Boddebroek-tocht, Wanssum te Limburg

15 km Wandelroute Boddebroek-tocht, te Wanssum

Wandeltocht door het bosgebied Hooge Heide, het Maaspark Ooijen-Wanssum en het beekdal van de Groote Molenbeek. Het Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied met meer dan 500 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. In het gebied zijn op tal van plekken geulen en laagtes aangelegd. Deze zorgen bij hoogwater voor een betere doorstroming van de Maas. Een deel van de wandeltocht gaat door de in 2012 aangelegde klimaatbuffer 't Sohr, een oude Maasmeander. In dit gebied is de oude Maasarm hersteld, met als resultaat een prachtig gevarieerd gebied. Nu na het herinrichten van het gebied is deze oude Maasarm onderdeel geworden het Maaspark waardoor het zijn oorspronkelijke functie heeft teruggekregen. De Boddebroek, waaraan de naam van deze wandeltocht is ontleend, is een klein meanderend beekje dat in het beekdal van de Groote Molenbeek uitmondt in de Groote Molenbeek. Bij de herinrichting van de Groote Molenbeek heeft men ook het kleine beekje weer laten meanderen, met als resultaat een prachtig stukje beekdal. Als bezienswaardigheid komt men langs Kasteel van Meerlo ook wel 't Kasteelke genoemd. Wat resteert is het poortgebouw, waar het kasteel heeft gestaan is niet bekend. Vooral tijdens de nattere jaargetijden zijn waterdichte wandelschoenen raadzaam. Eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied en kan deze wandeltocht niet gelopen worden. Bij hoge waterstanden van de Maas stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater. 72% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 14-6-2013, laatst bijgewerkt op: 6-8-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, “Meester Ruttenstraat”, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, voetpad aan overzijde van de weg volgen, het voetpad volgen tot grindpad over de dijk aan overzijde van de brug.
Bij het grindpad RA, kn53 volg 19, het grindpad over de dijk volgen tot metalen hek.
Voor het metalen hek links aanhouden, de dijk afdalen richting verharde weg, wn route, beneden RD de verharde weg volgen.
Rechts aanhouden, doorlopen tot doorgaande weg, direct daarna RD de smalle weg iets naar rechts aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, “Krekelkamp”, kn19 volg 23.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn23 volg 20, vervolgens voor woning nr.2 RA, onverhard pad, kn20 volg 21.
2.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn21 volg 22.
RD, bospad aan linkerhand negeren, kn22 volg 50, het pad verder volgen tot bocht naar rechts voor bosrand, zijpaden negeren.
Ca. 60m voorbij deze bocht LA, smal bospad, het pad volgen tot T-splitsing, iets voorbij iets voorbij het hoogste punt van een lage heuvelrug.
Bij deze T-splitsing RA.
Iets voor metalen gebouwtje LA, kn93 volg 12.
RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij verharde weg RD, het bospad aan linkerhand met iets in het pad een houten afsluitboom en bordje “Hooge Heide” inlopen, kn12 volg 8, het pad ca. 500m volgen tot 3-sprong, ruim voor deze 3-sprong passeert men een bankje, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten.
3.
Voorbij bankje, bij 4-sprong RA, het pad volgen tot T-splitsing voor open gebied, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg voor ingang naar bungalowpark.
Bij deze 4-sprong RA, wn route, direct daarna voorbij klaphek met veerooster LA, onverhard pad, “Natuurschoonweg”, kn19 volg 6, verderop passeert men kn6 volg 21 en een laagte met stapstenen.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, breed grindpad, kn21 volg 23, vervolgens na ca. 40m RA de gemaaide strook inlopen met op enige afstand de geul (langwerpige waterplas) aan rechterhand.
# Zou het begin van de gemaaide strook te drassig zijn het grindpad verder richting de dijk volgen, op de dijk passeert men een klaphek met veerooster. RD verharde weg, weg aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 50m RA, verhard fietspad, het fietspad ca. 450m volgen tot 2de klaphek aan rechterhand. Bij dit klaphek RA door het klaphek en het stenen trapje afdalen, onverhard pad, kn20 volg 63. Na ca. 140m LA, kn63 volg 60, verderop voor een geul (langwerpige geul) buigt het pad naar links. Ga verder bij punt 4 2de regel.
4.
Voorbij de geul, bij T-splitsing LA, iets verder t.h.v. knooppuntpaaltje RA, kn63 volg 60, verderop voor de waterplas buigt het pad naar links en volgt de geul aan rechterhand, wn route.
Voorbij de geul, bij T-splitsing RA, kn60 volg 61, vervolgens voorbij de geul aan linkerhand RD, kn61 volg 62, verderop via een klaphek het begrazingsgebied verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied, RA breed pad met waterloop aan rechterhand, wn route.
Bij kruising RD, kn62 volg 64, het pad verder volgen tot kruising met breed pad.
Bij deze kruising LA, breed grindpad, kn64 volg 54.
Bij kruising RD, verharde weg, kn54 volg 55.
Bij T-splitsing met bankje LA, wn route.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, grindpad aan rechterhand, kn55 volg 83
5.
Voor picknicktafel, bij splitsing rechts aanhouden, “Mgr Jenneskensstraat”, wn route.
Na ca. 150m, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “De Ham”, grindpad, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Ruim voorbij woning RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, kn83 volg 45.
Bij T-splitsing RA, wn route.
In flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “Beekveld nrs. 4 en 5”, kn45 volg 42.
Voor inrit van woning RA, wn route, eveneens een smalle verharde weg.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, direct daarna LA, grindpad, “Elshout”, wn route.
Bij beekje RD, gras-/onderhoudspad langs beekje aan linkerhand negeren, kn42 volg 43.
Bij 5-sprong RD, onverhard pad aan overzijde van verharde weg inlopen, kn43 volg 88.
6.
Bij Y-splitsing scherp RA, grindpad, wn route, vervolgens na ca. 50m LA, gras-pad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij 4-sprong LA, kn88 volg 87, breed grindpad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Iets voorbij bocht naar links van de weg RD, “De Cocq van Haeftestraat”, achtereenvolgens weg aan rechter- en linkerhand negeren.
Bij kruising RD, “De Cocq van Haeftestraat”, plantsoen met iets verder speelveldje aan linkerhand.
Voorbij het speelveldje, bij 5-sprong RD, de weg verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder RD, weg aan rechterhand negeren, kn47 volg 48,
T.h.v. bushalte, voorbij woning nr.25 RA, “Bergboslaan”, kn48 volg 50.
Voorbij het brugje LA, gras-pad met beekje aan linkerhand, kn50 volg 49.
7.
Na ca. 450m LA het betonnen brugje over, wn route.
RD, pad richting binnenplaats aan linkerhand negeren, kn49 volg 92.
# De binnenplaats van Kasteel van Meerlo ook wel ’t Kasteelke genoemd.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg, wn route.
Na ca. 200m LA, “Holstraat”, kn92 volg 84, de weg volgen tot smal beekje.
Voor het smalle beekje, t.h.v. houten hek RA door klaphek met SBB bordje begrazingsgebied, wn route, gras-pad met het smalle beekje aan linker- en afrastering aan rechterhand, verderop voor een bredere beek buigt het gras-pad naar links, de bredere beek aan rechterhand volgen tot men het grasland via een klaphek weer verlaat, voorbij het klaphek buigt het pad iets naar links.
# Het smalle beekje dat gevolgd wordt is de “Boddebroek” en de bredere beek de “Groote Molenbeek”. Iets voor verlaten van het grasland is in het bosperceel aan linkerhand Sint Goarkapel uit 1662 te zien.
8.
Voor bosrand, bij Y-splitsing LA, kn84 volg 85, direct daarna iets voor klein perceeltje grasland scherp RA, licht stijgend bospad, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
Voorbij bankje RA het pad met trimtoestel evenwichtsbalken inlopen, vervolgens voor trimtoestel bokkenspringen (rij palen) LA, smal pad met aan rechterhand parallel aan het pad een smal slingerend pad, het pad volgen tot heuvelrug (uitloper van de dijk) in het bos, onderweg passeert men achtereenvolgens de trimtoestellen rekstokken, opdrukken en klimstang.
Op top van de heuvelrug (uitloper van de dijk) RA, direct daarna bij kruising met grindpad RD, het grindpad over de dijk met bocht naar links volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, de dijk afdalen richting kade onder de brug, de verharde kade volgen tot 2de trap aan linkerhand.
Bij deze trap LA de trap op, boven aangekomen RD, grindpad, het grindpad aan rechterhand negeren. vervolgens bij kruising met verharde weg RD richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Metalen markeringen en rood/gele, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoorstraat 13, 5861 BJ te Wanssum. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de kerk of het grote parkeerterrein aan de Venrayseweg (oude N270 in het dorp).

Openbaar vervoer

Bushalte Centrum, Wanssum. Vanuit bushalte richting de brug vertrekken. Het voetpad aan rechterzijde van de weg volgen tot grindpad over de dijk aan overzijde van de brug direct na de reling. Start bij punt 1 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

't Sohr onderdeel van klimaatbuffer Ooijen-Wanssum Adrie: 't Sohr onderdeel van klimaatbuffer Ooijen-Wanssum
Ludieke peilmeters in 't Sohr Adrie: Ludieke peilmeters in 't Sohr
De verschillende waterstanden Adrie: De verschillende waterstanden
't Sohr onderdeel van klimaatbuffer Ooijen-Wanssum Adrie: 't Sohr onderdeel van klimaatbuffer Ooijen-Wanssum
Schotse hooglanders in 't Sohr Adrie: Schotse hooglanders in 't Sohr
Mariakapelletje Adrie: Mariakapelletje
Het interieur Adrie: Het interieur
Kruikje Adfrie: Kruikje
Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo Adrie: Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo
Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo Adrie: Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo
Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo Adrie: Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo
De Sint Goarkapel uit 1662 Adrie: De Sint Goarkapel uit 1662

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart boddebroek-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Verdeuzeldonk De Echte Bakker

Pastoorstraat 24
5861 BJ Wanssum
Bezoek website

John's Restaria

Hoofdstraat 60
5864 BH Meerlo

Café Oud Meerlo

Hoofdstraat 20a
5864 BE Meerlo

Ervaringen van wandelaars (14)

 1. Mien 2 maart 2021 om 15:02

  Wat een prachtige gevarieerde wandeling. Wist niet hoe mooi mijn eigen woonomgeving is. Gelopen met GPS en dat werkt fantastisch. Bedankt!

  Reageren
 2. Adrie 19 november 2020 om 11:31

  De werkzaamheden aan gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum zijn nagenoeg afgerond. De wandelroute gaat nu weer over een grotere afstand door de oude Maasarm ’t Sohr die nu onderdeel is geworden van het veel grotere Maaspark Ooijen-Wanssum. Nu na het herinrichten van het gebied heeft deze oude Maasarm zijn oorspronkelijke functie teruggekregen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Petra 15 oktober 2020 om 11:28

  Mooie afwisselende route. Sommige stukken herkenbaar van het Pieterpad en Petranpad. Zeer zeker de moeite waard om te wandelen. Goed gedaan Adrie ! Je hebt er nieuwe wandelaars bij.

  Reageren
 4. Adrie 19 maart 2019 om 16:35

  Aan het einde van de tocht loopt men door grasland in het beekdal van de Groote Molenbeek normaal het hele jaar goed te belopen. Echter tijdens de werkzaamheden aan de nieuwe brug en haven in Wanssum kan het zijn dat de waterstand in het beekdal hoog is, is dit het geval dan bij punt 8 het alternatief volgen. Aan het begin van de tocht heeft men goed zicht op de werkzaamheden en waterstand in het beekdal. Op foto de waterstand op 18 maart 2019.

  Reageren
 5. Eliez Sprenkels 22 april 2018 om 16:28

  Fantastische wandeling. Echt heel mooi op een zondag gelopen

  Reageren
 6. Adrie 28 maart 2018 om 10:54

  De werkzaamheden bij het haventje zijn gestart, de eerste hekken staan er al. Voorlopig het gedeelte langs het haventje uit de wandelroute gehaald. De doorgang van de Groote Molenbeek wordt aanzienlijk verbreed, in combinatie met deze verbreding wordt zowel de weg als het haventje opnieuw ingericht. Zodra het haventje en de omgeving opnieuw zijn ingericht neem ik het haventje weer op de wandeltocht. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Adrie 4 augustus 2016

  4-8-2016 de wandelroute gecontroleerd. In ’t Sohr is door Staatsbosbeheer een pad verlegd, tevens is op een aantal nattere punten het pad wat opgehoogd. Ook is men bezig de twee soorten wandelnetwerken in het gebied aan elkaar te koppelen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Erik Sprokkereef 19 september 2015

  Vandaag bij de visvijver nabij de Peschweg een witte reiger gezien, vlakbij een familie zwanen. Prachtige wandeling !

  Reageren
 9. Adrie 26 januari 2015

  De route 25-1-2015 gecontroleerd, bij de waterplassen waren enkele kleine veranderingen. De routebeschrijving is hierop aangepast en is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Johanna 8 juli 2014

  Prachtige route met afwisselend landschap. Tussen punt 6 en 7 is het even lastig. Bij de waterplassen moet je goed opletten.
  Bedankt Adrie en ga zeker door met het uitzetten van wandelroutes. Wij wandelen jouw routes met veel plezier.

  Reageren
 11. Harrie 26 januari 2014

  19-1-2014: Prachtige route alleen een beetje drassig bij het nieuwe natuurgebied

  Reageren
 12. Ineke 24 november 2013

  Vandaag deze wandeling gelopen. Prachtig en wat een afwisseling. Complimenten voor de supergoede beschrijving. het was erg duidelijk.

  Reageren
 13. Adrie 21 juli 2013

  De beschrijving is aangepast, Twan Jansen bedankt voor je reactie!

  Reageren
 14. Twan Jansen 21 juli 2013

  Heel mooie route vooral door de klimaatbuffer, (denk aan anti muggen middel).Bedankt voor het plaatsen van de mooie route!
  Een kleine opmerking: Nr. 1 staat RA Molenstraat, moet zijn Molenhoek.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)