Boekel Zuid en Huize Padua, Boekel te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Boekel Zuid en Huize Padua, te Boekel

Wandeltocht door een gedeelte van Boekel de geboorteplaats van Leontien van Moorsel, een voormalig Nederlands wielrenster en viervoudig olympisch kampioene. Via zandwegen en bossen met resten van een zandverstuivingen ontstaan tussen 1800 en 1900 naar Huize Padua. Voor Huize Padua gaat de wandeltocht door een vlinderweide in het gebied Strijbosch met op diverse plaatsen leuke educatieve objecten van het Natuurcentrum de Specht. Vanaf Huize Padua weer door bossen maar ook door een landbouw over rustige landweggetjes weer terug naar Boekel. 67% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: J. van Lankveld, op: 29-7-2017, laatst bijgewerkt op: 22-7-2022

Routebeschrijving

Met de auto: Ga vanuit de parkeerplaats achter de kerk (Wit-Gelekruispad). Loop richting apotheek (steegje). Na de apotheek LA naar kerk.
1.
Start: Met je rug naar de deuren van de kerk, loop het klein kerkpleintje over en steek zebrapad over. Loop naar de sculptuur en houdt hier rechts aan. Loop langs het appartementencomplex met voor het gebouw de “gouden fiets” van oud-wielrenster Leontien van Moorsel en met het verlaagde plein aan linkerhand.
Voorbij het plein RD langs lunchroom “Nia Domo” (Kennedystraat) richting bushaltes. Voor bakkerij, bij kruising LA (De Raadstraat). Neem 1ste straat RA (Churchillstraat), Bij kruising LA (vd.Horststraat). Daarna bij kruising RA (Irenestraat) en dan weer de 1e straat LA (Franse Pad), kn12 volg 36, dit wordt verderop een fiets-/voetpad. RD door metalen voetgangerssluis en het grindpad volgen, negeer zijweg naar links, verderop buigt het grindpad naar links, negeer alle zijpaden en blijf het grindpad volgen tot kruising. Bij deze kruising RD, kn36 volg 37. Aan einde van het pad, bij kruising met verharde weg RD het smalle pad links van de bushalte inlopen (wn).
2.
Aan einde van het pad, bij driespong rechts aanhouden, kn37 volg 76. Aan einde van de weg, bij T-splitsing RA (Vinkenlaan) en iets verder rechts aanhouden de (Mezenlaan) inlopen. Bij T-splitsing RA en bij bocht naar links van de weg RD het grindpad met omheining rond woning aan rechterhand volgen en verderop een omheind perceel aan rechterhand.
Voorbij het omheind perceel en een waterloop RA, kn20 volg 21, het smalle pad pal naast de waterloop en met waterloop aan rechterhand volgen. Ter hoogte van stuw LA, knooppunt 21 volg 72, smal pad door de bosrand. Na ± 50 meter RD, het pad aan linkerhand negeren, het pad ± 500 meter volgen tot driesprong voorbij een omheind perceel grasland aan rechterhand voor de bosrand, negeer alle zijpaden aan linkerhand.
3.
Bij deze driesprong rechts aanhouden (wn), pad door de bosrand met het omheind perceel aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links. RD negeer smal pad aan linkerhand, direct daarna rechts aanhouden (wn). Bij kruising met verharde weg RD, bospad met bordje Opengesteld (wn) (Voor bezoek aan Brasserie STOER de verharde weg ± 50 meter naar rechts volgen, op maandagen gesloten). Het pad met ruime bocht naar rechts verder volgen (wn), negeer smal pad aan linkerhand, verderop voor stallen buigt het pad naar links en gaat over een heuvelrug door de bosrand, het pad over de heuvelrug blijven volgen tot pad aan rechterhand ter hoogte van een wn routepaaltje voor de derde top, negeren overige zijpaden. Bij dit pad RA (wn), aan voet van de heuvelrug buigt het pad naar links.
4.
Bij T-splitsing RA grind-/fietspad richting de bosrand (wn), ter hoogte van de bosrand buigt het grind-/fietspad met flauwe bocht naar links. Iets voorbij deze bocht RD, kn72 volg 71, negeer grindpad aan linkerhand. Bij kruising met verharde weg RD, kn71 volg 59, grind-/fietspad met bankje en verderop ruim voorbij bocht naar links een crossbaantje aan linkerhand. Voorbij ruime bocht naar links met iets verder op het crossbaantje springschans 11 rechts aanhouden (wn), het smalle bospad inlopen.
Bij driesprong rechts aanhouden, pad met rood en blauw routepaaltje, iets verder een brugje over. Voorbij het brugje, bij T-splitsing LA, pad met blauw routepaaltje. Bij driespong links aanhouden, breed grindpad, blauwe route. Bij T-splitsing met aan rechterhand doodlopende weg (Strijbosscheweg) LA.
5.
In flauwe bocht naar rechts van het brede grindpad het 2de pad aan linkerhand inlopen, kn59 volg 81, het pad volgen tot ’t Brouwersbrugje aan linkerhand. LA het brugje over aan overzijde RA door de rand van het grasland, voor wat evenwichtsoefeningen kan men ook over de smalle brugjes aan linkerhand lopen. Voorbij bankje, bij 3-sprong rechts aanhouden, doorlopen tot informatiepaneel Peelrandbreuk, voorbij dit informatiepaneel buigt het pad naar rechts en men passeert een brugje. Voorbij het brugje RD, pad met waterloop aan linkerhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg (bebouwde kom in).
Na museum “De Kluis” het 1ste pad RA (wn). Voorbij het gebouw aan linkerhand RA, kn81 volg 87, het grindpad wordt verderop een verharde weg. Aan het einde van de weg RA naar het ommuurde perceel lopen. Voorbij de muur RD langs waterloop (wn) met de waterloop aan rechterhand. Bij kruising RA (wn), het pad buigt naar links en gaat door een smal bosperceel.
6.
Na verlaten van het smalle bosperceel de waterloop weer oversteken en door smalle doorgang in metalen hek door en ga direct daarna RA (wn) met de poel aan linker- en de waterloop aan rechterhand.
Voorbij omheind perceel volg het pad schuin naar links. Steek asfaltweg over. Bij viersrpong RD. Aan einde van het pad LA en meteen weer LA, brede rechte laan.
Direct na zendmast RA en daarna het 1ste pad LA, daarna RD het pad naar rechts negeren. Bij kruising met dikke boom RA. Aan einde LA (parallel aan asfaltweg). RD blijven volgen. De paden naar links negeren. Let op (!) Na bocht naar links meteen RA, het smalle pad inlopen naar bankje voor de asfaltweg, het pad buigt naar rechts en gaat door een greppel. Voorbij het bankje steek de verharde weg over en ga rechts het bos in bij bord “Opengesteld”. Meteen LA richting de omheining rond een weiland lopen, blijf dit pad door de bosrand RD volgen tot T-splitsing bij verharde weg. Bij deze T-splitsing RA, verharde weg.
7.
In bocht naar rechts van de weg LA, kn83 volg 84, pad met de bosrand aan linkerhand, voorbij het bosperceel buigt het pad naar links.
Bij verharde weg aan rechterhand RA (wn). Aan einde van de weg, bij T-splitsing LA, kn84 volg 78, de weg geheel uitlopen.
Bij T-splitsing RA (wn), fietspad langs weg (Br. Hogardstraat), Na ± 50 meter LA (Peelstraat), knooppunt 78 volg 74.
Ter hoogte van ingang camping RA, smal pad dat naar links buigt en parallel loopt aan de weg (als men de weg 100 meter vervolgt is weer de brasserie van het begin van de route). Bij kruising met aan rechterhand poort RD het pad dat nog steeds parallel aan de weg loopt blijven volgen, iets verder buigt het pad naar rechts.
8.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een bankje RA, pad over een lage heuvel door de bosrand, verderop twee paden aan linkerhand negeren, bij een wat hogere heuvel splitst het pad even en buigt vervolgens naar links.
Iets voorbij deze bocht, bij driesprong rechts aanhouden (wn), volg de wn-route RD tot een viersprong, bij deze 4-sprong buigt de wn route naar links, zijpaden negeren. Bij deze viersprong RD. Iets verder het pad met bocht naar links vervolgen, direct daarna bij kruising RA. RD de blauwe paaltjes route volgen, negeer aan linkerhand de paden richting zanderige plek. Bij splitsing rechts aanhouden (blauwe route). Bij grasveldje rechts aanhouden (blauwe route), het grasveldje oversteken volg blauwe paaltjes en verderop een betonnen brugje over.
Direct na het betonnen brugje RA (blauwe route), pad met waterloop aan rechterhand. Het pad met bocht naar links vervolgen. Weer een betonnen brugje over en LA langs een vijver, kn75 volg 76, het verharde pad met vijver aan linkerhand volgen tot kruising direct na een brugje. Bij deze kruising RA, pad met vijver aan rechterhand, voorbij de vijver het pad RD vervolgen tot een verharde weg.
9.
Bij deze weg, bij T-splitsing LA en meteen RA (Grootveld) (wn), vervolgens voorbij huisnummer 5 LA (Hoogveld). Deze weg RD volgen tot voorbij een speelveldje. Hier RD het fiets-/voetpad inlopen. Aan het einde van dit pad, bij 4-sprong RD de weg (Wijstgrond) volgen tot bocht naar rechts. Bij deze bocht de weg met bocht naar rechts vervolgen, negeer zijweg aan linkerhand. Ter hoogte van huisnummer 41 LA, weg (Breukzone) met smal bosperceel aan rechterhand. Einde weg op het fietspad RA. Iets voor einde van het fietspad LA, smal pad met landbouwperceel aan linkerhand (wn). Voor waterloop, bij T-splitsing LA, pad met waterloop aan rechterhand, iets verder buigt het pad langs de waterloop naar rechts, de waterloop verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg. Bij deze T-splitsing LA, verharde weg. Daarna 1e weg RA (Parkweg), verderop buigt de weg naar links. Voor plantsoen LA, voetpad met basisschool Octopus aan linkerhand. Voorbij de school LA richting speeltuin, voor de speeltuin buigt de weg naar rechts met sporthal de Burcht aan rechterhand. Aan het einde RA en na ± 20 meter LA (Wit-Gelekruispad) richting parkeerterrein, doorlopen tot het parkeerterrein. Op het parkeerterrein rechts aanhouden het steegje inlopen. Aan einde van het steegje LA richting de kerk het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk Boekel, Kerkstraat 37, 5427 BB te Boekel. Plan Route

Met de auto

parkeerplaats achter kerk ( Wit-Gelekruispad)

Openbaar vervoer

Bushalte Kerkstraat, op kleine loopafstand van de kerk

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (3)

Beeld Leontien van Moorsel Beeld Leontien van Moorsel
Straatbibliotheek Straatbibliotheek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart boekel-zuid-en-huize-padua.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Eeterij Stoer (maandags en dinsdags gesloten)

Peelstraat 22
5427 EG Boekel
Bezoek website

Nia Domo

Sint Agathaplein 6
5427 AB Boekel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (24)

 1. Mark 5 april 2022 om 16:06

  Vanmiddag met een waterig zonnetje en enkele druppels regen deze tocht gelopen. Hoewel niet alles mij kon bekoren, zitten er ook enkele mooie stukken in de route. Door de regen van de afgelopen dagen zijn stevige wandelschoenen nu zeker aan te bevelen. Het brugje na het informatiepaneel Peellandbreuk (punt 5) is momenteel verspert door een omgevallen boom. Je kunt vlak voor het informatiepaneel de waterloop oversteken d.m.v. een boombrugje. Let op! deze is wel erg smal en was nu ook glad. Ander alternatief is om ‘t Brouwersbrugje niet over te steken en het pad RD te vervolgen.

  Reageren
 2. Adrie 29 maart 2022 om 14:21

  Gisteren 28 maart 2022 de wandeltocht gecontroleerd en bij de nieuwe wijk in aanbouw aangepast zie ook de opmerking in de reactie van Jos op 27 maart 2022. De wegen in en rond de nieuwe wijk zijn aangelegd de bouw van de woningen is begonnen. De wandeltocht volgt nu de rand van de nieuwe wijk in aanbouw. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Jos 27 maart 2022 om 17:39

  Vandaag, zondag 27 maart 2022, deze mooie tocht gelopen. Het was een bijzonder mooie voorjaarsdag. De tocht is heel goed beschreven en gemakkelijk te volgen. Onderweg konden we het museum “De Kluis” bezoeken omdat dit museum op de laatste zondag van de maand open is.
  Na de wijk ‘Dooleggen’ moet je de weg oversteken en vanaf daar moet er een nieuwe beschrijving komen omdat er een nieuwe wijk is gebouwd. Ondanks de veranderde situatie konden we de weg terug gemakkelijk vinden, omdat je de kerktoren al vanaf ver ziet staan.

  Reageren
  1. Adrie 27 maart 2022 om 17:54

   Jos bedankt voor het melden dat de bouw van de nieuwe wijk gereed of bijna gereed is! Binnenkort ga ik kijken of er een leuke manier te vinden is om langs of door de nieuwe wijk te lopen.

 4. Adrie 28 juli 2021 om 16:10

  Maandag 26 juli 2021 het grootste deel van de wandeltocht gecontroleerd. De situatie op het GGZ terrein Huize Padua is ongewijzigd, als gevolg van COVID-19 is het GGZ terrein voor wandelaars en fietsers nog steeds niet toegankelijk. Zie het alternatief in de routebeschrijving.

  Reageren
  1. Ans 15 oktober 2021 om 18:23

   Hoi adrie vandaag de route gewandeld het terrein van ggz is bereikbaar, maar vanaf punt voor einde fietspad dat rode zijn de een hele wijk aan het bouwen, ik ben daar helemaal om heen gelopen dan pik je de route weer op bij LA smal grindpad. Onduidelijk maar deze wandeling heeft geen nummers anders kon ik zeggen punt 3 vijfde regel was handiger maar verder was het een prachtige wandeling

  2. Adrie 15 oktober 2021 om 19:26

   Ans bedankt voor het melden! De bouwactiviteiten De Burgt fase 1a zijn blijkbaar van start gegaan. Als alternatief heb je waarschijnlijk de weg Wijstgrond gevolgd en vervolgens de weg De Gemeint ingelopen om bij het grindpad te komen? Het alternatief voor het GGZ terrein is verwijderd uit de routebeschrijving. Binnenkort verwerk ik ook nummers in de routebeschrijving.

  3. Ans 18 oktober 2021 om 08:45

   nee ik heb om de wijk heen gelopen dan gelijk linksaf door randje bos en de weg weer vervolgd over dat afgebroken fietspad en kun je linksaf de route weer volgen

  4. Adrie 18 oktober 2021 om 18:06

   Ans bedankt voor het antwoord! Nog eens goed naar het projectplan gekeken, het ziet ernaar uit dat ook aan de rand van het nieuwbouwproject het een en ander gaat veranderen. Om niet in een later stadium in de problemen te komen heeft de weg door de bestaande wijk als alternatief mijn voorkeur.

 5. Ans 25 juli 2021 om 16:41

  vraag ik zie nergens het % staan onverhard zou fijn zijn staat er normaal bij

  Reageren
  1. Adrie 25 juli 2021 om 16:48

   De routemaker van deze wandelroute heeft geen percentage vermeld. De wandelroute staat op het programma om te controleren dan kan het percentage meegenomen worden.

 6. Henk 8 juni 2021 om 16:54

  Vandaag ook gelopen na het museum bij padua rechts af, muur dan langs het water dan tussen hekwerk door, toen ging het mis en was mn telefoon leeg.
  Evenzogoed lekker gewandeld en Boekel teruggevonden. Iets meer dan 14km gelopen.

  Reageren
 7. Mariella 3 mei 2020 om 12:59

  Vandaag deze route gelopen. Hoewel ik de omgeving van Boekel goed ken zitten er toch verrassende stukken in.

  Reageren
 8. Margriet 11 januari 2020 om 17:21

  Weer een mooie wandeling, en volop genoten van het zonnetje, met op de achtergrond geluiden van de motors op de crossbaan.

  Reageren
 9. Edwin Asmus 29 mei 2019 om 13:37

  Dag, weet iemand hoe lang deze route is?

  Reageren
  1. Adrie 29 mei 2019 om 13:55

   14 kilometer, de afstand staat o.a. in de afbeelding bij de omschrijving.

 10. Dinie Frederix 7 juni 2018 om 11:06

  Ik wil graag de route morgen gaan lopen en starten vanaf de oude Hoeve aan de Erpseweg ; ligt dit aan de route ? Of is er een mooie alternatieve route vanuit de Oude Hoeve?

  Reageren
  1. Adrie 7 juni 2018 om 13:58

   Als met de Oude Hoeve de Mouthoeve, Erpseweg 2, 5427 PG Boekel bedoelt wordt kan dit. De aanlooproute is dan als volgt: Met de rug naar de poort van de Mouthoeve LA vertrekken direct daarna bij splitsing rechts aanhouden “Kennedystraat”, vervolgens de weg volgen tot kruising voorbij “Ambachtelijke Bakkerij Merks”. Bij deze kruising RA, “De Raadstraat”. start de route bij alinea 3 3de regel Neem de 1e straat RA (Churchillstraat)………

 11. Peter 29 maart 2018 om 17:28

  Erg fijne route om te wandelen.

  Reageren
 12. Fieke 11 maart 2018 om 14:28

  Bij de oude omgevallen boom is het mis gegaan omdat het onduidelijk was waar we naar toe moesten. Toen zijn we maar onze eigen route terug naar beginpunt gaan lopen. Jammer want daardoor hebben we een heel stuk van de route gemist.

  Reageren
  1. John 17 maart 2018 om 10:18

   Ik zal de route na gaan lopen en de routebeschrijving aanpassen.

 13. Marja 11 maart 2018 om 07:58

  Mooie duidelijke route. We hebben er van genoten

  Reageren
 14. Ben en Maria Vogels 21 januari 2018 om 16:11

  Vandaag deze route gelopen, mooi met prachtig weer zonnetje erbij en windstil.

  Reageren
 15. Willem 10 augustus 2017 om 19:33

  Onlangs deze route gewandeld. Prachtige route!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)