Balsvoort-tocht, Oirschot te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Balsvoort-tocht, te Oirschot

Wandeltocht door het stroomgebied van beek de Beerze in de Kampina en door een bosgebied van Landgoed Rozephoeve. Vanuit de parkeerplaats, gelegen aan de rand van de Kampina, wordt het beekdal van de Beerze gevolgd en komt men door de landbouwenclave Balsvoort. In 2015 is een van de fundamenten van de vijf boerderijen die ooit de enclave vormde weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Rond de gebouwen lagen akkers, poelen en houtwallen. Als men goed om zich heen kijkt zijn deze landschapselementen nog steeds herkenbaar in dit deel van de Kampina. Na verlaten van de Kampina gaat de wandeltocht richting het Landgoed Rozephoeve. In een deel van dit bosgebied is een militair complex (MOBilisatie-complex) geweest. Het terrein is nu ingericht als natuurterrein, op een aantal plaatsen zijn nog restanten te zien die herinneren aan het voormalige complex. Voor een bezoek aan het terrein kan men de extra lus lopen, gevolgd wordt een blauwe paaltjes route. De oorspronkelijke paden zijn nauwelijks nog herkenbaar let vooral op de routepaaltjes en de extra herkenningspunten in de routebeschrijvingen. Het laatste deel van de tocht staat weer volledig in het teken van de Beerze, de beek wordt gevolgd maar ook gaat men over een graskade aan de rand van een 170 hectare grote overstromingsvlakte dat ongeveer honderd dagen per jaar onder water staat. Het overstromingsgebied heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een interessant vogelgebied. 89% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-3-2016, laatst bijgewerkt op: 4-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterreintje met de rug naar verharde weg LA vertrekken, het pad aan smalle zijde van parkeerterreintje inlopen, voor verharde weg het pad met bocht naar rechts verder volgen, kn23 volg 24, direct daarna voorbij picknicktafel, bij 3-sprong RA, het pad over de graskade ca. 1km volgen tot deze naar links buigt.
Bij deze bocht het pad over de graskade met bocht naar links verder volgen, gele NM route.
Voorbij stuw, bij T-splitsing LA, gele NM route, direct daarna RD, pad over graskade langs de beek aan linkerhand negeren.
RD brugje met stuw over, pad over graskade aan linkerhand negeren, gele NM en wn route.
2.
Na ca. 80m rechts aanhouden, men verlaat de graskade, pad met iets verder een bankje aan linkerhand, gele NM, kn70 volg 31 (het routepaaltje staat iets verder op de graskade).
# Verderop passeert men een in 2015 zichtbaar gemaakt fundament van een van de vijf boerderijen die ooit de enclave Balsvoort vormde.
Pad met bocht naar links verder volgen, pad met NM bordje aan rechterhand negeren, gele en wn route.
Direct na breed metalen klaphek LA, pad met NM bordje, gele NM route, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts, gele NM route, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot verhard fietspad.
Iets voor het fietspad LA, gele NM route, pad parallel aan het fietspad met het fietspad aan rechterhand, vervolgens bij Y-splitsing links aanhouden, gele NM route, verderop voor een perceel grasland buigt het pad naar rechts.
Voorbij klaphek, bij kruising LA, breder pad, gele NM route, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand.
3.
Bij deze T-splitsing LA, kn82 volg 9, gele NM route, iets verder RD, bospad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts en gaat door een klaphek.
# In 2de bocht naar rechts, t.h.v. bankje heeft men mooi uitzicht over het Winkelsven.
Bij 3-sprong op graskade RA, kn9 volg 25, gele NM route, pad over graskade.
Ca. 40m voorbij 2de bocht naar links van pad over de graskade RA naar de verharde weg lopen, de gele NM en wn route worden verlaten, op de verharde weg RA de verharde weg volgen, vervolgens RD, “Logtsebaan”, weg aan linkerhand negeren.
RD, weg aan rechterhand negeren, direct daarna bij T-splitsing LA, “De Logt”.
In bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad, wn route.
Bij kruising RA, kn17 volg 80, verderop t.h.v. horecagelegenheid gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
4.
Na ca. 160m LA, onverhard pad met houten afsluitboom en bordje “Landgoed Rozephoeve”, kn80 volg 16, verderop gaat het pad door het bos, in het bos het pad verder volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand.
# Verderop in het bos passeert men aan rechterhand een voormalig MOB complex. Voor geïnteresseerde er is een blauwe paaltjes route over het terrein met op een aantal plaatsen nauwelijks herkenbare paden. Ga hiervoor voorbij het bordje “Landgoed Rozephoeve” en voor wn routepaaltje RA, smal pad door bosschages, voorbij de bosschages door open terrein. Bij T-splitsing RA, breed pad dat iets verder naar links buigt richting een metalen poort in de verte, blauwe paaltjes route. Bij verharde weg RD richting de metalen poort, smalle weg, weg langs loods aan linkerhand negeren. Ruim voor deze poort en iets voor bosschages LA, het pad (nauwelijks herkenbaar) door iets lager gelegen terrein inlopen, let op de blauwe routepaaltjes, aan linkerhand is op enige afstand de loods en verderop aan rechterhand een betonnen muurtje met daarachter een ven, iets voorbij het muurtje buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, verderop iets voorbij de hoogspanningsdraden buigt het pad naar links richting het open terrein. In het midden van het open terrein LA richting rij lage betonnen palen. Ruim voor de betonnen palen RA richting de bosrand, let op het blauwe routepaaltje in het gras. Voor de bosrand, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan linkerhand, men volgt weer de wn route. Ga verder bij punt 5. 1ste regel.
5.
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing LA, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn16 volg 17.
Bij kruising RA, kn17 volg 8.
Bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad met gescheiden grindpad, direct daarna eveneens RD, klaphek aan linkerhand negeren, kn8 volg 26, verderop iets voor een woning gaat het pad met grindpad over in een verharde weg.
Bij kruising LA, “Broekstraat”, wn route.
Voor brug RA, onverhard pad met beek aan linkerhand, kn26 volg 50.
Voorbij klein houten brugje links aanhouden, gras-pad langs waterloop aan rechterhand negeren.
6.
Bij smal metalen brugje LA het brugje over, kn50 volg 51, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing eveneens LA, kn51 volg 26, de beek ca. 1km volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
# Na ca. 650m passeert men aan rechterhand een pad naar viskwekerij De Stroom.
Bij deze kruising RD, kn26 volg 23, pad met beek aan linkerhand, verderop direct na een klaphek buigt het pad naar rechts en gaat over een brede graskade, de graskade aan rechterzijde van gebied volgen tot een metalen poort met klaphek aan rechterhand, iets voorbij 2de bocht naar links.
Bij het metalen poort RA door klaphek richting het parkeerterreintje aan rechterhand lopen, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats aan de Logtsebaan, Logtsebaan 1, 5688 LN te Oirschot. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Logtsebaan. Parkeren kan op het kleine parkeerterrein ten westen van woning nr.1 met stallen.

Openbaar vervoer

Vanuit het startpunt is geen openbaar vervoer. Wel kan men vanuit Spoordonk starten, het is ca. 650m langs de Beerze lopen tot de route. Bushalte Bernadettestraat, Spoordonk. Aanlooproute: Vanuit de bushalte westelijke vertrekken richting watermolen "Wijers oude jenever". Iets voor de watermolen rechts aanhouden, de weg volgen richting de watermolen. Voorbij houten brug RA, smal onverhard pad de beek ca. 600m volgen tot smal metalen brugje aan rechterhand. De wandelroute kan gestart worden bij punt 6. 1ste regel, i.p.v. linksaf RA het brugje over, kn50 volg 51, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing LA.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Pad door de landbouwenclave Adrie: Pad door de landbouwenclave
Fundament van boerderij in de landbouwenclave Balsvoort Adrie: Fundament van boerderij in de landbouwenclave Balsvoort
Bankje bij het Winkelsven Adrie: Bankje bij het Winkelsven
Winkelsven Adrie: Winkelsven
Waterbuffer voor het riviertje de Beerze Adrie: Waterbuffer voor het riviertje de Beerze
De Beerze in directe omgeving metalen brugje Adrie: De Beerze in directe omgeving metalen brugje
Waterbuffer voor beek de Beerze Adrie: Waterbuffer voor beek de Beerze
Waterbuffer voor beek de Beerze Adrie: Waterbuffer voor beek de Beerze
Landgoed Rozephoeve, voormalig MOBilisatie-complex Adrie: Landgoed Rozephoeve, voormalig MOBilisatie-complex
Landgoed Rozephoeve, voormalig MOBilisatie-complex Adrie: Landgoed Rozephoeve, voormalig MOBilisatie-complex

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart balsvoort-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Gerrithoeve

Kollenburgsebaan 11a
5062 TH Oisterwijk
Bezoek website

Viskwekerij De Stroom

Broekstraat 25A
5688 JX Oirschot
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (20)

 1. Myriam 5 februari 2022 om 19:00

  Vandaag lekker uitgewaaid .. vooral de 1e lus is prachtig
  Een aanrader we gaan zeker een ander jaargetijde terug !

  Reageren
 2. Ad,Cor & Nellie 13 oktober 2021 om 14:22

  Vandaag 13-10-21 de route gelopen was weer een zeer mooie tocht heel rustig met veel verschillende landschappen en wat ook leuk was de route in de route de blauwe paaltjes route lang het MOB is ook goed beschreven

  Reageren
 3. Astrid 14 april 2021 om 19:52

  Mooie route. Genoten van de prachtige natuur .

  Reageren
 4. Fred 21 maart 2021 om 15:53

  Vandaag de route gelopen. Groot deel is heerlijk rustig. Behalve het stuk waar je over de kabouterroute gaat. Hier waren veel gezinnen de puzzeltocht aan het lopen. Hierbij werd niet altijd ruimte gegeven om behoorlijk te passeren.

  Het stuk over het MOB-complex is nu af te raden. Het was hier erg nat. Ik kon alleen de route volgen via de bosrand en bramenstruiken.

  Reageren
 5. Adrie 5 november 2020 om 13:52

  Er wordt volop gewerkt in de Kampina met name aan de rand van het Banisveld wordt de Heiloop gedeeltelijk gedempt en er wordt gewerkt bij de stuwen langs de Brinksdijk. De wandeltocht komt langs deze stuwen, ter plaatse is een omleiding aangegeven en zijn er tijdelijke bruggen geplaatst.

  Reageren
  1. Adrie 30 oktober 2021 om 16:56

   De werkzaamheden aan de rand van het Banisveld zijn afgerond. Bij de stuwen langs de Brinksdijk is een stuw verdwenen en een waterloop gedeeltelijk gedempt de tweede stuw is vernieuwd.

 6. Roeland 4 oktober 2020 om 19:56

  Vandaag deze wandeling gemaakt. De wandeling is prachtig. Ik beveel iedereen aan om het extra rondje over het voormalig MOB-complex te maken. @Adrie: Wellicht een idee om de wandeling zo te leiden en de rechtdoor route als afkorting aan te geven. Het voormalig MOB-complex is echt heel mooi met een mooi stuk heide. Bedankt voor het uitzetten.

  Wellicht is het mogelijk om het middenstuk naar Hoeve Gerritse iets interessanter te maken door minder asfalt te kiezen. Ik weet niet of dat kan overigens….

  Reageren
  1. Adrie 5 oktober 2020 om 07:05

   Roeland bedankt voor de reactie! Er zijn twee mogelijkheden om het middenstuk naar Gerrithoeve wat interessanter te maken met wel het grote nadeel dat het twee lussen worden. De 1ste is langs de Gerrithoeve daarmee wordt het deel over de verharde weg onderbroken door een gedeelte onverhard. De 2de is een extra stuk langs de waterberging met het grote nadeel dat men circa 500m heen en terug over hetzelfde pad naar het MOB complex loopt. Het voormalig MOB-complex is een apart stukje natuur, in verschillende seizoenen het MOB complex bezocht. Het is een beetje afhankelijk van het seizoen of de paden op het complex goed herkenbaar zijn met als reden dat het een extra lus geworden is, men heeft nu de keuze.

  2. Adrie 5 oktober 2020 om 12:58

   De wandeltocht is inmiddels samengesteld uit twee lussen (mogelijkheid 1) waarbij men ook langs de Gerrithoeve komt.

 7. Margriet 20 mei 2020 om 17:34

  Vandaag hier gewandeld. We hebben genoten van de rust en de mooie natuur.
  Met de gps is het helemaal relaxt wandelen! Dank je wel!

  Reageren
 8. Hans en José van ‘t Hof 13 mei 2020 om 18:00

  Prachtige wandeldag en wandeling.
  Gelopen met de gps. TOP
  Wij hebben wéér genoten.

  Bedankt weer voor deze uitgezette route.

  Reageren
  1. Hans van 't Hof 13 mei 2020 om 18:01

   Koeien pootje badend in een ven

  2. Hans van 't Hof 13 mei 2020 om 18:03

   Voorjaar

  3. Hans van 't Hof 13 mei 2020 om 18:04

   Gewoon een mooi plaatje

  4. Hans van ‘t Hof 13 mei 2020 om 18:06

   Kikkerven

 9. Adrie 23 september 2019 om 17:03

  18 september 2019 de wandelroute gecontroleerd. De lus over het voormalige MOB complex is uit de hoofdroute gehaald. Gevolgd werd op het complex een blauwe paaltjes route, de routepaaltjes zijn nog redelijk goed herkenbaar helaas zijn de paden nauwelijks nog te herkennen. Men kan nu het bezoek aan het voormalige complex nog als extra lus lopen. Bij de lus zijn extra herkenningspunten in de routebeschrijving opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Jan en Tonny van der Els 29 mei 2016

  Prachtige wandeling, van begin tot het eind.
  Wie van de natuur houdt, kan hier zijn hartje ophalen.

  Reageren
 11. Abbey 1 mei 2016

  Vandaag de route gelopen. Zeker het eerste deel en laatste deel zijn de moeite waard. De extra lus over het MOB terrein was nat en drassig. De route is goed aangegeven. Nog een uitstapje naar de Sppordonkse watermolen gemaakt. Vandaar is het nog een 40 minuten lopen naar de parkeerplaats.

  Reageren
 12. Lennard 17 april 2016

  Vandaag gelopen met in eerste instantie stralend weer.

  Ik vond het een mooie route met redelijk wat afwisseling. M.n. het eerste stuk kon me het meest bekoren, maar de rest van de route is zeker ook de moeite waard.

  Reageren
 13. Wilfred Bosch 2 april 2016

  We hebben de wandeling gelopen. Prachtig!!! Heel gevarieerd.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)