Areven-tocht, Stramproy te Limburg

Wandeltocht door GrensPark Kempen-Broek op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat o.a. door het natuurgebieden het Areven, Stramprooierheide en in het Stramprooierbroek langs de Abeek een beekje dat de grens met Nederland vormt. Daarnaast loopt een deel van wandeltocht door het landbouwgebied aan de rand van Stramproy.. Het Areven is een afwisselende natuurgebied met bos, weilanden en hooilandjes. De Stramprooierheide is voor het grootste deel een voormalig heide- en stuifzandgebied, dat met grove den werd beplant. In het Stramprooierbroek wordt het beekje de Abeek gevolgd, een mooi meanderend beekje door een moerasachtig gebied. Tijdens de wandeltocht komt men langs twee molens, de windmolen De Nijverheid ook wel molen van Nijs genoemd en watermolen de Broekmolen. Een bezoek aan watermolen de Broekmolen kan alleen op afspraak, helaas is het waterrad van deze watermolen niet zichtbaar vanaf de weg. Een derde molen, de standermolen De Sint Jan is op een kleine loopafstand aan het einde van de wandeltocht te bezichtigen, deze molen is gebouwd in 1793. 77% van deze wandeltocht is onverhard
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk RD vertrekken, de weg met het plein aan linkerhand volgen, vervolgens voorbij het plein, bij kruising RA, “Mgr. Nolensstraat”.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, “St. Willibrordusstraat”, de weg volgen tot een kruising, zijwegen negeren.
Bij deze kruising LA, “Prinses Marijkestraat”.
Bij kruising RD, “Prinses Marijkestraat”, de weg verder volgen tot een bocht naar links voorbij woning nr.48, zijwegen bij twee kruisingen negeren.
In deze bocht RA, “Veldstraat”, gz (gele zeshoek) route, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden richting molen De Nijverheid.
# Molen “De Nijverheid” is in de omgeving beter bekend als de “molen van Nijs”. Deze molen, een korenmolen, is gebouwd in 1903
Voorbij de molen RD, “Veldstraat”, weg aan rechterhand negeren, gz route.
RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens voor een parkje met speeltoestellen bij 3-sprong LA, gz route.
Voorbij het parkje bij T-splitsing LA, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, gz route.
Bij kruising met een klein kapelletje LA, “Boschstraat”, ww135 volg 136-gz.
Voorbij woning nr.30 aan linkerhand LA, “Lewieze”, gz route, vervolgens iets voor de 1ste woning rechts van de weg RA, smal onverhard pad met een waterloop aan linkerhand, gz route.
Bij kruising met verharde weg RD, breed pad, gz route.
Bij bosrand aan linkerhand met een bankje RD, smal pad aan linkerhand en een gras-/onderhoudspaden langs een waterloop aan rechterhand negeren, ww136 volg 147-gz.
Na ca. 450m, voor een perceel grasland aan rechterhand met een metalen poort RA, pad door bosrand, de gz route wordt verlaten, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar links, ca. 80m voorbij deze bocht buigt het pad naar rechts.
3.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, het brede onverharde pad volgen tot een 4-sprong ca. 150m voorbij woning nr.4 rechts van het pad, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong met bankje RA.
Voor de bosrand met een bankje, in een bocht naar rechts van het pad LA.
Voorbij de bosrand aan rechterhand het pad met een bocht naar rechts langs de bosrand verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising met een verharde weg en aan linkerhand een kruisbeeld RD.
Ruim voor een betonnen brugje, bij 3-sprong LA.
Bij T-splitsing RA, gr (groene rechthoek) route, de smalle verharde weg met een gescheiden fietspad buigt iets verder naar links en gaat over in een grindpad, “Pruiskesweg”, verderop gaat het grindpad weer over in een verharde weg.
4.
Iets voor een klaphek met een veerooster LA, ww173 volg 174-oc (oranje cirkel), direct daarna RD, klaphek aan rechterhand negeren.
In een bocht naar links van de smalle weg RA, onverhard pad, ww174 volg 175-oc, iets verder RD, klaphek aan rechterhand negeren.
Het pad met een bocht naar links verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren, ww175 volg 154-oc.
Bij T-splitsing LA, de oc route wordt verlaten, het brede grindpad met een gescheiden verhard fietspad volgen tot een pad aan rechterhand voor een omheind perceel rond een woning, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, gr route, onverhard pad met het omheind perceel aan linkerhand, voorbij het perceel de bosrand aan rechterhand volgen.
Bij T-splitsing RA, ww148 volg 149-gr, het pad met voorbij ww149 volg 154-gr een bungalowpark aan linkerhand volgen tot een 4-sprong t.h.v. de bosrand.
5.
Bij deze 4-sprong LA richting “Nieuw Vosseven”, breed grindpad met een gescheiden verhard fietspad, ww154 volg 155-gr.
Voorbij het bungalowpark LA richting “Nieuw Vosseven”, ww155 volg 156-P5 (parkeerterrein).
T.h.v. een horecagelegenheid, iets voorbij bosrand aan rechterhand RA door een opening in de afrastering, smal bospad, ww156 volg 150-gz.
Na verlaten van het bos, voorbij twee openingen in de afrastering links aanhouden, ww150 volg 158-gz, het brede grindpad met een gescheiden verhard fietspad buigt verderop naar links, het grindpad verder volgen tot een T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, ww158 volg 177-oc.
Voor een brugje met gemeentebord “Bocholt” LA, onverhard pad, oc route.
RD de brug over, pad aan rechterhand negeren, ww177 volg rd, aan overzijde van de brug LA, rd route, het pad met de beek aan linkerhand volgen tot de volgende betonnen brug.
6.
Bij deze brug LA de brug over, rd route wordt verlaten, aan overzijde RD, pad met een grenspaal aan rechterhand negeren, het pad met verderop voorbij een bocht naar rechts links van het pad een oude grenssteen volgen tot een T-splitsing.
# De grenssteen is een grote zwerfkei die in 1989 is geplaatst ter gelegenheid van 150 jaar scheiding tussen de Nederlandse en Belgische Limburgen.
Bij deze T-splitsing met aan linkerhand de Broekmolen RA, pad met gescheiden verhard fietspad, ww144 volg gz.
# De Broekmolen is alleen te bezichtigen op afspraak. Het waterrad zit aan achterzijde van de boerderij.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, klinkerweg, “Grensweg 2t/m6”, ww143 volg gz, verderop voorbij woning nr.6 gaat de klinkerweg over in een breed grindpad met een gescheiden verhard fietspad, het grindpad volgen tot een 3-sprong bij een verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, “Grensweg 2-8”, ww140 volg 129-gz.
7.
Na ca. 230m, voorbij inrit nr.3 links aanhouden, gz route, het onverharde pad met bordje “Stiltegebied” volgen tot een bocht naar links, zijpad negeren.
In deze bocht RA, gz-route, bospad met een komvormige laagte aan linkerhand, voorbij de laagte, bij kruising LA, gz route, het pad buigt naar rechts, iets verder bij T-splitsing LA, gz route, het pad volgen tot een Y-splitsing bij een verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing LA, gz route, iets verder RD, onverhard pad aan linkerhand negeren.
T.h.v. woning nr.6 links van de weg RA, onverhard pad, de gz route wordt verlaten.
RD, pad “Breyvin 4” aan rechterhand negeren, vervolgens bij T-splitsing LA, verharde weg.
Bij 4-sprong RA, “Breijvin 1-2”, na ca. 70m buigt de weg met een flauwe bocht naar links, voorbij woning nr.2 gaat de weg over in een breed grindpad, verderop voor woning nr.1 buigt het grindpad naar links.
8.
Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, direct daarna voorbij inrit van woning nr.77 RA, gras-/onderhoudspad met iets verder een waterloop aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, iets verder gaat het onverhard pad over in een klinkerweg.
Bij T-splitsing LA richting een doorgaande weg.
Bij kruising RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen.
Voor woningen RA, “Oude Trambaan”, de weg volgen tot een Y-splitsing, zijwegen en verharde voetpaden negeren, bij deze Y-splitsing staat op een kleine afstand aan rechterhand de standerdmolen Sint Jan, deze molen is gebouwd in 1793.
Bij deze Y-splitsing LA richting de kerk.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA de doorgaande weg oversteken richting het plein voor de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers, tussen twee wandelwissels worden routepaaltjes gevolgd met bordjes met gekleurde symbolen.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
H. Willibrordus kerk, Kerkplein 2A, 6039 GH te Stramproy. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het Kerkplein voor de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Julianastraat, Stramproy. Vervolgens in zuidelijke richting naar kerk lopen.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (8)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart areven-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In centrum Stramproy
Boshuis Nieuw Vosseven
Lochtstraat 28
6039 RV Stramproy
Bezoek website
Vandaag 18 juni 2025 de wandeltocht gecontroleerd. Aan de rand van Stramproy wordt een nieuwbouw project gerealiseerd. Een smal pad is opgeheven, de wandeltocht gaat daar nu over een breed pad dat vermoedelijk verhard wordt. In de routebeschrijving omschreven als verhard. Het wandelnetwerk is inmiddels ook vernieuwd. Oorspronkelijk gebruikte men alleen routebordje met gekleurde symbolen waarbij elke kleur als een lus gelopen kan worden, een aantal van deze lussen zijn opgeheven. Later werden de wandelwissels geïntroduceerd, waarmee men kon overstappen naar een lus van een andere kleur. Nu zij er nieuwe bordjes geplaatst bij een aantal van de wandelwissels, waarop ook het nummer van de volgende wissel staat aangegeven. Tussen de wissels volgt men de gekleurde bordjes tot men bij de volgende wissel komt. Als voorbeeld ww61 volg 56-gz men loopt van wandelwissel 61 naar 56 met tussen de wandelwissels routepaaltjes met een gele zeshoek (gz). De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
In de regio Weert wordt het wandelwisselnetwerk vernieuwd. Omdat de werkzaamheden nog niet afgerond zijn, kunnen de nummers van de wandelwissels en de bordjes met gekleurde symbolen in het veld afwijken van de nummers in de routebeschrijving.
De route gelopen 7-Februari-2023 bij mooi zonnig weer. Zeer afwisselend en knap uitgezet. Veel moeite is gestopt in het vermijden van doorgaande verharde wegen. De route is voor een groot deel een zeer goed alternatief voor ’n vergelijkbare route gemarkeerd met de blauwe vierhoekjes die nog al vaak loopt via verharde wegen.
Vandaag deze route gewandeld. Twee mooie natuur gebieden doorkruist , Nieuw Vosseven en Kempen Broek. Verder landelijk en deze route eens niet zoveel in het bos. Langs de beek, net nog een stukje in België, deze zeldzame bloem tegen gekomen, de moerasandoorn. Zie foto. Op naar de volgende route. Adrie bedankt.
31 oktober 2019 de wandelroute gecontroleerd. Wat kleine veranderingen in extra herkenningspunten verder klopte de routebeschrijving nog. Langs de ABeek waren volop knaagsporen te zien die duiden op aanwezigheid van bevers. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
12 juni 2017 de wandelroute gecontroleerd tevens iets gewijzigd. Een klein stukje nieuwe natuur bij het Wijffelterbroek is in de wandelroute opgenomen. Tevens is het Kempenbroek wandelnetwerk uitgebreid met wandelwisselnummers, deze nummers zijn in de routebeschrijving verwerkt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Geweldige route gelopen op 15-5-2016
Heel afwisselend en de route weer perfect beschreven.