Boddebroek-tocht, Wanssum te Limburg

16 km Wandelroute Boddebroek-tocht, te Wanssum

Wandeltocht door het bosgebied Hooge Heide, het Maaspark Ooijen-Wanssum en het beekdal van de Groote Molenbeek. Het Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied met meer dan 500 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. In het gebied zijn op tal van plekken geulen en laagtes aangelegd. Deze zorgen bij hoogwater voor een betere doorstroming van de Maas. Een deel van de wandeltocht gaat door de in 2012 aangelegde klimaatbuffer 't Sohr, een oude Maasmeander. In dit gebied is de oude Maasarm hersteld, met als resultaat een prachtig gevarieerd gebied. Nu na het herinrichten van het gebied is deze oude Maasarm onderdeel geworden het Maaspark waardoor het zijn oorspronkelijke functie heeft teruggekregen. De Boddebroek, waaraan de naam van deze wandeltocht is ontleend, is een klein meanderend beekje dat in het beekdal van de Groote Molenbeek uitmondt in de Groote Molenbeek. Bij de herinrichting van de Groote Molenbeek heeft men ook het kleine beekje weer laten meanderen, met als resultaat een prachtig stukje beekdal. Als bezienswaardigheid komt men langs Kasteel van Meerlo ook wel 't Kasteelke genoemd. Wat resteert is het poortgebouw, waar het kasteel heeft gestaan is niet bekend. Vooral tijdens de nattere jaargetijden zijn waterdichte wandelschoenen raadzaam. Eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied en kan deze wandeltocht niet gelopen worden. Bij hoge waterstanden van de Maas stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater. 72% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 14-6-2013, laatst bijgewerkt op: 16-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, “Meester Ruttenstraat”, de weg volgen tot T-splitsing (weg met tussen de rijbanen een plantsoen), zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing de rijbaan oversteken en aan overzijde LA richting de brug lopen, het voetpad langs de weg met voor de brug kn14 volg 53 volgen tot grindpad over de dijk aan overzijde van de brug.
Bij het grindpad RA, kn53 volg 19, het grindpad over de dijk volgen tot een metalen poort, voor de poort buigt het grindpad naar links richting de verharde weg aan de voet van de dijk, wn route.
Aan voet van de dijk, bij T-splitsing RA direct daarna buigt de weg naar links.
Rechts aanhouden, doorlopen tot doorgaande weg, direct daarna RD de smalle weg iets naar rechts aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, “Krekelkamp”, kn19 volg 23.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn23 volg 20, vervolgens voor woning nr.2 RA, onverhard pad, kn20 volg 21, het pad met verderop kn21 volg 22/50 en kn22 volg 50 volgen tot bocht naar rechts voor een bosrand, zijpaden negeren.
2.
Ca. 60m voorbij deze bocht LA, de wn route wordt verlaten, het bospad volgen tot T-splitsing iets voorbij het hoogste punt van een lage heuvel.
Bij deze T-splitsing LA, pad over de langgerekte lage heuvel.
Aan einde van het pad bij T-splitsing RA, breder recht pad.
Bij T-splitsing LA, wn12
Bij kruising met verharde weg RD, kn12 volg 8, het bospad met bordje “Hooge Heide” en verderop een bankje ca. 500m volgen tot 3-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten.
Voorbij bankje, bij 4-sprong RA, het pad volgen tot T-splitsing voor open gebied, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg voor ingang naar een bungalowpark.
3.
Bij deze 4-sprong RA, wn route, direct daarna voorbij klaphek met veerooster LA, kn19 volg 6, het onverharde pad met verderop kn6 volg 21 en een voorde met stapstenen volgen tot T-splitsing.
# Als bij de T-splitsing de begroeiing aan de overzijde van het pad niet te hoog is kan men bij de T-splitsing ook RD struinen naar de overzijde. Aan de overzijde naar het pad iets links van de geul (langwerpige waterplas) met kn63 lopen. Ga verder bij punt 3 voorlaatste regel 2de deel. 
Bij deze T-splitsing LA, kn21 volg 23, het grindpad met verderop een voorde met stapstenen richting de dijk volgen, op de dijk passeert men een klaphek met veerooster en gaat het grindpad over in een verharde weg.
RD, weg aan linkerhand negeren, kn23 volg 20, vervolgens na ca. 50m RA, wn20, het verhard fietspad ca. 450m volgen tot 2de klaphek aan rechterhand.
Bij dit klaphek RA door het klaphek en het stenen trapje afdalen, onverhard pad, kn20 volg 63.
Na ca. 140m LA, kn63 volg 60, voor een geul (langwerpige waterplas) buigt het pad naar links met de geul aan rechterhand.
Voorbij de geul, bij T-splitsing RA, kn60 volg 61, vervolgens voorbij de geul aan linkerhand RD, kn61 volg 62, verderop via een klaphek het begrazingsgebied verlaten.
4.
Na verlaten van het begrazingsgebied RA, breed pad met waterloop aan rechterhand, wn route.
Bij kruising met aan rechterhand een klaphek RD, kn62 volg 64, het pad verder volgen tot kruising met breed pad.
Bij deze kruising LA, breed grindpad, kn64 volg 54.
Bij kruising RD, verharde weg, kn54 volg 55.
Bij T-splitsing met bankje LA, wn route.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, grindpad “Dellekamp” aan rechterhand, kn55 volg 83
Voor picknicktafel, bij splitsing rechts aanhouden, “Mgr Jenneskensstraat”, wn route.
Na ca. 150m, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “De Ham”, grindpad, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot 3-sprong bij een verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, kn83 volg 45.
5.
Bij T-splitsing RA, wn route.
In flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “Beekveld nrs. 4 en 5”, kn45 volg 42.
Voor inrit van woning RA, wn route, eveneens een smalle verharde weg.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, direct daarna LA, grindpad, “Elshout”, wn route.
Bij beekje RD, gras-/onderhoudspad langs beekje aan linkerhand negeren, kn42 volg 43.
Bij 5-sprong RD, het onverhard pad aan overzijde van verharde weg inlopen, kn43 volg 95.
Bij Y-splitsing scherp RA, grindpad, kn95 volg 88, vervolgens na ca. 50m LA, onverhard pad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij 4-sprong LA, kn88 volg 87, breed grindpad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Iets voorbij bocht naar links van de weg RD, “De Cocq van Haeftestraat”, achtereenvolgens weg aan rechter- en linkerhand negeren.
6.
Bij kruising RD, “De Cocq van Haeftestraat”, plantsoen met iets verder speelveldje aan linkerhand.
Voorbij het speelveldje, bij 5-sprong RD, de weg verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder RD, weg aan rechterhand negeren, kn47 volg 48,
T.h.v. bushalte, voorbij woning nr.25 RA, “Bergboslaan”, kn48 volg 50.
Voorbij brugje LA,  smal pad met beekje aan linkerhand, kn50 volg 49.
# De gebouwen verderop die iets voor een betonnen brug aan overzijde van de beek te zien zijn zijn van Kasteel van Meerlo ook wel ’t Kasteelke genoemd.
T.h.v. betonnen brug aan linkerhand RD, kn49 volg 94/92, het gras-pad langs de beek volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg voorbij een klaphek.
Bij deze T-splitsing LA, doorgaande weg, wn92/84.
7.
Iets voorbij 2de inrit naar woning aan rechterhand RA, gras-pad met omheining aan rechterhand, kn92 volg 84, voorbij een klaphek rechts aanhouden, door het grasland met een smalle beekje aan linker- en afrastering aan rechterhand lopen, verderop buigt het gras-pad naar links met het smalle beekje aan linker- en een bredere beek aan rechterhand doorlopen tot men het smallere beekje kruist, voorbij het smalle beekje links aanhouden richting klaphek aan de rand van het grasland, wn route.
# Het smalle beekje dat gevolgd wordt is de Boddebroek en de bredere beek de Groote Molenbeek.
Voorbij het klaphek langs de voorzijde van de kapel lopen richting een pad met houten voetgangerssluis met iets voor de voetgangerssluis een Plekske van Geluk paneeltje.
De kapel in het bosperceel is de Sint Goarkapel uit 1662.
Iets voorbij de voetgangerssluis RD, smal pad langs waterloop aan linkerhand negeren, kn84 volg 36/12, direct daarna links aanhouden, licht stijgend bospad, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
8.
Voorbij bankje RA het pad met trimtoestel evenwichtsbalken inlopen, vervolgens voor trimtoestel bokkenspringen (rij palen) LA, het smalle pad met houten afsluitboom en aan rechterhand parallel een smal slingerend pad volgen tot een heuvel (uitloper van de dijk), voor de heuvel passeert men achtereenvolgens de trimtoestellen rekstokken, opdrukken en klimstang.
Op top van de heuvel RA, direct daarna bij kruising RD, het verhard fietspad buigt naar links, het fietspad over de dijk volgen tot 4-sprong in een flauwe bocht naar links van het fietspad.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, grindpad, de dijk afdalen richting kade onder de brug, de verharde kade volgen tot 2de trap aan linkerhand.
Bij deze trap LA de trap op, boven aangekomen RD, grindpad, het grindpad aan rechterhand negeren. vervolgens bij kruising met verharde weg RD richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Metalen markeringen en rood/gele, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoorstraat 13, 5861 BJ te Wanssum. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de kerk of het grote parkeerterrein aan de Venrayseweg (oude N270 in het dorp).

Openbaar vervoer

Bushalte Centrum, Wanssum. Vanuit bushalte richting de brug vertrekken. Het voetpad aan rechterzijde van de weg volgen tot grindpad over de dijk aan overzijde van de brug direct na de reling. Start bij punt 1 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

't Sohr onderdeel van klimaatbuffer Ooijen-Wanssum Adrie: 't Sohr onderdeel van klimaatbuffer Ooijen-Wanssum
Ludieke peilmeters in 't Sohr Adrie: Ludieke peilmeters in 't Sohr
De verschillende waterstanden Adrie: De verschillende waterstanden
't Sohr onderdeel van klimaatbuffer Ooijen-Wanssum Adrie: 't Sohr onderdeel van klimaatbuffer Ooijen-Wanssum
Schotse hooglanders in 't Sohr Adrie: Schotse hooglanders in 't Sohr
Mariakapelletje Adrie: Mariakapelletje
Het interieur Adrie: Het interieur
Kruikje Adfrie: Kruikje
Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo Adrie: Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo
Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo Adrie: Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo
Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo Adrie: Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo
De Sint Goarkapel uit 1662 Adrie: De Sint Goarkapel uit 1662

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart boddebroek-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Wanssum en MeerloErvaringen van wandelaars (15)

 1. Adrie 26 mei 2023 om 17:49

  Vandaag 26 mei 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Het oorspronkelijke alternatief is nu de route geworden. Het struinpad is komen te vervallen. Na openstelling van het gebied was er een gemaaid pad door dit deel van ’t Sohr. Nu stond het gras daar zo hoog dat er voor het 2de jaar op een rij geen doorkomen aan was. In de routebeschrijving wel een opmerking geplaatst dat er in dat deel gestruind kan worden mits de begroeiing het toelaat. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Mien 2 maart 2021 om 15:02

  Wat een prachtige gevarieerde wandeling. Wist niet hoe mooi mijn eigen woonomgeving is. Gelopen met GPS en dat werkt fantastisch. Bedankt!

  Reageren
 3. Adrie 19 november 2020 om 11:31

  De werkzaamheden aan gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum zijn nagenoeg afgerond. De wandelroute gaat nu weer over een grotere afstand door de oude Maasarm ’t Sohr die nu onderdeel is geworden van het veel grotere Maaspark Ooijen-Wanssum. Nu na het herinrichten van het gebied heeft deze oude Maasarm zijn oorspronkelijke functie teruggekregen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Petra 15 oktober 2020 om 11:28

  Mooie afwisselende route. Sommige stukken herkenbaar van het Pieterpad en Petranpad. Zeer zeker de moeite waard om te wandelen. Goed gedaan Adrie ! Je hebt er nieuwe wandelaars bij.

  Reageren
 5. Adrie 19 maart 2019 om 16:35

  Aan het einde van de tocht loopt men door grasland in het beekdal van de Groote Molenbeek normaal het hele jaar goed te belopen. Echter tijdens de werkzaamheden aan de nieuwe brug en haven in Wanssum kan het zijn dat de waterstand in het beekdal hoog is, is dit het geval dan bij punt 8 het alternatief volgen. Aan het begin van de tocht heeft men goed zicht op de werkzaamheden en waterstand in het beekdal. Op foto de waterstand op 18 maart 2019.

  Reageren
 6. Eliez Sprenkels 22 april 2018 om 16:28

  Fantastische wandeling. Echt heel mooi op een zondag gelopen

  Reageren
 7. Adrie 28 maart 2018 om 10:54

  De werkzaamheden bij het haventje zijn gestart, de eerste hekken staan er al. Voorlopig het gedeelte langs het haventje uit de wandelroute gehaald. De doorgang van de Groote Molenbeek wordt aanzienlijk verbreed, in combinatie met deze verbreding wordt zowel de weg als het haventje opnieuw ingericht. Zodra het haventje en de omgeving opnieuw zijn ingericht neem ik het haventje weer op de wandeltocht. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Adrie 4 augustus 2016

  4-8-2016 de wandelroute gecontroleerd. In ’t Sohr is door Staatsbosbeheer een pad verlegd, tevens is op een aantal nattere punten het pad wat opgehoogd. Ook is men bezig de twee soorten wandelnetwerken in het gebied aan elkaar te koppelen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Erik Sprokkereef 19 september 2015

  Vandaag bij de visvijver nabij de Peschweg een witte reiger gezien, vlakbij een familie zwanen. Prachtige wandeling !

  Reageren
 10. Adrie 26 januari 2015

  De route 25-1-2015 gecontroleerd, bij de waterplassen waren enkele kleine veranderingen. De routebeschrijving is hierop aangepast en is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Johanna 8 juli 2014

  Prachtige route met afwisselend landschap. Tussen punt 6 en 7 is het even lastig. Bij de waterplassen moet je goed opletten.
  Bedankt Adrie en ga zeker door met het uitzetten van wandelroutes. Wij wandelen jouw routes met veel plezier.

  Reageren
 12. Harrie 26 januari 2014

  19-1-2014: Prachtige route alleen een beetje drassig bij het nieuwe natuurgebied

  Reageren
 13. Ineke 24 november 2013

  Vandaag deze wandeling gelopen. Prachtig en wat een afwisseling. Complimenten voor de supergoede beschrijving. het was erg duidelijk.

  Reageren
 14. Adrie 21 juli 2013

  De beschrijving is aangepast, Twan Jansen bedankt voor je reactie!

  Reageren
 15. Twan Jansen 21 juli 2013

  Heel mooie route vooral door de klimaatbuffer, (denk aan anti muggen middel).Bedankt voor het plaatsen van de mooie route!
  Een kleine opmerking: Nr. 1 staat RA Molenstraat, moet zijn Molenhoek.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)