grotendeels opgelost door het aanleggen van dijken en door het Grensmaasproject. Voordat de lijnwandeling eindigt in Bunde wordt er eerst nog geklommen en gedaald op hellingen van het Bunderbos. 71% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
Het station aan de zijde van perron 2 verlaten, met de rug naar het perron LA vertrekken, de het voet-/fietspad volgen tot een kruising met aan linkerhand een spoorwegovergang.
Bij deze kruising RD, “Stationsstraat”, de weg volgen tot een 3-sprong voorbij een plein aan rechterhand met parkeerplaatsen, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, de weg “Stationsstraat” volgen tot zijweg “Past. Tissenstraat” aan linkerhand voorbij woningen nr.74/72 links van de weg.
Bij deze weg LA, “Past. Tissenstraat”.
Bij kruising RD, de weg buigt naar rechts en gaat over in “Past. Willemsstraat”.
Bij kruising LA het spoorviaduct over, “Mergelakker”, aan overzijde RA, smalle weg met het spoor aan rechterhand.
In bocht naar links van de weg RD, onverhard pad met het spoor aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links weg van het spoor.
Ca. 90m voorbij deze bocht RA, men loopt weer richting het spoor.
RA de spoorbrug over, verharde weg, aan overzijde bij 4-sprong RD, het smalle pad pal naast de gevel van de woning aan rechterhand inlopen, smal onverhard pad met een afrastering aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA door een klaphek met een metalen afsluitboom, direct daarna RA, het pad volgen tot een bocht naar links met aan rechterhand een dalend hol pad, zijpaden negeren.
In deze bocht rechts aanhouden, het dalende hol pad inlopen, verderop onder een brugje door.
Iets voorbij het brugje scherp LA, het pad met traptreden op, boven aangekomen bij ruime 4-sprong RA, breed grindpad met een grasveld aan linkerhand.
RD, verhard pad, pad aan linkerhand negeren (bij het gebouwtje iets aan linkerhand heeft men een mooi uitzicht over de Maasvallei).
3.
Bij T-splitsing met aan rechterhand kasteel Elsloo LA, pad met een plas aan rechterhand, iets verder een brugje over.
# Kasteel Elsloo is in de 17de eeuw gebouwd en diende als vervangen voor een kasteel dat veel dichter bij de Maas stond.
Voorbij het 3de brugje bij 3-sprong rechts aanhouden, het onverharde pad gaat iets verder een vlonderpad over.
Iets voor een houten poort met klaphek LA, pad met traptreden, vervolgens boven aangekomen, bij 3-sprong met aan linkerhand een bankje RA, pad met enkele traptreden, direct daarna bij T-splitsing RA, pad met SBB bordje “Bunderbos”.
Iets voorbij een steile daling met traptreden, bij Y-splitsing rechts aanhouden.
Bij een open plek aan linkerhand met zicht op het spoor RA, pad met een granieten paaltje met een gedicht, iets verder traptreden in het pad.
Voorbij een brugje LA, het pad met een smal beekje aan linkerhand volgen tot een steile metalen trap aan rechterhand ruim voorbij een bocht naar links met stenen aan de oever van het beekje.
4.
Bij de trap RA de trap op, boven aangekomen bij 3-sprong LA, vervolgens bij T-splitsing RA, het pad daalt en buigt met traptreden in het pad naar rechts, iets voorbij deze bocht buigt het pad naar links.
Aan einde van het pad bij T-splitsing LA, verharde weg.
Bij een voorrangsweg, bij T-splitsing LA richting “Beek”, “Broekhoven”, verderop een spoortunnel door.
Iets voorbij de spoortunnel en woning nr. 10 RA, onverhard pad, direct daarna RA, het smallere pad rechts van het bredere pad inlopen met iets verder een draaihekje met een metalen poort, slingerende pad met voor een bocht naar rechts een bankje en ruim voorbij deze bocht een uitkijkpunt met twee bankjes aan rechterhand, voorbij het uitkijkpunt gaat het pad over in een verharde weg, de weg volgen tot een plantsoen aan rechterhand met een informatiepaneel en twee picknicktafels.
5.
Bij dit plantsoen rechts aanhouden het smalle onverharde pad door het plantsoen inlopen, voorbij het plantsoen het pad door het bos volgen tot een kruising met een verharde weg.
Bij deze kruising RD, het smalle pad pal naast de omheining met de omheining aan rechterhand inlopen, het pad buigt naar links en iets verder naar rechts en daalt stevig.
Beneden RD het smalle pad met omheinde plas aan rechterhand inlopen, pad aan linkerhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts.
Aan einde van het pad, voorbij een draaipoortje bij T-splitsing LA, verharde weg, iets verder RA, de tweede spoortunnel (tunnel met trottoirs) aan rechterhand inlopen, vervolgens iets voorbij de tunnel bij 4-sprong LA.
Voorbij woning nr.4 aan rechterhand RA, iets verder voor een plein met parkeerplaatsen LA een trapje af met het plein aan rechterhand, voorbij het plein buigt de weg naar rechts, vervolgens bij kruising RD, “Essendijk”, de weg volgen tot een weg aan linkerhand iets voorbij woning nr. 21 aan linkerhand.
6.
Bij deze weg links aanhouden, “Kleivelderweg 1-2-3-4-4b”, iets verder de weg met bocht naar links verder volgen, onverhard pad aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot een parkeerterrein met gebouw “HSV Geulle” aan rechterhand.
Bij ingang van het parkeerterrein RA, voorbij de ingang het onverharde voetpad volgen, iets verder volgt het pad op enige afstand aan rechterhand een visvijver, verderop buigt het pad naar links weg van de visvijver, het pad verder volgen tot een T-splitsing voorbij een brede waterloop, zijpaden richting de visvijver negeren.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad met de waterloop aan linkerhand.
Aan einde van het pad links aanhouden, een klein stukje de verharde weg volgen direct daarna scherp RA, “Westbroek 59-69”, de weg parallel aan de doorgaande weg inlopen met de doorgaande weg aan rechterhand, voorbij de laatste woning aan linkerhand het smalle verharde pad inlopen, doorlopen tot T-splitsing op de dijk voorbij een bankje.
7.
Bij deze T-splitsing RA, het smalle verharde pad over de dijk met het Julianakanaal aan linkerhand volgen tot brug Geulle die verderop te zien is, bij de brug onder de brug door.
Iets voorbij de brug, bij 3-sprong scherp RA, vervolgens aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, iets verder RD de brug over richting “Geulle a/d Maas”, weg aan linkerhand negeren.
Aan overzijde van de brug rechts aanhouden, het dalende verharde voetpad inlopen, beneden het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
Voor een kapel bij T-splitsing RA, verharde weg met kasteel Geulle aan rechterhand, “Geulderlei”.
# Kasteel Geulle, het huidige kasteel is een restant van een 17e-eeuws renaissancekasteel dat in 1847 werd afgebroken.
Voor de kerk de weg met bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, “Kerkplein”.
# De oorspronkelijke kerk is vier keer vergroot, de eerste keer in de 14de eeuw, de tweede keer in de 15de eeuw, de derde keer in 1626 en in 1920 de huidige kerk. Bij de laatste uitbreiding werd het nieuwe middenschip dwars door het oude gebouwd waardoor de kerk de vorm kreeg van een kruis.
In bocht naar rechts van de weg, bij 4-sprong RD, het smalle voetpad links van woning nr.9 inlopen.
8.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot een half verharde weg aan rechterhand direct na een veldje met speeltoestellen voorbij woning nr.30a links van de weg, overige zijpaden en wegen negeren.
Bij deze half verharde weg RA, iets verder voorbij een klaphek met een metalen poort LA, het onverhard pad over de dijk volgen tot een bocht naar links iets voor een bosperceel.
In deze bocht rechts aanhouden door een metalen klaphek, smal pad over een dijkje door de rand van het bosperceel met afrastering aan rechterhand, voorbij een bocht naar links wordt het dijkje verlaten, na verlaten van het dijkje rechts aanhouden, het bredere pad volgen tot een 3-sprong bij een verharde weg voorbij een metalen afsluitboom en twee grote betonnen lego blokken.
9.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, de verharde weg volgen.
Na ca. 80m rechts aanhouden, verhard fietspad, vervolgens in een bocht naar rechts van het fietspad RD, het smalle onverharde pad over een dijkje volgen, aan einde van het pad de dijk aan overzijde van de weg oplopen.
Op de dijk RA, het smalle verharde pad over de dijk volgen tot de brug Bunde over het kanaal verderop.
Iets voor de brug RA, stijgend verhard pad, aan einde van het pad, bij T-splitsing LA de brug over, verharde weg.
Iets voorbij de brug scherp LA, smal dalend verhard pad, vervolgens voor het kanaal bij 3-sprong RA, het verhard pad over de dijk volgen tot een smal verhard pad aan rechterhand direct na een witte woning aan de voet van de dijk.
10.
Bij pad scherp RA, iets verder buigt het pad naar links met de woning aan linkerhand, voorbij de woning RD de verharde weg volgen tot een verhard pad aan linkerhand direct na woning nr.17 links van de weg.
Bij dit pad LA, smal verhard pad tussen twee woningen, iets verder buigt het pad naar rechts en gaat over in een grindpad.
Aan einde van het pad met aan rechterhand een veldkruis RD, verharde weg, iets verder bij 3-sprong RA.
Bij T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, vervolgens bij kruising LA, de doorgaande weg oversteken, verharde weg met een horecagelegenheid en een camping aan linkerhand, voorbij de horecagelegenheid gaat de verharde weg over in een onverhard pad met een metalen afsluitboom en een SBB bordje, het onverharde pad volgen tot een T-splitsing, pad aan linkerhand negeren.
11.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna RD, smal pad aan rechterhand negeren, stijgend pad dat iets verder een klein stukje uitgespoeld is verder volgen, verderop buigt het pad met een haarspeld bocht naar links, voorbij een bocht naar rechts een spoorbrugje over.
Voorbij het spoorbrugje het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 60m scherp LA, iets verder bij 3-sprong RA.
RD, steil pad aan linkerhand negeren, het pad daalt even en stijgt vervolgens weer.
T.h.v. de bosrand, bij 4-sprong RA, het pad met verderop stapstenen en ruim voorbij de stapstenen twee bankjes aan rechterhand volgen tot een Y-splitsing voor het spoor.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, het pad met het spoor aan rechterhand gaat verderop over in een verharde weg, de weg volgen tot een kruising met aan rechterhand een spoorwegovergang.
Bij deze kruising RA de spoorwegovergang over, iets verder LA de weg volgen tot het station, het eindpunt
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Station Beek-Elsloo, Aan De Drie Heren 4, 6191 EG te Beek. Plan Route
Eindpunt
Station Bunde, Spoorstraat 4 te Bunde.
Met de auto
Parkeren kan op P&R bij het station
Openbaar vervoer
Station Beek-Elsloo
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (10)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart bunderbos-en-geulle-aan-de-maas.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
In de plaatsen Elsloo, Geulle en Bunde
Wat een mooie route, door het Bunderbos met zijn vennen en kronkelende paadjes. Het stukje bij kasteel Elsloo is mooi. Van het uitzicht bij de 2 bankjes bij punt 4 is een aanrader, zo’n mooie view. We hebben genoten, als bonus was extra mooi vandaag de sneeuw die de landschappen heeft bedekt. Adrie bedankt voor de mooie route.
Route is dus ondanks het natte weer goed te lopen??
Beste Karin, alleen bij punt 3 laatste regel direct na een brugje wordt een smal pad langs een beekje gevolgd, een klein stukje van het pad was enkele weken geleden nat. Volgens een informatiepaneeltje dat langs het pad stond is men bezig met het herstel van de oever van het beekje. Eenvoudig te omzeilen door voorbij het brugje RD te lopen tot een verharde weg. Bij de weg LA, de weg ongeveer 300 meter volgen tot een pad aan linkerhand. Bij dit pad LA en teruglopen naar het beekje. Het kan zijn dat het stukje pad langs het beekje inmiddels opgehoogd is.