Beekse galg-tocht, Aarle-Rixtel te Noord-Brabant

10 km Wandelroute Beekse galg-tocht, te Aarle-Rixtel

Wandeltocht door het natuurgebied De Biezen en langs de plek waar in de 18e eeuw de Beekse galg stond. De tocht gaat onder meer door het beekdal van de Snelle Loop, waarbij men bij het oversteken van de beek, vanaf een houten brugje een mooi uitzicht heeft over het beekdal. In het broekbos gaat de tocht over smalle paadjes met knuppelbrugjes en mooie doorkijkjes. Ook gaat het pad een stukje over een zogenaamde landweer. Op het einde komt de tocht door het zogenaamde biggetjesbos. Door dit bos loopt de biggetjeswandeling, een educatieve wandeling voor kinderen van ongeveer 3 tot 10 jaar met als doel hen bewust te maken van de omgeving, landbouw en de natuur.
De Biezen is een natuurgebied op de grens van de gemeenten Laarbeek en Gemert-Bakel, in beheer van Staatbosbeheer. Het gebied bestaat uit sterk verschillende landschapselementen; botanisch rijke schraalgraslanden waaronder meer de vleeskleurig orchis groeit, natte loofbossen op leemgronden, broekbos met zogenaamde rabatten (smalle dijkjes tussen de greppels) en droog eikenbos. De schrale en bloemrijke graslandjes worden in de volksmond 'de negen weitjes' genoemd. Naast de botanische rijkdom, zijn de Biezen ook een waar vogelparadijs. Zo komen er vele soorten zangvogels voor, maar ook diverse soorten roofvogels, uilen, spechten, fazanten en patrijzen. Daarnaast is het gebied ook zeer wildrijk en is een ontmoeting met reeën, vos en zelfs wilde zwijnen niet uit te sluiten. En op de oever van de Snelle Loop laat de bever zijn sporen na.
Tijdens de wandeling komt men langs de plek waar eens de Beekse galg stond. De schepenen van de heerlijkheid Beek en Donk hadden in de 18e eeuw de bevoegdheid om recht te spreken in strafzaken. Daarbij mocht men niet alleen in lichtere misdrijven vonnis wijzen, maar ook in zware misdrijven zoals moord en doodslag. Als het ging om hals-misdrijven kon men ook de doodstraf uitspreken. De veroordeelde zou dan door “den meester van den scherpengereghte met de koorde werden gestraft dat er de dood na volgt, dat vervolgens des gevangenens dode lichaam aen het buijten geregt sal worden te toon gehangen tot dat door de lugt en vogelen sal sijn verteert …”. Dura Lex, Sed Lex, [latijn] ‘de wet is streng, maar het is nu eenmaal wet’. Het was gebruikelijk om deze executieplekken in te richten op een plaats zo ver mogelijk verwijderd van de bewoonde wereld, maar wel langs een openbare doorgaande weg. De Beekse galg was niet de enige galg die daar stond. Aan de overkant van de Snelle Loop stond de galg van Gemert.
Het Missieklooster Heilig Bloed behoort tot de congregatie Missiezusters van het Kostbaar Bloed. Tegenwoordig wonen ongeveer 25 zusters in het kloostergebouw en is het een internationaal thuis voor de missiezusters. Het klooster is in 1903 gebouwd. De bijbehorende langgevelboerderij dateert uit ca. 1845. In deze boerderij is Herberg De Brabantse Kluis gevestigd. De kloostertuin is gedeeltelijk opengesteld voor bezoekers. Via Herberg De Brabantse Kluis is het mogelijk naar de Lourdesgrot met de daarin aanwezige H. Hart-gebedsruimte te wandelen. Het klooster is ook het eind- en startpunt van twee etappes van het 330 km lange wandelpad ‘Ons Kloosterpad’ (onskloosterpad.nl). Tijdens het lopen van het Kloosterpad kan in het klooster overnacht worden.
Let op, tijdens natte jaargetijden kan het in de Biezen drassig zijn. Waterdicht schoeisel is dan aan te bevelen.
Ca. 90% van de wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Mark op: 23-3-2024

Routebeschrijving

1.       Met de rug naar de ingang van het klooster RA vertrekken. Direct hierna LA, onverhard pad richting een kruisbeeld in de verte, kn18 volg 2. Voor het kruisbeeld buigt het pad naar rechts en gaat door de rand van een landbouwperceel, wn-route. Voorbij het landbouwperceel, bij T-splitsing LA door metalen voetgangerssluis, wn-route. Bij kruising LA, breed zandpad, de wn-route wordt verlaten. Na metalen slagboom bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad, wn-route. Na passeren van boerenerf aan de rechterhand, bij T-splitsing RA, kn79 volg 78. Bij T-splitsing voor woonboerderij LA, wn-route. Men passeert een houten slagboom met bordje SBB. RD, pad naar rechts negeren, kn78 volg 76. Na een metalen afsluitboom maakt het pad een bocht links, wn-route. #op deze plek stond in de 18e eeuw de Beekse galg. Direct hierna maakt het pad een bocht naar rechts. RD, doorgaande verharde weg oversteken, let op, zeer drukke weg!. Aan de overzijde van de weg RA, fietspad, de wn-route wordt verlaten. Verderop passeert men de Snelle Loop.

2.       Ca. 200m na de Snelle Loop RA, de doorgaande verharde weg opnieuw oversteken. RD, de 3e Steeg, wn-route. RD, weg naar links negeren, kn88 volg 89. Bij T-splitsing RA, Bruggenpad, men passeert een houten afsluitboom, wn-route. Op het einde van het pad RD en via houten brugje de Snelle Loop oversteken, pad naar links negeren, kn89 volg 78 #boven op het brugje heeft men een mooi uitzicht over het beekdal van de Snelle Loop. Op het einde van het pad, na passeren van houten afsluitboom bij T-splitsing LA, kn78 volg 79. Men passeert weer de houten afsluitboom met SBB bordje. Ter hoogte van ingang woonboerderij RD, pad naar rechts negeren, de wn-route wordt verlaten.

3.       Bij kruising met verharde weg RD, De Biezen, onverhard pad, wn-route. RD, smal pad naar rechts negeren, kn2 volg 19. Na ca. 250m LA, pad met SBB bordje en houten afsluitboom, wn-route. Pad met aan beide zijde kleine percelen schraalgraslandjes #de negen weitjes. Pad buigt verderop bij de bosrand naar rechts en gaat over in een smaller pad met aan beide zijde een greppel en gaat verderop over een knuppelbrugje, iets voorbij een informatiepaneel. #T.h.v. het informatiepaneel is de landweer te zien die stamt uit de periode 1350 tot 1450. Een landweer is een zandwal met aan beide zijde een greppel of een waterloop. Deze landweer diende als grens tussen twee gemeentes. Bij T-splitsing LA, wn route. Verderop voorbij knuppelbrugje buigt het pad naar rechts en gaat door de bosrand #hier loopt men over de landweer. Na ca. 150m buigt het pad voor een bankje naar rechts over een knuppelbrugje weer het bos in. Direct hierna gaat het pad naar links over een knuppelbrugje, wn-route. Verderop maakt het pad een scherpe bocht naar rechts, wn-route. RD, pad naar rechts negeren, kn19 volg 13. Voor bosrand LA over knuppelbrugje, smal pad door bosrand met aan rechterhand een waterloop. Pad maakt bocht naar rechts en gaat slingerend door een populierenbos. Na verlaten van het populierenbos en oversteken van een waterloop RD, wn-route. Verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.

4.       Bij T-splitsing RA, de wn-route wordt verlaten. Na ca. 130m ter hoogte van woning 2C RA, verharde weg, De Biezen. Ter hoogte van woning 1A gaat de verharde weg over in een breed zandpad. RD, pad naar links negeren, wn-route. Na ca. 100m, voor rand van het bos LA, onderhoudspad met waterloop aan rechterhand, de wn-route wordt verlaten. Op einde van het onderhoudspad bij T-splitsing LA, breder zandpad. Bij kruising RA, breder zandpad met aan beide zijden eikenbomen. Bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad #indien men bij deze kruising LA gaat, ligt na ca. 100m aan de linkerzijde Theehuis bij de Boompjes. Kijk voor openingstijden op de website. Bij kruising met verharde weg/grindpad RD, kn20 volg 18. Men passeert een metalen afsluitboom met bordje opengesteld. RD, pad naar rechts met aan rechterkant een metalen varken, negeren. Pad maakt verderop bocht naar rechts en gaat door de rand van het bos. Ter hoogte van een bankje pad naar rechts blijven volgen. Pad gaat verder door de rand van het bos met aan de linkerhand een beek. Bij 3-sprong RD,  pad naar rechts negeren.

5.       Direct hierna bij 3-sprong RA, graspad richting metalen afsluitboom, de wn-route wordt verlaten. Na metalen afsluitboom bij T-splitsing LA, breed grindpad. Op einde van het grindpad RA, verharde weg richting ingang van het klooster, eindpunt van deze wandeling.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.

WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

SBB = Staatsbosbeheer

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Missieklooster Heilig Bloed, Kloosterdreef 7, 5735 SJ te Aarle-Rixtel. Plan Route

Met de auto

parkeerterrein Missieklooster Heilig Bloed

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Beekse galg Beekse galg
de Snelle Loop de Snelle Loop
de Snelle Loop de Snelle Loop
bevers in de Snelle Loop bevers in de Snelle Loop
de Biezen de Biezen
doorkijkje de Biezen doorkijkje de Biezen
beek naast Biggetjesbos beek naast Biggetjesbos
Missieklooster Heilig Bloed Missieklooster Heilig Bloed

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart beekse-galg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Herberg de Brabantse Kluis

Kloosterdreef 8
5735 SJ Aarle-Rixtel
Bezoek website

Theehuis bij de Boompjes

Bakelseweg 11a
5735 SC Aarle-Rixtel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. RiCo 25 maart 2024 om 20:34

    Mooie route, Mark.
    Dank!
    Ik heb er weer van genoten.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)