Bergerheide-tocht, Well te Limburg

16 km Wandelroute Bergerheide-tocht, te Well

Wandeltocht door de Bosserheide en de Bergerheide beide gebieden maken deel uit van het Nationaal Park de Maasduinen. De Bosserheide is een gebied dat bestaat uit naaldbos met kleine open plekken met heide en stuifzand. De Bergerheide bestaat uit naaldbos- en heidegebieden, stuifzanden en een aantal vennen. Deze vennen lagen in moerassige laagtes tussen de rivierduinen, in de 20ste eeuw zijn de vennen ontgonnen ten behoeve van de landbouw. Later in de 20ste eeuw zijn een aantal vennen hersteld waaronder het mooi gelegen Driessenven. In de Bergerheide wordt de oever van het Reindersmeer gevolgd. Het Reindersmeer, 130 ha groot, is een natuurgebied in ontwikkeling. De oevers zijn begroeid met heide, gras en overige planten. Daartussen liggen poelen en vennen op een ondoordringbare (leem)laag. Als bezienswaardigheid komt men langs de Bergense schaapskooi. Niet ver van deze schaapskooi heeft ooit een herberg gestaan van Jan Janssen, beter bekend als Jan d'n Duvel. Door de afgelegen ligging aan de grens was deze herberg aantrekkelijk voor smokkelaars en stropers. 98% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 7-9-2015, laatst bijgewerkt op: 9-11-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit een van de parkeerterreinen naar de brug voor het Bezoekerscentrum De Maasduinen lopen, op de brug met de rug naar het bezoekerscentrum LA vertrekken, de weg volgen tot 4-sprong voorbij woning nr.9.
Bij deze 4-sprong LA, kn63 volg 47.
T.h.v. woning nr.5 RA, grindpad met bordje “gemeentebossen Bergen”, wn route.
Bij 4-sprong RD, het grindpad kruist een ruiterpad, het grindpad verder volgen, wn route.
Voor het Reindersmeer, bij T-splitsing RA, grindpad, kn47 volg 46, het grindpad volgen tot 4-sprong met aan overzijde van het grindpad een ruiterpad.
Bij deze 4-sprong RA, grindpad, kn46 volg 45.
Bij kruising LA, kn45 volg 38, het bospad tevens gedeeltelijk ruiterpad buigt na ca. 270m naar rechts, het pad verder volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een pad scherp naar links iets voor een houten afsluitboom en iets verder een omheind perceel rechts van het pad, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
2.
Bij deze 3-sprong RD richting de houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten, voorbij de afsluitboom eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, pad met de omheining aan rechterhand.
Voorbij het omheind perceel LA richting woning, voor de inrit van de woning buigt het pad naar rechts het bos in, bospad met SLL bordje “In de Maasduinen”, het pad ca. 350m volgen tot splitsing.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, wn route, direct daarna eveneens rechts aanhouden, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising met fietspad en verharde weg RD door klaphek aan achterzijde van het kleine parkeerterreintje, kn37 volg 31.
Voor informatiepaneeltje “Welkom bij woonoord Oude Molen”, bij 3-sprong LA, wn route.
3.
Na ca. 50m buigt het pad naar rechts en gaat een brugje over, aan overzijde van het brugje, bij T-splitsing RA, wn route.
Bij 3-sprong LA, kn31 volg 40, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, na ca. 160m passeert men weer het beekje (staat vaak droog), het pad verder volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD door klaphek iets naar rechts aan overzijde van de weg, kn40 volg 39, pad richting bankje aan de voet van de stuifduin.
Voor het bankje, bij T-splitsing RA, kn39 volg 43.
RD, achtereenvolgens ruiterpad aan linker- en na ca. 50m ruiterpad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder gaat het pad door de bosrand, verderop buigt het pad naar links dieper het bos in.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad loopt aan linkerhand parallel aan een ruiterpad.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, grind-/fietspad, kn43 volg 44.
4.
Voor informatiepaneel “Knooppunt 29 fietsroutenetwerk”, bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens in bocht naar rechts van het grind-/fietspad RD, onverhard pad, de wn route wordt verlaten.
Voor het Reindersmeer, bij T-splitsing RA.
T.h.v. picknicktafel links aanhouden, men volgt weer het grind-/fietspad, vervolgens in flauwe bocht naar rechts van het grind-/fietspad eveneens links aanhouden, het brede zanderige pad links van picknicktafel inlopen met het Reindersmeer aan linkerhand.
Halverwege komvormige laagte, t.h.v. 2 picknicktafels RA, wn route, direct daarna RD, grindpad, grindpad aan rechterhand negeren.
Na ca. 60m LA, smal bospad, kn44 volg 49, verderop voorbij 2de laagte met in de laagte zicht op het Reindersmeer buigt het zanderige pad na een klimmetje naar rechts, iets na deze bocht volgt men aan linkerhand een komvormige laagte, aan overzijde buigt het pad naar rechts en gaat weer door het bos.
5.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, het pad ca. 400m volgen tot een houten poort met klaphek aan linkerhand ruim na verlaten van het bos, zijpaden negeren.
Bij deze houten poort LA door het klaphek, het grasland inlopen met bosschages aan rechterhand, verderop na ca. 170m, direct na de laatste grote eik in bosschages buigt het gras-pad naar rechts, voorbij deze bocht ook weer de eiken aan rechterhand volgen, t.h.v. bosperceel de afrastering aan rechterhand RD volgen tot klaphek, voorbij het klaphek de bosschages aan rechterhand volgen, voorbij de open plek gaat het pad een klein stukje door het bos.
Voor groot open gebied, bij T-splitsing RA, onverhard pad met grind-/fietspad.
6.
Bij 4-sprong LA, grindpad richting de schaapskooi.
Voorbij de schaapskooi, bij 4-sprong LA, pad met halverwege het bosperceel aan rechterhand kn68 volg 72 , voorbij het bosperceel buigt het pad met flauwe bocht naar links, het pad ca. 1km verder volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD richting houten poort met klaphek, kn72 volg 88, voorbij het klaphek gaat het pad door een begrazingsgebied.
Voor een groter ven, bij splitsing links aanhouden richting informatiepaneel met bankje voor bosrand, voorbij het informatiepaneel “Driessenven” gaat het pad een klein stukje door het bos.
Voorbij klaphek, bij kruising LA, grind-/fietspad, het grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, kn97 volg 96, pad met grind-/fietspad.
7.
Het grind-/fietspad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, ruiterpad aan linkerhand negeren, kn96 volg 95, het grind-/fietspad ca. 850m verder volgen tot pad aan rechterhand.
Bij dit pad RA, kn95 volg 99.
Voor Reindersmeer, bij T-splitsing RA, kn99 volg 66, het pad met het meer aan linkerhand volgen tot een brugje, ca. 900m voor het brugje passeert men kn66 volg 67, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij dit brugje LA het brugje over, kn67 volg 48.
Aan overzijde van het brugje, bij 4-sprong RA, stijgend pad, boven aangekomen RD, na ca. 100m passeert men aan rechterhand een uitkijkplateau.
Aan voet van de heuvel RD, pad aan linkerhand negeren, verderop passeert men het bezoekerscentrum en na verlaten van het parkeerterrein is aan rechterhand de brug, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL=Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk “Wandelroute netwerk gemeente Bergen”:
rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Brug voor Bosbrasserie In de Sluis / Bezoekerscentrum Maasduinen, Bosserheide 3B, 5855 EA te Well. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op een van de parkeerterreinen bij het bezoekerscentrum.

Openbaar vervoer

Bushalte Kasteellaan, Well. Aanlooproute: Langs de N271, met de rug naar het parkeerterrein LA vertrekken, fietspad langs doorgaande weg volgen, vervolgens aan einde van dit parkeerterrein RA doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, fietspad aan linkerzijde van de "Wezerweg" volgen. Voor bocht naar links RA de weg oversteken richting parkeerterreintje, kn37 volg 31. Vervolgens door klaphek en de route starten bij punt 2 laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Omgeving Reindersmeer Adrie: Omgeving Reindersmeer
Het Reindersmeer Adrie: Het Reindersmeer
Omgeving Reindersmeer Adrie: Omgeving Reindersmeer
Bergerheide Adrie: Bergerheide
Bergerheide Adrie: Bergerheide
De Bergense schaapskooi Adrie: De Bergense schaapskooi
De Bergense schaapskooi, drinkwater voorziening Adrie: De Bergense schaapskooi, drinkwater voorziening
De Bergense schaapskooi Adrie: De Bergense schaapskooi

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart bergerheide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Bosbrasserie In de Sluis

Bosserheide 3e
5855 EA Well
Bezoek website

Theetuin Well op ca. 350m

Bosserheide 43A
5855 EB Well

Ervaringen van wandelaars (10)

 1. Adrie 9 april 2022 om 16:25

  Gisteren 8 april 2022 samen de langere wandeltocht Langs Jan d’n Duvel gecontroleerd. Geen veranderingen gezien, op een paar plaatsen wat extra herkenningspunten bijgevoegd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Sylvia en Rob 4 juli 2021 om 15:33

  Zondag 4 juli, mijn vrouw is jarig en we zijn om 09.00 uur gestart. Voor een prachtige wandeling. Mooie bossen, bijna buitenlandse uitzichten en veel variatie. Een aanrader!

  Reageren
  1. Adrie 4 juli 2021 om 16:33

   Beste Sylvia en Rob bedankt voor de reactie en proficiat met de verjaardag!

 3. Adrie 3 juli 2021 om 17:35

  Gisteren 2 juli 2021 de wandelroute gecontroleerd. Op een paar plaatsen waren wat kleine veranderingen in de extra herkenningspunten en een nieuw pad dat ontstaan is wat voor mogelijke vergissingen zou kunnen zorgen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier.

  Reageren
 4. Jeannette De vries 12 september 2020 om 16:19

  10 september 2020 gelopen heel goede beschrijving mooie tocht kan niet fout lopen ga meer van zulke route ’s lopen bedankt voor de maker van de route super gemaakt

  Reageren
 5. Lara Loopt 8 september 2020 om 20:22

  Prachtige tocht. Vorige week gelopen. chitterend gebied. Rond het meer kan het wel toeristisch zijn. Ik was er op een woensdag maar de parkeerplaats bij de bosbrasserie stond (bij terugkomst) helemaal vol. Ik heb de tocht in tegengestelde richting gelopen. Dit omdat de horeca dan op het einde zit en niet in het begin. Theetuin Well, Bosserheide 43a mag hier nog genoemd worden, dat zit op 300 meter van de route. Maar dus ook aan het begin als men de route loopt zoals beschreven. Andere mogelijkheid zou zijn om de route iets aan te passen en deze langs de Wellsche hut te laten lopen. Dat zit in de buurt van punt 6 op de kaart en is halverwege de route.

  Reageren
  1. Adrie 9 september 2020 om 07:02

   Beste Lara Loopt bedankt voor de horecatips! Als men de wandelroute volgens de routebeschrijving loopt passeert men inderdaad bij Well vrij snel na begin de horecagelegenheden die er onderweg zijn. Kan als nadeel gezien worden, het begin van de tocht gaat een klein stukje langs het Reindersmeer het veel mooiere stuk langs het Reindersmeer krijgt men nu aan het einde te zien daar waar mijn voorkeur naar uitgaat. Wat betreft een bezoek aan de Wellsche Hut deze is op 1km van de wandelroute een extra lusje voor een bezoek waarbij ook over leuke paden gewandeld wordt maakt de wandelroute bijna 3km langer. Theetuin Well is bijgevoegd aan de horecagelegenheden.

 6. Adrie 26 oktober 2019 om 15:10

  Donderdag 24 oktober 2019 de wandelroute gecontroleerd. Het beloofde een mooie dag te worden helaas verschuilde de zon zich snel achter een dikke laag sluierbewolking. De gevolgen van deze tweede droge zomer op een rij is ook hier nog goed te zien, de waterstand in het Reindersmeer was aan de lage kant en het grote Driessenven stond nagenoeg droog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Adrie 22 januari 2018 om 15:36

  Gisteren 21 januari 2018 de wandelroute gecontroleerd. Op enkele kleine punten na klopte de routebeschrijving nog. Ook in dit gebied waren de gevolgen van de storm op 18 januari goed te zien. Op diverse plaatsen waren bomen ontworteld en takken afgewaaid, de paden waren grotendeels vrij en goed te belopen. Foto: zonsopkomst over het Reindersmeer. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Lennard 14 november 2015

  Vandaag gelopen met ietwat winderig en grijs herfstweer, maar het bleef droog.

  Ingekorte variant van "Langs Jan d’n Duvel" waarbij je toch niets tekort komt. De route biedt voornamelijk water, bos, hei en stuifzand. Sommige paden kunnen wat mul zijn.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)