Ballonzuil-tocht, Merselo te Limburg

18 km Wandelroute Ballonzuil-tocht, te Merselo

Wandeltocht door het natuurgebied Loobeekdal en de Ballonzuilbossen. Al vrij snel na verlaten van het plaatsje Merselo gaat de wandeltocht door het Loobeekdal met het inmiddels weer een mooi meanderend beekje de Loobeek. Ook aan het einde van de wandeltocht wordt het beekje weer gevolgd. Enkel jaar geleden is het beekje en het gebied daaromheen opnieuw ingericht, met als resultaat een meanderend beekje door een landschappelijk mooi beekdal. In het Loobeekdal komt men langs de Weverslose Schans. Deze schans is een in 2018 nagebouwde boerenschans met een hoefijzervormige gracht en een verdedigingswal van drie meter hoog. Dergelijke boerenschans was in de middeleeuwen bedoeld als toevluchtsoord voor de boerenbevolking tegen rondtrekkende plunderbendes en soldaten. Na het beekdal verlaten te hebben gaat de wandeltocht door diverse kleine bosgebieden gelegen in kleinschalig agrarisch gebied richting de Ballonzuilbossen. De Ballonzuilbossen is een gevarieerd bosgebied. Midden in het bos ligt het Schieëperkruus, een in het zand uitgegraven kruis. Hier vervulde een schaapsherder ooit zijn zondagsplicht omdat hij met zijn schapen te ver van het dorp was. Verder komt men langs een monument De Ballonzuil, het eerste luchtvaartmonument van Nederland en herinnert aan de landing van de ballon: La Poste de Paris. Deze ballon is tijdens de Frans-Duitse oorlog vertrokken uit Parijs op 18 januari 1871, om hulp te zoeken. In plaats van Bordeaux kwam de ballon in Merselo terecht. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-3-2013, laatst bijgewerkt op: 19-6-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden, “Grootdorp”, de weg volgen tot zijweg aan linkerhand direct na woonboerderij nr.63/65 .
Bij deze weg LA, “Haag”, kn20 volg 21.
Bij splitsing rechts aanhouden, “Haag”, kn21 volg 4.
T.h.v. kapel, bij 4-sprong LA, grindpad, kn4 volg 26, vervolgens t.h.v. metalen hek het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren, na ca. 90m buigt het pad naar links, ruim voorbij deze bocht via een klaphek het grasland inlopen met waterloop aan rechterhand richting klaphek aan overzijde van het grasland.
Voorbij het klaphek, bij kruising voor beekje RA, kn26 volg 27, gras-pad met meanderende beekje aan linkerhand, het gras-pad volgen tot kruising met verharde weg.
# Iets voor de kruising met verharde weg passeert men aan rechterhand een boerenschans. Deze schans is in 2018 nagebouwd met een hoefijzervormige gracht en een verdedigingswal van drie meter hoog. Voor een bezoek aan de schans bij kruising met verharde weg RA, iets verder is aan rechterhand een pad naar de ingang.
2.
Bij deze kruising RD, het beekje aan linkerhand verder volgen, kn27 volg 31, verderop passeert men twee klaphekken bij een doorgang voor vee, voorbij de twee klaphekken het beekje verder volgen.
Voorbij volmolen in aanbouw, in bocht naar links van het pad met aan rechterhand betonnen duiker RA, smal pad tussen landbouwperceel en brede waterloop met de waterloop aan rechterhand inlopen, kn31 volg 30.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een bankje LA, pad door smal bosperceel, kn30 volg 42, verderop voor een poortje naar het campingterrein buigt het pad met flauwe bocht naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn42 volg 41.
Voorbij woning nr.50 LA, onverhard pad, kn41 volg 40, na ca. 70m buigt het pad naar rechts en gaat iets verder door het bos.
Ca. 100m voorbij bosrand aan rechterhand LA, bospad met metalen afsluitboom, verderop passeert men aan linkerhand een poel.
3.
Bij 3-sprong RA, het pad is tevens een stukje ATB pad dus let op!
Bij T-splitsing RA, breder zandpad, het pad volgen tot T-splitsing voor woning, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn49 volg 51, het brede pad volgen kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, wn route, iets verder passeert men t.h.v. poel een bankje, het pad verder volgen tot T-splitsing bij bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breder pad, kn51 volg 48, het pad volgen tot overgang naar verharde weg met aan rechterhand een woning.
Iets voor deze overgang LA, smal bospad, kn48 volg 1.
Bij 3-sprong met aan linkerhand stijgend pad naar heuveltop RA, wn route, verderop bijna aan einde van een omheining buigt het pad naar links, het pad met iets verder een lage heuvelrug aan rechterhand volgen tot T-splitsing.
4.
Bij deze T-splitsing RA richting de rand van het bos, wn route.
Iets na verlaten van het bos, direct na bankje LA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links.
Doorgaand pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets verder gaat het pad door de bosrand, verderop buigt het pad links en wordt breder.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
T.h.v. woning nr.21 LA, “Daland”, kn54 volg 55, verderop in flauwe bocht naar rechts passeert men aan linkerhand woning nr.7, weer verder t.h.v. woning nr.8 gaat de verharde weg gaat over in een breed grindpad, het grindpad volgen tot bocht naar links.
In deze bocht RA, kn55 volg 56, vervolgens na ca. 35m LA, smal bospad tevens ATB pad, kn56 volg 57.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!, wn route, bospad met bordje “Ballonzuil”.
5.
T.h.v. bankje RD, smal pad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor bankje, bij kruising LA, kn57 volg 58.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, wn route, licht slingerend smal bospad.
Bij T-splitsing RA richting houten afsluitboom, wn route.
Voorbij de afsluitboom schuin naar links het smalle bospad aan overzijde van het brede pad inlopen, kn58 volg 59, verderop buigt het pad naar links.
Ca. 50m voorbij bocht naar rechts, voor informatiepaneel rechts aanhouden, wn route, het pad buigt naar links.
# Aan linkerhand passeert men het “Schieëperskruus”, een in het zand uitgegraven kruis.
Direct na deze bocht, bij kruising RD, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route.
6.
Bij kruising met bankje RA, kn59 volg 92.
Na ca. 90m RD, smal pad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, wn route.
Bij kruising RA, kn92 volg 60, vervolgens het doorgaande pad verder volgen tot bocht naar rechts voor diepe waterloop, zijpaden negeren.
Voorbij deze bocht LA het lager gelegen brugje oplopen, kn60 volg 61/88.
Aan overzijde bij T-splitsing RA, direct daarna LA, stijgend pad, wn88, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot pad aan rechterhand voorbij het bos, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, de wn route wordt verlaten, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot T-splitsing voor brede waterloop “Afleidingskanaal”, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad met waterloop aan rechterhand, wn route.
7.
Bij kruising RA brugje over, verharde weg, kn61 volg 62.
Voorbij parkeerterreintje bij visvijver RD, pad aan rechterhand negeren, kn62 volg 63.
Voorbij monument “de Ballonzuil”, bij 4-sprong RA, breed grindpad, kn63 volg 57, het pad volgen tot kruising voorbij informatiepaneel “Cooperbaan”, smalle ATB paden negeren.
# Het monument “de Ballonzuil” is het eerste luchtvaartmonument van Nederland en herinnert aan de landing van de ballon “La Poste de Paris”.
Bij deze kruising LA, smal bospad met bordje “Ballonzuil”, wn route, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, wn route.
Bij kruising LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA, verharde weg.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Deskesven”, let op drukke weg!
8.
Voor woning, bij kruising LA, onverhard pad, kn9 volg 10.
Voor inrit bij woning RA, verharde weg, wn10, de weg die ruim voorbij de boerderij aan linkerhand naar links buigt volgen tot 4-sprong, zijweg negeren, ruim voor de boerderij wordt de wn route verlaten.
Bij deze 4-sprong RD, “De Steeg”, kn7 volg 6.
Bij T-splitsing LA, “Merseloseweg”, wn route, men passeert het St. Jans kapelletje, de weg met verderop kn6 volg 99 verder volgen tot kruising met een beekje, zijwegen negeren.
Voorbij het beekje RA, gras-/onderhoudspad met beekje aan rechterhand, kn99 volg 25, verderop passeert men aan linkerhand een zijarm van het beekje, het beekje verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
9.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna voorbij het beekje LA, kn25 volg 26, gras-/onderhoudspad met het beekje aan linkerhand, het gras-pad volgen tot kruising met aan rechterhand een metalen hek met klaphek en SBB bordje “Loobeekdal”.
Bij deze kruising RA door het klaphek, kn26 volg 4, grasland inlopen met waterloop aan linkerhand richting klaphek aan overzijde, via het klaphek het grasland verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
Voor omheining het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren.
Voor kapel, bij 4-sprong RA, verharde weg, “Haag”, kn4 volg 21.
Bij 3-sprong links aanhouden, “Haag”, kn21 volg 20.
Bij T-splitsing RA, “Grootdorp”, kn20 volg 7, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint-Janskerk, Kleindorp 2, 5815 CL te Merselo. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook aan het "Dorpsplein" tegenover de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Merselo.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Loobeekdal Adrie: Loobeekdal
Waterplas in Loobeekdal Adrie: Waterplas in Loobeekdal
Pad door de Ballonzuilbossen Adrie: Pad door de Ballonzuilbossen
Schieëperkruus Adrie: Schieëperkruus
Luchtvaartmonument de Ballonzuil Adrie: Luchtvaartmonument de Ballonzuil
Luchtvaartmonument de Ballonzuil Adrie: Luchtvaartmonument de Ballonzuil
Pad door de Ballonzuilbossen Adrie: Pad door de Ballonzuilbossen
Loobeekdal Adrie: Loobeekdal
De kerk van Merselo Adrie: De kerk van Merselo

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ballonzuil-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café den Tommes

Grootdorp 40
5815 AE Merselo
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (9)

 1. Adrie 15 februari 2021 om 08:05

  Gisteren 14 februari op een zonnige winterdag de wandeltocht gecontroleerd. Leuk om te melden dat de volmolen in aanbouw aan de Loobeek vorm begint te krijgen. De volmolen wordt geheel door vrijwilligers gebouwd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 28 juni 2018 om 15:21

  De wandelroute is vernieuwd. Het bosgebied met het onveilige pad uit mijn vorige reactie is in zijn geheel uit de wandelroute gehaald. De smalle paden door dit bosgebied zijn door begroeiing nauwelijks begaanbaar. Ter compensatie op twee andere plaatsen leuke smalle bospaadjes in de wandelroute verwerkt. Het beekdal nu een paar jaar na de werkzaamheden is een mooi wandelgebied geworden. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 6 mei 2017 om 15:29

  Het onveilige pad is uit de route gehaald. Het laatste deel van de tocht passeert nu dichter de dorpskern, dit biedt de mogelijkheid om de wandelroute eventueel in te korten tot 14 kilometer. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. thijs 29 april 2017 om 21:12

  gemarkeerde gevaarlijke situaties bospad Beekweg naar Kleindorp.

  Reageren
  1. Adrie 30 april 2017 om 15:18

   Thijs bedank voor het melden! De wandeltocht is tijdelijk gesloten.

 5. Adrie 10 november 2015

  De wandelroute op 28 oktober 2015 gecontroleerd. Het gebied bij de Loobeek is opnieuw ingericht met als resultaat een mooi meanderend beekje door het natuurgebied het Loobeekdal. Het bij voetnootje 23 oktober 2015 door Jan en Tonny van der Els genoemde niet begaanbare pad is bij deze herinrichting buiten gebruik genomen. Daarvoor is een nieuw goed te belopen pad dat een stukje door grasland loopt voor in de plaats gekomen. Het alternatief, zie ook voetnootje van Jan en Tonny van der Els, is nu ook niet meer nodig en is dan ook vervallen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Jan en Tonny van der Els 23 oktober 2015

  Vandaag de tocht gelopen. Erg mooi, veel natuur en bos.
  Wij zijn begonnen aan route A maar omdat deze niet goed begaanbaar was (onkruid stond erg hoog) zijn we teruggekeerd en hebben route B genomen. Deze was prima.
  Een hele mooie tocht en duidelijk beschreven.

  Tonny

  Reageren
 7. Adrie 26 mei 2013

  De route is aangepast, een stukje verharde weg is vervangen door onverhard pad. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Lennard 24 maart 2013

  Vandaag met nogal winderig winters weer gelopen, de lente laat nog even op zicht wachten.

  De route loopt voornamelijk door rustig, bosrijk gebied en is duidelijk beschreven.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)