Aardsbroek-tocht, Kronenberg te Limburg

12 km Wandelroute Aardsbroek-tocht, te Kronenberg

De wandeltocht door de bosgebieden de Heesberg en de Steegberg en als laatste door het Aardsbroek. De Heesberg en de Steegberg zijn voormalig heide- en stuifzandgebieden, en bestaan hoofdzakelijk uit dennenbos. Het Aardsbroek is een gevarieerd vochtig loofbosrestant. Tijdens de tocht komt men langs een kapel en langs twee basaltzuilen VII en VIII van de fictieve Wegh van Meijl op Seven. Er staan tussen de plaatsen Meijel en Sevenum negen zuilen op ongeveer 1 mijl (1,487 km) uit elkaar. Deze zuilen verwijzen naar het peelmysterie rond de gouden helm die in 1910 in de Peel gevonden is. Leuk om hierover ook eens de sage op volksverhalen bank te lezen. Bij basaltzuil VII staat ook het boortoren monument een mantelbuis die destijds gebruikt is boortoren. Op die plek stond in 1913-1914 een ruim 20 meter hoge boortoren waarmee proefboringen verricht werden naar steenkool. Op 889,5m bleek de eerste laag steenkool te zitten toen was de exploitatie niet rendabel later door de vondst van gas is het niet tot exploitatie gekomen. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 30-3-2014, laatst bijgewerkt op: 6-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang van de kerk en zicht op parkeerterreintje RA vertrekken, direct daarna bij 4-sprong RD, “Simonsstraat”.
Weg met bocht naar rechts verder volgen, doodlopend weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot 3-sprong buiten de bebouwde kom iets voorbij woning nr.37, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Kronenbergweg”.
Voorbij horecagelegenheid nr.19, bij kruising RD, kn21 volg 22, de weg verder volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een herdenkingsmonumentje.
In deze bocht RA, onverhard pad met aan rechterhand een bankje, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Bij kruising RD, kn22 volg 23.
Pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, aan rechterhand passeert men ingang naar PHV “De Bedelaer” terrein met clubgebouw.
2.
Iets voorbij deze ingang rechts aanhouden, wn route, direct daarna eveneens rechts aanhouden, kn23 volg 67/68, men volgt nog steeds aan rechterhand het PHV terrein.
# In het pad aan linkerhand staat basaltzuil VIII van de fictieve Wegh van Meijl op Seven.
Na ca. 80m RD, pad aan linkerhand negeren, wn68, verderop voorbij een landbouwperceel aan linkerhand het pad ca. 300m verder volgen tot een flauwe bocht naar rechts, zijpaden negeren.
In deze flauwe bocht LA, wn route, smaller bospad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, de weg ca. 150m volgen tot breed onverhard pad aan linkerhand.
Bij dit pad LA, breed onverhard pad, wn route.
Bij kruising RA, kn68 de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising voorbij een waterloop, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, pad met waterloop aan linkerhand, wn route, vervolgens voor verlaten van het bos het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, wn route.
3.
Na ca. 160m het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, wn route.
Bij kruising met verhard fietspad RD, kn49 volg 42.
Aan rand van open strook door het bos, bij kruising RD, wn route.
Bij 5-sprong met twee ruiterpaden aan rechterhand RD, het wandelpad verder volgen, wn route.
Bij 4-sprong RD, het pad buigt iets naar rechts en loopt parallel aan het verhard fietspad met het fietspad aan linkerhand, wn route.
Bij verhard fietspad RA, kn42 volg 43, onverhard pad dat weer dieper het bos ingaat. verderop na ca. 100m bij splitsing maakt het niet uit welk pad gevolgd wordt, iets verder komen beide paden weer samen, het pad ca. 300m verder volgen tot stijgend pad aan rechterhand.
Bij dit pad rechts aanhouden, stijgend pad, kn43 volg 57.
Op heuveltop, bij 4-sprong LA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, vervolgens aan voet van deze heuvel bij 4-sprong RD, direct daarna rechts aanhouden.
4.
Voorbij bankje, bij 4-sprong met aan linkerhand een pad naar de verharde weg RD, wn route.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn44 volg 58.
Bij kruising RD, wn route, het pad verder volgen tot bosrand met bankje voorbij open strook.
Bij de bosrand RD, smal pad aan rechterhand negeren, kn58 volg 47.
Bij splitsing links aanhouden, het doorgaande pad verder volgen, vervolgens na ca. 40m bij kruising RD, kn47 volg 48.
Bij kruising met verhard fietspad RD, wn route.
# Het fietspad een klein stukje aan linkerhand inlopen rechts staat basaltzuil VII van de fictieve Wegh van Meijl op Seven en links van het fietspad het boortoren monument.
Voor waterloop, bij T-splitsing LA, kn48 volg 35, doorlopen tot verharde weg, bij de verharde weg RA, wn route, de verharde weg ca. 120m volgen tot breed grindpad aan linkerhand.
Bij dit pad LA, breed grindpad, wn route.
Bij kruising RD, wn route.
5.
Voor bankje, bij kruising RA, ruiterroute 67, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot pad aan linkerhand t.h.v. ruiterroutepaaltje 67.
Bij dit pad LA, iets smaller recht bospad.
Bij kruising LA, wn route.
Voorbij wit metalen afsluitboom, bij kruising met breed pad RD, de wn route wordt weer verlaten, verderop volgt het pad aan linkerhand de omheining rond het park “Toverland”.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad door landbouwgebied richting het bos.
Voor bosrand, bij T-splitsing RA, grindpad met bosrand aan linkerhand, het pad volgen tot 5-sprong met bankje (het 5de pad is een smal bospad aan linkerhand achter een bankje dat misschien wat lastig te herkennen is als pad), overige zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong het 2de pad (het smalle bospad voorbij wn routepaaltje achter het bankje) aan linkerhand inlopen, smal bospad.
6.
Voorbij wit klaphek en greppel/waterloop, bij 3-sprong RA, smal bospad met greppel/waterloop aan rechterhand, na ca. 150m splitst het pad verderop komen beide paden samen.
Iets voorbij samenkomst van beide paden RD, smal bospad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m bij 3-sprong rechts aanhouden.
Bij T-splitsing met aan rechterhand doorkijk naar een landbouwperceel LA.
RD, pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot kruising met breed grindpad direct na een wit metalen afsluitboom met wit klaphek.
Bij deze kruising RD, smal bospad, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar rechts richting de bosrand, na verlaten van het bos het smalle pad tussen een houten hek en afrastering volgen.
Voor perceel met enkele kleine stalletjes, bij T-splitsing RA.
Bij T-splitsing LA, kn98 volg 91, gras-pad met metalen afsluitboom en waterloop aan rechterhand.
Voor metalen poort, bij T-splitsing RA, kn91 volg 18, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand.
Voorbij 2de perceel grasland met poel, bij 3-sprong LA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

R.K. H. Theresia kerk, Peelstraat 2, 5976 NL te Kronenberg. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het pleintje voor de H. Theresia kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Peelstraat (Kronenberg).

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Bosgebied De Steegberg Adrie: Bosgebied De Steegberg
Basaltzuil VIII van de Adrie: Basaltzuil VIII van de "Wegh van Meijl op Seven"
Bosgebied De Steegberg Adrie: Bosgebied De Steegberg
Bosgebied De Steegberg, stuifzandgebied Adrie: Bosgebied De Steegberg, stuifzandgebied
Bosgebied De Steegberg Adrie: Bosgebied De Steegberg
Toverland, houten achtbaan Adrie: Toverland, houten achtbaan
Toverland houten achtbaan Adrie: Toverland houten achtbaan
Weidemolentje in het Aardsbroek Adrie: Weidemolentje in het Aardsbroek
Kerk in Kronenberg Adrie: Kerk in Kronenberg

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart aardsbroek-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Grand Café 1466

Kronenbergweg 19
5976 NV Kronenberg
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (16)

 1. Lara Loopt 18 februari 2023 om 16:39

  Hallo Adrie,
  Ik heb een bijzondere horecatip voor deze route: Sinds vorig jaar is in de vrouwengevangenis in Evertsoord het bajescafé gevestigd. Voor de gedetineerde dames is dat een leer-werkplek waar zij tevens een horeca-opleiding krijgen. Je kunt de kapel bezichtigen, een tentoonstelling over het leven in de gevangenis, een cel en arrestantenbusje bekijken. Zie http://www.bajescafe.nl/ voor openingstijden. De wandelroute wordt dan ongeveer 2 km langer. Volg hiervoor vanaf punt 4 in de beschrijving bij wandelknooppunt 44, de knooppunten 45-46-38-36-32-33. Dan zit je weer op de route (laatste zin bij punt 5 in jouw beschrijving). Het stuk tussen punt 4 en 5 laatste zin sla je dan over. Klein nadeel is dat dit alternatief deels door bos maar ook een heel stuk over asfalt gaat, maar je krijgt er wel een bijzondere en interessante koffiestek voor terug. Honden zijn er niet toegestaan. Wellicht is het (ondanks het asfalt) de moeite waard om dit als alternatief in de route op te nemen.

  Reageren
  1. Adrie 18 februari 2023 om 18:21

   Lara Loopt, inderdaad een bijzondere horecagelegenheid! Zelf denk ik dat deze wandeltocht gezien de lengte daar minder geschikt voor is. In 2014 heb ik daar een eerste opzet gemaakt voor een nieuwe wandeltocht, maar uiteindelijk ervan afgezien door het deel dat dan over verharde wegen gaat, ik ga de opzet van toen nog eens bekijken. Zie ook de onderstaande afbeelding gelopen in 2014.

  2. Adrie 5 maart 2023 om 15:11

   Inmiddels de eerste opzet voor een wandeltocht Naar Evertsoord verder uitgewerkt en gepubliceerd https://www.klikprintenwandel.nl/wandelroutes/naar-evertsoord/. Voor wandelaars die de voorkeur hebben voor onverharde paden een opmerking geplaatst dat er in de omgeving van Evertsoord circa 3 kilometer over fietspaden en verharde landwegen gewandeld wordt.

 2. Mark 10 januari 2023 om 13:35

  Vanochtend met mooi wandelweer, eerst zon en later lichte bewolking, deze tocht gelopen. Een tocht met meerdere gezichten; grote brede bospaden door eentonige dennenbossen, slingerende paadjes door gevarieerd bos met korte klimmetjes en langs waterlopen en door landbouwgebied waar zich nieuwe natuur ontwikkelt.
  Hou er op dit moment rekening mee dat door recente boswerkzaamheden en de regen van de laatste tijd, meerdere bospaden erg lastig te belopen zijn. Het pad langs de waterloop bij punt 6 was ook erg slecht.
  De routebeschrijving is actueel. 1 kleine opmerking bij punt 1 in de bocht waar je RA gaat onverhard pad, wordt het WN kort verlaten. WN volgt hier links de verharde weg. WN wordt bij de kruising iets verderop weer opgepikt.
  In de omschrijving van de tocht wordt nog aangegeven dat men een wit kapelletje passeert. Dit is niet meer het geval. Zie reactie van Adrie van 30 april 2020.

  Reageren
  1. Adrie 10 januari 2023 om 14:06

   Mark bedankt voor het melden van de wijziging in het wandelnetwerk en de opmerking dat het witte kapelletje nog in de omschrijving stond! De routebeschrijving is aangepast en het kapelletje verwijderd uit de omschrijving. Het zijn inderdaad niet de mooiste bossen van oorsprong productiebossen. De afgelopen jaren zijn er diverse keren boswerkzaamheden geweest met als doel een meer varieert maar ook klimaatbestendiger bos te verkrijgen. Het kapelletje lag op een mooi punt tot men het omringt heeft met ruiterpaden.

 3. Angelique vd H 7 december 2022 om 07:44

  Weer een mooie route gelopen via deze site
  Route was weer duidelijk zoals altijd

  Reageren
 4. Petra 14 februari 2021 om 15:53

  Een mooie route voor deze tijd van het jaar met sneeuw ziet de wereld er helemaal uit. Weinig andere wandelaars op de route. Wederom genoten van het Hollandse weertje sneeuw en een zonnetje. Mooie route, Adrie.

  Reageren
 5. Adrie 30 april 2020 om 17:18

  De wandelroute kan weer gelopen worden. In een groot deel van het bosgebied de Heesberg is een ruiterparcours met brede ruiterpaden aangelegd. Op nogal wat plaatsen was overlap van dit parcours met de oorspronkelijk wandelroute. De wandelroute gaat nu door de rand van het bosgebied over enkele leuke smalle bospaden. De wandeltocht gaat niet meer langs het witte kapelletje dat bij een van de reacties te zien is. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 27 april 2020 om 12:18

  De wandelroute is tijdelijk gesloten. Recent zijn er in de bossen van Kronenberg grootschalige boswerkzaamheden gestart om een Eventingroute voor de paardensport te realiseren.

  Reageren
 7. Margriet 27 maart 2020 om 19:44

  Vandaag deze tocht gewandeld met een lekker zonnetje erbij en nauwelijks iemand tegengekomen! Weer genoten.

  Reageren
 8. Adrie 8 februari 2020 om 10:11

  Donderdag 6 februari 2020 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Op een plaats volop lente al heb ik de indruk dat de bloemen niet van nature voorkomen in het bos. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Jo Hocks 24 juli 2017 om 09:46

  23 juli 2017 Deze tocht gelopen. De beschrijving is nauwkeurig tot op de millimeter. Wij vonden het een erg mooie route.
  De GPS registratie hebben we via Email verstuurd naar Adrie.

  Reageren
 10. Adrie 12 april 2017 om 18:51

  Vandaag 12 april 2017 de tocht gecontroleerd, aardig wat veranderingen o.a. een pad dat door omgevallen bomen niet meer toegankelijk is maar ook in de direct omgeving van het hippisch centrum de Peelbergen dat flink uitgebreid is. De tocht gaat langs dit groot hippisch centrum, als wandelaar de gelegenheid eens kennis te maken met de hippische sport.

  Reageren
 11. Adrie 1 december 2015

  Op 28 november 2015 de wandelroute gecontroleerd, geen echte veranderingen geconstateerd. De routebeschrijving is actueel, veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Rene, Nell, Soca (hond) 21 april 2014 om 08:56

  1e paasdag deze wandeling gelopen bij warm weer voor de tijd van het jaar. We zijn halverwege de route gestart vanwege ons tijdelijke logeeradres aan de Kleefsedijk. De route is “maar” 14 km lang, maar door de zanderige wegen wel ietwat zwaar. Tot aan het plaatsje Kronenberg liepen we door het bos op onverharde paden. Voor de kerk zit een cafeetje waar je een heerlijk glas bier kunt nuttigen! Na het plaatsje kwamen we de 2 kapelletjes tegen met in de verte nog 1 (zie foto) En als laatste verrassing voor de hond heerlijk koel water van een stuw! Onze hond was er niet weg te slaan! Leuke route!!

  Foto’s van links naar rechts: Steegberg ontgonnen grond, 3e kapelletje (niet in tekst opgenomen) en stuw aardsbroektocht.

  Reageren
 13. Lennard 20 april 2014

  Twee weken geleden gelopen met redelijk wandelweer.

  Ik vond het een aardige route die vooral in het begin/eind rustig gelegen is. De beschrijving is makkelijk te volgen en correct opgesteld.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)