Breuken en wijstgronden-tocht, Uden te Noord-Brabant

21 km Wandelroute Breuken en wijstgronden-tocht, te Uden

Wandeltocht in de Maashorst door Annabos, Loose Beemd, Revennekes, Slabroek. door het bosgebied de Bedafse Bergen en de Slabroekse Bergen. Wijstgronden zijn drassige tot permanent natte hoge gronden direct grenzend aan een breuk. Door het Annabos, de Loose Beemd en de Revennekes loopt de Peelrandbreuk en door Slabroek dicht bij elkaar de Mellebreuk en de Hoevense breuk. De Peelrandbreuk is mooi zichtbaar in het landschap door het hoogte verschil in het landschap en de kwel van ijzerrijk water in tegenstelling tot Mellebreuk en de Hoevense breuk deze veroorzaken geen hoogteverschillen. Vooral bij het 2018 aangelegd knuppelbrugje in het Annabos valt het hoogte verschil goed op. De wandeltocht gaat over het knuppelbrugje van de lager gelegen drogere gronden in de Centrale Slenk door de nattere hoger gelegen gronden in de Peelhorst. Op de Peelhorst ligt onder een laag goed doorlatende rivierzand een minder doorlatende leemlaag en stroomt af richting de Centrale Slenk. Het fijne dekzand in de Centrale Slenk laat eveneens het water minder snel door waardoor het als kwelwater naar het oppervlak gaat. Anders dan je zou verwachten zijn de hoge gronden dus nat en blijven de lager gelegen gronden droog, deze zeldzame vorm van kwel heet wijst. De Bedafse Bergen is een bosgebied met een stuifzandrug die in de middeleeuwen is ontstaan en in het begin van de 20e eeuw met naaldbos is beplant, de stuifzandrug met hoogten van meer dan 20 meter is in stand gehouden. Ook in de Slabroekse Bergen is een stuifzandrug deze is niet zo hoog en meer begroeid maar heeft op diverse plaatsen mooi uitzicht over een aangrenzend heidegebied. Een deel van deze wandeltocht gaat door grasland en over graspaden langs waterlopen stevige wandelschoenen zijn dan ook aan te raden. 85% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-1-2020, laatst bijgewerkt op: 5-3-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het parkeerterrein met de rug naar de verharde weg en met de twee informatiepanelen aan linkerhand RD vertrekken richting houten voetgangerssluis aan overzijde, iets voorbij de voetgangerssluis buigt het smalle pad naar links, pad door rand grasland, verderop voorbij bocht naar rechts gras-pad door het rand grasland.
Bij T-splitsing RA, gras-pad, kn42 volg 46, vervolgens na ca. 50m LA door houten voetgangerssluis, schuin naar recht het grasland oversteken naar houten voetgangerssluis aan overzijde, voorbij deze voetgangerssluis rechts aanhouden, wn route.
RD, pad met informatiepaneel aan linkerhand negeren, wn route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de verharde weg volgen, de wn route wordt verlaten, vervolgens na ca. 50m LA, gras-pad tussen bosschages en waterloop met de waterloop aan rechterhand.
2.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, nu het gras-pad met de waterloop aan linkerhand volgen.
Bij kruising met verhard fietspad RD, verderop voor beek buigt het pad naar rechts.
LA brugje over, kn1 volg 28, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing LA door klaphek, gras-pad met beek aan linkerhand.
Voorbij klaphek, bij 4-sprong LA de brug over, direct daarna aan overzijde RD, verharde weg, graspaden langs de beek negeren.
Bij 4-sprong RD, verhard fietspad, “Beemdenweg”, kn2 volg 46, verderop gaat het fietspad over in een verharde weg.
Ruim voorbij stallen aan rechterhand, iets voorbij flauwe bocht naar rechts LA, onverhard pad met SBB bordje, kn46 volg 42, na ca. 100m gras-pad aan linkerzijde grasland inlopen, het hoogte verschil dat aan rechterhand in het grasland te zien is is gevormd door de Peelrandbreuk, na een klein stukje de rand van het grasland gevolgd te hebben het brugje over, pad met waterloop aan rechterhand, wn route, bij volgende grasperceel de linkerzijde volgen tot men het gebied t.h.v. een informatiepaneel verlaat.
3.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs verharde weg volgen, wn route, vervolgens na ca. 60m RA door houten poortje aan overzijde van de weg, voorbij het poortje gras-pad met afrastering aan rechterhand door grasland volgen.
# Let nu ook op het hoogte verschil in het landschap, verderop bij het knuppelbrugje loopt men van de lager gelegen drogere gronden in de Centrale Slenk door de nattere hoger gelegen gronden in de Peelhorst.
Na verlaten van het perceel grasland via poortje, RA het knuppelbrugje over, na verlaten van het knuppelbrugje schuin naar links het pad met waterloop aan rechterhand inlopen richting boerderij.
Bij T-splitsing voor de boerderij LA, verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA de doodlopende weg inlopen, “Boterkampweg”, verderop langs poort “Boterkamp” en iets verder breed gras-pad met waterloop aan rechterhand volgen.
4.
Voor ingang naar weiland, bij T-splitsing RA, gras-pad met waterloop aan rechterhand, kn41 volg 11.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, “Canadasweg”, smal grindpad aan overzijde van de weg volgen, de wn route wordt verlaten.
Iets voorbij inrit woning nr.18 LA, onverhard pad met bordje “Opengesteld” en een waterloop aan linkerhand.
T.h.v. stuw het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, wn route, vervolgens na ca. 40m, iets voorbij blauwe WOB paal RA, smal pad met houten voetgangerssluis, wn route, voorbij de houten voetgangerssluis buigt het pad naar links en gaat door rand van het bosperceel.
Bij kruising LA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing.
5.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna bij 5-sprong RA, verhard fietspad richting “Schaijk”, kn95 volg 61, verderop gaat het fietspad over een viaduct met aan linkerhand een wildwissel.
Voorbij het viaduct, iets voor flauwe bocht naar rechts LA, kn61 volg 60, het smalle pad met wn en W-R routepaaltje rechts van het ATB inlopen, het pad loopt parallel aan het ATB pad.
Bij T-splitsing RA, wat breder bospad, kn60 volg 57, het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren, onderweg passeert men kn57 volg 2.
Bij deze kruising RD, smal bospad met bordje “Opengesteld”, wn route.
Bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, direct daarna RA, pad met op enige afstand afrastering aan rechterhand, witte paaltjes route, verderop bij een wit routepaaltje buigt het pad naar links.
6.
Voor kleine open plek het pad met bocht naar rechts verder volgen, iets verder rechts aanhouden, pad met heuvelrug aan linkerhand, niet de heuvel oplopen.
Na verlaten van het bos, voor klaphek LA het stijgend pad achter bankje oplopen, boven aangekomen direct na top heuvelrug, bij 3-sprong RA, witte route, verderop passeert men een draaihekje, voorbij het draaihekje het pad over de heuveltop verder volgen tot kruising met wat breder zanderig pad met aan linkerhand op enige afstand een klaphek.
Bij deze kruising LA, dalend pad richting het klaphek, witte route.
RD door het klaphek, pad aan rechterhand negeren, witte route, verderop buigt het pad naar rechts en gaat over een houten vlonder.
Bij T-splitsing LA, verhard fietspad, kn21 volg 10, verderop gaat het fietspad over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising met rechtdoor een grindpad.
7.
Bij deze kruising LA, “Erenakkerstraat”, wn route.
RD, breed pad aan rechterhand negeren, kn10 volg 53, men passeert horecagelegenheid.
Voor parkeerterrein RA, “Maashorstweg”, smal grindpad rechts van de verharde weg volgen, kn53 volg 52.
Voor bosrand aan linkerhand LA, smal pad met picknicktafel en bosrand aan rechterhand, kn52 volg 54, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
In flauwe bocht naar links van doorgaande pad rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij T-splitsing RA.
Voor bosrand aan linkerhand LA, het doorgaande pad ca. 900m volgen tot kruising met breder pad in bosgebied met zicht op de snelweg, ruim voor het bosgebied passeert men kn9 volg 60, zijpaden negeren.
8.
Bij deze kruising RA, de wn route wordt verlaten, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg, zijpaden negeren.
Bij kruising LA, verhard voetpad aan overzijde van weg richting viaduct volgen, kn7 volg 6.
Ruim voorbij het viaduct, bij T-splitsing LA, fietspad langs weg volgen, kn6 volg 12.
Iets voor boerderij RA, onverhard pad tussen bosschages en waterloop met de waterloop aan rechterhand, kn12 volg 13.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn13 volg 92
RD, weg “Brandsestraat” aan linkerhand negeren, vervolgens na ca.60m RA, “Achter de Berg”, de wn route wordt verlaten.
#Voordat men RA de weg “Achter de Berg” inloopt ca. 150m RD is ontmoetingsplek “De Nistel” met Koffiehuis, beperkte openingstijden.
Na ca. 150m, in flauwe bocht naar rechts LA, onverhard bospad met metalen afsluitboom en bordje “Opengesteld” en met grasveld aan rechterhand, dit pad RD volgen tot 3-sprong voor waterplas, zijpaden negeren.
9.
Bij deze 3-sprong RA, pad met de waterplas aan linkerhand, verderop passeert men aan rechterhand blokhut “’t Veerhuis”, t.h.v. het gebouw de waterplas aan linkerhand verder volgen, voorbij smalle zijde doorlopen tot grotere waterplas aan linkerhand, het pad langs de grote waterplas verder volgen tot pad aan rechterhand voor een bankje en iets voor een houten steiger aan oever van de waterplas.
Bij dit pad RA, men verlaat de waterplas, wn route, direct daarna RD, smal recht pad aan linkerhand negeren, men passeert trimtoestel 4 “Hoogspringen”, het pad RD volgen tot T-splitsing t.h.v. rand bosgebied, zijpaden negeren, iets voor de T-splitsing kruist het pad een waterloop direct daarna passeert men een metalen afsluitboom.
Bij deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan linkerhand, kn91 volg 93.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn93 volg 94.
10.
Na ca. 120m LA, ruiterpad met gescheiden verhard fietspad, kn94 volg 95, verderop splitst het fietspad en het ruiterpad, bij deze splitsing passeert men aan rechterhand een informatiepaneel met informatie over de wijstgronden aan rechterhand, bij deze splitsing maakt niet uit welk pad gevolgd wordt t.h.v. bosrand komen het fietspad en het ruiterpad weer samen, na passeren van de bosrand het pad met fietspad ca. 170m verder door het bos volgen tot het fietspad en ruiterpad zich splitsen.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, het ruiterpad verder volgen, de wn route wordt verlaten.
In bocht naar links van het ruiterpad rechts aanhouden, let hier op het pad is tevens ATB pad.
Voorbij metalen afsluitboom RD, pad aan rechterhand negeren.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, smal pad met houten voetgangerssluis aan linkerhand negeren, men passeert een blauwe WOB paal, vervolgens voorbij twee metalen hekken RA richting bankje, voor het bankje passeert men aan linkerhand een stuw, t.h.v. bankje gras-pad met waterloop aan rechterhand volgen.
11.
Voorbij bosperceel aan rechterhand LA, gras-pad met waterloop aan linkerhand, kn96 volg 11, verderop buigt het gras-pad langs de waterloop naar links.
Bij kruising met verharde weg RA, kn11 volg 40, de verharde weg volgen.
Bij kruising LA richting “Bedaf” , “Achter de Berg”, iets verder gaat de verharde weg over in een onverhard pad met verhard fietspad.
In flauwe bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden, breed onverhard pad met chalets aan linkerhand, wn route.
Na ca. 150m, iets voorbij flauwe bocht naar links van het doorgaande pad RA, smal bospad met houten voetgangerssluis, kn40 volg 43.
Bij 4-sprong RD, wn route.
Na ca. 80m LA, wn route, vervolgens na ca. 50m bij 4-sprong RA, wn route.
12.
Bij kruising LA, wn route, vervolgens na ca. 30m RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij ruime 5-sprong 1ste pad aan rechterhand inlopen, wn route.
Bij 4-sprong met aan rechterhand ATB paden LA, wn route.
Bij splitsing rechts aanhouden, direct daarna bij T-splitsing RA richting rand bosgebied, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. rand bosgebied, bij 3-sprong LA, pad met verhard fietspad, het pad met verhard fietspad volgen tot bocht naar links met aan linkerhand een uitkijktoren, zijpaden negeren.
Bij deze bocht het pad met fietspad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, kn6 volg 27, het pad met fietspad volgen tot 2de pad door half open gebied aan linkerhand met houten afsluitboom/voetgangerssluis direct na wn/W-R routepaaltje.
13.
Bij dit pad LA, W-R route, de wn route wordt verlaten, het pad gaat door het midden van het half open gebied met op enige afstand de heuvelrug aan rechterhand, verderop loopt men door open gebied, men passeert aan linkerhand een poel (staat vaak droog), ruim voorbij het poel gaat het pad door rand van het bos, volg het meest rechtse pad door de rand, W-R route, men passeert achtereenvolgens een picknicktafel aan rechterhand, een aan linkerhand en twee bankjes aan rechterhand.
Voorbij het 2de bankje met bocht naar rechts naar voet van heuvelrug aan overzijde van het stuifzandgebied lopen, de W-R route wordt verlaten, bij de heuvelrug de voet van de heuvelrug volgen met de heuvelrug aan rechterhand, iets verder het stuifzandgebied via pad met aan beide zijde een omheining verlaten, wn route.
Einde pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot parkeerterrein aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
W-R = wit-rode routemarkeringen van LAW pad.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk paaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Schansweg, Schansweg, 5406 TP te Uden. Plan Route

Met de auto

Vanaf de Karperweg de Schansweg inrijden, na ca. 400m is aan rechterhand de parkeerplaats Schansweg met aan de ingang bord “Welkom in de Maashorst”.

Openbaar vervoer

Bushalte Camping Vorstenbosch aan de Schansweg. vanuit de bushalte in zuidelijke richting vertrekken iets verder is aan linkerhand de parkeerplaats het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Knuppelbrugje in Annabos. Adrie: Knuppelbrugje in Annabos.
Uitzicht vanuit het knuppelbrugje. Adrie: Uitzicht vanuit het knuppelbrugje.
Pad naar de Loose Beemd. Adrie: Pad naar de Loose Beemd.
Loose Beemd met in de verte de kerktoren van Uden. Adrie: Loose Beemd met in de verte de kerktoren van Uden.
Pad door Annabos. Adrie: Pad door Annabos.
Pad over de heuvelrug in de Slabroekse Bergen Adrie: Pad over de heuvelrug in de Slabroekse Bergen
Uitzicht vanuit de heuvelrug in de Slabroekse Bergen. Adrie: Uitzicht vanuit de heuvelrug in de Slabroekse Bergen.
Wijstgronden in Slabroek. Adrie: Wijstgronden in Slabroek.
Wijstgronden in Slabroek. Adrie: Wijstgronden in Slabroek.
Uitkijktoren in de Bedafse Bergen. Adrie: Uitkijktoren in de Bedafse Bergen.
Zicht op heuvelrug in de Bedafse Bergen. Adrie: Zicht op heuvelrug in de Bedafse Bergen.
Zicht op de heuvelrug in de Bedafse Bergen. Adrie: Zicht op de heuvelrug in de Bedafse Bergen.

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart breuken-en-wijstgronden-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Gasterij de Pier

Schansweg 3
5406 TP Uden
Bezoek website

Natuurcentrum De Maashorst

Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Bezoek website

De Nistel, het Koffiehuis op ca. 150m beperkte openingstijden

Piet Geersdijk 2
5388 VA Nistelrode
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Willem van Gerwen 5 maart 2020 om 17:00

  Weer een mooie tocht Adrie.
  Eén klein foutje staat er onder punt 2 van de routebeschrijving. Nr. 27 moet nr. 28 zijn.
  Er staat: “LA brugje over, kn1 volg 27, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing LA door klaphek, gras-pad met beek aan linkerhand.”
  Moet zijn: “LA brugje over, kn1 volg 28, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing LA door klaphek, gras-pad met beek aan linkerhand.”
  Heb er weer een verslag van gemaakt. Verslag en fotoreportage

  Reageren
  1. Adrie 5 maart 2020 om 17:31

   Willem bedankt voor het melden! het foutje is hersteld. De link naar verslag en fotoreportage bijgevoegd aan de reactie.

 2. Marion 30 januari 2020 om 20:22

  Vorige week deze prachtige tocht gelopen,een aanrader. Een goed idee om wanneer je bij t Meuwel in Nistelrode bent een stukje links te gaan. Dan kom je bij koffiehuis de Nistel waar je hartelijk ontvangen gaat worden. Bij Natuurcentrum de Maashorst was dat niet echt het geval, het meegebrachte lunchpakket mocht ook na het kopen van een kop koffie niet binnen genuttigd worden alleen buiten (in de miezer regen) op het terras.
  Maar de tocht is werkelijk prachtig!!

  Reageren
  1. Adrie 31 januari 2020 om 07:50

   Marion bedankt voor het melden! Het Koffiehuis op de ontmoetingsplek De Nistel is bijgevoegd aan de horecagelegenheden. Ook in de routebeschrijving naar verwezen.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)