Brobbelbies-tocht, Nistelrode te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Brobbelbies-tocht, te Nistelrode

De Maashorst is een groot natuurgebied rond een landbouwenclave Brobbelbies. Het gebied bestaat uit bossen, een viertal verspreide heidevelden, enkele vennetjes, boerenland met akkers, natte graslandjes en houtwallen. Een deel van de Maashorst rond deze landbouwenclave is omgevormd tot een begrazingsgebied met tegenwoordig ook de naam Brobbelbies. In het begrazingsgebied lopen Tauros runderen en Exmoor pony’s en in een meer centraal gelegen deel daarvan wisenten, Tauros runderen en Exmoor pony’s het centraal gelegen deel is niet toegankelijk voor publiek. Een deel van de wandeltocht gaat door het begrazingsgebied met de Tauros runderen en Exmoor pony’s. De komt ook langs het begrazingsgebied met de wisenten met wat geluk krijgt men de wisenten ook nog te zien. Aan het einde van de wandeltocht komt men langs een vorstengraf De vorst(in) van De Maashorst die leefde tussen 800 en 600 voor onze jaartelling. Een unieke vondst vanwege de rijke inhoud, naast sieraden en toiletgerei zijn ook kledingresten gevonden. Nergens in Nederland zijn drie zo rijk gevulde graven uit de vroege ijzertijd gevonden die zo dicht bij elkaar lagen. 95% van deze wandeltocht is onverhard.
In het begrazingsgebied rekening houden met de grote grazers en de geldende regels naleven zoals minimaal 50 meter afstand houden en de kuddes niet doorkruisen.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 15-9-2021, laatst bijgewerkt op: 12-5-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein aan smalle zijde LA verlaten, direct daarna RD richting “Natuurcentrum de Maashorst”, weg aan linkerhand negeren, kn53 volg 10.
Voorbij het natuurcentrum RD, “Evenakkerstraat”, weg aan linkerhand negeren, kn10 volg 21, vervolgens na ca. 50m eveneens RD, “Hoogslabroekseweg”, weg “Karlingerweg” aan rechterhand negeren, de wn route wordt weer verlaten.
Ruim voorbij boerderij nr.1, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad.
Voor bosrand, bij kruising RA, pad met bosrand aan linkerhand.
Bij kruising RA, pad tussen waterloop en bosrand met de bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij kruising LA, “Heideweg”, breed grindpad, wn20, verderop via klaphek het begrazingsgebied inlopen, voorbij het klaphek RD door het begrazingsgebied lopen met na ca. 130m  de bosrand aan rechterhand tot T-splitsing bij verhard fietspad.
2.
Bij deze T-splitsing LA, verhard fietspad, kn20 volg 51, het fietspad volgen tot kruising met verhard fietspad en links van de kruising een omheind terreintje met picknicktafels.
Bij deze kruising RA richting “Zeeland”, kn51 volg 52, direct daarna links aanhouden het smalle pad door grasland inlopen richting hoek in de bosrand aan de overzijde, de wn route wordt verlaten, bij deze hoek een klein stukje de bosrand aan rechterhand volgen en via een klaphek het begrazingsgebied verlaten, voorbij het klaphek RD het bospad volgen.
Ca. 200m voorbij het klaphek, bij 3-sprong LA, bospad met ruiter routepaaltje.
Het pad met ruime bocht naar rechts verder volgen, pad richting klaphek aan linkerhand negeren.
Ca. 160m voorbij deze bocht LA, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, eveneens wat breder bospad tevens ruiterroute.
Bij kruising LA, iets verder bij splitsing rechts aanhouden, men volgt nog steeds de ruiterroute.
3.
Bij kruising LA, de ruiterroute wordt verlaten.
Bij 6-sprong het rechter duidelijk herkenbare pad aan overzijde van het verhard fietspad inlopen, het pad volgen tot 3-sprong voor een afrastering.
Bij deze 3-sprong LA door klaphek, direct daarna bij 5-sprong (het pad pal naast de afrastering is meegeteld) het 2de pad aan rechterhand inlopen, wn route, het pad buigt iets verder met flauwe bocht naar links, wn route.
Na verlaten van het bos, voor bankje LA, smal pad, kn71 volg 23.
Voorbij wn routepaaltje, bij kruising RA, eveneens een smal pad, de wn route wordt verlaten.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een wn routepaaltje LA, het pad met verderop een open gebied  aan rechterhand volgen tot kruising met een breed pad, iets voor deze kruising buigt het pad naar links.
4.
Bij deze kruising RD het pad met metalen afsluitboom inlopen, kn70 volg 40, pad met bosrand aan rechterhand.
Na ca. 160m, iets voorbij bosrand aan linkerhand LA, wn route, smal pad pal naast afrastering met de afrastering aan rechterhand, na ca. 250m wordt de afrastering verlaten, na verlaten van bosschages gaat het smalle pad door de rand van het open grasland, het pad verder RD volgen tot Y-splitsing met aan linkerhand een rij eiken en op enige afstand links daarvan een houten/metalen hekwerk.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, breed pad, wn route.
Na ca. 200m, voorbij open plek met poel, bij kruising LA, wn route, het pad met de open plek aan linkerhand volgen tot T-splitsing in het bos, wn route, ruim voor deze T-splitsing wordt de wn route tijdelijk verlaten.
Bij deze T-splitsing LA, pad door half open bos, wn route.
5.
Na verlaten van het half open bos, bij T-splitsing RA, wn route, iets verder voorbij het bos aan rechterhand RD, de wn route wordt verlaten, het pad verder volgen tot splitsing t.h.v. de solitaire eik in de verte in het verlengde van het pad.
Bij deze splitsing met aan rechterhand de eik rechts aanhouden, pad in het midden van het half open heidegebied.
Bij kruising met aan linkerhand tegen de bosrand een klaphek RD, wn route (zie rechterzijde van het routepaaltje).
Bij kruising met aan rechterhand een bankje LA richting het bos, wn route, vervolgens t.h.v. de bosrand, bij kruising RD, kn65 volg 73, bospad met verderop een houten poort met klaphek.
Iets voorbij het klaphek, bij kruising RA, smal bospad, wn route.
Bij T-splitsing met op enige afstand aan rechterhand een klaphek LA, wn route, het pad volgen tot kruising met smal pad, let op iets verder is het pad tevens een ATB pad.
6.
Bij deze kruising LA, smal bospad, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts en gaat slingerend verder.
Bij kruising RA richting metalen afsluitboom, wn route, het pad volgen tot verharde weg iets voorbij de metalen afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij de verharde weg RD, weg aan linkerhand negeren, kn73 volg 56, vervolgens voorbij boerderij nr.23 RD richting “Schaijk”, “Slabroekseweg”, weg aan rechterhand negeren, kn56 volg 55.
Bij 4-sprong RA, “Hogeweg”, de wn route wordt verlaten, het brede onverharde pad dat voorbij woning nr.16 naar links buigt volgen tot bocht naar rechts ruim voorbij woning nr.6.
In deze bocht LA, onverhard pad door bosschages, wg en wn route, voorbij een omheind perceel grasland aan linkerhand gaat het pad door het bos, vervolgens buigt het pad naar links dieper het bos in.
Bij 4-sprong RA, wg en wn route.
7.
In bocht naar links van het pad RA richting bosrand, t.h.v. de bosrand buigt het pad naar links en volgt de bosrand aan linkerhand, wg en wn route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, de wg en wn route worden verlaten, het brede pad volgen tot kruising met pad en verhard fietspad.
Bij deze kruising RD, onverhard pad, wn route.
Voor veld met grafheuvels RA door houten voetgangerssluis, kn55 volg 10.
# Het grafheuvelveld aan linkerhand is het Vorst(in) van de Maashorst uit de tijd tussen 800 en 500 voor onze jaartelling. De rechte zandwal die in het grafheuvelveld te zien is is een landweer en diende als grensmarkering, de meeste zijn in de periode tussen 1350 en 1450 aangelegd. Deze landweer vormde de grens tussen het land van Ravenstein en het Hertogdom Brabant.
Bij T-splitsing RA, wn route, iets verder bij T-splitsing LA, wn route, het onverhard pad met verhard fietspad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Erenakkerstraat”, verharde weg, kn10 volg 53, de weg volgen tot het parkeerterrein aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
wg route: wit-groene Loo route.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk paaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein hoek Slabroekweg en Maashorstweg nabij Natuurcentrum De Maashorst, Slabroekseweg, 5388 SZ te Nistelrode. Plan Route

Met de auto

Volg de Nistelrodeseweg, Doelenweg en Slabroekseweg naar de Maashorstweg in Nistelrode. Het parkeerterrein is op de hoek van Slabroekseweg en Maashorstweg. Als je met GPS navigatie in de auto er naar toe gaat kun je het beste het adres Erenakkerstraat 5 Nistelrode aanhouden.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Smal pad door begrazingsgebied Adrie: Smal pad door begrazingsgebied
Houten sculptuur van een wisent Adrie: Houten sculptuur van een wisent
Tauros rund Adrie: Tauros rund
Wisent Adrie: Wisent
Nogmaals wisenten Adrie: Nogmaals wisenten
Een vennetje in het gebied Adrie: Een vennetje in het gebied
Pad door het bos Adrie: Pad door het bos
De heide is bijna uitgebloeid Adrie: De heide is bijna uitgebloeid
Nu in een heel ander seizoen Adrie: Nu in een heel ander seizoen
Pad door de Munseheide Adrie: Pad door de Munseheide
Grafheuvelveld het Vorst(in) van de Maashorst Adrie: Grafheuvelveld het Vorst(in) van de Maashorst

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart brobbelbies-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Natuurcentrum De Maashorst

Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 13 mei 2023 om 17:37

  Bij punt 3 en 5, zie reactie van Harry van Aarle de routebeschrijving iets aangepast en enkele extra herkenningspunten bijgevoegd. Bij beide punten loopt men door het begrazingsgebied waarin er gemakkelijk koeienpaadjes kunnen ontstaan die mogelijk ook gezien kunnen worden als een pad. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Harry van Aarle 5 mei 2023 om 12:05

  Op 3 mei 2023 Brobbelbies-tocht gelopen aan de hand van een geprinte routebeschrijvingen en kaart. Mooie wandelroute.

  Ondanks de gedetailleerdheid fout gelopen bij punt 3: na kn 71, volg 23. De draad weer opgepikt bij punt 4: kn70, volg 40. Dit nadat we Google maps, Palmstraat, hadden ingeschakeld.

  En bij punt 5 twijfelde we lang: Bij kruising met aan de linkerhand …. Hier moest je gewoon linksaf, en dan na 50 meter door klaphek RD.
  Volgens Strava hadden we 14,38km gelopen.

  Onderweg oa een kneu, tapuit, boompieper, grote zanglijster en heggenmus gezien. Dus een paar bijzondere vogels. Hier heb je dan wel de verrekijker en/of een camera met lens voor nodig.

  Bij kn70 zagen we een honderdtal Exmoor pony’s en Taurossen.

  Harry van Aarle

  Reageren
 3. Mark 22 november 2022 om 20:32

  Vanochtend met grijs weer deze fraaie tocht door het begrazingsgebied van de Tauros runderen en de Exmoor pony’s in de Maashorst gelopen. Me verbaasd over de vele aantallen dieren en het grote gebied dat ze ter beschikking hebben. Met enige regelmaat moesten we van het pad afwijken omdat er runderen of pony’s op stonden. Let op, voor de uitwerpselen op de paden :).
  De routebeschrijving is actueel.

  Reageren
 4. Angelique vd Heuvel 16 oktober 2022 om 12:46

  Vandaag de 45 route gelopen via deze site
  Het was weer top

  Reageren
 5. Gerard & Ivonne 20 november 2021 om 18:34

  Prachtige tocht gelopen 15 nov. 2021. Ondanks het druilige weer prachtige herfstkleuren in het bos en een heuse Wisent nabij ons pad gespot.

  Reageren
 6. Alfred en caroline 7 november 2021 om 19:52

  Vandaag gelopen zeer mooi natuur gebied wissant gezien van kort bij ( liepen op het wandelpad) maar verder viel het zwaartegen door de honderden moutingbikers op de route..Beter door de week te doen.

  Reageren
  1. Adrie 8 november 2021 om 06:54

   Alfred en Caroline bedankt voor de reactie! Wat ATB rijders betreft hebben jullie wat pech gehad. Er is gisteren in de Maashorst een georganiseerde ATB tocht geweest. Voor wandelaars inderdaad hinderlijk omdat de uitzette tocht op diverse plaatsen afweek van de ATB paden die in het gebied beschikbaar zijn.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)