Boerenlandpad, Zoeterwoude te Zuid-Holland

13 km Wandelroute Boerenlandpad, te Zoeterwoude

Het Land van Wijk en Wouden is het meest westelijke deel van het Groene Hart van Holland. Hier kunt u wandelen tussen de weilanden, langs oude boerderijlinten en molens. Maakt u kennis met een open en waterrijk landschap, dat sinds vele generaties is vormgegeven door de noeste arbeid van boeren die hier hun koeien weiden en streekproducten maken. In het Land van Wijk en Wouden treft u een keur aan weidevogels, zoals de kievit, grutto, scholekster en tureluur. In samenwerking met de boeren in het Land van Wijk en Wouden zijn grote stukken boerenland toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Sinds september 2006 leiden zes verschillende routes u dwars door de weilanden, langs de koeien en schapen, langs smalle loopplanken over slootjes en voorbij kaasboerderijen.
Voor deze wandeling combineren we twee boerenlandpaden tot een wandeling van 13 km: de Balkengatroute en de Weipoortroute (afzonderlijk zijn ze respectievelijk 6 en 9,5 km) Onderweg komt u door de Westeindse polder, misschien wel het meest vogelrijke gebied in de wijde omgeving. Bij het Molenpad komt u langs de Groote Molen uit 1626, een van de oudste en grootste wipwatermolens van Rijnland.

Boerenlandpaden lopen deels over priveterrein van de boer. Het verzoek is daarom zorgvuldig om te gaan met deze gebieden. Daarbij gelden de volgende regels:
- In het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juni) zijn de paden gesloten
- U kunt de paden bewandelen van zonsopgang tot zonsondergang
- Honden zijn niet toegestaan.

Opgesteld op: 31-12-2012

Routebeschrijving

Op het verste punt van de carpoolplaats vinden we de start van de wandeling. De Balkengatroute is duidelijk aangegeven met vierkante oranje bordjes. We volgen de pijl en lopen onderlangs de afrit 7 van de A4 naar het Papemeer. Langs twee gigantische moderne windmolens en over een tiental hekjes bereiken we een fietspad (de Hofweg). Hier gaan we linksaf, maar niet na eerst genoten te hebben van het zicht op de poldermolen uit 1642 die tot 1952 de Groote Westeindsche polder moest bemalen. Het was een grote polder van 490 ha. Wanneer het water niet snel genoeg uitgemaald werd kwamen er klachten van boeren: de weilanden werden te nat. Wanneer de molen het water wel snel uitmaalde, werden de sloten te ondiep en konden de boeren niet met de schuiten door de polder varen. Kortom de molenaar kon het nooit goed doen. En eigenzinnig als Rijnlandse molenaars waren, gaven ze vervolgens de molen een eigenzinnige naam: ‘Zelden van Passe’.

Aan het eind van de Hofweg steken we de Westeindseweg recht over en vervolgen onze wandeling dwars door het weiland. Uiteindelijk bereiken we het dijkje langs de Stompwijksche Vaart en gaan daar linksaf. Via het tunneltje kruisen we de N206 en gaan aan de overkant naar rechts over de Dr. Kortmannstraat. Voorbij het huis vinden we een bruggetje over de sloot en steken opnieuw een weiland recht over, richting Zuidbuurt.

Op de Zuidbuurtseweg gekomen gaan we linksaf (nog geen 100 m. rechts ligt boerderij Rustdam waar soms een consumptie gebruikt kan worden). Nog voor we het kruispunt bereiken gaan we rechtsaf het weiland in. Hier volgen we verder de gele bordjes van de Weipoortroute. De route door het weiland is op een klein stukje na (bij de wetering gaan we even links – rechts) alsmaar rechtdoor. Halverwege bereiken we een betonpad, dat we tot vlak bij de boerderijen kunnen volgen.

Voor de boerderijen gaan we linksaf over enkele bruggetjes tot aan de Nieuwe Weg. Hier rechtsaf en op de T-splitsing links. We nemen direct rechtsaf de brug over de Weipoortsche Vliet. Hierover voeren op 3 oktober 1574 de Geuzen om Leiden te ontzetten van het beleg door de Spanjaarden. Heel andere herinneringen zijn hier te vinden in museum ‘de Bommelzolder’, vol met herinneringen aan ‘heer van stand’ Bommel en zijn slimme vriendje Tom Poes.

Aan het eind van het Weddepad linksaf langs de Zwetsloot. Waar het asfalt ophoudt linksaf door het weiland naar (opnieuw) de Vliet. Even naar rechts en over de brug het fietspad volgen tot de stoplichten. Daar linksaf langs de Ommedijkseweg tot de Groote Molen uit 1626, één van de oudste en grootste wipwatermolens van Rijnland.

Voor de molen klimmen we over het hek en lopen rechtsom door het weiland. Na de tweede brug rechtuit tot een betonpad. Daar rechtsaf en met een haakse bocht naar links volgen en over het erf van kaasboerderij ‘Polderzicht’ naar de Laan van Oud Raadwijk. Daar linksaf en aan het eind links (de Noordbuurtseweg). Bij de brug rechts (Dirk van Santhorstweg) en vanaf hier opnieuw de oranje bordjes volgend rechtdoor naar de N206 en de carpoolplaats.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Carpoolplaats Burgemeester Detmersweg (N206), Zoeterwoude Papeweg, 2381 te Zoeterwoude. Plan Route

Met de auto

A4, afslag 7, richting Zoeterwoude Dorp. De carpoolplaats ligt direct rechts aan de N206.

Openbaar vervoer

Het startpunt is bereikbaar vanaf NS Station Leiden Lammenschans met buslijn 32, halte Miening, Zoeterwoude.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Het is onbekend of er honden zijn toegestaan in dit gebied.

Foto's

Er zijn geen foto's beschikbaar

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Er is geen topografische kaart beschikbaar

Download(s)

Er zijn geen downloads beschikbaar

Horecagelegenheden

Boerderij Rustdam, boerenterras

Zuidbuurtseweg 34
2381 LG Zoeterwoude
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Marie-Louise Kamphuis 20 september 2020 om 18:35

  Vanmiddag de Balkengatroute en de Weipoortroute gecombineerd. Heerlijke wandeling, soms wat lastig de bordjes te vinden, maar met de beschrijving op deze site erbij is het prima te doen. Op het eind van de Weipoortroute liepen we bijna een loopstal binnen, maar gelukkig wees de verbaasde boerin ons de goede weg. Uiteraard hoor je overal het geraas van de A4 of N11, maar dat contrast is juist de charme van deze wandeling.

  Reageren
 2. Angel&Peter 13 maart 2011

  Vandaag hebben wij deze route gelopen. Wat wij beleefd hebben is een mengelmoes van de verhalen die hier al staan. Op deze route beleef je heel sterk het contrast tussen het jachtige bestaan (het verkeer op de A4 en N206) en de rust van de natuur in dit mooie polder landschap. De route is zeer goed aangegeven.

  Reageren
 3. Els Poelstra 25 februari 2010

  Aan het eind van het Weddepad linksaf langs de Zwetsloot. Waar het asfalt ophoudt linksaf door het weiland naar (opnieuw) de Vliet. Even naar rechts en over de brug het fietspad volgen tot de stoplichten. Daar linksaf langs de Ommedijkseweg tot de Groote Molen uit 1626, één van de oudste en grootste wipwatermolens van Rijnland.
  MOET WORDEN:
  Aan het eind van het Weddepad linksaf langs het Zwetslootpad. Waar het asfalt ophoudt linksaf door het weiland naar (opnieuw) de Vliet. Even naar rechts en over de brug meteen weer linksaf,langs de andere kant van de Vliet over de grasdijk, tot aan de Ommedijkseweg. Hier rechtsaf tot de Groote Molen uit
  1626, één van de oudste en grootste wipwatermolens van Rijnland.

  Reageren
 4. Sando 10 augustus 2009

  Deze route hebben we gisteren gelopen ik ben iets minder enthousiast dan eerdere contribuanten. Het lawaai en zicht van (snel)wegen is voortdurend aanwezig. Dan zijn er ook de windturbines. Gelukkig zijn er wel een paar rustige stukken, bv. waar de route overgaat op de Weipoortroute. Hoewel de charme van deze route het boerenland is, is op sommige plaatsen het schrikdraad pesterig dicht langs de slootkant gespannen, zodat elektrocutie bijna onvermijdelijk is (vooral iets na de Groote Molen). Ik zou zeggen: alleen een aanrader voor mensen uit de regio, maar ga er niet voor om.

  Reageren
 5. Lucy 27 juli 2009

  Gisteren deze route helemaal gelopen na twee weken geleden eerst de Balkengatroute, 6,5 km. te hebben geprobeerd. Bij beetje heiig maar goed zomerweer. Geweldig genoten van deze prachtige, afwisselende route. Lopen tussen de koeien en schapen, dwars door sappige weilanden, langs bloeiende waterkanten en bijpassende bebouwing met tuinen eveneens in bloei. Open, ruim en stil (ondanks de snelwegen in de buurt), enkele andere wandelaars. Wat een rijkdom zo dicht bij huis. Waarschijnlijk alle jaargetijden mooi. Koesteren, deze parel van een route. En ook de boeren die hun land voor ons hebben opgensteld!

  Reageren
 6. anoniem 21 oktober 2007

  Met prachtig herfstweer op 14 oktober 2007 deze leuke wandeling gelopen. Veel door (natte) weilanden, tussen de koeien en schapen. Heel apart!
  Na ongeveer 1/3 van de wandeling kun je op het terras van kampeerboerderij Rustdam terecht voor koffie, thee of warme chocola. Ook horeca in Zoeterwoude.
  De wandeling is een aanrader voor een ieder die van polderlandschappen houdt. Wel twee keer een stuk langs de snelweg, maar daar hebben we niet echt hinder van ondervonden.

  Reageren
 7. greet Schuurman 5 maart 2007

  Gister, zondag 4 maart, liepen wij met een clubje van 8 vrouwen deze wandeling. We waren allen enthoustiast, leuk aktief over al die hekjes te klimmen en door de zeer soppige weilanden te baggeren. Mooie ver gezichten heel veel verschillende vogelsoorten gezien.
  Tip: Vlak voor het eind van de wandeling, lopend op de Noordbuurtseweg op het punt waar de weg een bocht naar lings maakt, kun je even rechtsafslaan,Miente, om aan je linkerhand “Cafe de Vriendschap” te vinden.
  Heel aardige wandelelaars vriendelijke mensen.(moddervoeten geen probleem) beslist aan te raden.

  Reageren
 8. Sjaak 30 januari 2007

  Vandaag 30 januari de wandeling gelopen,het weer was lekker ook de tempratuur was zeer zacht en de wandeling door veelal weilanden was ongekend mooi.
  het was wat nat ,maar met goede schoenen was het lekker baggeren door de polder.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)