Bergerheide-tocht, Well te Limburg

16 km Wandelroute Bergerheide-tocht, te Well

Wandeltocht door de Bosserheide en de Bergerheide beide gebieden maken onderdeel uit van het Nationaal Park de Maasduinen. De Bosserheide is een gebied dat bestaat uit naaldbos met kleine open plekken met heide en stuifzand. De Bergerheide bestaat uit naaldbos- en heidegebieden, stuifzanden en een aantal vennen. Deze vennen lagen in moerassige laagtes tussen de rivierduinen, in de 20ste eeuw zijn de vennen ontgonnen ten behoeve van de landbouw. Later in de 20ste eeuw zijn een aantal vennen hersteld waaronder het mooi gelegen Driessenven. In de Bergerheide wordt de oever van het Reindersmeer gevolgd. Het Reindersmeer, 130 ha groot, is een natuurgebied in ontwikkeling. De oevers zijn begroeid met heide, gras en overige planten. Daartussen liggen poelen en vennen op een ondoordringbare (leem)laag. Als bezienswaardigheid komt men langs de Bergense schaapskooi. Niet ver van deze schaapskooi heeft ooit een herberg gestaan van Jan Janssen, beter bekend als Jan d'n Duvel. Door de afgelegen ligging aan de grens was deze herberg aantrekkelijk voor smokkelaars en stropers. 98% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 7-9-2015, laatst bijgewerkt op: 26-10-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit een van de parkeerterreinen naar de brug voor het Bezoekerscentrum De Maasduinen lopen, op de brug met de rug naar het bezoekerscentrum LA vertrekken, vervolgens de weg volgen tot 4-sprong voorbij kleine woning nr.9.
Bij deze 4-sprong LA, kn63 volg 47.
T.h.v. woning nr.5 RA, grindpad met bordje “gemeentebossen Bergen”, wn route.
Bij 4-sprong RD, het grindpad verder volgen, het grindpad kruist ruiterpad, wn route.
Bij T-splitsing voor Reindersmeer RA, grindpad, kn47 volg 46.
T.h.v picknicktafel RD, het grindpad verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong (smal ruiterpad is meegeteld) RA, grindpad, kn46 volg 45.
Bij kruising LA, kn45 volg 38, smal bospad tevens gedeeltelijk ruiterpad, vervolgens het licht slingerend pad volgen tot Y-splitsing voorbij bordje ruiterpad en iets voor een houten afsluitboom, alle zijpaadjes aan linkerhand negeren, verderop na ca. 270m buigt het pad naar rechts.
2.
Bij deze Y-splitsing RD richting de houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten, direct daarna voorbij de afsluitboom eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, pad met omheining aan rechterhand.
Voorbij de omheining LA richting woning, verderop voor inrit van de woning buigt het pad naar rechts het bosgebied in, bospad met SLL bordje “In de Maasduinen”, vervolgens het pad ca. 350m volgen tot splitsing.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, direct daarna eveneens rechts aanhouden, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek aan achterzijde van klein parkeerterreintje, kn37 volg 31.
# Voor een pauze de weg een klein stukje RA volgen, bij de doorgaande weg de N271 zijn enkele horecagelegenheden.
Voor informatiepaneeltje “Welkom bij woonoord Oude Molen”, bij T-splitsing LA, wn route.
3.
Na ca. 50m buigt het pad naar rechts en gaat een brugje over, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing RA, wn route.
Bij 3-sprong LA, kn31 volg 40, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, vervolgens het pad door half open strook volgen tot kruising met verharde weg, na ca. 160m passeert men een beekje, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD door klaphek iets naar rechts aan overzijde van de weg, kn40 volg 39, pad richting bankje voor stuifduin.
Voor bankje, bij T-splitsing RA, kn39 volg 43.
RD, achtereenvolgens ruiterpad aan linker- en iets verder aan rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, grindpad, kn43 volg 44.
4.
Voor informatiepaneel “Knooppunt 29 fietsroutenetwerk”, bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens in bocht naar rechts van het grind-/fietspad RD, onverhard pad, de wn route wordt verlaten.
Voor het Reindersmeer, bij T-splitsing RA.
T.h.v. picknicktafel links aanhouden, men volgt weer het grind-/fietspad, vervolgens in flauwe bocht naar rechts van het grind-/fietspad, links aanhouden, het brede onverhard pad links van picknicktafel inlopen met het Reindersmeer aan linkerhand.
Halverwege komvormige laagte, t.h.v. 2 picknicktafels RA, wn route, direct daarna RD, grindpad, grindpad aan rechterhand negeren.
Na ca. 60m LA, smal bospad, kn44 volg 49, verderop voorbij 2de laagte met zicht op het Reindersmeer buigt het zanderige pad na een klimmetje naar rechts, iets na deze bocht volgt men een komvormige laagte aan linkerhand, aan overzijde gaat het pad weer door het bos.
5.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, vervolgens het pad ca. 400m volgen tot houten hek met klaphek aan linkerhand ruim na verlaten van het bosgebied, zijpaden negeren.
Bij dit houten hek LA door het klaphek, grasland inlopen met bosschages aan rechterhand, verderop na ca. 170m, direct na laatste grote eik in bosschages buigt het gras-pad naar rechts, voorbij deze bocht ook weer de eiken aan rechterhand volgen, t.h.v. bosgebied de afrastering aan rechterhand RD volgen tot klaphek, na passeren het klaphek RD de rechterzijde van de open plek volgen, verderop buigt het pad iets naar rechts en gaat klein stukje door bos.
Voor groot open gebied, bij T-splitsing RA, onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad.
6.
Bij 4-sprong LA, grindpad richting schaapskooi.
Voorbij de schaapskooi, bij 4-sprong LA, pad met bosrand aan rechterhand, vervolgens het pad ca. 1,4km volgen tot 4-sprong, halverwege het bosgebied passeert men kn68 volg 72, voorbij het bosgebied buigt het pad met flauwe bocht naar links, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, kn72 volg 88, gras-pad, iets verder passeert men een klaphek.
Bij splitsing voor ven links aanhouden richting informatiepaneel met bankje voor bosrand, t.h.v. het informatiepaneel “Driessenven” buigt het pad iets naar links.
Voorbij klaphek, bij kruising LA, grind-/fietspad, vervolgens het grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, kn97 volg 96, pad met grind-/fietspad.
7.
Doorgaand grind-/fietspad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, ruiterpaden negeren, kn96 volg 95, vervolgens het grind-/fietspad ca. 850m volgen tot pad aan rechterhand.
Bij dit pad RA, kn95 volg 99.
Voor Reindersmeer, bij T-splitsing RA, kn99 volg 66, vervolgens het pad met Reindersmeer aan linkerhand volgen tot houten brugje, onderweg voorbij poel aan rechterhand passeert men kn66 volg 67.
Bij dit brugje LA het brugje over, kn67 volg 48.
Aan overzijde van het brugje, bij kruising RA, stijgend pad, vervolgens bij 3-sprong op heuveltop rechts aanhouden, iets verder passeert men aan rechterhand een uitkijkplateau.
Aan voet van de heuvel RD, pad aan linkerhand negeren, verderop passeert men het bezoekerscentrum met voorbij het parkeerterrein de brug, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL=Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk “Wandelroute netwerk gemeente Bergen”:
rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje genummerde met richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Brug voor Bosbrasserie In de Sluis / Bezoekerscentrum Maasduinen, Bosserheide 3B, 5855 EA te Well. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op een van de parkeerterreinen bij het bezoekerscentrum.

Openbaar vervoer

Station Venlo Bus 83 (richting Nijmegen). Bushalte Café Vink, Well. Aanlooproute: Langs de N271, met de rug naar het parkeerterrein van café restaurant Vink LA vertrekken, fietspad langs doorgaande weg volgen, vervolgens aan einde van dit parkeerterrein RA doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, fietspad aan linkerzijde van de "Wezerweg" volgen. Voor bocht naar links RA de weg oversteken richting parkeerterreintje, kn37 volg 31. Vervolgens door klaphek en de route starten bij punt 2 laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Omgeving Reindersmeer Adrie: Omgeving Reindersmeer
Het Reindersmeer Adrie: Het Reindersmeer
Omgeving Reindersmeer Adrie: Omgeving Reindersmeer
Bergerheide Adrie: Bergerheide
Bergerheide Adrie: Bergerheide
De Bergense schaapskooi Adrie: De Bergense schaapskooi
De Bergense schaapskooi, drinkwater voorziening Adrie: De Bergense schaapskooi, drinkwater voorziening
De Bergense schaapskooi Adrie: De Bergense schaapskooi

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart bergerheide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café-Restaurant Vink, op kleine loopafstand

Sterrenbos 1
5855 BR Well

Bosbrasserie In de Sluis

Bosserheide 3e
5855 EA Well
Bezoek website

Theetuin Well op ca. 350m

Bosserheide 43A
5855 EB Well

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Jeannette De vries 12 september 2020 om 16:19

  10 september 2020 gelopen heel goede beschrijving mooie tocht kan niet fout lopen ga meer van zulke route ’s lopen bedankt voor de maker van de route super gemaakt

  Reageren
 2. Lara Loopt 8 september 2020 om 20:22

  Prachtige tocht. Vorige week gelopen. chitterend gebied. Rond het meer kan het wel toeristisch zijn. Ik was er op een woensdag maar de parkeerplaats bij de bosbrasserie stond (bij terugkomst) helemaal vol. Ik heb de tocht in tegengestelde richting gelopen. Dit omdat de horeca dan op het einde zit en niet in het begin. Theetuin Well, Bosserheide 43a mag hier nog genoemd worden, dat zit op 300 meter van de route. Maar dus ook aan het begin als men de route loopt zoals beschreven. Andere mogelijkheid zou zijn om de route iets aan te passen en deze langs de Wellsche hut te laten lopen. Dat zit in de buurt van punt 6 op de kaart en is halverwege de route.

  Reageren
  1. Adrie 9 september 2020 om 07:02

   Beste Lara Loopt bedankt voor de horecatips! Als men de wandelroute volgens de routebeschrijving loopt passeert men inderdaad bij Well vrij snel na begin de horecagelegenheden die er onderweg zijn. Kan als nadeel gezien worden, het begin van de tocht gaat een klein stukje langs het Reindersmeer het veel mooiere stuk langs het Reindersmeer krijgt men nu aan het einde te zien daar waar mijn voorkeur naar uitgaat. Wat betreft een bezoek aan de Wellsche Hut deze is op 1km van de wandelroute een extra lusje voor een bezoek waarbij ook over leuke paden gewandeld wordt maakt de wandelroute bijna 3km langer. Theetuin Well is bijgevoegd aan de horecagelegenheden.

 3. Adrie 26 oktober 2019 om 15:10

  Donderdag 24 oktober 2019 de wandelroute gecontroleerd. Het beloofde een mooie dag te worden helaas verschuilde de zon zich snel achter een dikke laag sluierbewolking. De gevolgen van deze tweede droge zomer op een rij is ook hier nog goed te zien, de waterstand in het Reindersmeer was aan de lage kant en het grote Driessenven stond nagenoeg droog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 22 januari 2018 om 15:36

  Gisteren 21 januari 2018 de wandelroute gecontroleerd. Op enkele kleine punten na klopte de routebeschrijving nog. Ook in dit gebied waren de gevolgen van de storm op 18 januari goed te zien. Op diverse plaatsen waren bomen ontworteld en takken afgewaaid, de paden waren grotendeels vrij en goed te belopen. Foto: zonsopkomst over het Reindersmeer. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Lennard 14 november 2015

  Vandaag gelopen met ietwat winderig en grijs herfstweer, maar het bleef droog.

  Ingekorte variant van "Langs Jan d’n Duvel" waarbij je toch niets tekort komt. De route biedt voornamelijk water, bos, hei en stuifzand. Sommige paden kunnen wat mul zijn.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)