Ballonzuil-tocht, Merselo te Limburg

16 km Wandelroute Ballonzuil-tocht, te Merselo

Wandeltocht door het natuurgebied Loobeekdal en de Ballonzuilbossen. Al vrij snel na verlaten van het plaatsje Merselo gaat de wandeltocht door het Loobeekdal met het inmiddels weer een mooi meanderend beekje de Loobeek. Ook aan het einde van de wandeltocht wordt het beekje weer gevolgd. Enkel jaar geleden is het beekje en het gebied daaromheen opnieuw ingericht, met als resultaat een meanderend beekje door een landschappelijk mooi beekdal. In het Loobeekdal komt men langs de Weverslose Schans. Deze schans is een in 2018 nagebouwde boerenschans met een hoefijzervormige gracht en een verdedigingswal van drie meter hoog. Dergelijke boerenschans was in de middeleeuwen bedoeld als toevluchtsoord voor de boerenbevolking tegen rondtrekkende plunderbendes en soldaten. Na het beekdal verlaten te hebben gaat de wandeltocht door diverse kleine bosgebieden gelegen in kleinschalig agrarisch gebied richting de Ballonzuilbossen. De Ballonzuilbossen is een gevarieerd bosgebied. Midden in het bos ligt het Schieëperkruus, een in het zand uitgegraven kruis. Hier vervulde een schaapsherder ooit zijn zondagsplicht omdat hij met zijn schapen te ver van het dorp was. Verder komt men langs een monument De Ballonzuil, het eerste luchtvaartmonument van Nederland en herinnert aan de landing van de ballon: La Poste de Paris. Deze ballon is tijdens de Frans-Duitse oorlog vertrokken uit Parijs op 18 januari 1871, om hulp te zoeken. In plaats van Bordeaux kwam de ballon in Merselo terecht. 77% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-3-2013, laatst bijgewerkt op: 6-3-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, de weg “Kleindorp” met verderop de St. Annakapel ca. 400m volgen tot weg aan rechterhand voorbij inrit woning nr.26, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze weg RA, “De Steeg”, kn7 volg 6.
Bij T-splitsing LA, “Merseloseweg”, wn route, de weg met St. Jans kapelletje en verderop kn6 volg 99 volgen tot kruising met beek de Loobeek, zijwegen negeren.
Voorbij het beekje RA, gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand, kn99 volg 25, verderop passeert men aan linkerhand een zijarm van de beek, de beek verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna voorbij de beek LA, kn25 volg 26, het gras-/onderhoudspad met de beek aan linkerhand volgen tot kruising met aan rechterhand een metalen poort met klaphek en SBB bordje “Loobeekdal” en aan linkerhand een schuilhut.
2.
Bij deze kruising RD, kn26 volg 27, gras-/onderhoudspad met de meanderende beek aan linkerhand verder volgen tot kruising met verharde weg.
# Iets voor de kruising met verharde weg passeert men aan rechterhand een boerenschans. Deze schans is in 2018 nagebouwd met een hoefijzervormige gracht en een verdedigingswal van drie meter hoog. Voor een bezoek aan de schans bij kruising met verharde weg RA, iets verder is aan rechterhand een pad naar de ingang.
Bij deze kruising RD, de beek aan linkerhand verder volgen, kn27 volg 31, verderop passeert men twee klaphekken bij een doorgang voor vee, voorbij de twee klaphekken de beek verder aan linkerhand volgen.
Voorbij volmolen, in bocht naar links van het pad met aan rechterhand betonnen duiker RA, het smalle pad tussen landbouwperceel en brede waterloop met de waterloop aan rechterhand inlopen, kn31 volg 30.
# De volmolen is de in 2021 door vrijwilligers gebouwde Weverslose volmolen. Dergelijke volmolens werd in het verleden gebuikt om de wol van schapen te veredelen tot vilt.
3.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een bankje LA, pad door smal bosperceel, kn30 volg 42, verderop voor een poortje naar een campingterrein buigt het pad met flauwe bocht naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn42 volg 41.
Voorbij woning nr.50 LA, onverhard pad, kn41 volg 40, na ca. 70m buigt het pad naar rechts en gaat iets verder door het bos, voorbij de bosrand het pad ca. 100m verder volgen tot pad aan linkerhand met een metalen afsluitboom.
Bij dit pad LA, let op het pad is tevens een ATB pad, verderop passeert men aan linkerhand een poel.
Bij 3-sprong RA, de ATB route wordt weer verlaten, pad met een boogvormige poel aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, breder zandpad, het pad volgen tot T-splitsing voor woning, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn49 volg 51, het brede pad volgen kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
4.
Bij deze kruising RD, wn route, het pad met iets verder een poel en bankje volgen tot T-splitsing bij bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breder pad, kn51 volg 48, het pad volgen tot overgang naar verharde weg met aan rechterhand een woning.
Iets voor deze overgang LA, smal bospad, kn48 volg 1, vervolgens bij 3-sprong met aan linkerhand stijgend pad naar de top van een heuvel RA, wn route, verderop bijna aan einde van een omheining buigt het pad naar links.
Voorbij heuvel aan rechterhand, het pad met bocht naar rechts verder richting de rand van het bos volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens iets na verlaten van het bos, direct na bankje LA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links.
5.
Doorgaand pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets verder gaat het pad door de bosrand, verderop buigt het pad links en wordt breder.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
T.h.v. woning nr.21 LA, “Daland”, kn54 volg 55, voorbij flauwe bocht naar rechts passeert men aan linkerhand woning nr.7, weer verder t.h.v. woning nr.8 gaat de verharde weg gaat over in een breed onverhard pad, het pad volgen tot bocht naar links.
In deze bocht RA, kn55 volg 56, vervolgens na ca. 35m LA, smal bospad tevens ATB pad, kn56 volg 57.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!, wn route, het onverharde pad aan overzijde van de weg met bordje “Ballonzuil” inlopen, het pad met verderop een bankje volgen tot kruising voor 2de bankje, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, kn57 volg 58.
6.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, wn route, licht slingerend smal bospad.
Bij T-splitsing RA richting houten afsluitboom, wn route.
Voorbij de afsluitboom schuin naar links het smalle bospad aan overzijde van het brede pad inlopen, kn58 volg 59, verderop buigt het pad naar links.
Ca. 50m voorbij bocht naar rechts, voor informatiepaneel RA, wn route, het pad met aan linkerhand een in het zand gegraven kruis buigt naar links, direct na deze bocht, bij kruising RD, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
# Het in het zand gegraven kruis is het Schieëperkruus dat door een schaapsherder gegraven omdat hij de zondagsmis niet kon bijwonen. De schaapsherders bleven de hele zomer op de hei omdat de kudde niet alleen gelaten kon worden.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route.
Bij kruising met bankje RA, kn59 volg 92, het pad ca. 100m volgen tot pad aan linkerhand, beide ATB paden negeren.
7.
Bij dit pad LA, eveneens een recht wat smaller pad, wn route.
Bij kruising RA, kn92 volg 60, het doorgaande pad volgen tot bocht naar rechts voor een diepe waterloop, zijpaden negeren.
Voorbij deze bocht LA het lager gelegen brugje oplopen, kn60 volg 61/88.
Aan overzijde bij T-splitsing RA, direct daarna LA, stijgend pad, wn88, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot pad aan rechterhand voorbij het bos, overige zijpaden negeren.
# Aan overzijde van het brugje staat aan linkerhand tegen de bosrand een grenspaal. Bij deze grenspaal de Lange Paal liep in 1200 reeds de grens tussen het Land van Kessel en het Land van Cuijk een van de oudst bekende landsgrenzen in het huidige Nederland.
Bij dit pad RA, de wn route wordt verlaten, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot T-splitsing voor brede waterloop het Afleidingskanaal, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad met de waterloop aan rechterhand, wn route.
Bij kruising RA het brugje over, verharde weg, kn61 volg 62.
Voorbij parkeerterreintje bij visvijver RD, pad aan rechterhand negeren, kn62 volg 63.
8.
Voorbij monument “de Ballonzuil”, bij 4-sprong RA, breed onverhard pad, kn63 volg 57, het pad volgen tot kruising voorbij informatiepaneel “Cooperbaan”, smalle zijpaden negeren.
# Het monument “de Ballonzuil” is het eerste luchtvaartmonument van Nederland en herinnert aan de landing van de ballon “La Poste de Paris”.
Bij deze kruising LA, smal bospad met bordje “Ballonzuil”, wn route, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, wn route.
Bij kruising LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA, verharde weg.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Deskesven”, let op drukke weg!
Voor woning rechts van de weg, bij kruising LA, onverhard pad, kn9 volg 10.
Voor inrit bij woning RA, verharde weg, wn10, de weg die ruim voorbij de boerderij aan linkerhand naar links buigt volgen tot 4-sprong, zijweg negeren, ruim voor de boerderij wordt de wn route verlaten.
Bij deze 4-sprong RA, “Kleindorp”, kn7 volg 20, de weg volgen tot de kerk het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint-Janskerk, Kleindorp 2, 5815 CL te Merselo. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook aan het "Dorpsplein" tegenover de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Merselo.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Loobeekdal Adrie: Loobeekdal
Waterplas in Loobeekdal Adrie: Waterplas in Loobeekdal
Pad door de Ballonzuilbossen Adrie: Pad door de Ballonzuilbossen
Schieëperkruus Adrie: Schieëperkruus
Luchtvaartmonument de Ballonzuil Adrie: Luchtvaartmonument de Ballonzuil
Luchtvaartmonument de Ballonzuil Adrie: Luchtvaartmonument de Ballonzuil
Pad door de Ballonzuilbossen Adrie: Pad door de Ballonzuilbossen
Loobeekdal Adrie: Loobeekdal
De kerk van Merselo Adrie: De kerk van Merselo

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ballonzuil-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café den Tommes

Grootdorp 40
5815 AE Merselo
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (11)

 1. Katinka 14 juli 2023 om 12:15

  Afgelopen maandag 10 juli deze prachtige en afwisselende route gelopen. Vooral het gebied langs de Loobeek is erg mooi. Dankzij het droge weer van de afgelopen tijd hielden we droge voeten bij de struinpaden; anders heb je zeker laarzen nodig of is een omleiding nodig. Veel bankjes onderweg, fijn, en heerlijk rustig, bijna niemand tegengekomen. Bijzonder hoe je het gevoel kunt hebben zo ver van de bewoonde wereld af te zitten; alleen maar genieten van de natuur! Omdat het zo broeierig warm was hebben we wel het stuk door de bossen ingekort.

  Reageren
 2. Adrie 23 februari 2023 om 12:05

  Vorige week 16 februari 2023 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Het gedeelte dat zowel op heen als de terugweg gelopen wordt om op de route te komen is aanzienlijk ingekort. Voor de rest geen grote veranderingen gezien, op een plaats stond knooppuntpaaltje 61 er niet meer dit is gemeld bij Routebureau Noord- en Midden Limburg. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 15 februari 2021 om 08:05

  Gisteren 14 februari op een zonnige winterdag de wandeltocht gecontroleerd. Leuk om te melden dat de volmolen in aanbouw aan de Loobeek vorm begint te krijgen. De volmolen wordt geheel door vrijwilligers gebouwd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 28 juni 2018 om 15:21

  De wandelroute is vernieuwd. Het bosgebied met het onveilige pad uit mijn vorige reactie is in zijn geheel uit de wandelroute gehaald. De smalle paden door dit bosgebied zijn door begroeiing nauwelijks begaanbaar. Ter compensatie op twee andere plaatsen leuke smalle bospaadjes in de wandelroute verwerkt. Het beekdal nu een paar jaar na de werkzaamheden is een mooi wandelgebied geworden. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 6 mei 2017 om 15:29

  Het onveilige pad is uit de route gehaald. Het laatste deel van de tocht passeert nu dichter de dorpskern, dit biedt de mogelijkheid om de wandelroute eventueel in te korten tot 14 kilometer. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. thijs 29 april 2017 om 21:12

  gemarkeerde gevaarlijke situaties bospad Beekweg naar Kleindorp.

  Reageren
  1. Adrie 30 april 2017 om 15:18

   Thijs bedank voor het melden! De wandeltocht is tijdelijk gesloten.

 7. Adrie 10 november 2015

  De wandelroute op 28 oktober 2015 gecontroleerd. Het gebied bij de Loobeek is opnieuw ingericht met als resultaat een mooi meanderend beekje door het natuurgebied het Loobeekdal. Het bij voetnootje 23 oktober 2015 door Jan en Tonny van der Els genoemde niet begaanbare pad is bij deze herinrichting buiten gebruik genomen. Daarvoor is een nieuw goed te belopen pad dat een stukje door grasland loopt voor in de plaats gekomen. Het alternatief, zie ook voetnootje van Jan en Tonny van der Els, is nu ook niet meer nodig en is dan ook vervallen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Jan en Tonny van der Els 23 oktober 2015

  Vandaag de tocht gelopen. Erg mooi, veel natuur en bos.
  Wij zijn begonnen aan route A maar omdat deze niet goed begaanbaar was (onkruid stond erg hoog) zijn we teruggekeerd en hebben route B genomen. Deze was prima.
  Een hele mooie tocht en duidelijk beschreven.

  Tonny

  Reageren
 9. Adrie 26 mei 2013

  De route is aangepast, een stukje verharde weg is vervangen door onverhard pad. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Lennard 24 maart 2013

  Vandaag met nogal winderig winters weer gelopen, de lente laat nog even op zicht wachten.

  De route loopt voornamelijk door rustig, bosrijk gebied en is duidelijk beschreven.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)