Beemden-route, Nijnsel te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Beemden-route, te Nijnsel

De wandelroute start in het dorp Nijnsel en gaat door het in 2016 opengestelde processiepark. Na verlaten van het dorp gaat de wandeltocht langs de Dommelbeemden, de Moerkuilen en gaat richting de Hazenputten, vervolgens weer naar Nijnsel het startpunt. Beemden zijn graslanden in beekdalen en het zal dus niet zo vreemd zijn dat deze route voornamelijk door kleinschalig agrarisch gebied loopt. Maar bos is van de partij en onderweg komt u nog langs veenplas de Moerkuilen die door turfsteken is ontstaan. 54% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Lennard, op: 5-1-2013, laatst bijgewerkt op: 9-6-2023

Routebeschrijving

Opmerking vooraf
Deze wandeling werd oorspronkelijk uitgezet en uitgegeven door de VVV in de serie “Wandelroutes de Meierij”. Als gevolg van de komst van de wandelnetwerken worden ze niet meer actief onderhouden en raken de markeringen die deze routes aanduidden in verval. Omdat dit toch mooie en interessante routes blijven, zijn ze ter behoud omgezet in een beschreven route waarbij het oorspronkelijke traject hier en daar is aangepast aan de huidige omstandigheden.

1.
Met de rug naar de kerk RA vertrekken, het verhard voetpad langs weg volgen tot grindpad aan rechterhand met informatiepaneel “Het kerkdorp Nijnsel”, direct na de begraafplaats.
Bij dit grindpad RA, het grindpad volgen.
Bij splitsing van grindpaden rechts aanhouden, het grindpad verder volgen tot bocht naar links voor een speelveldje met enkele speeltoestellen.
In deze bocht rechts aanhouden, verhard voetpad, aan het einde van het voetpad, bij verharde weg RA, direct daarna LA, “Klaproosstraat”, voor sportveld buigt de weg naar rechts.
Bij T-splitsing LA, “Hortensiastraat”, de weg met sportvelden aan linkerhand volgen tot T-splitsing.
2.
Bij deze T-splitsing LA (kn21v20).
In bocht naar links van de weg rechts aanhouden (vwn), verhard fietspad, “Bolckpad”, het fietspad volgen tot brugje over de Dommel aan rechterhand.
Bij het brugje RA (kn20v22) het brugje over, het fietspad verder volgen.
Bij T-splitsing RA (kn22v82), smalle weg.
RA langs metalen afsluitboom, pad langs weiland/akker met SBB-bordje “Noordoost-Brabant”, het pad buigt met heel ruime bocht naar links.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen (vGR, v-blauw), pad met aan beide zijde bosschages richting uitkijktoren aan rechterhand negeren, de rand van weiland/akker met de beemden aan rechterhand blijven volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren, ruim voor de T-splitsing buigt het pad t.h.v. informatiepaneel “Dommelbeemden” naar links weg van de beemden.
3.
Bij deze T-splitsing RA (vGR, v-blauw), verharde weg, aan de rechterhand passeert men een kapelletje.
Na huisnr. 12 RA (vGR, v-blauw), smal bospad, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden (vGR, v-blauw), verderop voor ven buigt het pad naar links.
Bij 3-sprong RA richting bankje, het pad met ven aan rechterhand volgen tot men het bos verlaat, na verlaten van het bos de rechterzijde van weiland/akker met ven aan rechterhand verder volgen (vGR).
Na passeren van doorgang naar volgend perceel de rechterzijde verder volgen (vGR, v-blauw), verderop in hoek van weiland/akker buigt het pad naar links weg van het ven.
Voor weiland, bij T-splitsing LA (vGR), voorbij de bosschages aan rechterhand het smalle pad met bocht naar rechts langs de rand van weiland/akker blijven volgen (vGR).
4.
Voor bos, bij 3-sprong rechts aanhouden (vGR), iets verder het pad met flauwe bocht naar links langs houten afsluitboom verder volgen, smal ATB pad aan rechterhand negeren.
Bij 3-sprong rechts aanhouden (vGR), het pad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA (vGR), doorgaande weg, fietspad volgen.
LA (kn71v72, vGR), “Hazenputten”.
Voor inrit huisnr. 19 links aanhouden (vwn, vGR), breed onverhard pad.
In bocht naar links van het doorgaande pad RD (kn72v76), “Hazenputten”, direct daarna eveneens RD, smalle zijpaden negeren.
Na ca. 130m, in flauwe bocht naar rechts LA, smal bospad.
Bij kruising met ATB pad RD.
Bij T-splitsing RA, verderop buigt het pad naar links met mooi uitzicht over het ven de Hazenputten.
5.
Bij 5-sprong (de smalle ATB paden zijn meegeteld) RA het brede zandpad volgen, iets verder gaat passeert men een perceel grasland aan linkerhand.
Bij 3-sprong links aanhouden (kn76v8) “Ostayweg”, iets verder de verharde weg volgen.
Bij T-splitsing RA (kn8v74), “Vresselseweg”, let op dit gedeelte op medeweggebruikers!
LA (kn74v9), smal grindpad “Hooibeemdenpad”, verderop passeert men brugje over de Dommel.
T.h.v. picknicktafel het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, men verlaat de Dommel, graspad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA (kn9v75), breed grindpad, vervolgens voor omheind perceel grasland LA, smal pad met afrastering aan rechterhand.
Voorbij draaihekje en brugje RA, verharde weg, verderop buigt de weg naar links.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot 2de weg aan linkerhand direct na een langwerpig plantsoen.
Bij deze weg LA, weg met het plantsoen aan linkerhand.
Voorbij het plantsoen, bij 4-sprong RA, de weg volgen richting de kerk, het startpunt.

Wandelroutenetwerk:
De geel/groene markeringen hiervan worden alleen als extra hulpmiddel gebruikt. In geval van twijfel is de tekst leidend.

Afkortingen:
kn751v76 = knooppunt 75, volg 76
vwn = volg wandelroutenetwerk
vGR = volg geel-rode markeringen van streekpad.
v-blauw = volg routepaaltjes met blauw-witte bordjes van Brabants Landschap wandelroute
LA = linksaf, RA = rechtsaf en RD = rechtdoor

Niet genoemde zijpaden en –wegen moeten worden genegeerd, dat geldt ook voor routepaaltjes, markeringen, borden, e.d., die niet zijn vermeld.
Alle namen tussen aanhalingstekens zijn ter plekke op borden e.d.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Lieshoutseweg 9A, 5492 HR te Nijnsel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kruispunt aan de Sonseweg in Nijnsel, Sint-Oedenrode. Aanlooproute: Ga in noordelijke richting op de Sonseweg. Sla rechtsaf naar de Lieshoutseweg. Sla rechtsaf om op de Lieshoutseweg te blijven. Vervolgens de weg volgen tot de kerk het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Knoptoren in Sint Oedenrode Knoptoren in Sint Oedenrode
Kapelletje Kapelletje
In de verte de knoptoren in Sint Oedenrode In de verte de knoptoren in Sint Oedenrode
De Dommelbeemden De Dommelbeemden
Brugje over de Dommel Brugje over de Dommel
De Dommel De Dommel
Mooi plekje om te pauseren Mooi plekje om te pauseren

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart beemden-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats NijnselErvaringen van wandelaars (24)

 1. cor de visser 13 juli 2023 om 13:30

  In de routebeschrijving is een onjuistheid geslopen.
  Onder punt 5 2de alinea staat vermeld: Bij 3-sprong links aanhouden(kn.76v8). Dit moet zijn Bij 3-sprong RECHTS aanhouden(kn.76v8)
  Vastgesteld op 12.07.23.

  Reageren
  1. Adrie 13 juli 2023 om 15:22

   Beste Cor de Visser bedankt voor het melden! Toch klopt de routebeschrijving op dat punt mogelijk wijst het knooppuntpaaltje niet in de goede richting. Als men bij de 3-sprong rechts aanhoud loopt men weer terug naar het pad (punt 4 3de laatste regel) dat richting het ven gaat. Ik heb er een notitie van gemaakt, zou het knooppuntpaaltje niet naar de juiste richting wijzen meld ik dit aan Routebureau Brabant.

 2. Ivonne & Jennah 20 november 2021 om 18:32

  Afwisselende wandeling en duidelijke kloppende route! Verderop het fietspad “Bolckpad” genoemd in de routebeschrijving onder 2 is een leuk zelfbedieningsterrasje dat nu in de herfst- en wintermaanden alleen geopend is op zaterdag en zondag bij droog weer.

  Natuurlijk een kaarsje aangestoken in het kapelletje ‘Martinus van Tours’ en even thee gedronken onder het genot van de verlichting van de kaarsen.

  Op Vresselseweg 7 2 kamelen en 3 zebra’s gespot. Leuk om te zien.

  Reageren
  1. Ivonne 11 mei 2022 om 17:18

   Weer eens deze wandeling gedaan. Blijft mooi. Nu weer heel anders in dit jaargetijde. Alles groen en hoog begroeid. In het kapelletje ‘Martinus van Tours’ stonden mooie verse bloemen en natuurlijk weer kaarsjes aangestoken. Er lag een leuk klein boekje met levenslessen. Eens in gebladerd. Het ven lag er met zijn waterlelies weer prachtig bij en een libelle bleef lange tijd voorbijkomen.

 3. Adrie 3 juli 2021 om 15:32

  Vandaag 3 juli 2021 de wandelroute gecontroleerd en iets aangepast. Nieuw is een pad langs het ven de Hazenputten. Ook aan het einde is de wandelroute iets gewijzigd, een wat langere rechte weg door het dorp is vervangen, men loopt meer slingerend over een kortere afstand door het dorp. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
  1. Ans 25 augustus 2021 om 12:47

   Hoi Adrie ik wil deze wandeling zondag gaan wandelen normaal staat erbij hoeveel % onverhard groetjes Ans

  2. Adrie 25 augustus 2021 om 15:25

   Hallo Ans, het percentage onverhard is 54 procent. Als je graag meer over onverharde paden loopt is de 11 kilometer lange Ommetje Dommelbeemden misschien een optie.

 4. Margriet 16 april 2021 om 18:08

  Genoten van deze wandeling onder een lekkere zonnetje! Een mooie route door de Dommelbeemden

  Reageren
 5. Anita P 12 november 2020 om 18:48

  Deze prachtige wandeling gelopen onder een heerlijk herfstzonnetje. Afwisselend landschap. Aanrader!

  Reageren
 6. Pascal 28 april 2020 om 08:19

  Super mooie en afwisselende wandeling.

  In de Dommelbeemden reeën gezien, wilde fazanten, hazen, kieviten en nog veel meer. Fantastische vergezichten.
  Neem zeker een verrekijker mee.

  Twee mogelijke aanvullingen:
  -In de Dommelbeemden even het paadje naar de Dommel en de uitkijktoren in lopen.
  -in het Vressels bos het mooie rondje om de Hazenputten lopen.

  Dank voor deze erg mooie en afwissende wandeling!

  Reageren
 7. Adrie 18 april 2019 om 14:35

  Het startpunt van de wandelroute is verplaatst naar de kerk in Nijnsel. Met nieuw aan het begin van de wandeltocht het in 2016 opengestelde processieparkje. Dit processieparkje lag meer dan honderd jaar min of meer verscholen achter een hek en struiken. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Frits 16 april 2019 om 06:42

  Prachtige wandeling met afwisseling tussen bos en weiland. Wel vragen we ons af waarom het vertrekpunt niet in Nijnsel is. Daar kan de auto veel beter geparkeerd worden dan op de locatie in de berm zoals nu wordt aanbevolen. Bij terugkomst vonden we onze auto langs de kant van de weg een storend element.

  Reageren
  1. Adrie 17 april 2019 om 06:17

   Frits bedankt! In het verleden heeft het VVV in de serie “Wandelroutes de Meierij” dat punt als startpunt gekozen. Op die plek stond een klein informatiepaneeltje en er was wat meer ruimte om te parkeren. Momenteel is de plek inderdaad wat minder geschikt als startpunt. Wij gaan het startpunt verplaatsen naar het centrum van Nijnsel.

 9. Heidi Broeren 24 februari 2019 om 19:04

  Gestart bij het kapelletje, heerlijke wandeling.

  Reageren
 10. Rieky noud 12 januari 2018 om 13:23

  Wij hebben deze super mooie wandeling gelopen ondanks dat het mistig was is het een hele mooie wandeling de beschrijving was ook heel goed uitgelegd
  Bedankt voor deze mooie wandeling

  Reageren
 11. Mieke 22 januari 2017 om 15:20

  Op 21-01-2017 de route gelopen. Wij hebben genoten van deze mooie afwisselende route over prima paden. De wandeling is in de routebeschrijving zeer goed en volledig weergegeven. En dan nog een lekker vries zonnetje erbij. Dat was echt genieten. Chapeau voor de maker.

  Reageren
 12. Lennard 1 december 2014

  Gisteren heb ik de route gecontroleerd en aangepast aan de huidige omstandigheden. De wandeling is weer helemaal actueel.

  Veel wandelplezier!

  Reageren
 13. Erwin 12 oktober 2014 om 19:10

  Foto’s van links naar rechts en van boven naar beneden: Doorkijk naar beemden, kapelletje onderweg, bij een boerderij weer eens wat andere dieren en brugje over de Dommel.

  Reageren
 14. Frank 7 september 2014

  Op zonnige en warme 7de september 2014 gelopen. Mooie afwisselende route. Heel de moeite waard.

  Reageren
 15. Gu en Jur Kingma 2 februari 2014 om 08:04

  Prima wandeling gemaakt op 30 januari 2014. Aanbevolen. Op de terugweg zagen wij dat je ook bij een metalen hek met rood gele strepen had kunnen starten. Wij zijn gestart bij een metalen hek met een blauw paaltje.

  Foto: De Dommel in januari toch een voorjaarsgevoel

  Reageren
 16. Erwin 10 november 2013

  Erg mooie, afwisselende route. Ondanks veel regen laatste tijd, weinig natte paden. Goed beschreven, dus genieten

  Reageren
 17. Sanneke 8 juli 2013

  Vanmorgen gelopen, leuke afwisselende route en route klopt perfect, start goed te vinden en onderweg ook alles duidelijk…daar hou ik van!

  Reageren
 18. Bert en Alice 14 april 2013

  Mooie route door weide, bos en langs vennen. Alles prima te vinden. Ook liggen er twee geo-oppikkertjes langs de route. Bedankt!

  Reageren
 19. Adrie 4 februari 2013

  Gevarieerde tocht, men krijgt tijdens deze tocht een aardige indruk van het dommeldal. Vooral de omgeving van de Moerkuilen is een mooi gebied.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)