Aldenghoor-tocht, Haelen te Limburg

14 km Wandelroute Aldenghoor-tocht, te Haelen

Wandeltocht die in het teken staat van beekdalen. Men komt langs drie beken de Haelens Beek en in het natuurgebied het Leudal langs de Leubeek en de Roggelse Beek. De wandeltocht start in het plaatsje Haelen dat doorsneden wordt door de Haelense Beek. De Haelense Beek of Haelensche Beek heeft een lengte van 11 kilometer en is cultuurhistorisch van groot belang door de kastelen die er langs liggen zoals het kasteel Aldenghoor. Ook is bij het kasteel nog het stenen gebouw van de Vogelmolen, een voormalige watermolen. Na de beek gevolgd te hebben tot het plaatsje Numhem gaat de wandeltocht naar het natuurgebied het Leudal, delen van het gebied zijn prachtige voorbeelden van het beekdalen landschap. Door het gebied stromen de Leubeek (stroomopwaarts de Tungelroyse Beek), de Zelsterbeek en de Roggelse Beek. In het gebied worden de Leubeek en de Roggelse Beek gevolgd. Als bezienswaardigheden komt men onder anderen langs de Leumolen ook wel de Sint Ursulamolen genoemd en het restant van de Elisabethsmolen. Bijzonder aan de de Sint Ursulamolen is dat deze watermolen als enige van de zes nog bestaande water-oliemolens in Nederland, een korenmolen en een oliemolen onder één dak herbergt. Aan het einde van de wandeltocht komt men langs het eerder genoemde kasteel Aldenghoor. De eerste vermelding van kasteel Aldenghoor dateert van 1212 wanneer er sprake is van een versterkt huis Ghoor van de heren van Ghoor de Horne. Toen deze heren in het nabijgelegen Neer een nieuw kasteel lieten bouwen noemde men dit Neyenghoor en zo werd hierop inspelend het kasteel in Haelen omgedoopt tot Aldenghoor (respectievelijk nieuwe Ghoor en oude Ghoor. 77% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 14-10-2017, laatst bijgewerkt op: 21-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, iets verder LA, weg met de kerk aan linkerhand, “Onder de Wiën”, wn82, de weg volgen tot weg aan linkerhand iets voorbij de kerk.
Bij deze weg LA, “Onder de Wiën”, wn route.
T.h.v. woning nr.8 RA, wn route, verhard voetpad met iets verder het “Kwietjesbrökske” brugje.
Iets voorbij het brugje, bij 4-sprong links aanhouden, voet-/fietspad, voorbij het schoolgebouw buigt het voet-/fietspad naar rechts weg van de Haelense Beek.
Voorbij parkeerterreintje bij de school LA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn82, iets verder RA, grind-/fietspad, “De Beemden”, kn82 volg 49, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn49 volg 54.
Bij T-splitsing LA, “Burg. Peetersstraat”, kn54 volg 55, de weg volgen tot weg “Caulitenstraat” aan rechterhand aan de rand van de bebouwing t.h.v. woning nr.24, zijweg negeren.
2.
Bij deze weg RA, “Caulitenstraat”, wn route, de weg volgen tot kruising met “Kampweg”, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, wn route, het grindpad volgen tot bocht naar rechts t.h.v. ingang van een klein omheind perceeltje aan linkerhand.
Bij deze bocht het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn55 volg 57.
Bij T-splitsing RA, smalle verharde weg, wn route, vervolgens na ca. 30m, voorbij omheind perceel aan rechterhand scherp LA, de wn route wordt verlaten, het licht stijgend bospad volgen tot kruising met een grindpad.
Bij deze kruising met aan linkerhand een bankje RA, grindpad met SBB informatiepaneel “Welkom in het Leudal”, vervolgens na ca. 60m RD, pad aan rechterhand negeren, kn57 volg 56.
Voor watermolen RA, het smalle pad tussen de molen en boerderij inlopen, kn56 volg 53.
# Watermolen de Leumolen ook wel Sint Ursulamolen genoemd.
3.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder LA, kn53 volg 51, smal pad dat afdaalt naar de Leubeek buigt naar rechts en volgt de beek aan linkerhand, verderop bij twee “Leudal”routepaaltjes en met tussen de bomen door zicht op een steile zandoever buigt het pad naar rechts en gaat met een klimmetje naar de rand van de heuvel.
# De steile zandoever is de “Litsberg”.
Boven aangekomen links aanhouden, de rand van de helling volgen tot dalend smal pad aan linkerhand iets voorbij de zanderige helling.
Bij dit pad LA, het dalende pad met afrastering aan linkerhand volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een houten voetgangerssluis, vervolgens LA door de voetgangerssluis, wn route, dalend pad met traptreden, iets verder passeert men een brugje.
# Voetgangersbaileybrug is uit de 2e Wereldoorlog.
Voorbij het brugje RA, wn route, smal pad met de beek aan rechterhand, na ca. 40m buigt het pad naar links weg van de beek met iets verder een heuvel aan rechterhand.
Voor hogere heuvel RA richting de beek, wn route, vervolgens bij T-splitsing RA het brugje over, kn63 volg 20.
4.
In flauwe bocht naar rechts LA, smal pad met bankje, kn20 volg 12, verderop stijgt het pad met het beekdal aan linkerhand.
Het pad aan rand van de heuvel met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop daalt het pad licht, bij splitsing in het beekdal maakt het niet uit welk pad gevolgd wordt, iets verder komen beide paden weer samen en stijgt weer, verderop gaat het pad weer door het beekdal.
RD, stijgend pad aan rechterhand negeren, kn12 volg 9.
Het pad met bocht naar links verder volgen, pad richting verharde weg bij de bosrand aan rechterhand negeren, wn route, het pad daalt iets en buigt naar rechts en loopt parallel aan de weg, verderop buigt het pad voor een afrastering naar rechts richting de weg.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren, “Op de Bos”, wn9.
Voor bosperceel LA, onverhard pad, niet de inrit naar de witte boerderij inlopen, direct daarna RD, kn9 volg 11, bospad met bankje aan rechterhand negeren.
# Voor een bezoek aan horecagelegenheid het pad met bankje inlopen, aan einde van het pad is aan overkant van de weg een horecagelegenheid.
5.
Ca. 40m voorbij brug over de Zelsterbeek RA, kn11 volg 13.
Na ca. 250m LA, recht bospad, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met ruiterpad RD.
Bij kruising met grindpad en gescheiden rolstoelpad RD, grindpad met informatiepaneeltje “Ribbels en richels”.
Grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad met bankje aan linkerhand negeren, kn14 volg 27, na verlaten van het bos passeert men achtereenvolgens een klaphek, een vlonderpad en een 2de klaphek.
Iets voorbij het 2de klaphekje RD het verharde voetpad volgen, voor verharde weg LA.
# Links van de weg is het Leudalmuseum, horecagelegenheid en iets verder het restant van de Elisabethsmolen in een modern jasje.
T.h.v. horecagelegenheid RA de weg oversteken en de vlonderpad oplopen, kn27 volg 26.
# Indien de poort gesloten is teruglopen naar de verharde weg. Bij de verharde weg LA, weg met iets verder het parkeerterrein aan rechterhand. Iets voorbij het parkeerterrein, bij kruising LA, “Sint Elisabethsdreef”, de weg volgen tot kruising met aan linkerhand een grindpad. Bij deze kruising LA, het grindpad volgen tot pad met klaphek en veerooster aan rechterhand, iets voorbij een boerderij. Ga verder bij punt 6 4de regel Bij dit pad RA, kn22…….
6.
Voorbij poort, bij kruising RA, half verhard voetpad, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het voetpad naar links.
# In de kloostertuin aan linkerhand is een traptoren te zien, deze toren is het restant van een in 1801 afgebroken kloosterkapel.
Bij kruising met verharde weg en aan rechterhand een poort RD, vervolgens bij Y-splitsing LA, verharde weg.
T.h.v. kloostergebouw, voor parkeerterrein RA, iets verder half verhard voetpad door een berceau (soort tunnel van heggen).
Voorbij poort, bij T-splitsing LA, grindpad, kn26 volg 22, het grindpad volgen tot pad met klaphek en veerooster aan rechterhand, iets voorbij boerderij aan linkerhand.
# Boerderij Kloosterhof met aan rechterzijde van het pad een bakhuisje.
Bij dit pad RA, groene (groene SBB bordjes met witte symbolen) route, kn22 volg 20, het pad met voorbij het klaphek pad afrastering aan rechterhand volgen tot kruising met aan rechterhand een klaphek met veerooster bijna aan einde van heidegebied, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, groene en wn route, het pad volgen tot kruising voor bosrand.
Bij deze kruising RD, groene route.
7.
Voor iets lager gelegen grote open plek, bij T-splitsing LA, groene en wn route, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden, groene en wn route, pad door de open plek richting heuvel aan de overzijde.
Iets voor top van de heuvel, bij T-splitsing RA, groene en wn route.
Na ca. 90m, voor bosrand LA, groene route, de wn route wordt verlaten, licht dalend pad met iets verder een ven met bankje aan linkerhand.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, groene route, vervolgens na ca. 45m bij T-splitsing LA, groene route, kn9 volg 8, het pad volgen tot pad aan linkerhand ca. 130m voorbij brug over de Tungelroysche Beek (verderop Leubeek), overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, groene route, kn8 volg 7.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn7 volg 5, de groene route wordt verlaten, iets verder RA, wn route, het pad volgen tot kruising met verhard fietspad, zijpaden negeren.
8.
Bij deze kruising RD, kn5 volg 6, het pad volgen tot kruising, smalle zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, kn6 volg 26, direct daarna eveneens RD, pad aan rechterhand negeren.
Voorbij half open plek aan rechterhand met heide RA, wn route, pad met bosrand aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn26 volg 1, vervolgens na ca. 40m LA, onverhard pad met perceel grasland aan rechterhand, wn route.
Na ca. 90m, in bocht naar rechts LA, smal bospad, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, breed bospad, het pad volgen tot Y-splitsing bij verharde weg.
Bij deze Y-splitsing RA, de verharde weg volgen tot flauwe bocht naar links, zijpaden negeren.
In deze bocht rechts aanhouden, het onverharde pad volgen tot T-splitsing bij smalle verharde weg.
9.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder t.h.v. van omheind schuttersterrein aan rechterhand gaat de smalle weg over in een onverhard pad
Ca. 80m voorbij het omheind terrein LA, pad door landbouwgebied met percelen blauwe bessenstruiken.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Voor plantsoen, bij T-splitsing RA, kn87 volg 89.
Bij kruising LA, “De Keverbergstraat”, wn route, de weg volgen tot klaphek aan rechterhand t.h.v. woning nr.56, zijwegen negeren.
RA door het klaphek, het smalle onverharde pad buigt iets naar links met iets verder de Haelense Beek aan rechterhand.
10.
Bij 3-sprong RA het brugje over, grindpad, iets verder voor hekwerk rond het kasteel, bij T-splitsing LA, direct daarna gaat het grindpad voor de poort over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising voorbij 2de poort.
# Aan rechterhand het kasteel Aldenghoor met terras en aan linkerhand het stenen gebouw van de Vogelmolen eveneens met horeca.
Bij deze kruising RA, weg met aan beide zijde een gracht.
Voorbij het plantsoen met gracht LA, “Burg van der Broekstraat”, kn89 volg 88.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, vervolgens iets voorbij de beek, bij 4-sprong RA, “Beekstraat”.
Bij 3-sprong LA “Burgemeester Aquariusstraat” richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkplein 13, 6081 BA te Haelen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Raadhuisplein tegenover de kerk.
Alternatief startpunt: Kasteel Aldenghoor, Kasteellaan 11, 6081 AN Haelen De auto kan men parkeren in de kasteeltuin. Aanlooproute: Met de rug naar het poortgebouw RA vertrekken, de weg volgen tot kruising voorbij poort. Start de routebeschrijving bij punt 10 2de regel Bij deze kruising RA.................

Openbaar vervoer

Bushalte Burg. Aquariusstraat, Haelen. Aanlooproute: Ga in noordwestelijke richting op de Burgemeester Aquariusstraat naar de Burgemeester Hoebersstraat. Weg vervolgen naar De Pastorij. Weg vervolgen naar de Roggelseweg.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Kasteel Aldenghoor Adrie: Kasteel Aldenghoor
Leumolen ook Sint Ursulamolen genoemd Adrie: Leumolen ook Sint Ursulamolen genoemd
Leumolen ook Sint Ursulamolen genoemd Adrie: Leumolen ook Sint Ursulamolen genoemd
De Litsberg aan de Leubeek Adrie: De Litsberg aan de Leubeek
Voetgangersbaileybrug uit de 2e Wereldoorlog Adrie: Voetgangersbaileybrug uit de 2e Wereldoorlog
Roggelse Beek Adrie: Roggelse Beek
Kloosterhof Adrie: Kloosterhof
Bosven in het Leudal Adrie: Bosven in het Leudal
Blauwe bessenstruiken Adrie: Blauwe bessenstruiken
Stenen gebouw van de voormalige Vogelmolen Adrie: Stenen gebouw van de voormalige Vogelmolen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart aldenghoor-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Kasteel Aldenghoor

Kasteellaan 11
6081 AN Haelen
Bezoek website

Restaurant De Vogelmolen

Kasteellaan 15
6081 AN Haelen
Bezoek website

Café Dennenoord

Op de Bos 6
6088 NA Roggel
Bezoek website

St. Elisabeth's Hof

Roggelseweg 56
6081 NP Haelen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (9)

 1. Adrie 21 maart 2024 om 19:30

  Gisteren 20 maart 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Alle paden waren prima te belopen ook in het beekdal van de Leubeek. Aan een gedeeltelijk weggespoelde heuvel en aan de zandafzettingen aan de oever was goed te zien dat het water hoog gestaan heeft. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 30 maart 2022 om 17:57

  Vandaag 30 maart 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op een plaats was een pad dat in het verleden nauwelijks herkenbaar was nu een breed duidelijk herkenbaar pad, de routebeschrijving is hierop aangepast. Verder de routebeschrijving op een paar punten wat aangescherpt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Hans en Rianne 18 oktober 2020 om 16:12

  1.
  Met de rug naar de hoofdingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna LA, “Onder de Wiën”, wn82.
  RD, weg aan rechterhand negeren.

  Suggestie:
  Met de rug naar de hoofdingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna LA, “Onder de Wiën”, wn82. Direct daarna LA (doodlopende straat = vervolg van Onder de Wiën). RD, weg aan rechterhand negeren.

  Toelichting: Omdat de eerste paar aanwijzingen dicht op elkaar liggen en je bij de (nu toegevoegde) 2e LA gemakkelijk de doorgaande weg (De Lingst) volgt ben je al over de brug bij het voet/fietspad voor je er erg in hebt. Na aanduiding wn.82 zie je op de volgende regel RD en dan denk je de doorgaande weg te volgen want je ziet kort verderop al de brug. Dit is ons al twee keer overkomen.

  3.
  na verlaten van het beekje volgt het pad iets verder een heuvelrug aan linkerhand.
  4.
  Bij splitsing voor hogere heuvel rechts aanhouden.

  Suggestie:
  na verlaten van het beekje volgt het pad iets verder een heuvelrug aan rechterhand.
  4.
  Bij splitsing voor hogere heuvel rechts aanhouden.

  4.
  iets verder buigt het pad naar rechts.
  Bij T-splitsing LA, verharde weg,

  Suggestie: een extra toevoeging Bij T-splitsing LA.
  4.
  iets verder buigt het pad naar rechts.
  Bij T-splitsing LA lichtjes omlaag, het pad buigt naar rechts en meandert door het bos parallel aan de verharde weg hoog boven. Verderop pad volgen tot (prikkeldraad aan de linkerzijde), bij T-splitsing LA verharde weg.

  Opmerking:
  Het bij punt 4 genoemde smal bospad (met bankje) is een mooi pad maar het splitst zich meerdere malen en dat kan verwarring opleveren. Het kan zijn dat enkele van die linker afsplitsingen doodlopen naar de beek. Wij schijnen gelukkig steeds het goede pad gekozen te hebben. Er zijn inmiddels diverse omgevallen bomen over het pad maar met kleine omleidinkjes kom je weer terug op het pad.

  Reageren
  1. Adrie 18 oktober 2020 om 17:25

   Hans en Rianne bedankt voor het verbetervoorstel! Bij punt 1 1ste en 2de regel van de oorspronkelijke routebeschrijving volgen de veranderingen elkaar snel op. De beide zinnen zijn nu samengevoegd. Punt 3 laatste regel is inderdaad een foutje je hebt daar de Leubeek op enige afstand aan de linkerhand dus de heuvel is aan rechterhand. Punt 4 voorlaatste regel heb ik iets uitvoeriger beschreven. Het smalle pad dat bij punt 4 gevolgd wordt waarbij men een aantal keer de heuvelrand volgt afgewisseld met het dal daar kan men niet fout lopen er zijn 3 smalle paden aan rechterhand richting de verharde weg alle drie zijn beschreven, aan linkerhand loop je vast bij de beek. Verder is er op een punt een duidelijke splitsing waarbij beide paden verderop weer samenkomen hierover staat een opmerking in de routebeschrijving.

 4. Anke 23 september 2020 om 14:03

  Hoeveel kilometer is deze wandeltocht??

  Reageren
  1. Adrie 23 september 2020 om 14:13

   Anke bedankt voor de reactie! De lengte is 14km (13,9 om precies te zijn). De lengte staat in kleine afbeelding bij de omschrijving en op de kaarten.

  2. Anke 23 september 2020 om 14:25

   Ah, ik zie het. Sorry!
   Ik wil de route binnenkort graag gaan lopen.
   Is hij ook goed te lopen wanneer het redelijk nat weer is?
   En het ziet er naar uit dat ik de route een beetje in moet korten, kunt u me zeggen of we hem een stukje in kunnen korten zonder de leukste elementen te gaan missen?

  3. Adrie 23 september 2020 om 14:58

   Ook met wat natter weer is deze tocht prima te doen. Veel is deze tocht niet intekorten met behoud van de bezienswaardigheden. Ik kom uit op 13,2 kilometer ga hiervoor bij punt 6 5de regel (De zin na de zin met tekst # Boerderij Kloosterhof) RD i.p.v. RA, verderop passeert men twee klaphekken met veerooster bij een doorgang van vee. Ruim voorbij deze doorgang links aanhouden, pad met nog steeds het grasland aan linkerhand, na ca. 100m gaat het pad door het bos, het pad verder geheel uitlopen. Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, iets verder passeert men een beek. Ga verder bij punt 7 voorlaatste regel.

 5. Adrie 10 november 2018 om 16:45

  Gisteren 9 november direct na zonsopkomst de wandelroute gecontroleerd met als startpunt het parkeerterrein bij de St. Elisabeth’s Hof punt 5. laatste regel. Geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. St. Elisabeth’s Hof als startpunt leverde mij deze ochtend met de nog aanwezige grondmist op het heidegebied in de omgeving van boerderij Kloosterhof een mooie sfeerfoto. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)