Westerwolde kleine lus 7a, Sellingen te Groningen

9 km Wandelroute Westerwolde kleine lus 7a, te Sellingen

Deze afwisselende wandeling start in het dorp bij de Hof van Sellingen vlakbij het standbeeld van Heksje Hasje, de vroeg-gotische kerk en het natuurgebied de Holle Beetse – Vennekampen en gaat naar de rietfilterplassen en het bos van de Slangenborg en de Ruiten Aa. Ten oosten en zuiden van het dorp zijn veel natte graslanden, maar ook veel essen, zoals in de tijd voor de ontginningen. We wandelen over vlonders en es-paden. Halverwege is er een rustpunt omringd door kleine landbouwpercelen, zoals het vroeger was. Via de zuid - es komen we uit bij het Ruiten Aa-kanaal, een strakke lijn als contrast. Daarna gaan de paden al snel weer kronkelen langs de rietfilterplassen. Hier wordt het water uit het kanaal gezuiverd, voordat het in de omliggende natuurterreinen terecht komt. In het bosgebied van de Slangenborg is een natuur-kampeerterrein. In de Tweede Wereldoorlog stonden daar de barakken van de NAD ( de Nederlandse Arbeidsdienst ). Tenslotte lopen we over een pad vlak langs de Ruiten Aa terug naar Sellingen. 74% van deze wandeltocht is onverhard.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).

Opgesteld door: Lussen door Westerwolde, op: 30-4-2017, laatst bijgewerkt op: 17-11-2023

Routebeschrijving

Soms zijn er merktekens vermeld. De merktekens dienen slechts als extra herkenningspunt. Soms verandert er iets.
kn. = wandelknooppuntpaaltje met een cijfer.
Wandelaars die de verkorte route willen lopen, volgen de route zoals die is beschreven voor wandelaars met een hond, de blauwe lijn op de kaart. Punt 17 t/m 25 overslaan.

  1. Ga met de rug naar de Hof van Sellingen, Dorpsstraat 8, en de Vereniging ter Bevordering van het Toerismenaar rechts de Dorpsstraat in en ga bij kn.9 RD.
  2. Ga voorbij nr. 20 RA, de Torenstraat.
    Dit is het gebouw van de voormalige RABO – bank. Hier staat het standbeeld van het legendarische Heksje Hasje. Ze was van haar staart gelicht, maar nu is ze weer terug. De sage is te lezen op de site van de verhalenbank.
  3. Loop in de richting van de middeleeuwse kerk.
    Het dak boven het koor heeft holle en bolle pannen: oneerbiedig nonnen en paters genoemd.
Soms zijn er merktekens vermeld. De merktekens dienen slechts als extra herkenningspunt. Soms verandert er iets.
kn. = wandelknooppuntpaaltje met een cijfer.
Wandelaars die de verkorte route willen lopen, volgen de route zoals die is beschreven voor wandelaars met een hond, de blauwe lijn op de kaart. Punt 17 t/m 25 overslaan.

  1. Ga met de rug naar de Hof van Sellingen, Dorpsstraat 8, en de Vereniging ter Bevordering van het Toerismenaar rechts de Dorpsstraat in en ga bij kn.9 RD.
  2. Ga voorbij nr. 20 RA, de Torenstraat.
    Dit is het gebouw van de voormalige RABO – bank. Hier staat het standbeeld van het legendarische Heksje Hasje. Ze was van haar staart gelicht, maar nu is ze weer terug. De sage is te lezen op de site van de verhalenbank.
  3. Loop in de richting van de middeleeuwse kerk.
    Het dak boven het koor heeft holle en bolle pannen: oneerbiedig nonnen en paters genoemd.
  4. Direct voorbij de kerk RA, de ds. W. Reindersweg.
    Dominee Reinders heeft in de Tweede Wereldoorlog vele onderduikers geholpen. Hij is in 1945 overleden in het concentratiekamp Bergen Belsen. Op de hoek Ds. Reindersweg / Westerkamp staat een gedenksteen voor Lammert Huizing, die op dezelfde dag als Ds. Reinders gevangen werd genomen samen met een Joodse familie. Ook zij kwamen om. Bron: Sellingen, toen en nu.
  5. Er zijn twee mogelijkheden:
    • De rode lijn op de kaart:Ga na ongeveer 200 meter LA, het natuurterrein in, de Holle Beetse – Vennekampen. Volg een struun – pad in de richting van een ooievaarsnest. Honden aan de lijn. Pas op: strunen houdt in dat er geen echte paden zijn, maar er wordt wel een pad gemaaid. Ga vlak voorbij het ooievaarsnest schuin naar rechts in de richting van een struik / laag boompje midden in het veld. Voorbij het boompje ziet u weer 2 struiken. Loop daarheen. Ga voorbij de struiken naar links in de richting van een wit hek bij een dam, een slagboom en een bord van Staatsbosbeheer.
    • Degenen die niet het natuurgebied in willen gaan volgen de oranje lijn op de kaart: Blijf RD lopen tot de N976 en ga op de hoek bij de provinciale weg LA over het fietspad. Ga na ongeveer 500 meter LA, een breed voetpad bij een bord van Staatsbosbeheer vóór het bord met de tekst “Weer kommen, de parel van Westerwolde”. Ga verder bij punt 8.
  6. LA het fietspad op langs de N976.
  7. Het 1ste pad LA vóór het bord met de tekst “Weer kommen, de parel van Westerwolde “, bij een bord van Staatsbosbeheer, een breed voetpad.
  8. Loop steeds RD, passeer een bankje, het pad wordt smaller en komt uiteindelijk uit bij een vlonder. RD over de vlonder Voorbij de vlonder wordt het een gras-pad. Loop voorbij de vlonder nog steeds RD.
  9. Aan het einde RA. Deze brede half verharde weg loopt tussen het natuurterrein en de zuid-es, de weg is verboden voor auto’s en motoren.
  10. Aan het einde LA.
  11. Na ongeveer 200 meter RA, een gras – pad door het bos. Hier is ook een picknicktafel. Ga even verder RA.
  12. Loop langs een slagboom, negeer een pad naar links en loop even verder achter een huis langs tot een open plek.
  13. Hier schuin naar rechts. Aan het einde, bij een bankje LA, een asfaltweg.
  14. Voorbij een bosrand aan de rechterkant zijn allerlei kleinere landbouwpercelen afgescheiden door lanen, houtwallen in wording.
    Ga vóór huisnummer 5 RA, de laatste laan op in de richting van Rustpunt Heerlijk Westerwolde. Honden aan de lijn!!
    Dit is een Agroforestry project. In de moestuin bij het rustpunt zijn honderden planten, bomen en struiken geplant om de biodiversiteit te verhogen. Een lust voor het oog. Er staan informatieborden.
  15. Ga ter hoogte van het rustpunt LA en daarna RA en kom uit op een asfaltweg.
  16. Ga hier bij huisnummer 8 LA.
    *Wandelaars met een hond gaan niet LA, maar RA. Dit geldt ook voor wandelaars die de route ongeveer 1 km. willen verkorten. Loop de weg af tot bijna aan het einde van de weg bij huisnummer 2 (links). Ga verder bij punt 26.
  17. Ga vóór de Zuidveldsluis over het Ruiten Aa-kanaal RA. Een breed zandpad met fietspad rechts van het kanaal. Huisnummer 8 op de hoek heeft overigens een leuke “eetbare” tuin. Voorbijgangers worden uitgenodigd om de tuin te bezichtigen.
  18. Na ongeveer 300 meter is rechts een picknicktafel met informatie over de natuurterreinen. Ga hier bij wandelmerktekens RA, links van een sloot. Verboden voor honden.
  19. Ga met het pad mee naar rechts, over een bruggetje en door een klaphek en dan naar links. Het pad, eigenlijk een dijkje, loopt tussen 2 waterplassen in. De rechter plas is open, links is de rietplas. Het pad buigt 2 keer naar links, dan naar rechts om de rietfilterplas heen. Volg de wit-rode merktekens. Houd de rietkraag aan de linkerhand.
  20. Ga bij een gebouwtje met zonnepaneel op een splitsing van paden naar links en negeer zo het wit-rode merkteken. Loop weer tussen 2 waterplassen in.
  21. Aan het einde van de linker rietplas rechts aanhouden. Loop in de richting van een klaphek.
  22. Voorbij het klaphek RA. Na ongeveer 50 meter bij kn.62 weer RA, over een vlonder en door een klaphek, richting kn.63.
  23. Ga nog even RD tot een bosrand, volg de merktekens en ga daar RA. Loop nu ongeveer 50 meter rechts van de bosrand tot een opstapje aan de linkerkant.
  24. Ga LA over het opstapje en ga bij kn.63 LA richting kn.6, een pad door het bos, de Slangenborg.
    In dit bos is een natuur – kampeerterrein. In de Tweede Wereldoorlog stonden hier barakken van de NAD ( de Nederlandse Arbeidsdienst ), die jongeren probeerde klaar te stomen voor het nationaal socialisme, zonder succes overigens.
  25. Aan het einde is weer een opstapje. Loop voorbij het opstapje schuin naar links in de richting van een klaphek. Door het klaphek LA, een asfaltweg.
  26. Aan het einde van de weg, voorbij huisnummer 2, RA, een klinkerweg. Verderop staat rechts een paaltje met wandelmerktekens. Ga hier RA over de es. Deze es is ook onderverdeeld in kleinere landbouwpercelen.
  27. Ga bij het bankje RD en ga aan het einde van het pad langs de es RA bij kn.6, het fietspad op langs de provinciale weg.
  28. Ga even verder, bij een richtingaanwijzer LA door de weg over te steken bij een rood merkteken. Ga een breed pad van Staatsbosbeheer op.
  29. Blijf dit pad volgen, houd bij een splitsing rechts aan, passeer een bankje en ga daarna RA.
  30. Loop nu langs de oever van de Ruiten Aa in de richting van een brug, de Wijvebrug.
  31. Ga daar LA de brug over en dan na een paar stappen RA, een pad langs de andere oever in de richting van een houten brug.
    Even verderop, als u niet de brug overgaat, maar nog ruim 100 meter doorloopt, is links het informatiecentrum van SBB en Kopje Genieten voor wat lekkers op het terras of binnen. Voor openingstijden: zie de website.
  32. Ga RA de brug over en dan RD, over de parkeerplaats en tussen de sportvelden door. Voorbij de voetbalvelden buigt het pad buigt naar links en even verder naar rechts. Loop steeds RD.
  33. Voorbij een appartementencomplex RA en loop dan tussen de appartementen, waarin gevestigd de COOP, en het gemeentehuis in naar de Dorpsstraat.
  34. Ga even LA en steek de straat over om bij het startpunt, de Hof van Sellingen, Dorpsstraat 8, te komen.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

De VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ) naast de Hof van Sellingen, Dorpsstraat 8, 9551 AE te Sellingen. Plan Route

Openbaar vervoer

Station, Winschoten Bus 14 (richting Stadskanaal via Vlagtwedde) Bus 42 (richting Ter Apel) Bushalte Kerkpad, Sellingen

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Heksje Hasje Margriet Smeets: Heksje Hasje
De middeleeuwse kerk van Sellingen Margriet Smeets: De middeleeuwse kerk van Sellingen
De Vennekampen Margriet Smeets: De Vennekampen
Voorjaarsgrazers in de Vennekampen Margriet Smeets: Voorjaarsgrazers in de Vennekampen
De vlonder naar de Zuidesweg Margriet Smeets: De vlonder naar de Zuidesweg
De Zuidesweg Margriet Smeets: De Zuidesweg
Rustpunt Heerlijk Westerwolds land Rineke Dijkinga: Rustpunt Heerlijk Westerwolds land
De Zuidveldsluis in het Ruiten Aa-kanaal Margriet Smeets: De Zuidveldsluis in het Ruiten Aa-kanaal
Bij de rietfilterplassen Margriet Smeets: Bij de rietfilterplassen
De rietfilterplassen Margriet Smeets: De rietfilterplassen
De Ruiten Aa bij Sellingen Paul Hoomoedt: De Ruiten Aa bij Sellingen
De houten brug over de Ruiten Aa Margriet Smeets: De houten brug over de Ruiten Aa

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart westerwolde-kleine-lus-7a.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In het dorp Sellingen



Kopje Genieten

Dennenweg 1A
9551 VJ Sellingen
Bezoek website

Rustpunt Heerlijk Westerwolds Land

Borgerschapenweg 8
9551 XD Sellingen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (3)

  1. Gijs en Margriet Smeets 3 juni 2020 om 08:32

    Voor de liefhebber van volksverhalen en sagen en ook leuk voor kinderen: Heksje Hasje, de legendarische heks van Sellingen, staat gelukkig weer op haar sokkel op haar vertrouwde plek, midden in het dorp.

    Reageren
  2. A. Blauw 30 juli 2018 om 12:03

    Wij hebben deze route afgelopen weekend gelopen. Hij is prachtig en afwisselend.
    Wel een kleine opmerking: de drie jonge boompjes bij punt 4 in de routebeschrijving hebben wij niet kunnen ontdekken en de route (langs het ooievaarsnest en de gemaaide graspaden) liep daar dood. We hebben met een omweg zelf de route elders opgepakt. Wellicht hier even aanpassen. Verder een heerlijke wandeltocht met uitstekende kaart en beschrijving. Dank en hulde aan de makers!

    Reageren
    1. Gijs en Margriet Smeets 30 juli 2018 om 13:37

      Dank voor de complimenten. Wij hopen, dat u het niet al te heet heeft gehad tijdens de wandeling. Over punt 4: het pad, gemaaid of niet, houdt inderdaad op bij het ooievaarsnest. Daarna wordt het een struunpad, d.w.z. dat u zelf uw eigen weg dient te zoeken. Gelukkig heeft u daarna de omweg gevolgd en zo de weg gevonden. Vanavond zullen wij ter plekke een kijkje gaan nemen en de tekst wat duidelijker maken. Bedankt voor de tip.
      Gijs en Margriet Smeets.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)