WANDELROUTES

- gebruik de zoekfunctie om te categoriseren, of bekijk de nieuwe wandelroutekaart!
  • Provincie
  • Omgeving route
  • Type route
  • Afstand

Damvalleipad | Lochristi-centrum te Oost-Vlaanderen

(be) (23 kilometer) aanmelden routePrint wandelroute

De Damvallei is een laagveenecosysteem dat ontstaan is doordat een voormalige Scheldemeander volledig verveende. Later werd er turf gewonnen. De grote blikvanger in het gebied is het Damvalleimeer, een kunstmatige waterpartij die ontstond door zandwinning voor de aanleg van de autosnelweg E17. De wandelaar krijgt tijdens zijn tocht een resum aan paadjes, landbouwwegen en veel natuurschoon voorgeschoteld.

Startpunt
Sint Niklaaskerk, Dekenijstraat 1, 9080 Lochristi (op het kruispunt met Dorp-Oost en Dorp-West)

Bereikbaar
Via de E17 afrit Beervelde, vervolgens naar Lochristi-centrum

Informatie over route en reistijden? Openbaar vervoer: www.9292ov.nl of met de auto: www.routenet.nl

Horeca
Er zijn tal van horecazaken in het centrum van Lochristi en in de Damvallei aan het begin van het natuurpark (Destelbergen)

Rolstoeltoegankelijk
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Is jouw ervaring anders?
Geef dit dan a.u.b aan in het tabje Voetnootjes.

Honden
Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

 

De start van deze wandeling bevindt zich aan de ingang van de Sint Niklaaskerk in de Dekenijstraat te Lochristi (op het kruispunt met Dorp-Oost en Dorp-West). Met de rug naar de toegangsdeur van de kerk, gaan we naar links de Dekenijstraat volgend. Negeer rechts de Sint Niklaaslaan! Op het einde (waar je op uw linkerkand het RTT gebouw ziet) gaan we op de 3-sprong naar rechts, nog steeds de Dekenijstraat genaamd. We passeren de achterzijde van een herenhuis (te zien aan de hoge muur omheining), negeren iets verder rechts de straat Meerhout en komen automatisch uit in de Kasteeldreef met hoge bomen omzoomd. Hier gaan we naar links door de dreef.

Via het kasteel Rozelaar en de Ijskelderlos naar het gehucht Veldekens:
We wandelen deze dreef tot op het einde, waar we recht uitkomen op kasteel Rozelaar, waar we naar rechts wandelen, terug een korte bomendreef door tot op de hoofdweg Stationsstraat genaamd. Enkele stappen naar rechts zien we een oud witgeschilderd gebouwtje, dat vroeger een verhandelplaats was van bloembollen, bloembollen die verkocht werden voor de voormalige kasteelheer. We vervolgen echter de Stationsstraat naar links voor een klein stukje, tot we rechts de Beukendreef opmerken en ingaan (villawijk). Echter weer voor kort, want na een poosje kan je links de Plantanendreef ingaan, die ons op het einde in de Eikendreef laat uitkomen en waar we opnieuw links af gaan, terug de hoofdweg Stationsstraat tegemoet, waar we naar rechts verder wandelen. Blijf rechts op het fietspad stappen aub. Na een poosje zie je tussen de huizen rechts een onverharde kiezelweg, met het natuurbordje ‘Ijskelderlos’ gemarkeerd. Hier gaan we in en volgen nu gestatig deze veldweg, die een stuk verderop naar links zwenkt (vlak aan een afgesloten ruime visvijver). Terug een stukje verder komen we aan een boerenschuur op een 3-sprong van kiezelbaantjes, waar we rechts de ‘Hoenderstraat’ ingaan, die even later uitkomt aan een spoorwegovergang. Negeer de straat rechts naar het boerenhof! De spoorweg over wandelen we verder tot we terug op een 3-sprong uitkomen aan enkele huizen, waar we naar rechts op het asfalt van de Bonsgrachtstraat verder wandelen. Verderop komen we op een 4-sprong uit met links de Kapellestraat en rechts de onverharde toegang naar een verderop gelegen boerderijtje met het natuurbordje ‘Hoenderwegel’ gemarkeerd, waar we ingaan de boerderij tegemoet. Aan de boerderij wandel je voor de voordeur naar rechts het land in. Even verder draait de veldweg links om de omheining, om dan kaarsrecht naar de spoorweg te gaan. Aan de spoorweg gaan we links verder de spoorlijn volgend. Op het einde wordt de veldweg kiezels en stenen en komen dan uit in de Schaessestraat, waar we metéén rechts de sporen overgaan en rechtdoor tot op het kruispunt stappen met de Veldekensstraat op het gehucht ‘Veldekens’. Links merk je een klein kapelletje op.

Via ’t Haeseveld en de Zandstraat naar het natuurdomein van de Damvallei:
Op het kruispunt met het kapelletje stappen we naar links het viaduct onder de R4 tegemoot. Negeer daarbij rechts de Jozef Tinelstraat. Metéén onder het viaduct door gaan we rechts de onverharde boswegel in, die ons iets verderop aan een mooie visvijver laat uitkomen. Hier worden we verplicht links mee te gaan langs de vijver naar de verderop gelegen huizen en bedrijfjes toe. (Let op: Binnenkort wordt hier gewerkt: er komt een woonverkaveling bij die dit stuk wandeltraject kan beïnvloeden). Eens tussen de huizen komt de veldweg met de naam ‘Dreef’ in de  Beelboekstraat uit, waar we naar links verder stappen terug de spoorovergang tegemoet. We negeren voor de sporen links de Veldekensstraat (wat een optie wordt voor als de doorgang op voorgaand stuk wordt afgesloten – dus aan het viaduct van daarnet rechtdoor dan). We gaan de sporen over, negeren rechts de Alfons Braekmanlaan en vervolgen onze wandelweg rechtdoor de Stationsstraat (Destelbergen) in. Op het kruispunt verderop (waar de hoofdweg naar rechts zwenkt) gaan wij links de Spoorwegstraat in. Deze volgen we tot het einde en gaan steeds rechtdoor het wandelpaadje op met het natuurbordje ‘Houtwegel’ gemarkeerd. Het pad zwenkt naar rechts, is verderop overschaduwd en brengt ons op het einde in de Houtstraat. Hier gaan we rechtdoor. Waar de hoofdweg ietsje verderop naar rechts zwenkt, gaan we rechtdoor de Petegemstraat met op de rechterkant een hoge omheiningsmuur. Deze straat brengt ons langs enkele nieuwe huizen links en rechts net voorbij de muur, en waar de weg naar rechts zwenkt, kiezen wij net voorbij de huizen voor de zandweg links met de naam Kleingentstraat. Deze brengt ons tot bij de hoge berm van de R4, waar de zandweg naar rechts zwenkt en nu Zandstraat noemt. Nog even zwenkt de zandweg naar links weg van de dijk van de R4 en komt uiteindelijk uit in de bewoonde Kouterstraat, welke we naar rechts vervolgen. Echter niet voor lang: wanneer links de huizenrij eventjes wordt onderbroken door een open terrein en verderop terug de huizen beginnen (aan het groene elektrisch kabien), kiezen wij achter deze huizenrij voor het onverharde smalle wandel- en fietspadje met het natuurbordje ‘Sint Pieterswegel’ gemarkeerd. Dit paadje slingert ons langs de achtertuintjes der huizen en komt uiteindelijk uit in de Sint Pietershofstraat, waar we onze wandelweg naar links vervoegen. We negeren rechts de Graaf Wichmanstraat en stappen verder rechtdoor (al kronkeld dat eventjes) tot aan de verkeerslichten met de hoofdweg ‘Dendermondse Steenweg’. Hier gaan we via de zebrapaden op de rechterkant rechtdoor de Koedreef in langsheen een fitnesscentrum naar de toegang tot het Damvalleimeer, die we, zodra we de vijver in ons vizier krijgen, naar links betreden. Metéén krijg je een infobord en een prachtig zicht op de enorme plas water, welke er ontstond na de aanleg van de E17 iets verderop.

Langs veel natuurschoon, het Kattepad en bezijden Beervelde naar het gehucht Lobos:
We wandelen nu het Damvalleimeer bijna volledig rond via de Damvalleisingel. Het meer steeds op onze linkerzijde, wandelen we op het smalle paadjes soms naast het water tot we verderop verplicht worden het aangelegde wandelpad te gebruiken, die ons verder rond het meer wandelt. Halverwege negeren we het bijkomend pad van rechts met een ijzeren brugje en het natuurbordje ‘Haasbilkwegel’. We wandelen nog enige tijd rond het meer verder tot we rechts een onverhard smal paadje tegenkomen (vlak voor de laatste bocht naar links rond het meer). Dit paadje gaan we in en verlaten het Damvalleimeer iets verderop via een ijzeren brugje over een gracht en komen metéén uit in de Schoofmeersstraat uit. We negeren het asfalt en de huizen links en gaan schuinrechts naar het afsluithek, waar we langsheen gaan de kiezelweg in met het natuurbordje ‘Handmeerswegel’. Dit mooie brede wandelpad brengt ons slingerent tot bij hoge dijk van de R4, waar het pad kort naar rechts zwenkt en langs de dijk verder wandelt, om uiteindelijk uit te komen aan het viaduct onder de R4 en de straat met de Damvalleistraat. We gaan links onder het viaduct door, stappen kort mee door de bocht naar rechts en na een kort poosje (voorbij de bomenrij links) zien we een toegangspoortje tot een natuurstukje met een houten wandelpad in. We open en sluiten het poortje en wandelen nu volledig door een moerassig gebied op het houten wandelpad, verderop tussen 2 mooie vijvers, tot we aan de andere zijde terug via een poortje het natuurgebiedje verlaten en terug in de Damvalleistraat uitkomen vlak bij het sportcentrum van de Damvallei. We steken de straat over en gaan rechtdoor de Schipgrachtstraat in voorbij saunacentrum ‘Asanté’. Terug duikt links een waterpartij op. De straat buigt een eindje verderop naar rechts (negeer de privéweg rechtdoor), wordt even overschaduwd door bomen en wordt dan een onverharde landweg, die al vrij vlug naar links afbuigt. Op het einde lijkt de landweg dood te lopen, doch aan het afsluithek rechtdoor is een smalle doorgang voorzien (rode bordje Natuurpuntwandeling duiden de weg verder aan). Je wandelt hier door een prachtig stukje natuur. Eerst een bredere zandweg, wordt dan een naar links zwenkend smal wandelpad, die metéén terug rechts zwenkt, zijn weg verder zet bezijden een waterloop en hier nogal drassig bijligt, tot we aan een houten bordje komen en op een open weiland uitkomen. Dit weiland gaan we schuin naar links dwars over, waar we terug aan een houten poortje komen aan alweer een mooie waterplas, echter dit weiland is gedeeltelijk omgeploegd en om tot het poortje te geraken moeten we om het omgeploegde deel linksom gaan. Als er gewassen worden gezaaid kan het zijn dat het poortje niet meer zichtbaar zal zijn. We gaan door het poortje en stappen verder naar rechts langs de waterplas op een onverharde veldweg met de naam Meerskant, die ons slingerend tot aan Meersakkerstraat brengt. We negeren de smalle straat rechts naast de hoofdweg, gaan naar links langs de hoofdweg (Meersakkerstraat), negeren rechts de Reigerstraat en stappen verder tot op het kruispunt met de drukkere baan ‘Dendermondse Steenweg’. Hier gaan we naar rechts langs de hoofdweg (bij voorkeur op het linkse fietspad wandelen aub!), negeren de straat links met ook de naam ‘Reigerstraat’ en stappen verder naar de verhogende steenweg (die over de E17 gaat). Echter wij wandelen net ervoor (waar de weg omhoog gaat) links de Moststraat in, die al metéén rechts zwenkt en ons naast de verhoogde berm van de voornoemde drukke weg gidst. Iets verder komen we onder hoge bomen terecht en zwenkt de Mostweg naar links. Wat nu volgt is een lange weg die ons doorheen een agrarisch landschap gidst tussen de E17 en een zandwinningsgebied (links is een zeer grote waterplas ontstaan daardoor). Deze inmiddels niet geasfalteerde grintweg gaat steeds verder weg van de E17 en wordt na een zeer ruime poos terug asfalt (we negeerden alle zijwegen!). We komen terug tussen de huizen en komen uiteindelijk uit in de met zeskantige straatstenen belegde Ertbeurthoek, waar we links vervolgen. Op het einde komen uit in de geasfalteerde Brandstraat, waar we naar rechts stappen, om na een poosje op de 3-sprong uit te komen met de Bosmansdreef, een brede betonbaan die schuin van links bijkomt. Deze betonweg gaan we in (naar links dus) en volgen deze tot het einde, waar we in de Haanhoutstraat uitkomen, waar we nu eerst oversteken en op het fietspad naar links verder stappen. Voor een vrij kort poosje, want al gauw komen we op onze rechterzijde aan een asfaltwegje met de naam ‘Pensionaatstraat’, waar we ingaan. Even verder wijkt het straatje even uit (rechts/links) voor wat huizen en een boerderij en stevent dan af op de onbewaakte spoorwegovergang, waar we rechtdoor blijven stappen de eerste huizen van de ‘Lobos’ woonwijk tegemoet.

Rond Lobos, de Loboskapel, het kasteel Rozelaar en een mooie kerkwegel naar Lochristi:
Eens tussen de huizen komen we in de Ledebeekweg uit, waar we naar rechts stappen tot links de 1ste straat (de Oudburgweg) opduikt en waar we in gaan. Op het einde gaan we heel even naar rechts en metéén links naast het met hoge draad afgebakend speelpleintje het smalle paadje opgaan. Dit volgen we weer voor kort, want aan het brugje over de naastliggende beek, gaan we over en komen uit op een keerpunt in de Bommelslaan. Deze straat gaan we tot het einde en gaan dan naar links, eveneens ‘Bommelslaan’, terug tot het einde. Negeer alle andere zijstraten! Op het einde komen we op een fietspad uit dat naar rechts afdraait. Echter wij gaan naar links achter de huizen de grasstrook op. Deze grasstrook gaan we op en volgen nu geruime tijd deze onverharde wegel met links de tuintjes van de huizen en rechts uitgestrekte weilanden. We komen uiteindelijk uit in de Loboslaan met recentere huizen, zeg maar villa’s. Net voor we in deze straat komen merk je in de kleine wegel (waar we uitkwamen) een zeer oude toegangspoort tot een boerderij. We volgen rechtdoor voor kort de Loboslaan, die iets verder aan het driehoekspleintje naar links draait en uitkomtop de 4-sprong met de Boskapellaan. Links bemerk je de Lo-boskapel (midden een ovaal punt in de straat gelegen). We gaan echter naar rechts (negeer schuin rechtdoor de Bisschop Pieter Damaanlaan) en gaan nu naar het kruispunt toe met de hoofdweg Ommegangstraat en Bosdreef. We gaan hier rechtdoor de kaarsrechte deels verharde Rozelaredreef met hoge bomen in. We stappen deze dreef tot we op de linkerzijde het kasteel Rozelaar zien opduiken. Aan de kruising van wegen voor de poort kiezen wij nu echter voor het onverharde wandelpad kort rechts, die ons ook tussen hoge bomen brengt. Verderop (eens door de bomen), draait het wandelpad naar rechts en wandelen we nu op de rand van een bosrestant op de linkerkant. Rechts is open land. Uiteindelijk komen we in de bocht van een betonnen wandel- en fietspaadje uit, waar we naar links het betonnen wandelpad volgen, dat ons door de velden terug naar het centrum van Lochristi brengt. We komen uit in de Dekenijstraat, waar we naar links gaan en vervolgens op het kruispunt aan de RTT-gebouwen naar rechts ons, via eveneens de Dekenijstraat, naar de kerk terugwandelt. Tal van horecazaken met spijs en drank staan hier te uwer beschikking.

Bijgewerkt 11 april 2014.

Opgesteld door:

Edelweisstapper

De Damvallei is één natuurgebied in Destelbergen

Edelweisstapper: De Damvallei is één natuurgebied in Destelbergen

Foto toevoegen:

d.m.v het formulier hieronder kunt u een gerelateerde foto toevoegen met daarbij een persoonlijke noot.

Uw naam: (max 50 tekens)

Persoonlijke noot: (max 50 tekens)

Selecteer een foto: (Alleen jpg formaat)
loading

13-04-2014
Deze route wordt binnenkort gesloten, een pad door weiland dat van Natuurpunt vzw was werd eind vorig jaar terug vrij gegeven voor landbouw! Als gevolg hiervan is het pad helaas niet meer toegankelijk!
Adrie
11-04-2014
Mooie wandeling doch in het drassige gedeelte kan je echt wel hoge schoenen gebruiken. Ook niet de meest stille wandeling wegens nabijheid R4 en spoorweg. Routebeschrijving is OK.
De Mey Marnix

Heb je deze route gelopen? Wij willen natuurlijk graag weten wat je er van vond. Deel hier je ervaringen met ons! De tekst wordt direct geplaatst.

Het voorstellen van wijzigingen in routes kan als volgt:
Kopieer en plak het te wijzigen originele fragment uit de route. Zet hieronder "Moet worden:" en plak daaronder hetzelfde fragment nogmaals en breng daar je wijzigingen in aan. Zodra iemand anders aangeeft dat de voorgestelde wijziging klopt, wordt deze in de routetekst doorgevoerd.Het gpx bestand van deze wandelroute kan hier gedownload worden.

Advertenties

Hier adverteren? Vraag naar de voorwaarden!