Aardbossen-tocht, Middelbeers te Noord-Brabant
Wandeltocht door de Aardbossen, de Landschotsche Heide, Kuikseindsche Heide en het Molenbroek. De Aardbossen is een smal bosgebied rond de oude natuurlijke kronkelende loop van de Groote Beerze. De Landschotsche Heide ook Landschotse Heide genoemd is een heidegebied met een aantal grote vennen waarvan de Keijenhurk het grootste is. Het gebied is een gevarieerd heidegebied met zowel natte heide als droge heide. De runderen die er grazen zorgen ervoor dat de heideplanten niet worden overwoekerd door gras en struikgewas. Het noordelijk gelegen Kuikseindsche Heide of Kuikeindse Heide is een bosgebied dat hoofdzakelijk bestaat uit naaldhout. In dit bos staan op een heuvel d’n Biebult stalletjes met diverse bijenvolken. In het Molenbroek wordt beek de Kleine Beerze gevolgd. In Middelbeers splitst de Kleine Beerze zich, een deel van het water wordt via het Omleidingskanaal Kleine Beerze afgevoerd en de Kleine Beerze zelf gaat als klein beekje verder. Als bezienswaardigheid komt men aan het begin van de wandeltocht langs de Oude Sint-Willibrorduskerk of kortweg Het Oude Kerkje, het kerkje is een gaaf bewaard gebleven bakstenen gotische dorpskerkje uit de 15e eeuw. Het kerkje is omringd door een oude begraafplaats die omgeven is door een muurtje dat in de oorspronkelijke staat is hersteld. 79% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, doorgaande weg, vervolgens RD richting kerkje, weg “Vestdijk” aan rechterhand negeren.
# Het kerkje links van de weg is de Oude Sint-Willibrorduskerk of kortweg “Het Oude Kerkje”, een gaaf bewaard gebleven dorpskerkje uit de 15e eeuw.
T.h.v. het kerkje RA, “St. Jorisstraat”, kn87 volg 4, verderop voorbij beek de “Groote Beerze” gaat de “St. Jorisstraat” over in “Huygevoort”.
Bij Y-splitsing LA, “Huijgevoort”, wn route, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren, kn4 volg 88.
T.h.v. boerderij nr.16 LA, wn route, voorbij inrit nr.5 gaat de smalle weg over in een onverhard pad.
Iets voorbij brug over beek de Groote Beerze RA door houten voetgangerssluis, kn88 volg 97, pad door smal bosperceel met beek aan rechterhand, verderop een smal metalen brugje over.
Bij splitsing links aanhouden, smal slingerend pad langs de beek verder volgen, wn route.
Voor omleidingskanaal, bij T-splitsing LA, wn route, iets verder de brug over en door draaihekje, voorbij het draaihekje de beek aan rechterhand volgen.
# Op dit punt splitst de Groote Beerze zich, een deel van het water wordt via het Omleidingskanaal Groote Beerze afgevoerd.
Voorbij draaihekje, bij 3-sprong RA richting brug, wn route, voorbij klaphek bij T-splitsing met aan rechterhand de brug LA, verharde weg, kn97 volg 90/55, vervolgens RD, “Schepersweg”, weg aan linkerhand negeren, kn97 volg 90.
Bij T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route, iets verder RA, “Kromvensedijk nr.4-9”, wn route, het brede onverharde pad volgen tot kruising iets voorbij kleine witte woning nr.9 aan linkerhand, zijpaden negeren.
3.
Bij deze kruising RD richting houten poort met klaphek in de verte, kn90 volg 91, voorbij het klaphek buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht rechts aanhouden, pad met afrastering aan rechterhand, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Ruim voor houten poort LA, pad met wit-rood (LAW Pelgrimspad) routepaaltje.
Bij T-splitsing RA, vervolgens na ca. 60m LA, kn91 volg 81.
Links aanhouden, wn route, iets verder voor bankje aan oever van het ven buigt het pad naar links, het zanderige pad volgen tot kruising met grindpad voor bosrand direct na een klaphek.
Bij deze kruising RD, bospad, kn81 de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA.
Na ca. 90m RA, het pad volgen tot T-splitsing, iets voor de T-splitsing is het pad tevens een ATB pad, zijpad negeren.
4.
Bij deze T-splitsing LA, het pad volgen tot 3-sprong t.h.v. bosrand met aan rechterhand een zandwal, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, pad door de bosrand, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
# T.h.v. punt dat het pad breder wordt is aan rechterhand “D’n Biebult”, op de heuvel (bult) staan stalletjes met diverse bijenvolken.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de verharde weg volgen,.
Na ca. 170m LA, grindpad met vakantiepark “De Kempenzoom” aan linkerhand, wn route, verderop bij een metalen afsluitboom buigt het pad naar links en gaat langs de achterzijde van het vakantiepark.
Bij kruising met smalle verharde weg RD, wn route, verderop gaat het pad door het bos, het pad verder volgen tot 5-sprong t.h.v. bosrand, zijpaden negeren.
5.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, kn75 volg 80, het pad met gescheiden grind-/fietspad volgen tot brugje.
Bij het brugje RD richting 2de brugje lopen, ca. 40m voorbij dit brugje bij 3-sprong LA. pad met gescheiden grind-/fietspad, iets verder links aanhouden, het onverharde pad volgen tot smal pad met wn routepaaltje aan linkerhand t.h.v. bosrand aan rechterhand, zijpad aan rechterhand negeren.
Bij dit pad LA, smal bospad, wn route, voor het beekje buigt het pad naar rechts volgt een klein stukje het beekje vervolgens de brede geul aan linkerhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, voorbij de geul RA, onverhard pad met de brede geul aan rechterhand.
RD, paden voor en voorbij de waterloop aan linkerhand negeren, het pad dat verderop naar links buigt volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
6.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, iets verder RD, “Kaarsenmaker”, de weg aan linkerhand negeren, het voetpad links van de weg volgen, verderop volgt het voetpad een brede waterloop aan rechterhand.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, het grindpad met de brede waterloop aan rechterhand volgen tot weg “Evershoef” aan linkerhand direct na woning nr.2.
Bij deze weg LA, verharde weg, “Evershoef”, vervolgens in bocht naar links van de weg RA, grind-/voetpad.
Bij T-splitsing LA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot rotonde, zijwegen negeren.
Bij de rotonde LA richting “Vessem”, “Doornboomstraat”, kn85 volg 84, de weg volgen tot zijweg “Willebrordstraat” richting “Bladel/Casteren”, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Willebrordstraat”, kn84 volg 87, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Sint-Willibrorduskerk, Willibrordstraat 16, 5091 CD te Middelbeers. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het plein voor de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Hertog Janstraat, aan de Hoogstraat in Middelbeers. Aanlooproute: vanuit de bushalte naar de rotonde lopen. Starten bij punt 6 voorlaatste regel: Niet LA richting maar RA richting Vessem vertrekken.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (7)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart aardbossen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Middelbeers
Op recreatiepark De Kempenzoom
Kuikseindseweg 31
5091 TC Middelbeers
Het nieuwe brugje over de Kleine Beerze is met bouwhekken afgesloten, voor zover ik kon zien was een gedeelte van het zand onder de betonnen landhoofden weggespoeld. Voor dit afgesloten brugje een tijdelijke omleiding beschreven.
Gelopen 14 juni. Het brugje is weer open , de omleiding is niet meer nodig. Verder zijn er gedeelten met veel water, waar nog wel door te komen was. Een gedeelte onder nr. 3 bij het ATB pad konden we echt niet verder, zoveel water. We hebben een andere route genomen, ik weet niet meer hoe maar we zijn bij het vakantiepark “De Kempenzoom”uitgekomen. Hebben onze route kunnen vervolgen. Toch een mooie tocht, volgend seizoen zal de beek weer mooi begroeid zijn, hij meandert weer mooi!
Mimi de Hoogh bedankt voor het melden dat het brugje weer open is! Het probleem met wateroverlast speelt nog op veel plaatsen vooral in bossen met vennen in de buurt. Voor volgende wandelaars teruglopen naar de kruising met het klaphek voor het heidegebied. Op deze kruising LA, het pad buigt verderop naar links met de bosrand aan linkerhand, de bosrand volgen tot verharde weg. Bij de verharde weg LA, iets verder is de ingang van het vakantiepark.
Mooie en afwisselende route langs de beken, bossen en over de heide. Ook nog even de Biebult bezocht onderweg, want dat is een bijzondere (vrij toegankelijke) plek van de bijenhouderij. Vooral bij de Kleine Beerze is goed te zien dat er ingrijpende werkzaamheden hebben plaatsgevonden aan de loop van de beek. Wel vonden we de stukken verharde weg met verkeer wat jammer, maar alla. Het was weer genieten met dit prachtige weer!
Inmiddels zijn de werkzaamheden bij de Kleine Beerze aan het Molenbroek en het Hoogeind bijna afgerond. Ook ligt er een tijdelijk brugje over de Kleine Beerze, dit wordt op termijn vervangen door een definitief brugje. De wandeltocht kan weer als vanouds gelopen worden. Veel wandelplezier!
De wandeltocht kan weer gelopen worden. De graafmachines zijn verdwenen, rest nog het inrichten van het gebied rond de meanderende Kleine Beerze zoals enkele brugjes en beplanting langs de beek. Voorlopig de tijdelijke omleiding in de routebeschrijving volgen zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart. Zodra het herinrichten afgerond is ga ik kijken wat de mogelijkheden zijn en het gedeelte bij de Kleine Beerze herzien. Veel wandelplezier!
Inmiddels is er gestart met het herinrichten van de Kleine Beerze bij Molenbroek en Spekdonken. Voorlopig de wandeltocht gesloten tot de werkzaamheden afgerond zijn.
De werkzaamheden bij de Groote Beerze zijn afgerond. Na verlaten van de Aardbossen wordt de weer meanderende beek gevolgd. De tijdelijke omleiding is verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart. Tevens de rest van de wandelroute gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
In de routebeschrijving is een omleiding beschreven dat gevolgd kan worden gedurende de werkzaamheden aan de Groote Beerze, zie ook de omleiding (blauwe lijn) op de Google Maps kaart.
Bij deze wandeltocht moet men rekening houden met werkzaamheden, bij de Kleine Beerze wordt het Molenbroek als overstromingsvlakte ingericht, zodat het bij extreme regenval als extra tijdelijke wateropvang kan dienen. Deze werkzaamheden worden in de loop van dit jaar gestart waarbij de verwachting is dat ze eind december 2022 gereed zijn. De Groote Beerze bij de tussen de Aardbossen en de Schepersweg gaat weer meanderen, wanneer deze werkzaamheden starten is nog niet bekend.
Vandaag deze route gelopen. Wederom een mooi route. Veel afwisseling, bos, Beerze en heide. Vooral de heide en de waterplas waren erg mooi. Daar ook nog een zonnetje bij gehad. De dag kan niet meer stuk.
Dank weer!
Vandaag de route gelopen. Heel leuk, afwisselend en goed te vinden!
25 augustus 2021
Prachtige wandeling, afwisselend en precies 12 km.
Wij hebben er van genoten.
Vandaag de route gelopen, de heide stond volop te bloeien en op verschillende plaatsen kwamen de paddenstoelen weer te voorschijn. Kortom een schitterende tocht en de route beschrijving was zonder problemen te volgen.
Wederom een mooie en gevarieerde route van KPeW. Vooral het stuk door de Aardbossen en langs de Groote Beerze is erg mooi.
Let op! Het WN is op een aantal punten veranderd. Kn 58 is vervallen. Je loopt nu van kn 87 rechtstreeks naar kn 4. Kn 75 is er bij gekomen. Je loopt nu van kn81 niet naar 1 maar eerst naar 75. Als je daar scherp RA gaat verlaat je nu de wn route. De beschrijving klopt wel, maar het is geen wn route meer. Alternatief is dat je vanaf Kn 75 naar 1 volgt. Kom je op hetzelfde punt uit.
Mark bedankt voor het melden van de veranderingen in het wandelnetwerk! Dat kn58 is komen te vervallen was te verwachten, voorheen kon men bij de Groote Beerze langs de beek, men heeft daar geen toestemming meer voor. Het andere pad van het nieuwe kn75 naar 1 is voor mijn gevoel een wat vreemde wijziging. In de routebeschrijving zijn de wijzigingen verwerkt.
Mooie route, we zijn halverwege een stukje van de route afgeweken om naar de uitkijktoren te lopen.
Sommige stukken drassig maar goed te doen.
Vandaag weer een van je mooie wandeling gedaan .We hebben genoten .Hij was super goed geschreven .Het was een mooie afwisselende wandeling .Bedankt we gaan nog meer route lopen
Wat een mooie en afwisselende wandeling. Daarbij nog een lekker zonnetje, puur genieten!
We kwamen onderstaand tafereeltje tegen….
Hele mooie afwisselende route
Hele mooie afwisselende route
op 22 augustus 2020 heb ik de tocht gelopen met onze wandelgroep. Iedereen was enthousiast. Een prachtige, afwisselende wandeling door bossen, over heide en langs de Beerze. Mooie route, zeker als de heide in bloei staat.
Wij liepen op 14 maart jl. de wandeling. Prachtige, afwisselende tocht. Ondanks de zware regenval in de afgelopen weken was het pad goed begaanbaar.
Vandaag 21 december 2019 deze mooie afwisselende tocht gelopen. Een frisse wind, af en toe een mager zonnetje, na de vele regen waren de paden uitstekend om te lopen.
Vandaag 6 september 2019 de wandelroute gecontroleerd. Alle vennen op de Landschotse Heide stonden droog. Ook leuk om tijdens de wandeling een bezoekje te brengen aan “d’n Biebult”, een heuvel (bult) met diverse bijenvolken. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
11 oktober 2018
Met bijzonder veel plezier hebben we deze route gelopen. We hebben de gps track gevolgd en dat ging foutloos. Door de langdurige droogte staan de vennen helemaal droog en ook in de Kleine Beerze is geen druppel water. De tocht is zeer afwisselend en alleen als het niet anders kan kom je verkeer en asfalt tegen. Adrie, bedankt voor deze mooie wandeling
afgelopen vrijdag de tocht gelopen met 7 mensen van de wandelsite.Mooi afwisselende landschappen,iedereen was enthousiast!
De tocht is vernieuwd, men gaat nu aan het begin van de tocht via een rustigere weg naar beek de Groote Beerze. Bij de beek gaat de tocht door grasland langs de beek, voor degene die de voorkeur geeft aan het lopen over wat meer gebaande paden is er een alternatief in de routebeschrijving opgenomen. Veel wandelplezier!
De Landschotsche Heide
Op 26 juni 2016 de wandelroute gecontroleerd. De wandelroute is iets ingekort, een pad dat in natte jaargetijden al wat lastig begaanbaar was en nu na de grote hoeveelheid neerslag van de laatste dagen zelfs in een ven was veranderd is uit de wandelroute verwijderd. Voor degene die de 12km aan de korte kant vinden is er nu ook de 17km lange wandeltocht "Landschotsche Heidetocht" door het gebied. Veel wandelplezier!
Vandaag deze tocht gelopen. Erg mooie wandeling vooral omdat het grotendeels onverhard is. Prachtige omgeving. Beschrijving is erg duidelijk.
vandaag de aardbossentocht gelopen het was een bewolkte dag maar wel droog,de tocht was goed begaanbaar verder is het een mooie afwisselde track voor ons en zeker voor herhaling vatbaar in de zomer
Routebeschrijving was goed wel zou het misschien duidelijker zijn om bij punt 1 regel 3 een kleine toevoeging te vermelden b.v
rd,weg op rechterhand negeren hier via zebrapad oversteken naar westelbeersedijk nogmaals we hebben er erg van genoten vandaag
Bert en Anita bedankt voor het verbetervoorstel! Inderdaad vanaf het oude kerkje moet men het fietspad aan de linkerzijde van de weg volgen. Bij punt 1. 3de regel heb ik dit als extra informatie vermeld.
Vandaag nog eens gelopen bij grijs maar droog weer.
De route is nog steeds correct. Helaas waren er vandaag veel motorcrossers in het gebied rondom de Landschotse Heide waardoor de rust regelmatig werd verstoord. Desondanks blijft het een leuke en afwisselende wandeling.
In de routebeschrijving is de afstand tot de Langegracht bijgevoegd. In nieuwere routes wordt afstand of een ander herkenningspunt al standaard in de beschrijving verwerkt als men een pad of weg over een grotere afstand moet volgen alvorens men bij de afslag uitkomt. Bij oudere routes wordt dit bij de route controle alsnog gedaan. Ed en Conny bedankt voor de reactie!
Afgelopen dinsdag hebben we deze route gelopen. Wij hebben ervan genoten. Heel erg bedankt voor de perfecte omschrijving. Alleen aan het begin (als je er nog in moet komen) twijfelden wij even of we zover het dorp uit moesten voor de eerste RA, de Langegracht.
18 mei 2014 Vanmorgen op tijd vertrokken om deze wandeling te doen. Heerlijk rustig, genieten van de vogeltjes en de rust, een prachtige route die perfect aangegeven is (met de gps gelopen) We hadden perfect wandel weer. Wat betreft de horeca is er bij recreatie park "kempenzoom" Nog een mogelijkheid om iets te gebruiken. (4 km voor het einde van de wandeling)
Gisteren , 22-12-2013 de route gelopen. Weer een route door prachtig Nederlands natuurschoon. Wel wat modderig, maar dat hoort in deze tijd van het jaar ook bij Nederland .
Liever een modderig pad dan geplaveide paden door de natuur. Het is vanzelfsprekend dat sommige landschappen op elkaar lijken. Toch zijn er altijd verschillen die ons opvallen. Wij zijn blij dat een wandelliefhebber deze wandelroute voor ons heeft uitgestippeld.
Net terug van de Aardbossenroute. We troffen het (of niet) want we zaten midden in de sneeuw. De route is goed beschreven. Wel oppassen geblazen bij het verharde pad kn97 wn90.(deel 2) Er wordt daar hard gereden door automobilisten. Verder vonden we weinig verassingen in de route zitten. Doordat er gewandeld moest worden op ATB wegen, is het vaak modderig en niet vlak. Zeker als de sneeuw alles bedekt is het soms verraderlijk!
De route is niet te lopen op de Landschotse Heide. Door de vele regen zijn de paden totaal niet meer begaanbaar en staan de plassen helemaal over de paden.
–
Foto, de Aardbossen
Menno bedankt voor het melden! Als alternatief kan men gedurende deze natte periode alleen het hoger gelegen deel van de Landschotsche Heide volgen. In plaats van rechts aanhouden bij laatste regel punt 2. links aanhouden. Vervolgens LA richting ven. Bij voorlaatste regel punt 3. kan men de route weer vervolgen, i.p.v. pad op linkerhand negeren ligt nu het te negeren pad op de rechterhand.
Gisterochtend gelopen, toen het grijs maar nog wel droog was.
Het is een leuke en afwisselende route die correct is beschreven.