Baest-tocht, Oostelbeers te Noord-Brabant

19 km Wandelroute Baest-tocht, te Oostelbeers

Wandeltocht door Landgoed Baest een bosrijk gebied bestaat uit afwisselend naald- en loofbos met in het centrum akker- en weidegronden en gebouwen. In het gebied stromen de Groote Beerze en de Kleine Beerze waar ze samenvloeien tot de Beerze. Vandaar gaat de beek met een duiker onder het kanaal door en vloeit verder naar het noorden. Het Waterschap heeft in de eerste helft van de twintigste eeuw ook de Beerze willen kanaliseren. De toenmalige eigenaar van het landgoed wilde dit niet aantasten. Daarom meanderen de Groote Beerze en Kleine Beerze nog binnen het gebied. Ter wille van de waterafvoer is een omleidingskanaal gegraven. Zowel delen van het omleidingskanaal, de Groote Beerze, de Kleine Beerze en de Beerze worden gevolgd. De vier waterlopen zorgen in het gebied voor een grote afwisseling, aangezien er droge en vochtige gedeelten zijn. In het noordelijk deel van het gebied komt men langs de mooi gelegen kapel van de Heilige Eik. Er bestaan verschillende versies over de oorsprong van deze kapel, een ervan spreekt over een beeldje dat in een eik werd geplaatst en door de boeren en herders vereerd. Nadat men het beeldje naar de kerk van Oostelbeers of Middelbeers gebracht had, stond het de volgende dag weer op zijn oorspronkelijke plaats. 79% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-11-2017, laatst bijgewerkt op: 26-11-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de vrijstaande kerktoren RA vertrekken, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, het voetpad aan overzijde van de weg volgen, iets verder LA, “Schoolstraat”, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verderop buigt de weg met flauwe bocht naar rechts, de weg “Neereindseweg” verder volgen tot flauwe bocht naar links voorbij woning nr.5 ruim buiten de bebouwde kom, zijwegen negeren.
In deze bocht RA richting “Landgoed Baest”, “Baesterdijk”, wn route.
Voor beekje de Kleine Beerze RA door houten poort, kn76 volg 73, , iets verder een klein stukje over de rand van het landbouwperceel, over de dam in de waterloop en het pad met bosrand aan linkerhand volgen, voorbij het bosperceel volgt het pad de brede waterloop Omleidingskanaal Groote Beerze aan linkerhand.
2.
Ca. 70m voor verharde weg links aanhouden, smal pad met de brede waterloop aan linkerhand, wn route.
Aan einde van het pad links aanhouden, verharde weg, wn route.
Bij 5-sprong RD, het smalle pad tussen de brede waterloop en schuilhut inlopen, kn73 volg 95, verderop passeert men aan linkerhand een stuw.
Bij kruising met aan linkerhand een brugje RD, het smalle pad met brede waterloop aan linkerhand verder volgen, kn95 volg 30.
T.h.v. stuw RA, wn route, vervolgens bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij kruising met fietspad RD de brug over, kn30 volg 33/12, aan overzijde 4-sprong RA, onverhard pad met kanaal aan rechterhand, kn33 de wn route wordt verlaten.
3.
Ca. 100m voorbij twee kleine percelen grasland LA, smal pad richting visvijver, voor de visvijver bij T-splitsing RA, gras-pad met visvijver aan linkerhand, na ca. 170m passeert men kn32 volg 34, het gras-pad langs de visvijver verder volgen tot klein parkeerterreintje aan de overzijde iets voorbij de woning/horecagelegenheid.
Bij dit parkeerterreintje RA, de visvijver wordt verlaten, direct daarna bij T-splitsing eveneens RA, verharde weg, wn route.
RD, weg “Reijzings” aan rechterhand negeren, wn route.
Voor inrit woning 4A scherp LA, grind-/fietspad, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD richting “H. Eik”, wn route.
Direct na bosrand, bij kruising LA, pad door de bosrand, vervolgens t.h.v. afbeelding V “Simpson van Cyrene helpt Jezus” van de kruisweg het pad met bocht naar rechts verder volgen.
4.
Bij 5-sprong RD, het verhard voetpad aan overzijde van de weg inlopen, kn34 volg 35/12.
Voor de kapel, bij splitsing rechts aanhouden, wn35, vervolgens t.h.v. de kapel het 2de onverhard pad aan rechterhand volgen, het pad met links en rechts bankjes, iets verder voor een beekje buigt het pad naar rechts en gaat over een brugje richting “grot van de Moeder der Smarten”, doorlopen tot de grot, voor de grot buigt het pad naar links en gaat over een 2de brugje met voorbij het brugje kapelletje ter ere van “Anthonis van Padua”.
Voorbij 4de brugje met picknicktafel, bij 3-sprong LA, smal pad met het beekje aan linkerhand, wn35.
Iets na verlaten van het bos LA het hangbrugje over, wn35, aan overzijde RA door draaihekje, kn35 volg 18, door de rechterzijde van grasland richting draaihekje aan overzijde lopen, na verlaten van het grasland het pad RD volgen tot kruising met brede beukenlaan in het bos, zijpad negeren.
5.
Bij deze kruising LA, brede beukenlaan, kn18 volg 29.
Ruim voor het verlaten van het bos, bij kruising LA, bospad met houten afsluitboom en BL bordje, verderop voor een perceel grasland aan linkerhand buigt het pad naar links, voorbij het perceel grasland volgt het pad de bosrand aan rechterhand en buigt voorbij het bosperceel naar rechts.
Voor stuw, bij kruising RA, gras-/onderhoudspad met beek aan linkerhand, wn route.
RD, brede houten brug aan linkerhand negeren, de beek verder volgen, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg met kanaal aan rechterhand, kn12 volg 30/34.
Voorbij beek de Beerze LA, pad met de beek aan linkerhand, kn12 volg 34, vervolgens voorbij stuw met metalen rooster aan rechterhand en houten afsluitboom RA, de wn route wordt verlaten, smal pad met iets verder op enige afstand een perceel grasland aan linkerhand, ruim voor het einde van het perceel buigt het pad naar rechts richting het kanaal.
6.
Voor kanaal, bij Y-splitsing links aanhouden, verharde weg.
RA de brug over, kn30 volg 31/93/95, aan overzijde bij kruising RD, kn30 volg 95.
Iets voorbij inrit woning nr.7 RA, onverhard pad, wn route, vervolgens voor stuw, bij T-splitsing LA, wn route, pad met omleidingskanaal aan rechterhand.
Bij kruising RA het brugje over, aan linkerzijde is een smalle doorgang, kn95 de wn route wordt verlaten, de laan ca. 140m volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, verderop t.h.v. een open plek buigt het pad naar links, ca. 300m voorbij deze bocht buigt het doorgaande pad nogmaals naar links, in deze bocht is aan rechterhand op enige afstand het omleidingskanaal te zien, het pad verder volgen tot houten brug, zijpaden negeren.
RD de brug over, pad aan linkerhand negeren.
7.
Voorbij ruime meander in de beek, bij 3-sprong rechts aanhouden.
Na ca. 80m het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, verderop is op enige afstand aan linkerhand een open plek met percelen grasland.
Voorbij de open plek RD, pad aan linkerhand negeren.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, iets verder buigt het naar links, men loopt dan door een rechte beukenlaan.
Bij T-splitsing LA, breed pad, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, pad met iest verder aan rechterhand op enige afstand een open plek met perceel grasland.
Bij Y-splitsing RA, iets verder RD, pad aan linkerhand negeren, pad met het perceel grasland nog steeds aan rechterhand, het pad verder volgen tot 4-sprong voor houten poort met bordje “Privé”, zijpad negeren.
8.
Bij deze 4-sprong het 2de pad aan linkerhand inlopen.
Bij kruising met in het pad aan rechterhand een poort RD.
Voor beek  de Groote Beerze, bij T-splitsing RA de brug over, aan overzijde LA, het smalle pad pal naast de met de beek aan linkerhand richting bankje inlopen.
Voor het bankje buigt het pad naar rechts, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, pad met beekje de Kleine Beerze aan linkerhand, vervolgens na ca. 30m RD, brug aan linkerhand negeren, het beekje aan linkerhand verder volgen.
Bij kruising met aan rechterhand een pad dat verderop (privé) is met in de verte een woning en aan linkerhand een brug RD, het pad pal naast het beekje met het beekje aan linkerhand verder volgen.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij T-splitsing met aan linkerhand een brug RA, breed pad, direct daarna RD ANWB paddenstoel 22582 richting “Diessen”, pad aan linkerhand negeren, kn74 volg 5.
9.
RD, verharde weg, “Dr. Jan v.d. Mortellaan”, weg ‘Baesterdijk” aan linkerhand negeren, de weg volgen tot kruising met beek de “Groote Beerze”.
Voor de beek LA, pad met houten afsluitboom en bordje “Opengesteld”, de wn route wordt verlaten, het pad ca. 400m volgen tot pad aan rechterhand direct na een bosperceel aan linkerhand met veel kleine berken, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij dit pad RA, voor de beek buigt het pad naar links met iets verder een smal brugje, de beek is nu op enige afstand aan linkerhand, ca. 90m voorbij het brugje buigt het pad voor een open plek (akkertje) naar rechts met de open plek aan linkerhand.
Aan einde van de open plek, bij 4-sprong LA, pad met nog steeds de open plek (akkertje) aan linkerhand, voorbij de open plek is aan linkerhand de meanderende beek weer te zien, voor dichter bos buigt het pad naar rechts.
10.
Ca. 150m voorbij deze bocht LA, men volgt nog steeds de beek op enige afstand aan linkerhand, verderop passeert men dicht na elkaar twee brugjes, iets voorbij 2de brugje buigt het pad met ruime bocht naar links, om vervolgens met bocht naar rechts het bos te verlaten.
Na verlaten van het bos, voor brede waterloop, bij 3-sprong LA, het pad buigt naar rechts met in deze bocht een draaihekje en aan rechterhand een stuw, voorbij de stuw LA de betonnen brug over, het pad met de brede waterloop Omleidingskanaal Groote Beerze aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg direct na een draaihekje.
Bij deze kruising RD, smal gras-pad met de brede waterloop aan linkerhand, kn9 volg 8, verderop voor een smallere waterloop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA de stuw over, wn route, aan overzijde eveneens LA, kn8 volg 76.
11.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een brug RA, verharde weg, kn76 volg 73/77, de weg met verderop kn76 volg 77 volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
RD, weg aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens voorbij kombord “Oostelbeers” rechts aanhouden, “Dominee’s Hof”, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, “Antoniusstraat”.
Na ca. 120m LA, “Schravenstraat”.
RD, weg aan rechterhand negeren, iets verder LA, “v.d. Sandestraat”, weg met parkje aan rechterhand, de bochtige weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA richting de kerktoren, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Toren van voormalige kerk, Kerkstraat 17, 5091 BE te Oostelbeers. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van de kerktoren aan de Kerkstraat.

Openbaar vervoer

Bushalte Andreasstraat aan de Andreasstraat (N395) in Oostelbeers. Vanuit de bushalte in noordelijke richting vertrekken, direct daarna LA de Schoolstraat inlopen. De wandelroute kan gestart worden bij punt 1 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Kapel van de Heilige Eik Adrie: Kapel van de Heilige Eik
Brugje met kapelletje ter ere van Anthonis van Padua Adrie: Brugje met kapelletje ter ere van Anthonis van Padua
Hangbrugje over de Beerze Adrie: Hangbrugje over de Beerze
De Beerze Adrie: De Beerze
De Beerze Adrie: De Beerze
De Kleine Beerze Adrie: De Kleine Beerze
De Kleine Beerze Adrie: De Kleine Beerze
Langgevel boederij Adrie: Langgevel boederij

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart baest-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats OostelbeersCafé de Nachtegaal

Proosbroekweg 6a
5688 JH Oirschot

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 8 oktober 2022 om 17:38

  De brug is vervangen en opengesteld, zie mijn vorige reactie. De wandeltocht kan weer als vanouds gelopen worden. De tijdelijke omleiding is verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart.

  Reageren
 2. Adrie 15 september 2022 om 17:07

  Vandaag 15 september 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De brug is nog niet gereed, zie ook mijn reactie op 27 en 29 juni van dit jaar wel is de herbouw van de brug al in een vergevorderd stadium, men was bezig met het brugdek. Voor de controle van de gehele route via een omweg naar de andere zijde van de brug gelopen en daar de route weer opgepakt. De routebeschrijving is weer actueel, voorlopig nog de omleiding volgen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 29 juni 2022 om 15:43

  Vandaag naar de brug gaan kijken. Er wordt volop gewerkt aan het herstel van de brug. Voorlopig een omleiding in de routebeschrijving opgenomen zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart. Zou men tijdens de wandeltocht weer over de brug kunnen graag dit laten weten via een reactie of via de contact pagina, bij voorbaat bedankt!

  Reageren
 4. Adrie 27 juni 2022 om 19:00

  In de Baest is een brug ingestort! In de direct omgeving van de brug zijn er geen verdere mogelijkheden mogelijkheden om de Groote Beerze over te steken. Voorlopig de wandeltocht gesloten.

  Reageren
 5. Rian 1 mei 2020 om 07:48

  Wat is deze route mooi! Landgoed de Baest met de weides, akkers, mooie bomen en de Beerzes!
  De Heilige Eik ook zo’n mooi gebied met geschiedenis.
  Weer genoten en door de afwisseling was de tocht niet saai.

  Reageren
 6. Han Adriaens 10 oktober 2019 om 20:54

  Heel mooie route. Prima te volgen met het kaartje. Hoogtepunten zijn de kronkelende kleine en grote Beerze en de Heilige Eik. Ben trouwens begonnen op de parkeerplaats bij de natuurbegraafplaats recht tegenover het landgoed. Ben al vaak op de racefiets door het landgoed gefiets, maar wandelend zie je toch echt weer andere stukken.

  Reageren
 7. nellie wesel 29 augustus 2018 om 14:15

  Vandaag deze route gelopen. Heerlijk weer, 20 graden en af en toe zon en ….. Een fantastische wandeling.
  Heel afwisselend, geen moment saai, prachtige visvijver, mooie beekjes, kronkelende Beerze, veel bruggerjes, maar ook uitzicht over open stukken, echt een pareltje onder de meestal toch al mooie wandelingen.
  Dank voor weer een mooie dag.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)